, 2023/4/14

A fehér lista azon tárcacímek listája, amelyek elsőbbségi hozzáféréssel rendelkeznek egy NFT-gyűjteményhez, mielőtt azt a nagyközönség számára elérhetővé tennék. A kripto-alapú átverések folyamatosan söpörnek végig a nonfungible token (NFT) térben; ezért a naprakészen tartás a legjelentősebb módja annak, hogy megelőzzük mind az új, mind a meglévő NFT átveréseket.

Mi az az NFT fehér lista

A csalásokon kívül az újonnan veretett NFT-kért folyó intenzív rivalizálás az árak emelkedéséhez és a tranzakciós díjak az egekbe szökéséhez vezethet, ami megfizethetetlenné teszi azokat a korai támogatók számára. Mindazonáltal ezeket a problémákat az NFT-szolgáltatók fehérlisták vagy engedélyezési listák létrehozásával oldották meg, amelyek különleges kiváltságokat és hozzáférést biztosítanak az újonnan veretett, nem verhető tokenhez. A nyilvános pénzverés megkezdése előtt a nonfungible token projektek engedélyezési listákat alkalmaznak annak korlátozására, hogy ki verhet NFT-ket. Például valaki akkor verhet NFT-ket anélkül, hogy aggódnia kellene a gázháborúk miatt, ha szerepel a fehérlistán.

Mi az az NFT fehérlista?

A fehérlista a kiberbiztonságban használt fogalom, amely az IP-címek, e-mail címek és alkalmazások egy listájának jóváhagyására utal, miközben mindenki mást elutasít. Vagyis egy adott objektumhoz való különleges jogok és hozzáférés biztosításával kapcsolatos. Az NFT-térben a nonfungible token allowlisták a kizárólagos pénzverési joggal rendelkező pénztárcacímek listáját jelentik, ami biztosítja, hogy egy vagy több NFT-t a nagyközönség számára történő tervezett kibocsátás előtt, gyakran alacsonyabb költséggel lehessen pénzveretni.

Az előzetes pénzverés, amelyet gyakran egy mentaengedély vagy egy engedélyezési lista révén hajtanak végre, lehetőséget ad a közösség tagjainak és a korai támogatóknak a nyilvános értékesítés megnyitása előtt a pénzverésre. A különbség a ment pass és az allowlist között azonban az, hogy a ment pass pénzbe kerül, hogy az általános eladás előtt bizonyos mennyiségű NFT-t verjenek.

Hogyan működnek az NFT fehérlisták?

A digitális pénztárca címek összeállítása után korai hozzáférést biztosítanak az újonnan veretett, nem verhető tokenekhez. Az első dolog, amit leendő vásárlóként meg kell tennie, hogy jóváhagyja a címét a fehérlistára. A legtöbb projekt azt szeretné, ha az NFT-ket az igazi rajongók és a korai támogatók is elérhetnék, és értékelik a felhasználók fiókjait, mielőtt felvennék őket a fehérlistára.

A kiválasztott pénztárcacímek kapnak egy dátumot és időpontot az új token verésére, miután felvették az NFT fehérlistára. Minden projektnek más és más az időkeret hossza; sok engedélyezési lista azonban kétnapos ablakot kínál. A felhasználóknak meg kell várniuk a kijelölt dátumot, és a kijelölt időpontban hozzáférhetnek a számlájukhoz, és a megállapodás szerinti NFT-t verhetnek.

Az NFT fehérlisták előnyei

A fehérlisták számos előnyt kínálnak a befektetők, gyűjtők és projektalkotók számára. Például azáltal, hogy az elkötelezett rajongóknak lehetővé teszi, hogy a nyilvánosság előtt verjenek NFT-ket, elkerülhető a gázháború. Ezenkívül a fehérlistán való szereplés általában alacsonyabb verdei árat eredményez, mint a nyilvános verdei ár. Ez azt jelenti, hogy a fehérlistán szereplő felhasználóknak szabad időkeretük lesz a vásárlás befejezésére, és a gázdíjak megtakarításával további pénzt költhetnek a tényleges NFT-vásárlásra. Továbbá a gyűjtőket légihullámokkal jutalmazhatják, ha képesek egy nagy értékű projekt NFT-t veretni. A Bored Ape Yacht Club tulajdonosai például ingyenes Mutant Ape NFT-ket kaptak, így a meglévő felhasználók ingyen verethettek új majmokat.

Hasonlóképpen, a projektalkotók megtakarítják az előzetes marketingdíjakat, és hasznot húznak a korai támogatók promóciójából, akiket anyagilag ösztönöznek arra, hogy aktívak maradjanak a projektben, és új támogatókat vonzzanak. Emellett a projekt létrehozói a fehérlistán nem szereplő címekről érkező spameket is meg tudják állítani a fehérlistás felhasználók létrehozásával, ami elengedhetetlen, mivel a kétes fiókok megemelhetik a gázárakat és csökkenthetik a hálózat teljesítményét.

Az NFT fehérlisták hátrányai

A fehérlistára kerülés időigényes, mivel a projekt Discord-szerverén és más közösségi médiaoldalakon való következetes elköteleződést igényel. Mégis előfordulhat, hogy valaki nem kerül fel a fehérlistára, ha a projekt nem nyer vonzerőt. Ráadásul a csalók adathalász támadást hajthatnak végre, és véletlenszerű linkekre való kattintásra csábíthatják a befektetőket. Ennek eredményeképpen a felhasználóknak óvatosnak kell lenniük, és csak a projekt legitim képviselőivel kommunikálniuk.

Emellett a népszerűtlen NFT-k olyan illikvid eszközökké válhatnak, amelyeket nehéz eladni a másodlagos piacon. Ezért mindig végezzen saját kutatást, mielőtt nem-frankos tokeneket verne, és csak akkor tegyen be pénzt, ha elégedett a projekt jövőjével.

Hogyan lehet fehérlistára kerülni az NFT-khez?

A projekthez a Discord szerveren, Twitteren, Telegram-csoporton stb. keresztül történő hozzájárulással elnyerhetjük a projekt alapítóinak figyelmét, hogy felkerüljünk a whitelistre. Itt vannak az alapvető lépések az NFT-k fehér listájára kerüléshez:

Keress meg egy NFT projektet, mielőtt elindulna.

Az NFT-kezdeményezések többsége korai szakaszában olyan közösségi tagokat keres, akik segíthetnek a figyelemfelkeltésben, és cserébe jutalmazzák a résztvevőket. A Twitteren és a YouTube-on kereshetünk projekteket, vagy használhatunk olyan platformokat, mint a Rarity.tools, hogy naprakészek legyünk a legújabb trendekkel kapcsolatban.

Csatlakozz az NFT projekt Discord szerveréhez

Miután kiválasztottál egy projektet, csatlakozz annak Discord-szerveréhez, hogy kapcsolatba lépj az adott projekt többi tagjával, és hozzájárulj a projekt fejlesztéséhez. A szerveren további hasznos információk, például a projekt alapítóinak háttere, az útiterv és a legújabb bejelentések is megtalálhatók, amelyek segítségével felmérheted a projekt hitelességét, mielőtt csatlakozol a fehér listához.

Kövesd az utasításokat a fehér listára kerüléshez

A fehérlistára való felvételhez szükséges jelentkezési folyamat projektenként eltérő. Kövesse a kiválasztott projekt utasításait az engedélyezési listához való csatlakozás kérelmezéséhez. Miután teljesítette az előfeltételeket, meg kell adnia kriptopénz tárcájának címét, amely elfogadása esetén hozzáférést biztosít a fehérlistához. Miután felvették a fehérlistára, kap egy időpontot a tokenje veretésére.

Hogyan kerülhet fehérlistára a Binance NFT-nél?

Mindaddig, amíg megfelelnek az NFT vagy követelményeket - pl. fenntartanak egy bizonyos mennyiségű BNB-állományt -, hogy leköthessék a tokenjeiket az eladásra, az ügyfelek exkluzív hozzáférést kaphatnak a legújabb, nem fungible tokeneladásokhoz a Binance NFT Subscription Mechanism segítségével. A felhasználóknak lehetőségük van NFT-ket vásárolni az értékesítés során részvételi jegyekkel. A jegyek kiválasztásának valószínűsége növekszik, minél több jegyre fizet elő. Ezenkívül minden felhasználónak van egy előfizetési felső határa, és a végső NFT-t pártatlanul osztják ki.

Az előkészítés, a jegyzés, a számítás és a szétosztás az előfizetési mechanizmus folyamatának négy szakasza. Ezek mindegyike elengedhetetlen ahhoz, hogy a résztvevők egyenlő eséllyel induljanak az értékesítésben. Ezeket a fázisokat az alábbiakban ismertetjük:

A Binance NFT eladásában való részvétel lépései a jegyzési mechanizmuson keresztül az alábbiakban vannak felsorolva:

Menjen a Binance NFT weboldalára, miután bejelentkezett a Binance-fiókjába.

Az NFT értékesítésben való részvételhez kattintson a bannerre.

Az előfizetési oldalra kerül, ahol megtekintheti a projektre vonatkozó információkat, többek között a kibocsátott NFT-k teljes számát, az egyes felhasználók által megvásárolható jegyek számát, a részvételi jegyek költségét, a részvételi jegyek előfizetési felső határát és az előfizetési visszaszámlálást.

Teljesítsd az egyes eladások által meghatározott szükséges előfeltételeket.

A "Jegy(ek)re történő előfizetés" kiválasztásával megadhatja a megvásárolni kívánt részvételi jegyek számát.

A felhasználók nyomon követhetik az NFT-vásárlás előrehaladását, amint kiválasztották a nyertes jegyeket. A sikeres vásárlók a Binance NFT felhasználói központjában fedezik fel a nem megforgatható tokenjeiket, míg a sikertelenül vásárló felhasználók visszatérítést kapnak a Binance-tól.

Hogyan lehet kiszúrni az NFT fehérlistás átverést?

Mivel az NFT-iparág még gyerekcipőben jár, a csalók csalárd módszereket használnak arra, hogy az áldozatok pénztárcájából kitöröljék a pénzt. Ezért bizonyos figyelmeztető jelekről való tájékozottság segít a védelemben. Mint említettük, a fehér listára kerülés néhány alapvető lépést foglal magában. Ha azonban egy projekt képviselője vagy egy véletlenszerű felhasználó kenőpénzt kér azért, hogy az Ön neve felkerüljön a whitelistára, akkor az átverés, mert a valódi, nem cserepes tokenek létrehozói nem ellenőrzik a közösségüket.

Továbbá, ha arra kérik, hogy ossza meg a privát kulcsát vagy banki adatait, hogy felkerüljön az engedélyezési listára, tekintse ezt piros zászlónak, és kerülje az ilyen információk megosztását. Ezen túlmenően, ha nem ellenőrzött forrásból kapott e-mailt, sms-t vagy hívást a fehérlistára való kiválasztásáról, végezzen átvilágítást a projektről, mielőtt pénzt kötne le. Csak a projekt Twitter-fiókján, Telegram- vagy Discord-csatornáján közzétett hivatalos linkekben bízzon.

Érdemes megpróbálni felkerülni egy NFT fehérlistára?

A fehér listára kerülés sok erőfeszítéssel jár, beleértve az NFT előértékesítések vizsgálatát, az NFT projektekhez való folyamatos hozzájárulást és a projekt csapattagjaival való együttműködést. Ennek ellenére előfordulhat, hogy valaki mégsem kerül fehér listára, mivel minden projektnek vagy platformnak sajátos kiválasztási kritériumai vannak. Például a felhasználóknak meg kell felelniük a Binance BNB és NFT előfeltételeinek ahhoz, hogy részt vehessenek a Binance NFT előfizetési mechanizmusát használó, nem fungible tokenértékesítésekben.

Ettől függetlenül a lehetőség, hogy korai hozzáférést nyerjünk az érdekes kezdeményezésekhez, jellemzően megéri, mivel alacsony áron lehet NFT-ket vásárolni, és elkerülhetjük a költséges gázháborúkat és a drága másodlagos piaci kereskedést. Továbbá a felhasználók a fehérlistákat felhasználhatják befektetési portfóliójuk megerősítésére, ha megfelelő tervvel rendelkeznek és hajlandóak némi erőfeszítést tenni.