, 2023/4/5

A kriptopénz közösség innovációs képességét csak az új trendek meghatározásában való befolyása múlja felül, amit az NFT-k felemelkedése is bizonyít. De mit is jelentenek az NFT-k? Az NFT-k a nonfungible tokenekre utalnak, amelyek a blokkláncon ellenőrzött digitális objektumok, és olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az egyediség és a nem cserélhetőség.

Mi az az NFT és hogyan működik

Nagyjából bármilyen kategóriába tartozhatnak, de leginkább művészet, zene formájában, valamint blokklánc-alapú videojátékok és videók tárgyaiként jelennek meg.

Az egyik különleges terület, amelyet az NFT-k viharszerűen meghódítottak, a művészet világa, ahol a digitális tokenek több tízmillió dollárért kelnek el a legnagyobb aukciós házakban és azon túl. Azok a kezdő művészek, akik korábban ingyen tették közzé munkáikat, vagy olcsón adták el azokat, mostanra rájöttek, hogy a blokklánc-technológia és az NFT-k használatával tehetségüket pénzzé tehetik.

Még mindig a kezdeti időkben járnak a nem-fungible tokenek, amelyek 2017-ben kerültek reflektorfénybe a CryptoKitties nevű decentralizált alkalmazással (DApp), ahol a felhasználók virtuális macskákat vásárolhatnak, kereskedhetnek és gyűjthetnek. Miután az NFT-piac 2020-ban közel 300%-kal, több mint 250 millió dollárra duzzadt éves szinten, ezek az ügyes digitális eszközök a kereskedők és a kreatív típusok fantáziáját egyaránt megragadták. A növekvő elfogadottság másik jele az NFT-tárcák száma, amelyeken NFT-tranzakciók történtek, 2020-ban közel megduplázódott, és éves szinten több mint 222 000-re emelkedett.

Nem kell túl sokáig a kriptotérben lenni ahhoz, hogy halljunk az NFT-kről - sőt, még csak nem is kell a térben tevékenykedni. Ha mégis, valószínűleg nem fog sokáig tartani, amíg úgy döntesz, hogy a közösség többi tagjához hasonlóan te is lemerülsz az NFT-k nyúlüregébe, akár egy nagy eladásra, akár néhány digitális műtárgyra, hogy diverzifikáld a portfóliódat. De mielőtt ezt megtennéd, segít, ha tisztában vagy az NFT ökoszisztémával és azzal, hogy miről is van szó.

Hogyan működnek az NFT-k?

Az NFT-k abban különböznek az ERC-20 tokenektől, mint például a DAI és a LINK, hogy minden token egyedi és nem osztható. Az NFT-k lehetővé teszik bármely egyedi digitális adat tulajdonjogának hozzárendelését vagy igénylését, amely az Ethereum blokkláncának mint nyilvános főkönyvnek a segítségével nyomon követhető.

Digitális vagy nem-digitális eszközreprezentációként egy NFT digitális elemekből jön létre. Egy NFT például reális tárgyakat, például jogi dokumentumokat, aláírásokat vagy digitális művészeti alkotásokat, például videókat vagy zenét reprezentálhat. Mi tehát az NFT digitális művészet? Az NFT digitális művészet egy Ethereum-alapú eszköz, amely a műalkotás tulajdonosi és hitelességi tanúsítványát tükrözi.

Egy adott időpontban egy NFT-nek csak egy tulajdonosa lehet. A tulajdonjog kezelésére az egyedi azonosító és a metaadatok szolgálnak, amelyeket más token nem tud lemásolni. A uniqueID és a metaadatok létrehozására intelligens szerződéseket használnak, amelyek tulajdonjogot rendelnek ki és szabályozzák az NFT-k átruházhatóságát. Amikor valaki NFT-t generál vagy veret, különböző szabványokat, például az ERC-721-et követő intelligens szerződésekből származó kódot hajt végre. Ezeket az adatokat a blokkláncon tárolják, ahol az NFT-t kezelik.

NFT felhasználási esetek

A valós világ olyan tárgyai, mint a műtárgyak és az ingatlanok, NFT-kkel reprezentálhatók. Ezek a valós világbeli tárgyi javak "tokenizálhatók", hogy hatékonyabbá tegyék a vásárlást, eladást és kereskedelmet, miközben csökkentik a csalás kockázatát is.

Az NFT-k különböző alkalmazásai

Művészeti alkotások

A leggyakoribb NFT kriptoalkalmazás a programozható művészet, amely egyedülálló módon ötvözi a kreativitást és a technológiát. Különböző limitált példányszámú műalkotások vannak forgalomban. Meglepő módon lehetővé teszik a programozhatóságot, hogy különböző helyzetekben változtatásokat hajtsanak végre. Például az okos szerződések és az orákulumok lehetővé teszik a művészek számára, hogy olyan vizuális alkotásokat hozzanak létre, amelyek képesek reagálni a blokklánc-alapú digitális eszközök áringadozásaira.

Divat

A blokklánc az ellátási lánc minden partnerének előnyöket ígérve könnyedén beolvadt a divat világába. A fogyasztók egyszerűen online ellenőrizhetik vásárlásaik és kiegészítőik tulajdonosi adatait, kiküszöbölve a hamisítás veszélyét. A felhasználók például egyszerűen beolvashatják a ruházati cikkek és kiegészítők árcéduláin található QR-kódot NFT formájában.

Engedélyek és tanúsítványok

Az NFT felhasználási esetek jelentős előnyökkel járhatnak az engedélyek és tanúsítványok megerősítése terén is. A sikeres hallgatóknak jellemzően digitális vagy fizikai formátumú tanfolyami végbizonyítványt állítanak ki, hasonlóan bármely más diplomához vagy engedélyhez. Mielőtt azonban egy vállalat vagy egy intézet helyet kínálna valakinek, az egyetemek és a munkáltatók referenciaként a tanfolyam elvégzését igazoló dokumentum másolatát kérik.

A rendszergazdák sok időt takaríthatnak meg az NFT-k használatával az ilyen engedélyekhez való hozzáféréshez. Az NFT-alapú tanúsítványok és engedélyek tehermentesítik a nyilvántartások ellenőrzését és ellenőrzését. Ennek eredményeképpen a technika megkönnyíti a tanfolyam elvégzésének vagy az engedélyezésnek az igazolását.

Sport

A sportipart érintő legsúlyosabb problémák közé tartoznak a hamisított jegyek és áruk. A blokklánc ideális megoldás az ilyen nehézségek kevés akadállyal történő megoldására. A blokklánc technológia megváltoztathatatlansága segíti a hamisított gyűjtőeszközök és jegyek megelőzését.

Szerencsejáték

Az NFT-k a kriptovaluta-játékiparban is nyomot hagytak, és máris hatással vannak az egész szerencsejáték-színtérre. A CryptoKitties volt az első, amely 2017-ben ötvözte a játék és az NFT-k jellemzőit, digitális macskákat bocsátott ki a blokkláncon, és lehetőséget adott a felhasználóknak arra, hogy interakcióba lépjenek velük és kereskedjenek velük. A modell annyira sikeres volt, hogy rövid időre eltömítette az Ethereum hálózatát a nagy mennyiségű tranzakció. Azóta a játék lett az NFT-k egyik legfontosabb felhasználási esete, ami nem túlságosan túlzás, tekintve a játékon belüli termékeladások jellegét, például a skinek és egyéb termékek esetében, amelyek már a hagyományos piacot is megragadták.

Ami az NFT-ket illeti, a hagyományos szerencsejáték-vállalatok és a decentralizált startupok között átjárás alakult ki, mivel mindkét fél a digitális kártyákból, a műalkotásokból és még a blokkláncra épülő divatból is igyekszik tőkét kovácsolni. Az NFT-k úgy illeszkednek a szerencsejátékhoz, mint a tenyér a kesztyűbe, és a párosítás biztosan tovább fogja bolygatni az iparágat, mivel a játékosok nemcsak versenytársként, hanem befektetőként is igyekeznek pontot szerezni.

NFT-k vs. kriptovaluták és fiat valuták. Mi a különbség?

Az NFT-k értéke e digitális eszközök nem-kinyomható természete körül forog, ami az a tulajdonság, ami megkülönbözteti őket a kriptovalutáktól, mivel az NFT-k és a kriptovaluták nem ugyanazok. Minden egyes NFT saját egyedi tulajdonságokkal rendelkezik - például méret, ritkaság, létrehozó stb. -, ezért nem cserélhető fel más eszközzel. Ezzel szemben a Bitcoin (BTC) egy helyettesíthető eszköz. Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy 1 BTC tulajdonosa legyél, és elcseréled egy másik 1 BTC-re, akkor semmi sem változott. Még mindig ugyanannyi Bitcoinod van, amit használhatsz vagy tarthatsz, vagy "hodlolhatsz" rá. Ugyanez igaz a fiat valutákra, például az amerikai dollárra vagy az euróra, és a helyettesíthető eszközök más példáira is.

Egy dollár- vagy euróbankjegy felcserélhető bármely más dollár- vagy euróbankjeggyel, függetlenül olyan jellemzőktől, mint például a sorozatszám, vagy attól, hogy a bankjegy a zsebében vagy a bankszámláján van-e a bankjegy. Szürke zónába akkor kerül, ha van olyan érméje, amelyet gyűjtői tárgynak tekintenek, ebben az esetben ez a tárgy megfelel a nem megmásítható vagyontárgyak közé. Egy másik valós példa a baseballkártyák, amelyek közelebbi rokonságban állnak a nem megdobható zsetonokkal, tekintve, hogy egyik kártya nem egyenlő a másikkal. Egyébként a nem megdobható zsetonok koncepciója a Major League Baseball (MLB), a National Basketball Association (NBA) és más sportszervezetek, egyéni csapatok és sportolók számára sem ismeretlen.

Mennyit érnek az NFT-k?

Elméletileg bárki tokenizálhatja a munkáját és eladhatja azt NFT-ként, de a közelmúltban több millió dolláros vásárlásokról szóló szalagcímek felkeltették a figyelmet.

Grimes például több mint 6 millió dollárért adta el néhány digitális festményét. Nem a művészet az egyetlen dolog, amit tokenizálnak és eladnak. A 2,5 millió dollárt elérő licitekkel a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey szponzorált egy NFT-t a legelső tweetről. A Sorare, egy francia cég, amely futballkártyákat kínál NFT-k formájában, 680 millió dollárt (498 millió font) gyűjtött össze. De a kriptovalutákhoz hasonlóan az NFT környezeti hatásával kapcsolatban is vannak aggályok.

Miért kapnak az NFT-k ekkora figyelmet?

Az NFT-k először 2012/2013-ban jelentek meg a kriptopénz-iparban, attól függően, hogy milyen széles hálót vetünk ki a kategóriára, bár az Ethereum blokkláncára csak 2017-ben kerültek fel. Azóta azonban a legtöbb token az Ethereum blokkláncon él. Bár nem az Ethereum az egyetlen blokklánc, amelyen a tokenek felépíthetők és kereskedhetők, mégis ez a legnépszerűbb. Az Ethereum blokkláncon az NFT-k fő szabványa az ERC-721. Amikor egy tranzakció történik az Ethereumon, a folyamatot indító tárcának úgynevezett gázdíjat kell fizetnie a bányászoknak a munkájukért.

Az Ethereum blokkláncon a nem bányászható tokenekkel az a probléma, hogy ez egy drága hálózat, és ezek a gázdíjak indokolatlanul magas számokat érhetnek el, amikor nagy az igény a tranzakciók végrehajtására. A magas árak az NFT-k népszerűségének és az Ethereum blokklánc jelenlegi verziójának skálázhatóságának hiányának a függvénye. Ez a skálázhatósági probléma várhatóan megváltozik, amint a projekt a proof-of-work (PoW) konszenzus algoritmusról a proof-of-stake (PoS) konszenzus algoritmusra tér át, az úgynevezett Ethereum 2.0-ra (Eth2) való áttérés során. Addig is a tokenek létrehozóinak el kell dönteniük, hogy megéri-e a magas díjakat, vagy inkább adjanak egy másik blokkláncnak egy esélyt, vagy hagyják el teljesen az NFT-ket.

Bár már 2012 óta léteznek, az NFT-k a közelmúltban váltak népszerűvé a hírességek kapcsolatai és az exkluzivitás miatt. Például a Floyd Mayweatherrel folytatott harca előtt Logan Paul felajánlotta a szurkolóknak, hogy első kiadású Pokémon-kártyacsomagokat nyerhetnek, ha megvásárolják az NFT gyűjtőkártyáját. Az "aranyláznak" nevezett NFT-kereskedelmi oldalak, mint például az OpenSea, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Vajon ez azonban csupán spekulatív hisztéria, egy buborékkal, amely elkerülhetetlenül kipukkad, ahogy a nagyhatalmú emberek megpróbálnak pénzt csinálni az immateriális javakból?

Míg az értékek túlfúvása már régóta része a művészeti világ üzleti modelljének, az NFT-k új lehetőségeket nyújthatnak a kis művészek számára. Az NFT-k egyik előnye, hogy a jogdíjat mindig az alkotó kapja, még akkor is, ha a műalkotás vagy a zene értéke a továbbértékesítéskor megnő. Elképzelhető egy olyan világ, amelyben a zeneiparban nem működnek a nagyvállalati kiadók pénzéhes közvetítői, és ahol az eladások nagy részét a művészek teszik ki.

Ez egy potenciálisan életbevágó eszköz lehet a tartalomkészítők számára is, akik például a mémkultúrával foglalkoznak, hogy pénzzé tegyék azokat a művészeti utakat, amelyeket a szüleik valószínűleg "időpocsékolásként" utasítottak el. Éljen a pénzzé tett, digitalizált komédia új korszaka! Az NFT-k hullámokat keltenek, akár szereted, akár megveted őket, akár meg akarsz venni egyet, akár hozzáadod a zenéidet és a műveidet. Ezért sokan tartják nyitva a szemüket a meggazdagodási lehetőségekre vagy a fenyegető csapásokra, amelyek egy még gyerekcipőben járó koncepcióval történhetnek. Érdemes odafigyelni.

Mitől lesz értékes egy NFT?

A ritkaságnak nevezett tényező kétségtelenül növeli egy NFT értékét, legyen szó akár műalkotásról, akár digitális gyűjtői tárgyról. De mi a kapcsolat a majom JPEG-k és az NFT-k szűkössége között? Az NFT-k attól függően, hogy kit kérdezel, nagyon drágák (vagy értékesek) lehetnek, mert valahogy sikerült elérni, hogy a globális digitális piacra ne lehessen szűkösséget bevezetni. Az NFT tehát nem csak egy kép birtoklását teszi lehetővé, ahelyett, hogy megvásárolnánk egy képet.

Az NFT-k megvásárlása egy olyan token megvásárlását jelenti, amely mindig az adott képre vagy a blokkláncra beírt digitális tárgyra mutat. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók az NFT-ként való veretéssel fel tudják drágítani az árát azáltal, hogy korlátozzák egy digitális elem kínálatát.

Az NFT-k átalakítják a művészeti világot?

Az NFT-k minden bizonnyal át fogják alakítani a művészeti világot. Az őskori barlangművészet például egészen az alsó paleolitikumig, vagyis a régi kőkorszakig nyúlik vissza, valahol i. e. 290 000 és i. e. 700 000 között. A művészet azonban hosszú utat tett meg a barlangrajzoktól és sziklafaragványoktól, és az NFT-k új lehetőségeket kínálnak a kreatív alkotóknak, hogy munkájukból bevételt szerezzenek, és új követőket szerezzenek. Ha kíváncsiak arra, hogy a nem pörgethető zsetonok máris hogyan változtatták meg a művészeti világot, ne keressenek tovább a Christie's aukciósháznál, amely több mint 250 éves múltra tekint vissza.

Ott adta el a digitális művész Mike Winkelmann, alias Beeple, híres egyik művét - "Everydays: The First 5000 Days" - JPG formátumban 69 millió dollárért. Ez az idők jele volt, amely bebizonyította, hogy a blokklánc tér mennyire befolyásolta a modern művészetet. Ezzel az árcédulával Beeple a három legdrágább élő művész közé került az árverésen befolyt összeget tekintve. És bár lehet, hogy az NFT-ket egy múzeumban látod lógni, mint a Christie's néhány más híres eladását, biztos lehetsz benne, hogy a tulajdonos élvezheti a dicsekvés jogát, miközben a műalkotás a blokkláncon ellenőrizhető.

Beeple története azért is jelentős, mert a képzőművészet világában való részvétele csak akkor kezdődött, amikor rábukkant az NFT-kre, ami azt mutatja, milyen gyorsan válhat egy új művész jelenséggé a digitális művészet korában. Miután a Christie's bejelentette, hogy elárverezi Beeple egyik NFT-jét, az ázsiai befektetők álltak először sorba: a digitális műalkotásra tett 33 licitáló közel egyötöde a régióból érkezett. Az árverésen végül a szingapúri "MetaKovan" kriptopénz-befektető győzött.

Nem a Beeple az egyetlen, aki nagyot kaszál az NFT-kből. Vegyük például a CryptoPunksot, egy 10 000 darab 24x24 pixeles 24x24 pixeles excentrikus karakterekből - köztük zombikból és földönkívüliekből - álló gyűjteményt, amely az Ethereum blokkláncra épült.

A CryptoPunks, amely azt állítja, hogy létrehozta a szűz NFT-t az Ethereumon, és inspirációként szolgált a piac számára, futótűzként terjedt el. A Beeple-hez hasonlóan ezek a digitális művészek is nagyot kaszáltak az NFT-műalkotásaikkal, többek között kilenc portréjukat adták el közel 17 millió dollárért - szintén a Christie's aukciósháznál. A CryptoPunks limitált példányszámú jellege teszi őket ilyen értékessé. A kilencfős csoportba tartozó CryptoPunk 635 például napszemüveget visel és kék arca van. Ez egyike a tételben szereplő mindössze kilenc idegen portrénak. Hogy ne maradjon le, a zenész Grimes is felugrott az NFT szekérre, és nagyjából 6 millió dollárt keresett egy digitális műalkotásokból és videókból álló gyűjtemény eladásából. A csúcsdarabja a "Death of the Old" című videó volt, amelyből csak egy van a maga nemében. Csak ez az NFT közel 389 000 dollárért ment el.

Hogyan találják fel az NFT-k a digitális világot?

A nem megmagyarázható tokenek gyűjtők, befektetők és kereskedők számára egyaránt vonzóak. Ezek valamilyen termék, például egy műalkotás digitális változata, amely a tulajdonosnak az adott eszköz hitelesített változatát adja. Ez sokat számít olyan helyeken, mint például a művészet világa, ahol az igazi darab - egy tárgy hivatalos, egyedi változata - birtoklása sokkal értékesebb, mint annak másolatának birtoklása. Vegyük például a Dávid-szobrot. Inkább az eredeti szobor vagy egy tökéletes másolat lenne a tulajdonod? A válasz erre a kérdésre szubjektív, és attól függ, hogyan értékeli a műalkotásokat.

Ugyanez a koncepció igaz az NFT-kre is, ahol e digitális eszközök tulajdonosai, amelyek tulajdonjogát a blokkláncon ellenőrzik, abban a hitben élnek, hogy az eszköz vagy növeli, vagy mérhetetlen értéket ad a gyűjteményükhöz. A digitális világot újra feltaláló NFT értékének középpontjában a megromló érték, illetve annak hiánya áll. A művészeti világhoz hasonlóan az NFT-k is abból a gondolatból merítenek tőkét, hogy egy alkotó vagy kreatív zseni monumentális értéket ad egy tárgynak.

Számos olyan piactér létezik, amelyeken a felhasználók nonfungible tokeneket bocsáthatnak ki vagy vásárolhatnak.

Ehhez általában egy digitális pénztárca birtoklására van szükség, valamint digitális valutákra, amelyeket a kívánt token megvásárlása felé kell irányítani. Az ilyen tokenek megvásárlásának is különböző módjai vannak, akár közvetlen eladásból, akár aukcióról. Az NFT-k vásárlása nem csak digitális platformokon történik, hanem számos neves aukciós házban, például a Sotheby's-ben is, amelyek kriptoval vásárolt NFT-ket tudnak értékesíteni.

Hogyan lehet NFT-ket vásárolni és eladni?

Az NFT-piacterek többsége hasonlóan működik, mint egy aukciós ház. Ön licitál, és várja, hogy meglássa, Ön-e a nyertese az Ön által kiválasztott NFT-nek. Egyes oldalak, például az eBay, "Buy Now" lehetőséget kínálnak, ahol az NFT-ket meghatározott áron lehet megvásárolni. Az OpenSea.io, SuperRare, Foundation.app, Rarible és Mintable példák az NFT-piacterekre. Fontos megjegyezni, hogy minden piactérnek saját kriptotárca követelményei vannak. Jelenleg nincs egyetlen olyan pénztárca, amely minden oldalon használható. A MetaMask a legszélesebb körben használt kriptotárca, bár a többi között megtalálható a Formatic, a Torus, a Coinbase Wallet és a Portis.

Az NFT-k eladásának két módja a korábban megszerzett NFT-k kereskedése és a veretett NFT-k eladása. Először is, a nem verhető token eladásának díjai vannak, ahogyan az NFT veretésének is. Ez fedezi a gázdíjakat és a piactér által meghatározott végső értékesítési szolgáltatási díjakat. A korábban megszerzett NFT-k a másodlagos piacon újraértékesíthetők, mint bármely más eszköz. Ehhez győződjön meg arról, hogy a szóban forgó NFT a kriptotárcájában van, és az Ön által preferált piactéren szerepel eladásra. Bár az NFT értéke idővel növekedhet, az NFT-k hosszú távú vagy akár rövid távú értékét nem lehet garantálni.

A szolgáltatástól függően beállíthatja a "Buy Now" árat, vagy meghatározhatja az aukció szabályait, például a tartalékárat, amivel eladhatja a verdei NFT-t. Bizonyos helyzetekben jogdíjat lehet fizetni minden egyes alkalommal, amikor az NFT-jét a jövőben eladják. Bár az Ön NFT-jének értéke idővel növekedhet, az NFT-k hosszú távú vagy akár rövid távú értékét nem lehet garantálni.

Vannak problémák az NFT-kkel kapcsolatban?

Csak azért, mert nincs fizikai széf, ahonnan az NFT-ket el lehetne lopni, nem jelenti azt, hogy a biztonság nem jelent problémát. Hasonlóan a kriptovaluta-iparhoz, maga az NFT-iparág is egy még kialakulóban lévő piac, ahol a fejlesztők még dolgoznak a problémák megoldásán, a felhasználók pedig még csak most tanulnak.

Addig is biztosan lesz néhány bukkanó az úton. Az NFT-k akkor kerültek reflektorfénybe, amikor az architektúra még csak most épül, ami katasztrófa receptje lehet, ha rossz kezekbe kerül. A kriptopénz-iparban újoncok még mindig küszködhetnek azzal, hogy Bitcoint (BTC) vagy Ether-t (ETH) küldjenek a megfelelő címekre.

Az NFT-k megjelenésével most meg kell tanulniuk a MetaMask tárcákat és a különböző blokkláncokat, amelyekre NFT-ket lehet építeni. Mindez túlterhelő lehet az új felhasználó számára, és olyan hibákhoz vezethet, amelyeket nem lehet visszacsinálni a decentralizált világban, ahol nincs harmadik fél, aki visszaadja a pénzeszközöket vagy termékeket a jogos tulajdonosuknak. Mindeközben biztonsági kérdések is felmerülnek. Bár a blokklánc megváltoztathatatlan jellege a csalások megelőzésére hivatott, ez nem akadályozta meg a csalásokat az NFT térben.

A rossz szereplők megtalálják a módját, hogy beszivárogjanak a bimbózó piacokra, és ez alól az NFT-k sem jelentenek kivételt, többek között a szerzői jogok esetében. A közösségi média fiókok szerint a csalóknak sikerült néhány fiók tweetjeit rögzíteniük, majd megfordultak, és saját NFT-ként adták el őket. Bár az iparág megneszelte ezt a viselkedést, és a Twitter azóta lecsapott rá, ez egy példa arra, hogy a csalások még mindig elszabadulhatnak egy bimbózó piacon.

Jövőbeli kilátások

Az NFT-piac lenyűgöző növekedésének nagy részét egy év alatt érte el. A 2020-as évben a legtöbb népszerű NFT-platform még nem is létezett, míg a 2021-es év eleje az aktivitás és a kereskedési volumen soha nem látott mértékű megugrását hozta. Még ha ez a tendencia lassabb ütemben folytatódik is, az NFT-k (mint például a kriptoart) általános elterjedési üteme valószínűleg még az elkövetkező években is példátlan lesz. Míg a nem-fungible tokeneket nehéz lehet értékelni, az olyan jellemzők, mint az egyediség, a kereskedhetőség, a tehetség és az, hogy az eredeti művész áll-e az eladás mögött, mind szerepet játszanak az árban. Az NFT-piac következő hullámában a tokenek egy másik őrületbe is bekerülhetnek, amely a kriptopénzek piacát viharszerűen meghódította: a decentralizált pénzügyekbe (DeFi).