, 2023/4/14

A kriptopiac ma emelkedik, mivel a Bitcoin és az altcoinok reagálnak a Federal Reserve 300 milliárd dolláros likviditására - a lépést új mennyiségi lazításnak (QE) nevezik. A kriptopiac ma emelkedik, ahogy az Egyesült Államokban zajló bankválság hatása érvényesül - a Federal Reserve 300 milliárd dollárt injektált a gazdaságba.

Miért emelkedik ma a kriptopiac

A kriptopiacok széleskörű rallyja azt jelenti, hogy a Bitcoin ismét kihívást jelent a heti csúcsok ellen, ami egyben a legjobb teljesítményt jelentette 2022 júniusa óta. A bikák fenn tudják tartani a lendületet? Az idegesség mindenhol érezhető, mivel a legfrissebb gazdasági adatok azt mutatják, hogy a Fed milyen messzire ment a bankválság megfékezése érdekében, amely egyesek szerint semmihez sem hasonlítható. A figyelmeztetések közepette, amelyek szerint az elkövetkező hetekben több bank is csődbe mehet, és a fertőzés átterjedhet Európára, úgy tűnik, hogy a kriptopénz az egyik kevés biztonságos menedék a 2008-as globális pénzügyi válságra emlékeztető zavaroktól.

A Cointelegraph megnézi a főbb okokat, amiért a kriptopiac ma felfelé ível. A Fed likviditási pumpája fellendíti a kriptót a QE visszatérésének állításai közepette.

"It's the liquidity, stupid!" - foglalta össze a napot a népszerű piaci kommentátor, Holger Zschaepitz, amikor az adatok megmutatták a Fed legutóbbi pénzinjekcióinak valódi mértékét.

A központi bankok ismét milliárdos nagyságrendben pumpálják a likviditást a piacra. A 3 vezető CenBank együttes mérlege ismét emelkedik. A Silicon Valley Bank (SVB) és a Signature Bank együttes összeomlása azt eredményezte, hogy a Fed 297 milliárd dolláros vészhelyzetet biztosított - ezzel a kamatemelés kezdete óta először növelte mérlegét. A legutóbbi diszkontkincstári hitelfelvétel során a bankok további 150 milliárd dollárt vettek fel, ami még a 2008-as GFC-t is felülmúlva új rekordot jelent.

Nem meglepő módon a reakciók a mennyiségi szigorítás (QT) - a gazdaságból történő likviditáselvonás - végét és a mennyiségi lazítás (QE) ellentétéhez való visszatérést hirdetik. Ilyen politikát a Fed korábban a GFC után, valamint 2020 márciusában, a COVID-19 keresztpiaci összeomlás idején vezetett be. Az ezt követő években az amerikai M2 pénzkínálat 46%-kal nőtt a QT megkezdése előtt - a Bitcoin pedig 4000 dollár alatti értékről közel 70 000 dollárra emelkedett.

"Múlt héten a Fed mérlege 300 milliárd dollárral duzzadt, ami egy hét alatt 4 hónapnyi QT-t törölt el" - írta Peter Schiff aranybogár egy Twitter-reakciójában.

"A hónap végére a mérleg új csúcsot érhet el. A kamatemelések nem számítanak. Az infláció sokkal magasabbra tart, köszönhetően a banki mentőcsomagoknak."

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, a kriptopiac teljesítménye már eddig is érzékenyen reagált a központi banki likviditási trendekre - és nem csak az USA-ban.

Minél több likviditást pumpálnak a központi bankok a globális gazdaságba, annál jobb, állította februárban Arthur Hayes, a BitMEX korábbi vezérigazgatója, és mind a Kínai Népbank (PBoC), mind a Bank of Japan (BoJ) ezt követően ebben a hónapban lemásolta a trendet.

Legutóbbi, március 16-án megjelent blogbejegyzésében Hayes eközben szembetűnő kontrasztot rajzol a 2020. márciusi és a Fed e havi, a bankok pereméről való megmentésére szolgáló alap, a Bank Term Funding Program (BTFP) között.

"A Fed 4,189 billió dollárt nyomtatott válaszul COVID. A BTFP végrehajtásával a Fed rögtön implicit módon 4,4 billió dollárt nyomtatott" - jegyezte meg.

"A COVID pénznyomtatási epizód alatt a Bitcoin 3 000 dollárról 69 000 dollárra emelkedett. Ezúttal mit fog tenni?"

A Bitcoin árfolyam-ingadozás még mindig tombolhat, de a kripto üzenete egyre világosabb - a bikák eltökéltek, hogy az elmúlt másfél év lejtmenetét megdöntik.

A legutóbbi eseményekkel kapcsolatban a népszerű kereskedő, Crypto Tony szerényen nyilatkozott a még mindig reakcióképes Bitcoin kereskedési profil közepette.

"Jó látni némi erőt a Bitcoinon ma reggel" - ismerte el.

"Szeretném látni, hogy ez a lendület ma is fennmarad, hogy a csúcsokat vegye ki. A 25.200 dolláros tartományi csúcs megtartása most a bikák küldetése ma."

Josh Rager kereskedő és elemző eközben szemügyre vette, hogy mi lehet a Bitcoin jelentős ellenállás/támasz átfordulása heti időkereteken - ami a potenciális folytatást táplálja. Ez a 200 hetes exponenciális mozgóátlag (EMA) formájában jelenik meg. "Még az alacsonyabb időkeretek aprózása ellenére is, a BTC napi értéke jónak tűnik és erőt mutat" - tweetelte március 15-én.

Ugyanakkor a Rekt Capital kereskedő- és elemzőtársa abban reménykedett, hogy a Bitcoin kitörhet a 69 000 dolláros történelmi csúcs óta fennálló "makro-lejtmenet" mintázatból. "Egy kitörés a BTC makro-lejtmenetén túlra megerősítené az új bikapiacot, és ezzel megerősítené, hogy 2022 novembere volt a mélypont" - tette hozzá.

Az itt kifejtett nézetek és vélemények kizárólag a szerző sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik a Cointelegraph véleményét. Minden befektetési és kereskedési lépés kockázattal jár, és a döntés meghozatalakor saját kutatásokat kell végeznie.