, 2023/4/6

A decentralizált tőzsdék, más néven DEX-ek, olyan egyenrangú piacterek, ahol a kriptopénz-kereskedők közvetlenül bonyolítanak tranzakciókat anélkül, hogy pénzeszközeik kezelését közvetítőre vagy letétkezelőre bíznák. Ezeket a tranzakciókat az intelligens szerződéseknek nevezett kódban írt, önvégrehajtó megállapodások segítségével könnyítik meg.

Mik azok a decentralizált tőzsdék

A DEX-eket azért hozták létre, hogy megszüntessék azt a követelményt, hogy bármely hatóság felügyelje és engedélyezze az adott tőzsdén belül végrehajtott kereskedéseket. A decentralizált tőzsdék lehetővé teszik a kriptovaluták peer-to-peer (P2P) kereskedelmét. A peer-to-peer olyan piactérre utal, amely összeköti a kriptovaluták vevőit és eladóit. Általában nem letétkezelő jellegűek, ami azt jelenti, hogy a felhasználók megtartják a pénztárcájuk privát kulcsainak ellenőrzését.

A privát kulcs egyfajta fejlett titkosítás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a kriptovalutáikhoz. A felhasználók azonnal hozzáférhetnek kriptoegyenlegükhöz, miután bejelentkeztek a DEX-be a privát kulcsukkal. Nem kell megadniuk semmilyen személyes adatot, például nevet és címet, ami nagyszerű a magánéletüket nagyra becsülő egyének számára.

A likviditással kapcsolatos problémákat megoldó innovációk, mint például az automatizált árjegyzők segítettek a decentralizált pénzügyi (DeFi) térbe vonzani a felhasználókat, és nagyban hozzájárultak a növekedéshez. A DEX-aggregátorok és a pénztárca-bővítések a tokenárak, a swapdíjak és a csúszás optimalizálásával táplálták a decentralizált platformok növekedését, miközben jobb árfolyamot kínáltak a felhasználóknak.

Mik azok a decentralizált tőzsdék?

A decentralizált tőzsdék az intelligens szerződésekre támaszkodnak, hogy a kereskedők közvetítő nélkül hajthassák végre a megbízásokat. Ezzel szemben a központosított tőzsdéket egy központosított szervezet, például egy bank irányítja, amely egyébként pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozik, és profitra törekszik.

A központosított tőzsdék teszik ki a kriptopénzpiac kereskedési volumenének túlnyomó többségét, mivel szabályozott szervezetek, amelyek a felhasználók pénzeszközeit őrzik, és könnyen használható platformokat kínálnak az újonnan érkezőknek. Egyes központosított tőzsdék még biztosítást is nyújtanak a letétbe helyezett eszközökre.

A központosított tőzsdék által kínált szolgáltatások egy bank által nyújtott szolgáltatásokhoz hasonlíthatók. A bank biztonságban tartja ügyfelei pénzeszközeit, és olyan biztonsági és felügyeleti szolgáltatásokat nyújt, amelyeket a magánszemélyek önállóan nem tudnak nyújtani, így a pénzeszközök mozgatása is könnyebbé válik.

Ezzel szemben a decentralizált tőzsdék lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetlenül a pénztárcájukból kereskedjenek a kereskedési platform mögött álló okosszerződésekkel való interakció révén. A kereskedők őrzik a pénzeszközeiket, és felelősek azok elvesztéséért, ha hibáznak, például elveszítik a privát kulcsukat vagy rossz címekre küldik a pénzeszközöket.

Az ügyfelek letétbe helyezett pénzeszközei vagy eszközei a decentralizált tőzsdei portálokon keresztül "tartozom" (IOU), amelyekkel szabadon lehet kereskedni a hálózaton. Az IOU lényegében egy blokklánc-alapú token, amelynek értéke megegyezik a mögöttes eszköz értékével.

A népszerű decentralizált tőzsdék vezető blokkláncokra épültek, amelyek támogatják az okos szerződéseket. Ezek az egyrétegű protokollok tetejére épülnek, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a blokkláncra épülnek. A legnépszerűbb DEX-ek az Ethereum blokkláncra épülnek.

Hogyan működnek a DEX-ek?

Mivel a decentralizált tőzsdék az okos szerződéseket támogató blokklánc-hálózatokra épülnek, és ahol a felhasználók őrzik a pénzeszközeiket, minden kereskedés a kereskedési díj mellett tranzakciós díjat is felszámítanak. Lényegében a kereskedők a blokkláncon lévő okosszerződésekkel lépnek kapcsolatba a DEX-ek használatához.

A decentralizált tőzsdéknek három fő típusa van: Automatizált árjegyzők, megbízási könyvek DEX-ek és DEX aggregátorok. Mindegyik lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül kereskedjenek egymással az okosszerződéseiken keresztül. Az első decentralizált tőzsdék a központi tőzsdékhez hasonlóan a rendeléskönyveket használták.

Automatizált árjegyzők (AMM-ek)

A likviditási probléma megoldására jött létre az intelligens szerződésekre támaszkodó automatizált árjegyzői (AMM) rendszer. E tőzsdék létrehozását részben az Ethereum társalapítójának, Vitalik Buterinnek a decentralizált tőzsdékről szóló tanulmányából származó inspiráció inspirálta, amelyben leírta, hogyan lehet a blokkláncon tokeneket tartalmazó szerződések segítségével kereskedéseket végrehajtani.

Ezek az AMM-ek olyan blokklánc-alapú szolgáltatásokra támaszkodnak, amelyek a tőzsdékről és más platformokról származó információkat szolgáltatnak a kereskedett eszközök árfolyamának meghatározásához, amelyeket blokklánc-orákulumoknak neveznek. A vételi és eladási megbízások összevetése helyett e decentralizált tőzsdék intelligens szerződései előre finanszírozott eszközkészleteket, úgynevezett likviditási poolokat használnak.

A poolokat más felhasználók finanszírozzák, akiket aztán megilletnek azok a tranzakciós díjak, amelyeket a protokoll az adott párra vonatkozó kereskedések végrehajtásáért felszámít. Ezeknek a likviditásszolgáltatóknak a kereskedési párban lévő minden egyes eszközzel egyenértékű értéket kell letétbe helyezniük ahhoz, hogy kriptopénzállományuk után kamatot kapjanak, ez a folyamat likviditásbányászat néven ismert. Ha az egyik eszközből többet próbálnak letétbe helyezni, mint a másikból, a pool mögött álló intelligens szerződés érvényteleníti a tranzakciót.

A likviditási poolok használata lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy megbízásokat hajtsanak végre vagy kamatot keressenek engedély és bizalom nélküli módon. Ezeket a tőzsdéket gyakran aszerint rangsorolják, hogy az okos szerződéseikben lekötött pénzeszközök mekkora összegét nevezik teljes értékűnek (total value locked, TVL), mivel az AMM modellnek van egy hátulütője, ha nincs elég likviditás: a csúszás.

A csúszás akkor következik be, amikor a platformon a likviditás hiánya azt eredményezi, hogy a vevő a piaci ár felett fizet a megbízásáért, a nagyobb megbízásoknál pedig nagyobb csúszás tapasztalható. A likviditás hiánya visszatarthatja a tehetős kereskedőket e platformok használatától, mivel a nagy megbízások mély likviditás nélkül valószínűleg csúszást szenvednek el.

A likviditásszolgáltatóknak különböző kockázatokkal is szembe kell nézniük, többek között az impermanens veszteséggel, amely két eszköz letétbe helyezésének közvetlen következménye egy adott kereskedési pár esetében. Ha az egyik eszköz volatilisebb, mint a másik, a tőzsdei kereskedések csökkenthetik az egyik eszköz mennyiségét a likviditási poolban.

Ha az erősen volatilis eszköz ára emelkedik, miközben a likviditásszolgáltatók által tartott összeg csökken, a likviditásszolgáltatókat impermanens veszteség éri. A veszteség azért mulandó, mert az eszköz ára még mindig visszamehet felfelé, és a tőzsdei kereskedések kiegyenlíthetik a pár arányát. A pár aránya azt írja le, hogy az egyes eszközök milyen arányban vannak jelen a likviditási poolban. Továbbá a kereskedésből beszedett díjak idővel kiegyenlíthetik a veszteséget.

Megbízási könyv DEX-ek

A megbízáskönyvek az egyes eszközpárok esetében összeállítják az összes nyitott, eszközök vételére és eladására vonatkozó megbízás nyilvántartását. A vételi megbízások azt jelzik, hogy a kereskedő hajlandó egy adott eszközért egy adott áron vásárolni vagy licitálni, míg az eladási megbízások azt jelzik, hogy a kereskedő kész eladni vagy egy adott árat kérni a szóban forgó eszközért. Az ezen árak közötti különbözet határozza meg a megbízási könyv mélységét és a tőzsdei piaci árat.

A megbízáskönyv DEX-eknek két típusa van: a láncon belüli megbízáskönyvek és a láncon kívüli megbízáskönyvek.

A rendeléskönyvet használó DEX-ek gyakran a láncban tartják a nyitott rendelési információkat, míg a felhasználók pénzeszközei a pénztárcájukban maradnak. Ezek a tőzsdék lehetővé tehetik a kereskedők számára, hogy pozícióikat a platformjukon lévő hitelezőktől kölcsönzött pénzeszközök felhasználásával tőkeáttételhez juttassák. A tőkeáttételes kereskedés növeli a kereskedés jövedelemtermelő képességét, de növeli a likvidálás kockázatát is, mivel a pozíció méretét a kölcsönvett pénzeszközökkel növeli, amelyeket vissza kell fizetni akkor is, ha a kereskedők elveszítik a tétet.

A DEX platformok azonban, amelyek a blokkláncon kívül tartják a megbízási könyveiket, csak a blokkláncon számolják el a kereskedéseket, hogy a kereskedők számára elérhetővé tegyék a központi tőzsdék előnyeit. A láncon kívüli megbízáskönyvek használata segít a tőzsdéknek a költségek csökkentésében és a sebesség növelésében, hogy garantálják, hogy a kereskedések a felhasználók által kívánt árakon kerülnek végrehajtásra.

A tőkeáttételes kereskedési lehetőségek felkínálása érdekében ezek a tőzsdék azt is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kölcsönadják pénzeszközeiket más kereskedőknek. A kölcsönadott pénzeszközök idővel kamatoznak, és a tőzsde likvidációs mechanizmusa biztosítja őket, így a hitelezők akkor is megkapják a pénzüket, ha a kereskedők elveszítik a tétjeiket.

Fontos kiemelni, hogy a megbízási könyvvel rendelkező DEX-ek gyakran szenvednek likviditási problémáktól. Mivel lényegében a központosított tőzsdékkel versenyeznek, és extra díjakat kell fizetniük, mivel mit fizetnek a láncban történő tranzakcióért, a kereskedők általában ragaszkodnak a központosított platformokhoz. Míg az off-chain megbízáskönyvvel rendelkező DEX-ek csökkentik ezeket a költségeket, az okosszerződésekkel kapcsolatos kockázatok azért merülnek fel, mert ezekben pénzt kell letétbe helyezni.

DEX aggregátorok

A DEX aggregátorok több különböző protokollt és mechanizmust használnak a likviditással kapcsolatos problémák megoldására. Ezek a platformok lényegében több DEX-ből származó likviditást aggregálnak, hogy minimalizálják a nagy megbízások csúszását, optimalizálják a swap díjakat és a token árakat, és a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legjobb árat kínálják a kereskedőknek.

A DEX-aggregátorok két másik jelentős célja a felhasználók védelme az árazási hatástól és a sikertelen tranzakciók valószínűségének csökkentése. Egyes DEX-aggregátorok a központosított platformok likviditását is felhasználják, hogy jobb élményt nyújtsanak a felhasználóknak, miközben mindezt úgy, hogy az egyes központosított tőzsdékkel való integráció kihasználásával nem letétbe helyezik.

Hogyan használjuk a decentralizált tőzsdéket

A decentralizált tőzsdék használata nem jár regisztrációs folyamattal, mivel még e-mail címre sincs szüksége ahhoz, hogy kapcsolatba lépjen ezekkel a platformokkal. Ehelyett a kereskedőknek egy olyan pénztárcára lesz szükségük, amely kompatibilis a tőzsde hálózatán lévő okosszerződésekkel. Bárki, aki rendelkezik okostelefonnal és internetkapcsolattal, igénybe veheti a DEX-ek által kínált pénzügyi szolgáltatásokat.

A DEX-ek használatához az első lépés annak eldöntése, hogy a felhasználó melyik hálózatot szeretné használni, mivel minden egyes kereskedés tranzakciós díjjal jár. A következő lépés a kiválasztott hálózattal kompatibilis pénztárca kiválasztása, és annak natív tokenjével való feltöltése. A natív token az a token, amelyet egy adott hálózatban a tranzakciós díjak kifizetésére használnak.

A pénztárca-bővítmények, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetlenül a böngészőjükben férjenek hozzá a pénzükhöz, megkönnyítik a decentralizált alkalmazásokkal (DApps), például a DEX-ekkel való interakciót. Ezeket ugyanúgy telepítik, mint bármely más bővítményt, és a felhasználóknak vagy egy meglévő pénztárcát kell importálniuk egy seed-frázis vagy privát kulcs segítségével, vagy egy újat kell létrehozniuk.

A biztonságot jelszóvédelemmel tovább erősítik.

Ezek a tárcák mobilalkalmazásokkal is rendelkezhetnek, így a kereskedők útközben is használhatják a DeFi protokollokat, mivel beépített böngészőkkel rendelkeznek, amelyek készen állnak az intelligens szerződéses hálózatokkal való interakcióra. A felhasználók szinkronizálhatják a pénztárcákat az eszközök között az egyikről a másikra történő importálással.

Miután kiválasztottak egy pénztárcát, azt a választott hálózaton a tranzakciós díjak kifizetésére használt tokenekkel kell feltölteni. Ezeket a tokeneket központosított tőzsdéken kell megvásárolni, és könnyen azonosíthatók az általuk használt ticker szimbólumról, mint például az ETH az Ethereum esetében. A tokenek megvásárlása után a felhasználóknak egyszerűen ki kell venniük azokat az általuk ellenőrzött pénztárcákba.

Alapvető fontosságú, hogy elkerüljék a pénzeszközök rossz hálózatra történő átutalását. Ezért a felhasználóknak a megfelelő hálózatra kell kivenniük a pénzüket. A feltöltött pénztárcával a felhasználók vagy egy felugró kérésen keresztül csatlakoztathatják a pénztárcájukat, vagy a DEX-ek weboldalának egyik felső sarkában található "Connect Wallet" gombra kattintva.

A DEX használatának előnyei

A decentralizált tőzsdéken való kereskedés drága lehet, különösen, ha a hálózati tranzakciós díjak magasak a kereskedések végrehajtásakor. Mindazonáltal a DEX platformok használatának számos előnye van.

Token elérhetőség

A központosított tőzsdéknek egyedileg kell megvizsgálniuk a tokeneket, és biztosítaniuk kell, hogy azok megfeleljenek a helyi szabályozásoknak, mielőtt listázzák őket. A decentralizált tőzsdék bármilyen tokent felvehetnek a blokkláncra, amelyre épülnek, ami azt jelenti, hogy az új projektek valószínűleg előbb listázódnak ezeken a tőzsdéken, mint hogy a központosított társaikon elérhetővé válnának.

Bár ez azt jelentheti, hogy a kereskedők a lehető legkorábban beszállhatnak a projektekbe, azt is jelenti, hogy mindenféle átverés szerepel a DEX-eken. Egy gyakori átverés az úgynevezett "szőnyeghúzás", egy tipikus kilépési átverés. A "rug pulls" (szőnyeghúzás) akkor fordul elő, amikor a projekt mögött álló csapat a likviditás biztosításához használt tokeneket e tőzsdék pooljaira dobja, amikor azok ára emelkedik, lehetetlenné téve ezzel a többi kereskedő számára az eladást.

Anonimitás

Amikor a felhasználók egyik kriptovalutát egy másikra cserélik, a DEX-en megmarad az anonimitásuk. A központosított tőzsdékkel ellentétben a felhasználóknak nem kell átesniük a KYC (Know Your Customer) néven ismert szabványos azonosítási folyamaton. A KYC-folyamatok során a kereskedők személyes adatait kell összegyűjteni, beleértve a teljes hivatalos nevüket és a kormány által kiállított személyazonosító okmányuk fényképét. Ennek eredményeképpen a DEX-ek sok olyan embert vonzanak, akik nem kívánják magukat azonosítani.

Csökkentett biztonsági kockázatok

A tapasztalt kriptopénz-felhasználók, akik letétbe helyezik pénzeszközeiket, a DEX-ek használatával kisebb a kockázata annak, hogy feltörik őket, mivel ezek a tőzsdék nem ellenőrzik a pénzeszközeiket. Ehelyett a kereskedők őrzik a pénzeszközeiket, és csak akkor lépnek kapcsolatba a tőzsdével, amikor ezt kívánják. Ha a platformot feltörik, csak a likviditásszolgáltatók lehetnek veszélyben.

Csökkentett partnerkockázat

A partnerkockázat akkor következik be, amikor az ügyletben részt vevő másik fél nem teljesíti az üzlet rá eső részét, és nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Mivel a decentralizált tőzsdék közvetítők nélkül működnek, és intelligens szerződéseken alapulnak, ez a kockázat megszűnik. Annak érdekében, hogy egy DEX használata során ne merüljenek fel egyéb kockázatok, a felhasználók gyorsan végezhetnek internetes keresést annak kiderítésére, hogy a tőzsde intelligens szerződéseit auditálták-e, és más kereskedők tapasztalatai alapján hozhatnak döntéseket.

A DEX-ek használatának hátrányai

A fenti előnyök ellenére a decentralizált tőzsdéknek számos hátránya is van, többek között az ilyen tőzsdékkel való interakcióhoz szükséges technikai ismeretek hiánya, az okosszerződések sebezhetőségének mennyisége és az át nem vizsgált tokenek listázása.

Speciális ismeretekre van szükség

A DEX-ek olyan kriptopénz-tárcák segítségével érhetők el, amelyek képesek az okosszerződésekkel való interakcióra. A felhasználóknak nem csak azt kell tudniuk, hogyan kell használni ezeket a tárcákat, hanem a pénzeszközök biztonságának megőrzéséhez kapcsolódó biztonsággal kapcsolatos fogalmakat is meg kell érteniük.

Ezeket a tárcákat az egyes hálózatoknak megfelelő tokenekkel kell feltölteni. Egy hálózat natív tokenje nélkül más pénzeszközök elakadhatnak, mivel a kereskedő nem tudja kifizetni a mozgatásukhoz szükséges díjat.

Mind a tárca kiválasztásához, mind a megfelelő tokenekkel való feltöltéséhez speciális ismeretekre van szükség. Ráadásul a csúszás elkerülése még a tapasztalt befektetők számára is kihívást jelenthet, sőt, a kevésbé likvid tokenek vásárlása esetén szinte lehetetlen. Gyakran a DEX platformokon a csúszási toleranciát manuálisan kell beállítani a megbízásokhoz.

Ráadásul a csúszáskorlátozás beállítása technikai jellegű lehet, és egyes felhasználók nem feltétlenül értik teljesen, hogy mit jelent. Konkrét ismeretek nélkül a kereskedők különböző hibákat követhetnek el, amelyek pénzeszközök elvesztéséhez vezethetnek. Az érmék rossz hálózatba történő kivonása, a tranzakciós díjak túlfizetése és az impermanens veszteség csak néhány példa arra, hogy mi mindent lehet elrontani.

Az intelligens szerződések sebezhetőségi pontjai

Az olyan blokkláncokon, mint az Ethereum, az okos szerződések nyilvánosan elérhetőek, és bárki felülvizsgálhatja a kódjukat. Sőt, a nagy decentralizált tőzsdék okosszerződéseit neves cégek auditálják, amelyek segítenek a kód biztonságossá tételében. Tévedni emberi dolog. Ezért a kihasználható hibák még mindig kicsúszhatnak az auditok és más kódellenőrzések alól. Az auditorok még arra is képtelenek lehetnek, hogy előre lássák a potenciális új exploitokat, amelyek a likviditásszolgáltatóknak a tokenjeikbe kerülhetnek.

Ellenőrizetlen tokenlisták

Bárki listázhat új tokent egy decentralizált tőzsdén, és likviditást biztosíthat más érmékkel való párosítással. Ezáltal a befektetők fogékonyak lehetnek az olyan átverésekre, mint például a szőnyeghúzások, amelyek elhitetik velük, hogy egy másik tokent vásárolnak. Egyes DEX-ek úgy lépnek fel ezekkel a kockázatokkal szemben, hogy arra kérik a felhasználókat, hogy ellenőrizzék a megvásárolni kívánt tokenek okosszerződését. Míg ez a megoldás a tapasztalt felhasználók számára működik, mások számára konkrét tudásproblémákhoz vezet vissza.

Vásárlás előtt a kereskedők megpróbálhatnak minél több információt szerezni egy tokenről azáltal, hogy elolvassák annak fehér könyvét, csatlakoznak a közösséghez a közösségi médiában, és potenciális auditokat keresnek a projektről. Ez a fajta átvilágítás segít elkerülni a gyakori átveréseket, ahol a rosszindulatú szereplők kihasználják a gyanútlan felhasználókat.

A decentralizált tőzsdék folyamatosan fejlődnek

Az első decentralizált tőzsdék 2014-ben jelentek meg, de ezek a platformok csak akkor váltak népszerűvé, amikor a blokkláncra épülő decentralizált pénzügyi szolgáltatások egyre nagyobb teret nyertek, és az AMM technológia segített megoldani a DEX-ek korábbi likviditási problémáit. Ezek a platformok nehezen tudják érvényesíteni az ügyfélismereti és pénzmosás elleni ellenőrzéseket, mivel nincs olyan központi egység, amely a hagyományosan a központosított platformokhoz benyújtott információk típusát ellenőrizné. A szabályozó hatóságok mindazonáltal megpróbálhatják ezeket az ellenőrzéseket a decentralizált platformokon végrehajtani.

A letétkezelőkre alkalmazott szabályozások szintén nem vonatkoznának ezekre a platformokra, mivel azok, amelyek elfogadják a felhasználók befizetéseit, továbbra is megkövetelik, hogy a felhasználók üzeneteket írjanak alá a blokkláncon ahhoz, hogy pénzeszközöket mozdítsanak el a platformjaikról. A decentralizált tőzsdék manapság lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kölcsönözzenek forrásokat a pozícióik tőkeáttételéhez, kölcsönözzenek forrásokat a passzív kamatok megszerzéséhez, vagy likviditást biztosítsanak a kereskedési díjak beszedéséhez.

Mivel ezek a platformok önvégrehajtó okosszerződésekre épülnek, a jövőben még több felhasználási eset jöhet létre. A gyorskölcsönök, amelyek az egyetlen tranzakcióban felvett és visszafizetett kölcsönökre utalnak, jó példája annak, hogy a decentralizált pénzügyi térben az innováció olyan termékeket és szolgáltatásokat hozhat létre, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.