, 2023/4/11

Spanyol rehabilitációs központ hozzáadja a kriptokereskedés függőségét a szolgáltatások listájához Az idézett rehabilitációs központ becslései szerint a kriptovaluta kereskedők körülbelül 1%-ánál alakul ki "extrém" függőség a kriptokereskedéshez.

Spanyol rehabilitációs központ

Egy spanyolországi luxus rehabilitációs központ a közelmúltban egy viszonylag újfajta függőség - a kriptokereskedés - kezelésére irányuló szolgáltatásokkal bővült.

A "The Balance" nevű központ egy svájci alapítású wellness-központ, amelynek fő létesítménye a spanyolországi Mallorca szigetén található, londoni és zürichi fiókokkal együtt.

Míg régóta kezel olyan függőségeket, mint az alkohol, a kábítószerek és a viselkedési egészség, a BBC jelentése szerint nemrég kezdett el szolgáltatásokat nyújtani, amelyek célja a kriptokereskedési függőség leküzdése. A február 5-i jelentésből kiderült, hogy a központ egyik ügyfele azért kereste fel, hogy "leszoktassa magát a kriptóról", miután állítólag hetente 200 000 dollár értékű kereskedést zúdított rá. A kezelés négyhetes tartózkodással jár, amely terápiát, masszázst és jógát foglal magában. A számla meghaladhatja a 75 000 dollárt. A világ egy másik részén, a Castle Craig Kórházban - egy skót székhelyű függőségi rehabilitációs klinikán, amely 2018 óta kezeli a magas adrenalinszintű kriptokereskedőket - több mint 100 ügyfél érkezett "veszélyes" kriptovaluta-problémákkal.

Ázsiában a Diamond Rehabilitation - egy 2019 óta működő thaiföldi székhelyű wellness-központ - szintén kriptovaluta-függőséggel kapcsolatos rehabilitációs és kezelési szolgáltatásokkal bővült. A szervezet közölte, hogy a rehabilitációt a kognitív viselkedésterápia (CBT), a motivációs interjú (MI) és a pszichodinamikus elmélet (PT) alkalmazásával közelíti meg, átfogó, többlépcsős megközelítésének részeként, hogy segítsen a kereskedőknek legyőzni a függőségüket. Úgy vélik, hogy a gyors tempójú, 24/7-es kriptopénz-kereskedelmi aréna eufórikus magasságai és elsöprő mélypontjai valódi keresletet teremtettek a kereskedési függők számára szolgáltatásokat nyújtó rehabilitációs központok számára.

A Family Addiction Specialist cikke a szerencsejáték-zavarok statisztikái alapján úgy becsüli, hogy a kriptopénz-kereskedők körülbelül 1%-ánál alakul ki súlyos kóros függőség, míg 10%-uknál a pénzügyi veszteségen túl egyéb problémák is jelentkeznek. A kriptokereskedés 24/7-es jellege sokakat arra késztet, hogy folyamatosan ellenőrizzék az árfolyamgrafikonokat. Családi függőségi szakember. A Family Addiction Specialist szerint ennek a függőségnek a tünetei közé tartozik az árak állandó online ellenőrzése - különösen az éjszaka közepén.

Bitcoin-függőség és kriptopénz kereskedés

A Castle Craig Hospital kriptopénz-függőséget kezel a kereskedés, a spread fogadások és a kriptopénzek, például a Bitcoin, Ethereum, Ripple & Litecoin kereskedelmének függőségét szenvedő emberek számára. Ezeket a szerencsejáték-függőség formáiként kezeljük. Néhány tünet, amelyre a kriptovaluta-használóknak figyelniük kell (ami függőségre utal): izomfeszültség és szorongás érzése, az árak állandó online ellenőrzése (akár az éjszaka közepén is) és a kriptovaluta-kereskedésre való gondolkodás más dolgok közben.

Aggódik a kriptovaluta-függőség miatt saját maga vagy szerettei körében?

Látogasson el a kriptopénz-függőségről szóló útmutatónkba, ahol információkat talál a kriptopénz-kereskedelem függőségének kockázatairól és arról, hogy mit tegyen, ha úgy gondolja, hogy függőségben szenved. Közzétettünk egy listát a Gyakran Ismételt Kérdésekről (GYIK), hogy segítsünk az embereknek megérteni ezeket az új valutákat; a GYIK egy fogalomtár azok számára, akik meg akarják beszélni ezt a kérdést egy olyan szerettükkel, aki miatt esetleg aggódnak.

Hogyan alakul ki a kriptovaluta-függőség?

Befektetés helyett szerencsejáték: Sokan a kriptopénz-piaci szerencsejátékot "befektetésként" indokolják. Nem úgy tekintenek rá, mint egy egyszeri lófogadásra, vagy egy online pókerezéssel töltött éjszakára, ha befektetésről van szó, akkor az értelmes dolog. Vagy mégis? A kriptopénzpiacok hihetetlenül változékonyak, több ezer különböző kriptopénz közül lehet választani, könnyű belesodródni a spekuláció, a nyeremények és a veszteségek körforgásába.

Hozzáférés a mobilján keresztül: Az internet lehetővé teszi, hogy bárki, aki rendelkezik okostelefonnal, azonnal hozzáférjen a globális piacokhoz, ahol az árak néhány másodpercenként frissülnek. Az áringadozások figyelése lenyűgöző és bizonyos esetekben függőséget okozhat. Ingadozó piacok: Chris Burn, a Castle Craig Kórház szerencsejáték-terapeutája szerint "a magas kockázatú, ingadozó kriptopénzpiac vonzó a problémás szerencsejátékosok számára. Izgalmat és menekülést nyújt a valóság elől. A bitcoinnal például intenzíven kereskedtek, és hatalmas nyereségek és veszteségek keletkeztek. Ez egy klasszikus buborékhelyzet".

Közösségi média: Sokan vannak olyan videoplatformokon, mint a Tiktok és a Youtube, akik szakértőnek adják ki magukat, és felvilágosítják a fogyasztókat a feltörekvő kriptopénzpiacokról. Annak ellenére, hogy a Tiktok korlátozásokat vezetett be a pénzügyi tanácsok közzétételére a platformon, még mindig rengeteg olyan anyag van, amely befektetési "tanácsokat" ad a kriptovalutákkal való kereskedéssel kapcsolatban.

Sok ilyen videós profilnak rengeteg követője van. Sokan használják a WhatsApp-csoportokat kriptopénz-kereskedelmi tippek cseréjére. A nagy nyeremények ígérete: Az internetet elárasztják azok a történetek, amelyek azt dokumentálják, hogy néhány szerencsés ember milyen hatalmas pénzügyi nyereséget ért el a kriptopénz kereskedéssel. A veszteségekről azonban ritkán számolnak be, és sokan milliókat veszítettek.

A kriptovaluta-függőség felismerése

Nem minden kriptovaluták napi kereskedője vagy befektetője szerencsejáték-függő, és nehéz lehet különbséget tenni a szenvedély és a függőség között.

A Castle Craig tapasztalt terapeutái különböző diagnosztikai kérdőíveket és terápiás értékeléseket használnak, hogy segítsenek felismerni a szerencsejáték-függőséget, beleértve a kriptovaluta-kereskedelmet is. A day-trading, beleértve a kriptopénz kereskedést is, szerencsejáték-függőségként kezeljük. Ezt a páciens esetleges alkohol- vagy drogfüggőségével együtt hozzuk létre. Nagyon gyakran egy másik függőség, például az alkoholfüggőség is fennállhat a szerencsejátékkal együtt, és elengedhetetlen, hogy ezeket a más függőségeket is kezeljük.

Miért válhat valaki a kriptopénz kereskedés függőjévé?

A stressz vagy az unalom elől való menekülésnek tekintik;

Átmeneti enyhülést nyújt a szomorúság és a magány érzései alól;

Menekülésnek érezhetik;

Más függőségeket helyettesíthet, vagy azokkal együtt jelenhet meg (úgynevezett "keresztfüggőség").

A függő kriptopénz kereskedő a következők mindegyikét vagy egy részét teszi:

Minden idejét és pénzét az online kereskedésre fordítja;

Pénzügyi problémákat tapasztal;

Üldözi a veszteségeit (többet költ, hogy visszanyerje a veszteségeit).

Folyamatosan kölcsönkér a családjától és a barátaitól, vagy lop, hogy finanszírozza a szokását;

Azt hiszik, hogy hamarosan nagy nyereményük lesz;

Zálogba adják a tulajdonukat, hogy pénzt szerezzenek;

Hazudnak a barátaiknak és a családjuknak a veszteségeik mértékéről;

Hangulatváltozásokat, depressziót és reménytelenséget tapasztalnak;

Folyamatosan a következő befektetésen gondolkodnak;

Nyugtalanná vagy ingerlékennyé válnak, amikor megpróbálják csökkenteni vagy abbahagyni;

Tagadják a problémát;

Sokszor próbálkoznak az ellenőrzéssel, a csökkentéssel vagy a leállással.

Hogyan kezelik a day-trading és a kriptovaluták függőségét?

A Castle Craig Kórházban a day-trading és a kriptovaluták függőségét a szerencsejáték-függőség egy formájaként kezeljük, amelyet már évek óta kezelünk.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének 5. változata (DSM-5) a szerencsejáték-függőséget (szerencsejáték-zavar) diagnosztizálható függőségként ismeri el, bizonyos kritériumok teljesülése esetén.

A 12 lépéses megközelítést alkalmazzuk, CBT-vel (kognitív viselkedésterápia) és segítünk a pácienseknek, hogy:

megértsék függőségüket

Felismerjék a következményeket (és a tagadást).

Azonosítani, hogy mit akarnak a szerencsejáték helyett

önbecsülésük építése

Megtanulják az asszertivitást és az impulzuskontrollt

Megtanulják kezelni az adósságokat és a pénzügyeket.

A kriptovaluták függősége (átirat)

Tony Marini, függőségi terapeuta:

Tehát, ha a tőzsdére fogadunk, akkor arra fogadunk, hogy a részvények felfelé vagy lefelé mennek, és így a bitcoin is nagyon hasonló. Ha kényszeressé válsz tőle, akkor azon fogsz gondolkodni, hogy ugye, mi most az árfolyam? Mi az ár most? Több pénzt fogok beletenni? Vagy eladom? Tehát folyamatosan az árat nézik. Pénzt tesznek be, vagy kiveszik a pénzüket? Ez nagyon hasonlít a napi kereskedéshez. Felfelé megy, lefelé megy, erre vagy erre tegyek pénzt? Úgy értem, számomra az egész tőzsde szerencsejáték. Néhányan üzletként fogják csinálni, és tudják csinálni üzletként is. Vannak, akik kényszeresen belemerülnek, és mindent elveszítenek, amijük van. Nagyon sok öngyilkosság történik a tőzsdén keresztül. Ugyanaz, mint a szerencsejáték. Háromszor annyi ember követ el öngyilkosságot a szerencsejáték miatt, mint bármely más függőség miatt.

Jose Pereira, volt vezető terapeuta:

Elveszi az életedet. Az ember állandóan megszállottá válik. Elkezded elhanyagolni magad, elhanyagolod a családodat, a barátaidat és az egyéb tevékenységeidet. Elhanyagolod az élet örömét, mert csak koncentrálsz, megszállott vagy. És a kényszer, hogy ötpercenként, tízpercenként, félóránként megnézd és kiderítsd, teljesen új függőséggé válik. A problémák gyökeréig kell eljutnod. Az egyik dolog a viselkedés. Szabályokat, határokat kell felállítanod, hogy megállítsd. Természetesen, ha idejönnek, nem férnek hozzá iPhone-hoz vagy iPadhez. Ez az első dolog. Tehát magát a drogot elveszik... a kellékeket. Aztán elkezdjük vizsgálni, hogy mi késztet erre? Mit akarsz elérni vele? Mit kerülsz el azzal, hogy ezt csinálod? Így aztán a problémák gyökereihez nyúlunk, amelyek hasonlóak a drogfüggőséghez, a kémiai vagy alkoholfüggőséghez. Ugyanazok a tényezők járulnak hozzá.

Tony Marini:

Nem szabad elfelejtenünk, hogy amikor a felépüléshez érkezünk, akkor meg kell akarunk gyógyulni. Úgy értem, ha nem akarod, ha valaki másért teszed, és nem magadért, akkor ez nem fog működni. Nekünk, függőknek, magunknak kell meggyógyulni akarnunk.