, 2023/4/12

Mivel a kripto szabályozások még kidolgozás alatt állnak, a kriptopump-and-dump csoportok támogatják az ismeretlen érmék népszerűsítését a Discordon és a Telegramon keresztül. A pump-and-dump műveletek, amelyek hamis információk terjesztésével csalárd módon manipulálják az árakat, legalább az 1700-as évek óta léteznek gazdasági kontextusban.

Mik azok a kriptopump and dump csoportok

A blokklánc-technológia megjelenésével és a kriptokereskedelem térhódításával azonban a probléma szélesebb körűvé és súlyosabbá vált. Mivel a kormányzati szabályozás elmaradt, a kriptovaluták különösen érzékenyek az ilyen jellegű piaci manipulációra.

Mik azok a kriptopump-and-dump csoportok?

A pump-and-dump átverés egyfajta csalás, amelyben az elkövetők idővel felhalmoznak egy árucikket, hamis információk terjesztésével mesterségesen felhajtják az árát (pumpálás), majd a felhalmozott árut magasabb áron eladják az óvatlan vevőknek (dömping). Miután az elkövetők csalárd módon felhajtották az árat, az általában csökken, és a félrevezető információk alapján döntést hozó vásárlók veszteséget szenvednek.

Az online pump-and-dump műveleteket magánszemélyek önszerveződő csoportjai végzik. Ezek a pump-and-dump csoportok a Discord szerveren (hangalapú internetprotokoll és szöveges csevegőszolgáltatás) vagy a Telegramon (azonnali üzenetküldő alkalmazás) szervezik a csalásokat, így bárki előzetes beleegyezés nélkül csatlakozhat a csoportokhoz.

A pump-and-dumps csoportokban a tagok és a csoportot irányító vezetők (vagy adminok) hierarchiája van. A magasabb rangú tagok valamivel korábban kapják meg a célérme nyilvánosságra hozatalával a pumpálást kezdeményező értesítést, mint az alacsonyabb rangú felhasználók. Ily módon a tagnak nagyobb esélye van arra, hogy olcsóbban vásároljon, és nagyobb hasznot húzzon a pump-and-dump rendszerből.

A legtöbb csoport egy affiliációs rendszerrel épül fel, ahol a tagok új tagok toborzásával léphetnek feljebb a hierarchiában. A besorolás a csoportba felvett új tagok számával arányosan emelkedik. Ezzel szemben egyes szervezetek egyszerűsített hierarchikus felépítésűek, mindössze két szinttel: VIP-tagok és közönséges tagok. Az ilyen szervezetekhez való csatlakozáshoz a felhasználónak díjat kell fizetnie, általában Bitcoinban.

Mik azok a kriptopump-and-dump jelek?

A kriptopumpáló jelzés olyan üzenet, amelynek célja, hogy a magánszemélyeket egy kriptopénz megvásárlására csábítsa, hogy profitálhassanak a hirtelen megugró kereslet okozta árfolyam-manipulációból. Miután a pumpálás jelentős árfolyam-emelkedést okoz, amelyeket kriptodömping jelzéseknek neveznek, a tagok jó haszonnal kezdenek eladni. Kétféle csoport létezik a Telegramban és a Discordon, amelyek ismeretlen kriptopénzekre vonatkozó jeleket tesznek közzé, hogy mesterségesen felhúzzák a mögöttes érmék értékét, ahogyan azt az alábbiakban kifejtjük:

A Telegram és Discord pump-and-dump kriptocsoportok üzenetei általában a következő módon kerülnek sugárzásra:

Info és How-To: Ez a két szekció egy üzenetekkel ellátott elektronikus hirdetőtáblához hasonlít. Mindegyik szegmens több szobából áll, amelyek mindegyikében csak egy vagy kevés üzenet található. A csoport szabályai, a csoporttal kapcsolatos hírek, a csatlakozási rendszerrel kapcsolatos információk és a gyakran feltett kérdések jellemzően az infoszekció szobáiban találhatók. Hasonlóképpen, a kriptoiparral kapcsolatos útmutatókat vagy a pump-and-dump műveletben való részvétel legjobb gyakorlatait a How-To szekciók szobáiban találhatja meg.

Jelzés: Csak az adminisztrátorok írhatnak hozzászólásokat ebbe a területbe, amely a központi csomópontja. A pump signal és a trading-signal szobák gyakran ezen a területen találhatók. Az adminisztrátorok az első szobában a közelgő pump-and-dump műveletről beszélnek, a másodikban pedig kereskedési tippeket cserélnek.

Hívja meg: A szerver botjai az ebben a részben található szobákban laknak. Itt a felhasználók meghívó linkeket kérhetnek a botoktól, hogy új tagokat vonzzanak, vagy megtudhatják, hányan csatlakoztak a szerverhez a meghívó linkek segítségével.

Megbeszélés: A csoport tagjai szabadon beszélgethetnek a különböző témáknak szentelt szobákban ebben a szakaszban.

Hogyan működnek a kriptopumpák és -dömpingek?

Az interneten található számos pump-and-dump csoport különböző aktivitási szintekkel rendelkezik. A legforgalmasabbak naponta körülbelül egy pump-and-dump-ciklust végeznek. A kevésbé aktív csoportok esetleg csak heti egy műveletet hajtanak végre. Más szervezetek akkor végeznek tevékenységet, amikor úgy gondolják, hogy a piaci feltételek kedvezőek. Szóval, lehet pénzt keresni a kriptók pumpálásával és dömpingelésével?

Lehet esély a haszonszerzésre, mivel a pump-and-dump technika egy kriptoeszköz értékének mesterséges növelésével jár, közvetlenül egy tervezett és hirtelen összeomlás előtt. Azonban az ismeretlen érmék hosszú időre a nyakadon maradnak, ha nem adod el őket elég gyorsan. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az ingadozó kriptopénzpiacon semmi sem elkerülhetetlen, ezért óvatosságból, az alapvető kriptometriai mutatók megértése mellett kerülje el, hogy bedőljön olyan projekteknek, amelyek "túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek".

A kripto pump-and-dump átverések megértéséhez olvassa el, hogy a kripto csalók milyen lépéseket követnek a csatorna tagjainak becsapásához:

Az alapvető információk terjesztése

Az adminok közlik a használni kívánt tőzsdét, a művelet pontos kezdési időpontját és azt, hogy a rendszer FFA vagy rangsorolt lesz. Ha mindenki számára szabad, a VIP ranggal rendelkezők a művelettel egy időben vagy néhány nappal vagy órával a művelet előtt kapják meg az üzenetet.

A mögöttes érme céljának bejelentése

A művelet kezdési időpontjának közeledtével a bejelentés egyre gyakrabban ismétlődik.

A csoporttagok a célérméről akkor kapnak értesítést, amikor a szivattyúzás megkezdődik. A hierarchiában elfoglalt pozíciója határozza meg, hogy mikor kap értesítést a kezdési időpontról.

A kriptopénz neve általában egy szándékosan homályos grafikán szerepel, amelyet csak az emberek tudnak gyorsan megfejteni. A homályosítás célja, hogy megakadályozza a botokat abban, hogy optikai karakterfelismerő (OCR) technikák segítségével elemezzék az üzenetet, és az embereknél gyorsabban indítsák el a piaci műveleteket.

Az OCR az a módszer, amellyel a szöveget egy képből gépileg olvasható szövegformátummá alakítják át. A számítógép a beolvasást képfájlként menti el, ha például egy űrlapot vagy egy nyugtát szkennel be. A képfájlban lévő szavakat nem lehet szövegszerkesztővel szerkeszteni, keresni vagy számolni.

Hírek terjesztése külső befektetők bevonzása érdekében

Végül a kriptopénzek piaci manipulációja azután kezdődik, hogy a szivattyúzás beindul, és az adminok közzétesznek egy tweetet vagy megosztják a hírt, arra kérve mindenkit a csoportban, hogy terjesszék a hírt, hogy a kriptopénz árfolyama emelkedik. A fantasztikus befektetési lehetőséggel kapcsolatos úgynevezett FOMO (Fear of Missing Out, azaz a kimaradástól való félelem) gerjesztése és a külső befektetők bevonzása céljából a felhasználók Twitteren, fórumokon és speciális csevegőszobákban terjesztik az üzenetet.

Hogyan lehet kiszúrni egy kriptopumpálási rendszert?

Mivel az ismeretlen érmékkel kapcsolatos információkat Discord- és Telegram-csatornákon terjesztik, érdemes megkérdezni, hogy a kriptopump-and-dump csoportok legálisak-e. A pump-and-dumps a részvénypiacon illegális, de mivel a legtöbb kriptovaluta nem számít értékpapírnak, a kriptopénzpiacok gyakran jogi bizonytalanságban működnek. Ezért, bár a pump-and-dump kripto átverések erkölcsileg és jogilag is kétes értékűek, nem biztos, hogy sértik a jelenleg hatályos törvényeket. Ennek ellenére a szabályozott kriptotőzsdék illegálisnak tekintik az ilyen átveréseket.

Szóval, hogyan lehet megmondani, hogy egy kripto pump and dump-e? Annak megértése, hogy valaki képes-e és milyen gyorsan végrehajtani egy pump-and-dump stratégiát, kulcsfontosságú a befektetők védelme szempontjából. Bár nincsenek biztos indikátorai a pump-and-dump kripto átveréseknek, nem szabad figyelmen kívül hagyni a túlzott hype-ot egy projekt vagy annak tokenje körül, mivel ezek vörös zászlók lehetnek. Ezért a befektetőknek folyamatosan értékelniük kell a kriptopénz-projekteket, mielőtt megalapozott befektetési döntéseket hoznak.

Egy kriptopénz árfolyamának gyors és parabolikus megugrása egy másik jele a pump-and-dump rendszerre. Ez különösen akkor releváns, ha a kriptót korábban figyelmen kívül hagyták, nem ismerték fel vagy elfelejtették. Ezen kívül, valahányszor egy ismert személyt hall egy kriptopénzről beszélni, fontolja meg a lehetséges motivációit. Sok influencer és híresség kevés ismerettel rendelkezik a kriptovalutákról; ha azonban fizetnek nekik ezért, akkor csak reklámozni fogják azokat (még akkor is, ha átverésről van szó).

Ennek eredményeképpen óvatosnak kell lenni az ilyen taktikákkal szemben, mielőtt hinnénk az ismeretlen kriptoprojektek jövőjében. Hogyan kerülhetik el tehát a kripto befektetők a pump-and-dump sémákat? A stratégia kiválasztása és betartása a kereskedés vagy a befektetés kulcsfontosságú elemei. Ezzel a megközelítéssel biztosítható, hogy csak olyan kriptopénzprojektekbe vagy eszközökbe fektessenek be, amelyeket ismernek.