, 2023/4/3

A kriptopiac ma esett, miután a Binance és Changpeng Zhao elleni CFTC-per következményei továbbra is elriasztják a befektetőket. Pontosan akkor, amikor az elemzők úgy gondolták, hogy a Bitcoin BTC a tickerek lefelé $28,368

Miért van a kriptopiac ma lefelé

Egy új bikapiac megerősítésének küszöbén áll, a kriptopiac lefelé fordult, miután az Egyesült Államok árutőzsdei határidős kereskedési bizottsága (CFTC) a Binance és annak vezérigazgatója, Changpeng "CZ" Zhao elleni pert mutatott be. A kriptoszektor felhasználók és volumen alapján legnagyobb tőzsdéje elleni per megijesztette a befektetőket és az egész piacon árfolyamesést okozott.

A Bitcoin ára március 28-án 7 napos mélypontra esett 26.704 dolláron, miután nem tudta tartani a kulcsfontosságú 27.000 dolláros szintet. A kereskedők attól tartanak, hogy egy további korrekció a medvepiaci mélypontok újbóli meglátogatásához vezethet.

Hasonló aggodalmak vannak az Ether esetében is

ETH

a futószalagok lefelé

$1,815

amely áttörte az 1 700 dolláros szintet, és március 27-én 1 698 dollárnál elérte a hétnapos mélypontot.

Az amerikai szigorítás megnövekedett kripto kiáramlást eredményez

Március 27-én a CFTC pert indított a Binance, a CZ és Samuel Lim, a Chief Compliance Officer ellen. A perben továbbá azt állítják, hogy a Binance engedély nélkül kínált származtatott ügyleteket amerikai ügyfeleknek. A per a Paxos és a Binance elleni végrehajtási intézkedéseket követi, ami megerősíti a kripto befektetők gyanúját, hogy az amerikai székhelyű szabályozók úgy döntöttek, hogy végre lecsapnak a kalapács alá a nem szabályozott kriptoszolgáltatókra.

A kriptopénz-ipar és a szabályozók már régóta nem jönnek ki egymással a digitális eszközök tényleges felhasználási módjával kapcsolatos különböző tévhitek vagy bizalmatlanság miatt. Az FTX összeomlása után egyesek úgy érzik, hogy az amerikai törvényhozók haragszanak a kriptoiparra. A legújabb csata középpontjában az áll, hogy a központosított tőzsdék hogyan használhatják fel az ügyfelek pénzeszközeit.

Gary Gensler, a SEC elnöke a következő figyelmeztetést adta ki,

"Ha ennek a területnek van esélye a túlélésre és a sikerre, akkor az időtálló szabályok és törvények védik a befektetői közönséget. Ne tegye a kezét az ügyfél zsebébe, és ne használja az ő pénzeszközeit a saját platformjához". A szabályozó hatóságok várhatóan még jobban szemmel tartják majd az ágazatot. Egy másik CEX-et, a KuCoin-t március 9-én perelte be Letitia James New York-i főállamügyész. Bár a kripto árfolyama csökkenhet, Mike Brusov, a Cindicator vagyonkezelő cég társalapítója arra ösztönzi az iparágat, hogy várjon további információkra,

"A CFTC és a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao közötti perrel kapcsolatos legújabb hírek a felszínen nem hangzanak jól. De ne feledjük, hogy a vádakat még bizonyítani kell, mivel további bizonyítékok kivizsgálása várat magára. A Binance az USA-n kívül a világ más területein is be van jegyezve, így biztosak vagyunk benne, hogy a jelenlegi per eredményétől függetlenül nyitva maradnak az ajtajaik. A kriptopiac a hírek fényében csökkenést tapasztalhat, de aztán helyre kell állnia, ahogy a védelem bizonyítja az ügyét."

A kamatemelések és a gazdaság gyengülésére vonatkozó várakozások a kockázati eszközökre nehezednek

Március 28-án a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülésén Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a bankok számára ez által okozott tőkebevonási és adósságkezelési kihívások ellenére kamatemelést hajtott végre. Bár a Fed létrehozott egy programot a betétesek védelmére, ami úgy tűnik, hogy megfordítja a monetáris szigorítás politikáját, ez nem jelentett bullish kripto árfolyam-akciót. Powell és a Fed továbbra is elkötelezett az infláció 2%-ra való csökkentése mellett. A FOMC bejelentését közvetlenül követő sajtótájékoztatón Powell megismételte,

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az inflációt visszavezessük a 2%-os célunkhoz, és a hosszabb távú inflációs várakozásokat jól rögzítve tartsuk. Az infláció csökkentése valószínűleg a trend alatti növekedés időszakát és a munkaerő-piaci feltételek némi enyhülését igényli. Az árstabilitás helyreállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy megteremtsük a feltételeket a maximális foglalkoztatás és a stabil árak hosszú távú eléréséhez."

A mai napig a kriptoárak még mindig erősen korrelálnak a Dow és az S&P 500 árfolyamával, és a legtöbb nagybank még mindig arra számít, hogy az Egyesült Államokban valamikor 2023-ban éles recesszió következik be. A U.S. Bank elemzése szerint a befektetői hangulat a gazdaság jelenlegi állapotával kapcsolatban továbbra is alacsony.

A világgazdaság egészségi állapota. Forrás: A világgazdaság gazdasági helyzetének alakulása: U.S. Bank. A U.S. Bank szerint, "Az amerikai részvények sávhatárhoz kötöttnek tűnnek, az S&P 500 3.800 és 4.200 között mozog, amit a még mindig magas infláció és a Fed közelmúltbeli kamatemelésének hatása, a biztosítatlan betétekkel kapcsolatos vegyes üzenetek és az első negyedéves eredményjelentések közelgő kezdete befolyásol."