, 2023/4/17

Mik azok a kriptobálnák? A legtöbb kriptovalutának van néhány nagy birtokosa, akik befolyásolni tudják a kriptoeszköz árfolyamát. Az aktív befektetők és kriptokereskedők számára segít megérteni ezeknek a bálnáknak a piaci viselkedését.

Mik azok a kriptobálna követő berendezések

A kriptobálnák a kriptovaluták nagy birtokosaira utalnak. Ezek lehetnek magánszemélyek vagy szervezetek, akik gyakran a kriptók több mint 10%-át birtokolják. A MicroStrategy például közel 130 000 bitcoint (BTC) birtokol, és piaci részvételükkel képesek mozgatni a BTC árfolyamát. Ezért a kriptobálnák tevékenységének nyomon követése időben betekintést nyújt egy kriptoeszköz ármozgásairól.

Ez nem csak egy kripto-jelenség. A hagyományos piacokon, amikor egy nagy szereplő, például Warren Buffett, egy márka vagy egy fedezeti alap nyilvánosságra hozza, hogy pozíciót foglalt egy adott eszközben, az eszköz ára emelkedik, vagy fordítva. Ez azt jelenti, hogy amikor ezek a szereplők eladnak egy eszközt, a piac jellemzően követi őket. A kriptovaluták és a nem-pénzérvényes tokenek (NFT-k) esetében minden tranzakció a láncban (on-chain) zajlik. A blokklánc által kínált átláthatóságnak köszönhetően a bálnák által tartott pénztárcák által végrehajtott tranzakciókat az általuk tartott kriptopozíciók mérete alapján lehet kiszúrni. Ezeket a tárcákat nyomon lehet követni, hogy aztán megértsük, hogyan viselkedhet a szélesebb piac.

Mi az a kriptobálnák követése?

Léteznek dedikált megoldások a kriptobálnák tevékenységének nyomon követésére. Ezek a megoldások analitikát tudnak nyújtani a bálnák akcióiról, és bizonyos esetekben befektetési/kereskedési döntéseket is hozhatnak a felhasználó számára. A kriptokereskedők és befektetők folyamatosan nyomon követik a tőzsdéken be- és kimenő kriptovaluták mennyiségét. Amikor egy kriptopénz, például a Bitcoin vagy az Ether (ETH) nagy mennyiségben kerül be egy tőzsdére, várhatóan eladási akciókra kerül sor, ami árfolyamcsökkenést eredményez. Ezzel szemben, ha a kriptovaluták a tőzsdékről a pénztárcákba áramlanak, azt az árfolyam emelkedésének előjeleinek tekintik.

Ennek oka, hogy ha a tőzsdékről nagy mennyiségű kriptovaluta áramlik ki, akkor a kínálat csökken, ami az ár emelkedését eredményezi. Gyakran előfordul, hogy egy bálna kriptovalutákat vásárol egy tőzsdén, és nagy mennyiségben mozgatja azokat a tárcáiba. Ez bullish árfolyam-akciót eredményezhet a kriptó számára.

Bizonyos forgatókönyvekben a bálnák úgy dönthetnek, hogy nem zavarják meg a piacokat azzal, hogy egy tőzsdén vásárolnak vagy eladnak. Ők egy tőzsdén kívüli (OTC) tranzakciót hajtanának végre két pénztárca között. Például bitcoint küldhetnek egy tárcának, amely USD érmét (USDC) küld vissza, ami BTC eladást eredményez anélkül, hogy a piac észrevenné a tranzakciót.

Amikor a blokklánc egy nagy tranzakciót rögzít, a befektetők tanulmányozhatják a tranzakciót, és fel tudják venni az abban részt vevő tárcákat. Ha a tárcák nagy kriptovaluta-pozíciókat tartanak, akkor kriptobálna tárcáknak címkézhetők. Ettől kezdve ezeknek a tárcáknak és a lebonyolított tranzakcióknak a rendszeres ellenőrzése tanulságos lehet a tárcában tartott kriptók ármozgásának értékelésében. A bálna nyomon követése ugyanilyen hasznos lehet az NFT-piacokon is. A legtöbb NFT-közösségnek nagyszámú birtokosa van a gyűjteményben. Sok esetben ezeket az NFT-tulajdonosokat a közösség azonosítja. Ezen bálnák tárcáinak viselkedésének nyomon követése segíthet a befektetőknek gyors vételi/eladási döntéseket hozni.

Például, ha egy híres NFT-gyűjtő vagy egy bálna söpri a padlót egy nem hungarikum tokengyűjteményben, az magas meggyőződésre utalhat. Az NFT-gyűjtemény és a bálna követői ezt észrevennék, és megvásárolnák a nem hungible tokeneket. Ezt a viselkedést Gary Vaynerchuknál többször is megfigyelték a 2021-es NFT bikapiac alatt. Azonban túlterhelő és időigényes lehet manuálisan a bálna akciókat nyomon követni, még akkor is, ha csak egy kriptopénz vagy NFT gyűjteményről van szó. Itt jönnek a képbe a bálnafigyelő eszközök.

Mire használják a kriptobálna-követő eszközöket?

A bálnafigyelő eszközöknek köszönhetően a befektetők képesek azonosítani a bálnák tulajdonában lévő pénztárcákat, és nyomon követni őket a vételi és eladási akciókhoz a blokklánc által kínált átláthatóságnak köszönhetően. A nyomkövető eszközök használata segít a nyomkövetési folyamat automatizálásában. A legtöbb kripto befektető egynél több kriptopénzzel rendelkezik a portfóliójában. Ahhoz, hogy tájékozottak legyenek a piaci mozgásokról, több olyan pénztárcát kell azonosítaniuk és nyomon követniük, amelyek nagy mennyiséget birtokolnak az őket érdeklő kriptovalutákból.

Az on-chain analitikai eszközök kínálják ezt a funkciót.

A nyomkövető eszközök végigpásztázzák a blokkláncot, és amikor egy tranzakciót egy bálnatárca elkövet, valós időben kiszúrják azokat, és értesítik a felhasználót. Ezek az eszközök segíthetnek azonosítani azokat a tranzakciókat is, amelyek meghaladnak egy bizonyos méretet, lehetővé téve ezzel a felhasználók számára, hogy felfedezzék a bálnákat az adott kriptoökoszisztémán belül. Hasonlóan, az NFT-gyűjtemények nyomon követhetők az olyan műveletekhez, mint az új, nem hungable tokenek padlóár alatti jegyzése, az NFT-k ajánlati áron történő értékesítése, a padlósöprések és mások. Egy nem-pungible tokengyűjtemény padlóára az a minimális ár, amelyen egy NFT megvásárolható. Alkalmanként, amikor a piaci kereslet gyenge egy NFT-gyűjtemény iránt, a minimálár csökken.

A minimálár csökkenése gyakran azzal kezdődik, hogy az NFT egyik tulajdonosa a minimálár alá jegyzi az NFT-t. Ezért a bálnafigyelő eszközökkel fel lehet fedezni az ilyen viselkedést, hogy a befektető tudomást szerezzen róla, és ennek megfelelően cselekedjen. A padlósöprés viszont egy NFT-gyűjtemény iránti nagy keresletet jelez. Ez arra az akcióra utal, amikor valaki sok nem-frankos tokent vásárol egy gyűjteményben, amelyek a padlóáron szerepelnek. A bálnafigyelő eszközök kiszúrják, ha egy bálna pénztárcája padlósöprést végez egy új kollekcióban. Ez figyelmezteti az NFT befektetőket, akik ezután elkezdhetik követni az új gyűjteményt.

Melyek a leggyakoribb kriptobálna-követő eszközök?

Az olyan bálnafigyelő eszközök, mint a Whale Watchers, a Whale Bot Alerts és mások segíthetnek a befektetőknek észrevenni a bálna akciókat, és gyors és időben meghozni a döntéseket. A bálnafigyelő eszközök különböző képességekkel rendelkeznek, némelyik lehet csak egy egyszerű ablak egy blokklánc tetején, míg mások több blokkláncra kiterjedő analitikai és grafikonkészítési képességekkel rendelkeznek. Egyesek csak a kriptobálnák követésére terjednek ki, míg mások NFT-bálnák követését is kínálják.

A különböző analitikai eszközök csak egyszerű analitikát és értesítéseket kínálnak a bálnák tevékenységéről, míg mások átfogóbb tanulási lehetőségeket biztosítanak a felhasználók számára a grafikonok és az analitika terén. Egyesek csak egy egyszerű feedet csinálnak, míg mások olyan csatornákat csapolnak meg, mint a Twitter és a Telegram, hogy tájékoztassák a felhasználókat. Néhány a bálnafigyelés legfontosabb eszközei közül: Whale Watchers, Whale Bot Alerts, Whale map, Whale alerts, Clank App és Coincarp.

Ezeken kívül olyan eszközök, mint az Etherscan és a Solscan a saját blokkláncuk tetején ülnek, hogy bálnafigyelő funkciókat kínáljanak. Az ember a lehető legtechnikailag legügyesebb lehet a bálnafigyelésben. Mégis, a piaci reakció egy bálnatranzakcióra nem teljesen kiszámítható. Hasznos a bálnák viselkedése körüli információkkal rendelkezni, mégis, ez csak egy olyan input, amely befolyásolja a kriptovaluták árfolyammozgását. Ez különösen igaz egy olyan piacon, amelyet nagyrészt makrogazdasági tényezők irányítanak.