, 2023/4/17

A Polygon egy protokollokból álló stack, amelyet az Ethereum skálázhatósági problémáinak megoldására terveztek. A Polygon hálózat a hálózat kihívásait úgy kezeli, hogy a tranzakciókat egy külön Ethereum-kompatibilis blokkláncon kezeli.

Polygon blockchain magyarázat

A Polygon ezután a tranzakciókat a feldolgozás után visszaadja a fő Ethereum blokkláncnak. Ez a megközelítés csökkenti az Ethereum hálózati terhelését. Ezáltal a Polygon fel tudja gyorsítani a tranzakciókat, és a tranzakciós költségeket egy cent alá tudja csökkenteni. Más szóval a Polygon, korábbi nevén Matic network, egyszerű keretet biztosít az új és meglévő blokkláncprojektek számára, hogy skálázhatósági problémák nélkül építhessenek az Ethereumra.

A Polygon használatával a felhasználók bármilyen decentralizált alkalmazással (DApp) kapcsolatba léphetnek anélkül, hogy valaha is aggódniuk kellene a hálózat túlterheltsége miatt. Ez az útmutató mindenbe belemerül, amit a Polygon Matic hálózatról tudni kell, hogyan működik a Polygon, és hogyan teszi ez az innovatív megoldás egyszerűbbé az Ethereum használatát.

Ki áll a Polygon mögött?

A Polygon szilárdan megalapozta magát, mint a legígéretesebb Ethereum skálázhatósági projekt, köszönhetően a rendkívül hozzáértő fejlesztőcsapatnak. A csapat mögött álló szakértelem továbbra is a Polygon növekedésének hajtóereje. Azok, akik a Matic hálózatot létrehozták, a mai kriptoipar igényeinek előrelátásával érhetők el. A következő részben azt vizsgáljuk, hogy kik állnak az iparág egyik leggyorsabban növekvő projektje mögött.

A Polygon három alapítója

Jaynti Kanani társalapító a Polygon jelenlegi vezérigazgatója. Ő fejlesztette ki a projektet Sandeep Nailwal társalapítóval és operatív igazgatóval, valamint Anurag Arjun társalapítóval és termékigazgatóval együtt. A trió 2017-ben hozta létre a Polygont. Akkoriban még Matic Network néven futott. Eleinte a mumbai barátok és családtagok pénzeszközei segítették a vállalkozás támogatását. De bár a Polygon gyökerei Indiában vannak, a platform továbbra is vonzza a befektetőket a világ minden tájáról. A Polygon 2019-ben két körben több mint 450 000 dollárt gyűjtött be a startup finanszírozásából. A vállalkozás nagyjából 450 millió dolláros finanszírozással rendelkezik különböző befektetőktől. Balaji Srinivasa angyalbefektető és Mark Cuban milliárdos is szerepel a Polygon egyre növekvő támogatói között.

A MATIC és a Polygon ugyanaz a dolog?

Mi a különbség a Polygon és a Matic hálózat között? Mielőtt a projekt 2021 februárjában megváltoztatta a nevét, a Polygon Matic network néven volt ismert. A Matic networknek egyetlen elsődleges kínálata volt: a plazma oldalláncok. A plazmaláncok kicsit olyanok, mint az oldalláncok, csak nagyobb biztonságot kínálnak a kényelemért cserébe. Az oldalláncokkal ellentétben a plazmaláncok az Ethereum 1. rétegén teszik közzé a "gyökerüket", és azon a feltételezésen alapulnak, hogy a konszenzusmechanizmusa meghibásodhat. Ez a kialakítás nagyobb biztonságot nyújt, ugyanakkor ezek a láncok képtelenek komplex műveletek végrehajtására.

Miután a projekt bővült, a Polygon úgy döntött, hogy megtartja a MATIC ketyerét a natív tokenjének. Így lett a Matic hálózatból Polygon. Ez a névváltoztatás és a későbbi átnevezés némi zavart kelthet, de ezek ugyanaz a projekt. A Polygon több projekt új ernyője, beleértve a Matic hálózatot is. A Polygon (MATIC) token azonban a Polygon natív kriptopénze.

Hogyan működik a Polygon

Az Ethereum blokklánc korlátozott számú tranzakciót képes végrehajtani másodpercenként. Az átviteli sebesség nagyjából 14 tranzakció/másodperc az alapréteg esetében. Minden tranzakció tranzakciós költséggel jár, amit az Ethereumon gázdíjnak neveznek. A gázdíjak a nagy hálózati torlódások idején megemelkednek, és az Ethereum gázdíjai gyorsan 50-80 dollár fölé emelkedhetnek. Ez egy hatalmas probléma. Ha egyszerre több mint 50 dollárt kell fizetni minden egyes tranzakcióért, az Ethereum a legtöbb felhasználó számára teljesen elérhetetlenné válik.

A hálózati torlódás emellett lassabbá teszi az Ethereum blokklánc folyamatát, ami elriasztja a felhasználókat attól, hogy a blokkláncon lévő okosszerződésekkel foglalkozzanak. Ezek a problémák gyorsan több száz dolláros díjakat jelenthetnek mindazok számára, akik decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazásokat és protokollokat használnak, nem-frankos tokenekkel (NFT) kereskednek vagy vásárolnak, valamint tokeneket cserélnek, vásárolnak vagy utalnak az Ethereumon.

Szóval, hogyan teszi ezt olcsóbbá a Polygon?

A gázköltségek csökkentése érdekében a Polygonhoz hasonló skálázási megoldások mellékláncokon dolgozzák fel a tranzakciókat. A Polygon akár 65 000 tranzakciót is képes kezelni másodpercenként, míg az Ethereum csak nagyjából 17 tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként. És a Polygon képes ezeket a díjakat fillérekért biztosítani a felhasználóknak. Állítsuk szembe ezt az árat az Ethereum tranzakciónkénti 15 dollár körüli átlagos tranzakciós díjával.

Mivel a Polygon különböző protokollokból áll, beleértve a zéró-tudás (zk) bizonyítási fajtát is, a felhasználók kiválaszthatják a felhasználásukhoz legjobban illeszkedő skálázási lehetőséget. A kriptográfiában a zk-bizonyítékok olyan kriptográfiai primitívek, amelyeket arra használnak, hogy egy másik fél (a hitelesítő) számára igazolják, hogy egy adott állítás érvényes. Ugyanakkor a bizonyítónak nem kell semmilyen további információt szolgáltatnia azon kívül, hogy az állítás igaz.

A projektcsapatok a Polygon használatával integrálható számos lehetőség közül a legnépszerűbbek a plazma oldalláncok, a proof-of-stake (PoS) blokklánc-híd, a zk rollupok és az optimista rollupok. A Matic a plazma oldalláncokkal kezdte, amelyek könnyebb és biztonságosabb oldalláncok. Az oldalláncokhoz hasonlóan a plazmalánc is egy külön blokklánc, amely az elsődleges blokklánc mellett fut. Ebben az esetben az Ethereum az "elsődleges" vagy "szülő" blokklánc. A plazmaláncok összekapcsolódnak a fő blokklánccal, és kommunikálnak vele, hogy lehetővé tegyék az eszközök biztonságos átvitelét közöttük.

A fejlesztők nagy igénye miatt a Polygon bevezetett egy blokklánc-hidat a termékpalettájába. A PoS-híd lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy DAappokat hozzanak létre egy platformon anélkül, hogy fel kellene áldozniuk a más platformok által nyújtott előnyöket. A tranzakciókötegek saját PoS blokkláncon történő feldolgozása kiküszöböli, hogy az Ethereumnak az összes fájlt egyedül kelljen feldolgoznia. Azáltal, hogy a tranzakciókat a fő láncról leválasztja, a Polygon könnyebbé és gyorsabbá teszi az Ethereumot.

A Zk rollupok a tranzakciókötegeket a láncon kívül dolgozzák fel, és érvényességi bizonyítékokat hoznak létre, ellenőrizve, hogy minden egyes adatköteg pontos. Ezeket az érvényességi bizonyítékokat ezután elküldik a fő blokkláncra. Minden érvényességi bizonyíték az általa képviselt köteg helyettesítőjeként működik, ami csökkenti a fő láncon lévő adatmennyiséget. Ez a megközelítés valójában csökkenti a tranzakcióblokkok érvényesítéséhez szükséges időt és gázdíjakat.

Az optimista rollupok egy más típusú bizonyítási rendszert, az úgynevezett csalásbizonylatokat használják.

Ha csalárd tranzakciót fedeznek fel, egy csalásbizonyító protokoll önműködően végrehajtja és a fő blokkláncon rendelkezésre álló adatok alapján meghatározza a helyes tranzakciót. Azok, akik frissítik a tranzakciós adatokat a rendszerben, ETH-t kell feltölteniük. Következésképpen, ha valaki optimista rollupot használva csalárd tranzakciót nyújt be a fő Ethereum-láncra, a tétje lecsökken. A Polygon elismeri, hogy nincs egyetlen legjobb megoldás, amely minden alkalmazásnak megfelel. Minden skálázási megoldás kompromisszumokkal jár a biztonság, a szuverenitás, a tranzakciós díjak és a tranzakciós sebesség között. A fejlesztőknek lehetőséget kell adni, hogy kiválaszthassák az alkalmazásuknak legjobban megfelelő skálázási megoldást. A Polygon kínálja a legteljesebb skálázási megoldáscsomagot.

Miért jó a Polygon az Ethereumnak?

A Polygon nem áll versenyben az Ethereummal. Ha valami, akkor az Ethereumra támaszkodik, és fordítva. A Polygon küldetése az, hogy a Polygon hálózatát kihasználva olyan infrastruktúrát hozzon létre, amely képes kezelni az Ethereum tömeges elterjedését. Következésképpen a Polygon jobban függ az Ethereumtól, mint az Ethereum a Polygontól. Ez várható, mivel a Polygon a blokkláncára épül.

A fő hátránya, hogy a Polygonra való átállás a sebesség miatt felhígíthatja az Ethereum által szerzett értéket. Az értékhígulás valójában akadályozhatja az Ethereum közvetlen felhasználói növekedését bizonyos helyeken. Azaz a Polygon javítja az Ethereumot, és így többen fogják használni az Ethereum blokkláncát. Mivel több felhasználó zárolja szabadon a tőkéjét az Ethereum blokkláncban, annak értéke emelkedni fog, annak ellenére, hogy az Ethereumtól esetleg ellopják a teljes zárolt értéket (TVL).

Polygon (MATIC) vs. Ethereum Layer 1

Első pillantásra a 2. rétegű skálázási megoldások összetettnek tűnhetnek. Egyszerűbben fogalmazva, az 1. réteg a mögöttes alap blokklánc-architektúrát írja le. A 2. réteg ezzel szemben az alapul szolgáló blokklánc tetején fekszik, mint egy átfedő hálózat.

A 2. rétegbeli megoldások olyan külső protokollok, amelyek a sebesség és a hatékonyság növelése érdekében kölcsönhatásba lépnek az alap blokklánccal. Sőt, a Polygonhoz hasonló Layer-2 megoldásokkal a már az Ethereum tetején futó protokollok még gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak.

Miért érdemes a Polygont használni az Ethereum 1-es rétegével szemben?

Az Ethereumot aukciós alapú modellel tervezték, így arra ösztönözve a felhasználókat, hogy licitáljanak a tranzakciójukra, hogy az bekerüljön a következő blokkba. Ezért a tervezésnél fogva a nagyobb hálózati torlódás egyre megfizethetetlenebb költségekhez vezet.

A Polygonnak komoly ambíciói vannak a jövőre nézve, és ezek nem csak a sebességre vagy a tranzakciós költségekre terjednek ki. A protokoll célja, hogy az összes Ethereum Virtual Machine (EVM) kompatibilis blokkláncot összekapcsolja egymással, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy minimális súrlódással hozzáférjenek más blokkláncplatformok előnyeihez.

Az Ethereum 2.0 nem szünteti meg a Polygon szükségességét?

Az Ethereum 2.0 jelentős frissítés lesz az Ethereum blokklánchoz, de csak korlátozott megoldást nyújt a skálázhatósági kihívásra. Ahogy egyre több decentralizált platform és DAapp használja az Eth2-hez hasonló on-chain megoldásokat, az igény elkezdhet kúszni a skálázhatóság határai felé.

Mint említettük, ez a hálózati forgalom felhalmozódását eredményezi. A gázdíjak elkezdenek megugrani, és a hálózat végül ugyanolyan terhelési körülmények közé kerül, mint korábban. Itt jön a képbe a Polygon, amely az Ethereum blokkláncot a skálázhatóság egy további rétegével látja el.

A Polygon hálózathoz hasonló Layer 2-k tovább javítják majd az Eth2 által kínált élményt. Bármilyen Ethereum frissítés még gyorsabbá tehető a layer 2 segítségével. Így a Polygon biztosítja, hogy a végfelhasználó a legjobb élményt kapja.

Az Ethereum 2.0 még egy kis időre van, de a skálázhatóság olyan kérdés, amelyet az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin már régóta elismert, mint a Trilemma kihívást. Egy olyan megoldás, mint a Polygon, elhozza az Eth2 néhány előnyét a felhasználóknak, így azok kihasználhatják a megnövekedett sebesség és átláthatóság, valamint az alacsonyabb költségek előnyeit, mindezt anélkül, hogy meg kellene várniuk az Eth2 megjelenését.

Skálázási megoldások: Más 2. rétegbeli versenytársak

A Polygon nem az egyetlen projekt, amely megpróbálja felgyorsítani az Ethereum tranzakciókat. Az Ethereum hálózati adatai azt mutatják, hogy a napi tranzakciók száma folyamatosan növekszik. A Layer-2 megoldások a legjobb módja annak, hogy kezeljük ezt a növekvő terhelést az Ethereum blokkláncon. Érdemes megemlíteni, hogy az előnyök túlmutatnak a tranzakciók egyszerű tehermentesítésén. Több konkurens layer-2 hálózat is lehetővé teszi a tranzakciók külső feldolgozását és áthidalását a fő blokklánchálózatra. A Polygon néhány nevezetesebb layer 2 alternatívája a zk-proofokra támaszkodik, a két legjelentősebb versenytárs az Arbitrum és az Optimism.

A Polygon TVL-je nagyjából 4 milliárd dollár. A TVL a felhasználók által egy hálózaton lévő protokollokba zárt kriptoeszközök teljes összegére utal. A Polygonhoz képest a DappRadar adatai azt mutatják, hogy a Loopring, egy zk-rollup protokoll 290 millió dolláros TVL-lel rendelkezik. Kétségtelen, hogy a Polygonnak van néhány erős versenytársa, és az Ethereum layer-2 projektek mindegyike képes pozitívan befolyásolni a blokklánc környezetet. De mivel a Polygon nagymértékben befektetett a különböző típusú zk-biztosításokba, ez a layer-2 megoldás nagy ígéretet mutatott, mint az Ethereum skálázhatóságának erőteljes megoldása.

Mitől olyan különleges a Polygon?

Mi különbözteti meg a Polygont a 2. rétegbeli versenytársai közül? A Polygon az egyetlen olyan hálózat, amely lehetővé teszi, hogy a tokenjét, a MATIC-ot, a Polygon blokkláncán lehessen feltölteni. A letétbe helyezés lehetővé teszi, hogy a felhasználók évente kamatot kapjanak a blokklánc tranzakcióinak validálásában való közreműködésért. A Polygon a hétköznapi felhasználók, a fejlesztők és a vállalatok számára egyaránt kínál megoldásokat. A Polygon elsődleges célja, hogy létrehozza a dolgok internetét (Internet of Things, IoT) az Ethereum blokkláncra.

A projekt célja, hogy az Ethereumot egymilliárd felhasználóra skálázza anélkül, hogy feláldozná a decentralizációt vagy a biztonságot. Ami a Polygont megkülönbözteti más L2 megoldásoktól, az a megközelítése. A Polygon a fejlesztőknek egy halom megoldást kínál egyetlen hálózaton. Ez a megközelítés nagyobb fokú kontrollt és testreszabhatóságot biztosít a fejlesztőknek az alkalmazásukhoz legjobban illeszkedő skálázási megoldás kiválasztásakor. A Polygonon a fejlesztő választhat a zk-rollupok vagy az optimista rollupok között. Ehelyett választhatják a Polygon Avail használatát is, amely egy rendkívül biztonságos adatelérhetőségi blokklánc önálló láncokhoz, oldalláncokhoz és láncokon kívüli skálázási megoldásokhoz.

2021 májusában a Polygon hálózat bejelentette a Polygon SDK elindítását, amely jelentősen megkönnyíti a fejlesztők számára a multichain-hálózat kiépítésének folyamatát. A Polygon SDK segítségével a fejlesztők önálló láncokat hozhatnak létre, amelyek teljes mértékben felelősek saját biztonságukért. Ezek az önálló mellékláncok egy dedikált PoS hídhálózattal rendelkeznek majd, amely összeköti őket az Ethereummal. A Polygon más skálázási megközelítésekkel is rendelkezik, mint például a PoS commit chain. Az egyszerűség kedvéért a commit láncot gyakran egyszerűen Polygon vagy Polygon blokklánc néven emlegetik. A Polygon PoS sidechainje a projekt legnépszerűbb terméke.

A Polygon blokklánc a mai napig nagyjából egymilliárd tranzakciót dolgozott fel, és a polygonscan.com adatai szerint egyre csak nő. A PoS commit chain EVM-kompatibilis, így számos Ethereum protokollal hibátlanul működik. Következésképpen a DAappok platformok közötti mozgatása egyszerű a fejlesztők számára.

A többi EVM oldallánccal ellentétben a Polygon az Ethereumba teszi át az ellenőrző pontokat. Pontosabban, minden egyes alkalommal, amikor a Polygon feldolgoz egy tranzakciót, létrehoz néhány ellenőrző pontot az Ethereumon. Ezek az ellenőrző pontok biztosítják, hogy a Polygonon addig a pontig feldolgozott összes adat érvényes és biztonságos legyen az Ethereum blokklánc számára. Megjegyzendő, hogy más EVM oldalláncok nem használnak ellenőrzőpontokat.

Mire használják a Polygon MATIC tokent?

A MATIC a Polygon natív kriptopénz tokenje. A Polygon plazmaláncok a PoS konszenzusmechanizmuson futnak. A MATIC-ot a plazmaláncok összes tranzakciójának kifizetésére használják. Ezért minél több projekt használja a Polygont skálázási megoldásként, annál nagyobb lesz a MATIC iránti kereslet. Ezen túlmenően a MATIC kormányzási tokenként is szolgál, mivel a tulajdonosoknak szavazati jogot biztosít arról, hogy a tervezett számos skálázási megoldás közül melyiket kell ténylegesen bevezetni. Ha a közösségnek tetszik egy új layer-2 skálázási megoldás, és azt szeretné, hogy a Polygon integrálja azt, a token tulajdonosai szavazhatnak arról, hogy a megoldás a Polygon termékcsaládjának részévé váljon. A kormányzati szavazás tehát lehetővé teszi, hogy a MATIC token tulajdonosai szavazzanak a Polygon jövőjéről.

Jó befektetés a Polygon?

Az Ethereum a világ első és legnagyobb blokklánchálózata, amely okosszerződés-funkcióval rendelkezik. A natív pénzneme, az Ether (ETH) piaci kapitalizációja nagyjából 350 milliárd dollár, ami a világ második legnagyobb kriptopénzévé teszi a piaci kapitalizáció alapján. Minden olyan projekt, amely megbízhatóan képes javítani az Ethereumot, valószínűleg hatalmas támogatást és elfogadottságot fog kapni. A kriptopénz-felhasználók több okból is jó befektetésnek tartják a Polygont. A projekt az Ethereum fő layer-2 megoldása lehet. A csapat erős és ambiciózus, és agresszívan törekszenek a kivételes partnerségi lehetőségekre.

A projekt olyan problémákra kínál megoldást, amelyekre az Ethereum-felhasználók évek óta panaszkodnak. Idővel a Polygon megbízhatónak bizonyult. WIt egy nagyjából 11 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a MATIC a top 25 kriptovaluta között van. Ráadásul a maximális kínálat 10 milliárd MATIC-ban van korlátozva. A forgalomban lévő token készlet ebből a 10 milliárdból nagyjából 7,5 milliárd. Ezzel a véges kínálattal lehetséges, hogy a MATIC tokenek iránti kereslet meghaladja a kínálatot, ami pozitív árfolyammozgáshoz vezet.

Hogyan fektessünk be a Polygon kriptopénzbe?

A Polygon kriptoprojektbe való befektetés ugyanolyan egyszerű, mint a Bitcoinba vagy Ethereumba való befektetés. A legegyszerűbb módja, ha megkeres egy olyan kriptotőzsdét, amely lehetőséget kínál a MATIC token megvásárlására. A felhasználók dönthetnek úgy is, hogy a MATIC-ot felteszik, és éves jutalmakat keresnek.

Hol lehet megvásárolni a Polygon kriptovalutát?

A Polygon (MATIC) megvásárolható olyan népszerű kriptopénz tőzsdéken, mint a Coinbase és a Binance. Az egyetlen követelmény egy fiók létrehozása, a MATIC tokenek megtalálása és megvásárlása. A tapasztalt kriptopénz-felhasználók választhatják a Polygon tokenek megvásárlását decentralizált tőzsdéken (DEX) keresztül, mint például az Uniswap. Az Uniswaphoz hasonló DEX-en keresztül történő vásárlás a csomagolt Ethereum (wETH), egy ERC-20 token segítségével valósítható meg, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ETH-val kereskedjenek decentralizált platformokon. A MATIC tokeneket egy Polygon tárcában is lehet tárolni.

Mi az a Polygon tárca?

A Polygon pénztárca lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptoeszközöket küldjenek és fogadjanak, a MATIC-ot a Polygon-hálózaton kamatot szerezzenek, és hozzáférjenek a Polygon-hídhoz a blokkláncok közötti be- és kifizetésekhez. Polygon projekt egy nem letétkezelő webes tárcát biztosít a felhasználók számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Polygon hálózaton kezeljék a tokenjeiket. A nem letéti tárcák a privát kulcsok feletti kizárólagos ellenőrzést a felhasználónak adják. Megjegyzendő azonban, hogy bármilyen ERC-20 kompatibilis tárca képes MATIC-ot tárolni.

Hogyan szerezhet Polygon tárcacímet?

A MATIC token megvásárolható és közvetlenül átvihető bármely Polygon tárcacímre. A MATIC tokenek megvásárlása után a felhasználóknak meg kell találniuk a legjobb Polygon tárcát, ahol tárolhatják azokat. A Polygon népszerű kriptotárcái közé tartozik a MetaMask és a Ledger, ez utóbbi egy hardveres tárca, amely összekapcsolható a MetaMaskkal, és további biztonságot nyújt. Ezenkívül az olyan központosított kölcsönzési protokollok, mint a Celsius és a Nexo is jövedelmező éves hozamot kínálnak a MATIC-on.

Ez a megfelelő időpont a Polygonba (MATIC) való befektetésre?

Mint minden cikk esetében, ez sem minősül befektetési tanácsadásnak. A Polygon projekt hatalmas kiterjedését, a folyamatos partnerségi bejelentéseket és a kriptográfiai fejlesztéseket figyelembe véve azonban a Polygon kivételesen jól teljesít. A vállalat szilárd hírnevet szerzett, és a MATIC token kiemelkedik az Ethereum ezernyi más projektje közül. A Polygon partnereinek listája gyorsan bővül. A neves partnerek közé tartozik az Ocean, a Chainlink, az Atari, és nemrégiben még a Coinbase is beszállt. Sok befektető úgy véli, hogy a Polygon erősen alulértékelt, és lehet, hogy igazuk van.

Amíg az Ethereum 2.0 nem indul el teljesen, nehéz lesz megítélni, hogy a Polygon projekt mennyire ígéretes továbbra is. De a projekt fejlődésével valós potenciál van arra, hogy a piaci tőke növekedjen. Az egyik fő aggodalom az volt, hogy a Polygon projekt elkezdi-e ellopni a TVL egy részét, amely jelenleg az Ethereum alaprétegén van lezárva, de ezt még meg kell várni. A versenytársakkal összehasonlítva a Polygon egyértelműen kiemelkedik, mint olyan layer-2 megoldás, amellyel számolni kell. És bár a Polygon továbbra is egy feltörekvő technológia, a legígéretesebbnek tűnik abban, hogy képes lesz sikeresen skálázni az Ethereumot, például a decentralizáció fenntartásával, miközben a biztonság feláldozása nélkül skálázódik.