, 2023/4/5

A LUNA Classic (LUNC) az eredeti Terra LUNA érme, amely a közelmúltbeli UST/Luna összeomlás és az új Terra lánc létrehozása után maradt hátra. Kwon helyreállítási tervében szerepelt egy teljesen új lánc létrehozása, amelyen a jövőbeni tranzakciókat bonyolítanák le. A régi láncot a LUNA Classic és a Terra láncokra osztották fel. Terra lesz az új lánc neve (LUNA 2.0 néven), a LUNA Classic (LUNC) pedig az eredeti Terra LUNA blokklánc natív tokenje.

Milyen típusú gyógyszer a Terra LUNA

Terra lesz az új lánc neve (LUNA 2.0 néven), a LUNA Classic (LUNC) pedig az eredeti Terra LUNA blokklánc natív tokenje. A "klasszikus" kifejezés valószínűleg az Ethereum és az Ethereum Classic hard forkjára utal, amely az Ethereum 2017-es decentralizált automatizált szervezet (DAO) betörése után történt. Úgy tűnik, ez egy újabb trükknek tűnik, hogy az UST összeomlását a "Terra DAO hack pillanataként" reklámozzák, ahogy Kwon kijelentette.

A Terra protokoll régi verzióját kibővítették, hogy támogatást nyújtson a stablecoin fejlesztőknek a Terra decentralizált pénzügyi (DeFi) projektek létrehozásához. A projekt két kriptovalutából állt: Terra és LUNA. A Terra volt a fiat és más valutákhoz kötött stablecoin-szabvány. Például a TerraUSD (UST) az Egyesült Államok dollárjához, míg a TerraKRW (KRT) a dél-koreai wonhoz kötődik. A natív token, a Terra (LUNA) volt a hálózat tétje és kormányzati eszköze. A felhasználók a LUNA tétet tesznek le, hogy helyet szerezzenek a kormányzásban, validátorokká váljanak és jutalmakat kapjanak.

felhasználók a LUNA-t is elégethetik, hogy a Terra UST tokent vagy a helyi fiathoz kötött tokent verjék. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár ezek a stabilcoinok a fiat értékéhez vannak kötve, nem fiat fedezi őket. Ehelyett a LUNA tokent algoritmikus stabilcoinként tartották számon. Az algoritmikus stabilcoin olyan eszköz, amely az értékét egy szabályrendszer segítségével nyeri, nem pedig önmagában egy eszközhöz kötődik. Ez a módszer lehetővé tette, hogy a Terra felhasználói befektessenek ezeknek az érméknek az árfolyamába, amelyekhez kapcsolódnak, anélkül, hogy fizikai megfelelőjüket birtokolniuk kellene.

Az ún. stabilcoin UST azonban május 9-én feloldotta a kötését, miután közel 18 hónapig megtartotta az értékét az amerikai dollárral szemben. A lecsatolás láncreakciót váltott ki, amely az UST és a Terra (LUNA) kriptopénz, valamint a Bitcoin és a jelentősebb kriptoszektor összeomlásához vezetett, amely még mindig nem állt helyre teljesen.

Mi az a Terra Luna 2.0?

A Terra 2.0 a Terra (LUNA) legújabb változata, amelyet Do Kwon regenerációs stratégiaként dolgozott ki. A cél az, hogy a Terra blokklánc elágazását és egy légiesítést javasoljon a kripto befektetőknek, akiket a közelmúltbeli piaci visszaesés érintett. A fő cél az, hogy a Terra ökoszisztéma új vállalkozásán keresztül helyreállítsa a bizalmat ebben a stabilcoinban.

A Terra 2.0 politikája alkalmanként további LUNA tokeneket bocsát ki azoknak a kripto befektetőknek, akik több mint 10 000 LUNA-t vásároltak a stabilcoin katasztrofális károsodása előtt. Ez segít abban, hogy a Terra 2.0-t ne adják el azonnal. A kripto befektetők LUNA tokenjeinek több mint 300%-át egyszerre oldják fel, a fennmaradó 70%-ot pedig két év alatt adják ki. Ezek a kripto befektetők hat hónap múlva kapják meg az új Terra 2.0 tokeneket.

Hogyan működik a LUNA 2.0?

A Terra 2.0 kriptopénz blokkláncán a tranzakciók érvényesítésére egy tipikus proof-of-stake (PoS) konszenzusmechanizmust használnak. A hálózati konszenzusban egy adott pillanatban összesen 130 validátor vesz részt, a szavazati jogosultságokat az egyes csomópontokhoz csatlakoztatott LUNA 2.0 mennyisége határozza meg. A jutalmak előállításához gázdíjakat és 7%-os fix éves LUNA 2.0 inflációs rátát használnak.

A LUNA 2.0 tokenek birtokosai a LUNA 2.0 tokenek delegálásával egy általuk választott validátornak vesznek részt a konszenzusban. A validátorok a delegáltakhoz hasonlóan gyakran saját tétet tesznek fel. Ezért a delegátorok díjazása előtt a validáló csomópont ebben a rendszerben jutalékot tart fenn. A Terra 2.0 érme delegátorai által generált ösztönzők a validátorok szavazati erejétől függően eltérőek. Ennek megfelelően a nagyobb szavazati erővel rendelkezők természetesen több jutalmat kapnak, de ezeket a jutalmakat a delegátorok szélesebb köre között kell szétosztani.

A delegálás a Terra Station felületén keresztül is elvégezhető, de figyelmeztetünk, hogy ez kockázattal jár. A validátorok például büntetést kaphatnak a helytelen viselkedésért, aminek következtében a LUNA 2.0 tétje felszeletelődhet. A felszeletelés akkor is megtörténhet, ha a validátorokat tévedésből rövid időre kikapcsolják.

A Terra blokklánc története

A Terra-t 2018-ban alapította Do Kwon és Daniel Shin, és 2019-ben indította el a mainnetjét. Kwon és Shin azért építették a Terrát, hogy a felhasználóknak a fiat valuták stabilitását kínálja, miközben a blokklánc technológia erejét a hagyományos fizetési megoldásoknál gyorsabb és olcsóbb elszámolásokhoz hasznosítja. A két alapító abban is hitt, hogy az ilyen lehetőségek növelik a blokklánc elfogadottságát.

A Terra Alliance támogatja a Terra-t. A Terra Alliance a világ minden tájáról érkező e-kereskedelmi vállalkozások és platformok csoportja, amely a Terra bevezetését szorgalmazza. A Terra Alliance-hoz tartozó vállalkozások összértéke több tízmilliárdos nagyságrendű, és a vállalatok több mint 45 millió ügyfelet számlálnak.

Mi a különbség a LUNA 2.0 és a LUNA Classic között?

A feltűnő hasonlóságuk ellenére a LUNA Classic és a LUNA 2.0 nem ugyanaz. A Terra hálózatot az új irányítási terv alapján két láncra osztották. A Terra Classic a Luna Classic tokenekkel (LUNC) a régi lánc, míg a Terra a LUNA tokenekkel a LUNA 2.0 nevű új lánc lesz. A régi LUNA a LUNA 2.0-val együtt fog létezni, ahelyett, hogy teljesen lecserélődne. A Terra Luna számára indított decentralizált alkalmazások (DAappok) a LUNA 2.0 számára lesznek előnyben részesítve, és a fejlesztői közösség elkezdi a DAappok építését és az új tokenhez való hasznosság biztosítását. Ez azonban nem tartalmaz algoritmikus stabilcoin-t.

Ez azonban nem zárja ki, hogy a Terra Classic elveszíti a közösségét, mivel sok befektető és kereskedő ellenzi Do Kwon helyreállítási tervét és az új láncot. Az igazság az, hogy a Terra Classic megtartotta jelentős számú követőjét, és a klasszikus közösség megegyezett abban, hogy a lehető legtöbb LUNC tokent kezdik el elégetni, hogy csökkentsék az érmekínálatot és emeljék az egyes tokenek árát.

Biztonságos a Terra Luna 2.0?

A Terra LUNA 2.0-t százharminc aktív PoS-érvényesítő védi. Tekintettel a LUNA előző iterációját ért szerencsétlenségre, a kriptovilág befektetőinek jogos fenntartásai vannak az érme stabilitásával kapcsolatban. A bevezetése óta nem volt bizonyíték hackelésre vagy átverésre, de a befektetőknek tisztában kell lenniük a kockázatokkal, mielőtt a LUNA 2.0-ba fektetnének pénzt. A kriptopiac rendkívül változékony, és a szabályozás hiánya miatt kockázatosabb, mint a hagyományos részvénypiac. Ezért végezzen kellő körültekintést a blokklánc-alapú projektekkel kapcsolatban, mielőtt befektetné nehezen megkeresett pénzét.

Be kellene fektetnie a Terra LUNA 2.0-ba?

A LUNA a Terra ökoszisztéma összeomlása előtt a DeFi téren belül növekvő erőmű volt. 2021 decemberében a Terra megelőzte a BNB Smart Chain-t, és a második legnagyobb DeFi protokoll lett, több mint 20 milliárd dollárral a hálózatba zárolt több alkalmazással. Azonban az algoritmikus stabilcoin UST és testvérérméje, a LUNA is megbukott a Terra ökoszisztéma összeomlása során, és az árfolyamaik zuhantak, aminek következtében a befektetők elvesztették bizalmukat az okosszerződésekben és az algoritmusalapú kriptopénzekben. A statisztikák vagy a múltbeli teljesítmény alapján érdemes-e befektetni a LUNA 2.0-ba? Ez az egyéni vásárlótól függ. Minden befektetőnek megvannak a saját céljai és kockázat- hozam kompromisszumai azzal a projekttel kapcsolatban, amelybe hajlandó befektetni. Ezért a digitális eszközökbe való befektetés előtt el kell végezniük a kutatásukat.

Hogyan lehet Terra LUNA 2.0 tokeneket vásárolni?

Azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy hol vásárolhatnak Terra LUNA 2.0 tokeneket, tudniuk kell, hogy egy kriptotőzsdét kell használniuk ahhoz, hogy fiat készpénzüket LUNA-ra váltsák. Mivel a LUNA-t az UST összeomlása után újraindították, számos tőzsdéről kivonták, és még nem tért vissza mindegyikre.

Azonban sok ilyen tőzsdén, mint például a Binance, KuCoin, Crypto.com és eToro, még mindig megtalálható a LUNA 2.0 tokenek kereskedése. Szinte minden tőzsde ugyanazokat a lépéseket követi, mint például a regisztráció, a befizetés módjának eldöntése, a befektetési összeg kiválasztása és a pénztárca kiválasztása a pénzeszközök tárolásához.

A LUNA 2.0 jövője

A LUNA 2.0 jövőjét lehetetlen teljes pontossággal megjósolni, figyelembe véve az UST stabilcoin összeomlását. Korábban a LUNA néhány nagyon népszerű DeFi projektnek adott otthont, még ha jelenleg nem is nagyon sokról beszélhetünk. Az, hogy a Terra megelőzte a Binance Smart Chain-t (most BNB Chain) és a második legnépszerűbb DeFi platform lett, szintén nem elhanyagolandó. A jövőt azonban nem lehet megjósolni a múltbeli események alapján.

A Terra LUNA 2.0 sikere az új lánc teljesítményétől és a befektetők bizalmának visszaszerzésére tett erőfeszítéseitől függ. Természetesen mindig lehetséges, hogy az Ethereum esetleges PoS-ra való frissítése megelőzi a Terra-hoz hasonló versenytársakat, lévén, hogy az Ethereumnak nagyobb a tudatossága, mint szinte bármelyik projektnek. De semmi sem biztos addig, amíg az Ethereum megvalósítása nem fejeződik be.