, 2023/4/11

Az orosz törvényhozók módosításokon dolgoznak egy nemzeti kriptotőzsde elindítása érdekében. Ezt a törekvést állítólag támogatja mind a pénzügyminisztérium, mind az orosz központi bank, amelyek régóta nem értenek egyet az ország kriptorendszerének szabályozásával kapcsolatban.

Oroszország nemzeti kriptotőzsdét kíván indítani

Amint arról a helyi média november 23-án beszámolt, az orosz parlament alsóházának, a Dumának a tagjai az ország hatályos "A digitális pénzügyi eszközökről" szóló kriptopénz-törvény módosításairól folytatnak megbeszéléseket a piaci szereplőkkel. A módosításokat, amelyek egy nemzeti tőzsde jogi keretét határoznák meg, először a központi bank elé terjesztik.

Szergej Altuhov, a Duma gazdaságpolitikai bizottságának tagja kiemelte az ilyen intézkedések fiskális érzékenységét:

"Nincs értelme tagadni a kriptovaluták létezését, a probléma az, hogy nagy tömegben keringenek az állami szabályozáson kívül. Ezek több milliárd rubelnyi kieső adóbevételt jelentenek a szövetségi költségvetésnek".

Júniusban a Duma Pénzpiaci Bizottságának vezetője, Anatolij Akszakov azt javasolta, hogy Oroszországban egy nemzeti kriptotőzsdét lehetne indítani a Moszkvai Tőzsde részeként, "egy nagy hagyományokkal rendelkező, tiszteletre méltó szervezet". Szeptemberben a moszkvai tőzsde a központi bank megbízásából törvénytervezetet készített a digitális pénzügyi eszközökkel való kereskedés engedélyezéséről.

A hónap elején a Duma elé került egy törvényjavaslat, amely legalizálná a kriptopénz bányászatot és a bányászott kriptopénz értékesítését. A törvényjavaslat egy orosz platformot alakítana ki a kriptopénz értékesítésére, de a helyi bányászok külföldi platformokat is használhatnak majd. Ez utóbbi esetben az orosz devizakontroll és szabályozás nem vonatkozna a tranzakciókra, de azokat be kellene jelenteni az orosz adóhatóságnak.

Az orosz pénzügyminisztérium benyújtja felülvizsgálatra a kripto szabályozási keretrendszert. A minisztérium elképzelése szerint a kriptohasználók bankokon keresztül hajtanák végre a tranzakciókat, és javasolja, hogy tegyenek különbséget a minősített és a nem minősített tulajdonosok között. Az orosz kriptoregulációs saga újabb fordulatában az ország pénzügyminisztériuma olyan kezdeményezéssel állt elő, amely szöges ellentétben áll a központi bank keményvonalas álláspontjával.

Az orosz központi bank a közelmúltban a kriptokereskedelem és a bányászati tevékenységek betiltását szorgalmazta az egész országban.

Az ingadozásra, a környezeti hatásokra és az illegális tevékenységekben való felhasználásra hivatkozva a központi bank jelentést tett közzé, amelyben a szabályozókat a teljes tilalom bevezetésére és a jogsértők szigorú szankcionálására szólította fel. A javaslat azonban az orosz pénzügyminisztérium ellenállásába ütközött. Néhány nappal a központi bank tiltásra való felhívása után Ivan Chebeskov, a minisztérium egyik tisztviselője kijelentette, hogy a kormánynak a kriptót a teljes betiltás helyett inkább szabályoznia kellene.

Chebeskov szerint a hatóságoknak lehetőséget kell biztosítaniuk az iparág fejlődésére, és a teljes tiltás azt eredményezheti, hogy Oroszország lemarad a technológiában. Csütörtökön az RBC arról számolt be, hogy a minisztérium levelet küldött Dmitrij Csernyicsenkónak, az Orosz Föderáció kormányának elnökhelyettesének, és hivatalosan is benyújtotta szabályozási javaslatát a kormánynak. A javaslat új keretet vezet be az országban a kriptohasználatra, amely azt javasolja, hogy a kriptoügyleteket a hagyományos banki infrastruktúrán belül végezzék, a kereskedők személyes adatainak azonosítására szolgáló mechanizmusokkal.

A minisztérium szerint a kriptopénzek szabályozása számos előnnyel járhat, például az adóbevételek növekedésével és a bűnüldözés bűnügyi tevékenység nyomon követésének javításával. A minisztérium statisztikákra hivatkozik, amelyek szerint az orosz állampolgárok mintegy 2 billió orosz rubel értékű kriptót tartanak, hozzátéve, hogy a teljes tiltás vagy a szabályozás hiánya végül aláássa az iparágat és feketepiacot hoz létre.

A Telegram alapítója, Pavel Durov szintén negatívan reagált a kriptók tervezett betiltására. A technológiai vezető kifejtette, hogy a tiltás nem állítja meg a "gátlástalan játékosokat", de hatással lesz a szabályszerű és legális blokklánc projektekre. Hozzátette, hogy a tiltás késleltetni fogja a blokklánc-alapú technológiák fejlődését.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánytisztviselőkkel tartott találkozóján kiemelte a kriptó néhány előnyét. "Itt is vannak bizonyos versenyelőnyeink, különösen az úgynevezett bányászatban" - mondta Putyin. Az elnök ezután felszólította a kormányt és a központi bankot, hogy jussanak konszenzusra a kérdésben.