, 2023/4/17

Az aranyfedezetű tokenek egyre népszerűbbek, mint a fizikai aranyba való befektetés elérhetőbb alternatívája. Mi az aranyfedezetű kriptopénz? Az aranyfedezetű kriptopénz egy olyan típusú digitális valuta, amely mögött fizikai arany áll. A valuta értéke az arany aktuális piaci árán alapul, és ugyanúgy használható tranzakciókra, mint bármely más típusú kriptopénz.

Mi az az aranyfedezetű token és hogyan működik

Egyes kriptovaluták mögött arany áll, hogy a származékos eszközt (kriptovaluta) egy kézzelfogható eszközhöz (arany) kössék, és így megakadályozzák a túlzott árfolyam-ingadozást. Így az aranyfedezetű kriptopénzek gyakran stabilabbak, mint más digitális valuták. Ennek oka, hogy az arany ára általában kevésbé ingadozó, mint más eszközök, például részvények vagy kriptovaluták ára.

Az aranyfedezetű kriptopénz az infláció elleni fedezetként is használható. Ha az arany ára emelkedik, a valuta értéke is nőni fog. Ez megvédheti a befektetőket a pénzveszteségtől, ha más eszközök, például részvények árfolyama csökkenne. Az aranyfedezetű kriptovalutákat ugyanúgy lehet vásárolni és eladni a tőzsdéken, mint bármely más típusú kriptovalutát, és áruk és szolgáltatások online vásárlására is lehet használni. Az aranyfedezetű kriptovalutákba fektető emberek az arany árazásából származó megnövekedett hozamot élvezik, és a tokeneket aranyra cserélve beválthatják.

Hogyan működik egy aranyfedezetű token?

Az adott kriptopénz fedezetéül szolgáló fizikai aranyat aranytartalékokban tartják. Ezeket a tartalékokat letétkezelők, jellemzően bankok vagy harmadik fél intézményei tartják. Ami a konkrét fedezeti arányt illeti, az a kriptopénzektől függően változhat. Egyeseket például 1:1 arányban (1 token 1 gramm aranyra) fedeznek fizikai arannyal, míg másokat az uncia töredéke is fedezhet. Az aranyfedezetű kriptopénzbe való befektetés legfőbb előnye, hogy stabilitást és biztonságot nyújt. Az aranyat évszázadok óta használják fizetőeszközként, és az értéke általában stabil maradt az idők során.

Mint ilyen, az aranyfedezetű kriptovaluta értéke nem fog az arany értéke alá esni, így viszonylag stabil befektetési lehetőséget jelent. Ráadásul ezeknek a kriptovalutáknak az értéke az arany értékénél magasabbra is emelkedhet (és néha emelkedik is). A legtöbb aranyfedezetű token ERC-20 szabványú token, amely az Ethereum blokkláncra épül. Ez azt jelenti, hogy bármilyen ERC-20 tokeneket támogató pénztárcában tárolhatók. Ezek a tokenek a mainstream kriptovalutákhoz hasonlóan kriptotőzsdéken is kereskedhetők.

Vannak aranyfedezetű stabilcoinok?

Igen, vannak aranyfedezetű stabilcoinok. Technikailag az aranyfedezetű kriptopénzek egy stabilcoin "változat", mivel a stabilcoinok olyan kriptopénzek, amelyek mögött a valós világban létező eszközök állnak. A stabilcoinok mögött álló valós eszközök például a kormány által kibocsátott fiat pénz, árucikkek és arany. A stabilcoinok azért kapták ezt a nevet, mert értéküket egy mögöttes, stabilabb eszközhöz kötik vagy ahhoz kötik. Így például egy amerikai dollárral fedezett stabilcoin ára az amerikai dollár árfolyamával együtt emelkedik és csökken.

Az aranyfedezetű stabilcoinok népszerűsége mögött meghúzódó okok

A Tether gold (XAUT) egy aranyfedezetű stabilcoin, és ugyanaz a Tether token áll az USDT mögött. A 2020-ban bevezetett Tether gold jelenleg a legnagyobb aranyfedezetű stabilcoin a piacon. Az XAUT egy troy uncia aranyat képvisel egy London Good Delivery rúdra vetítve. Az aranyat a vállalat által ellenőrzött svájci páncélteremben tartják. Az aranyon felül a Tether gold hozzáférést biztosít a hagyományos pénzügyi eszközökhöz, például a tőzsdén kereskedett alapokhoz is.

A tokenek tulajdonosai a Tether look-up weboldalán ellenőrizhetik a birtokukban lévő arany mennyiségét, amely tájékoztatást nyújt az ezen tokenek tulajdonosainak tulajdonában lévő aranyrudakról. A Tether gold token ERC-20 tokenként Ethereum-alapú pénztárcán, valamint TRC-20 tokenként a TRON blokkláncon is tartható. A Tether arany minimális vásárlási ára 50 XAUT vagy 50 trójai uncia arany.

Ki bocsát ki aranyfedezetű tokeneket?

Ahhoz, hogy egy kriptopénz aranyfedezetű legyen, olyan vállalatnak kell kibocsátania vagy létrehoznia, amely fizikai aranyat birtokol és páncéltermekben tárol. Például a DigixGlobal, egy szingapúri székhelyű vállalat áll a népszerű Ethereum token, a DigixGlobal (DGX) mögött. A DigixGlobal az aranyba való befektetést teszi elérhetőbbé azáltal, hogy törtrészletű tokeneket kínál. Így a befektetők kis mennyiségben felhalmozhatják az aranyat, és valós időben kezelhetik állományukat, valamint részt vehetnek tőzsdén kereskedett alapokban.

A DGX tokeneket fedező fizikai aranyat Szingapúrban, a Safe House Singapore páncéltermében és egy másik kanadai páncélteremben tartják. Egy DGX egy gramm aranynak felel meg, az aranyfedezetű tokenek esetében a minimális vásárlási összeg 0,50 dollár, aranyrudak esetében 50-600 000 dollár, ETF-ek esetében pedig 150 dollár. A kriptopénz mögött 100 grammos svájci aranyrudak állnak, amelyek olyan finomítóktól származnak, mint a Metalor, a Valcambi és a Produits Artistiques Metaux Precieux.

Egy másik példa aranyfedezetű kriptopénzre a Paxos Gold (PAXG), amelyet a New York-i székhelyű Paxos Trust Company cég kínál. Minden egyes PAXG mögött egy finom uncia London Good Delivery arany áll, amelyet a Brink's londoni páncéltermében tárolnak. A token egy ERC-20 token, és ugyanúgy lehet vele kereskedni, tárolni és átutalni, mint bármely más Ethereum-alapú tokennel. A Paxos a PAXG tokenekért legalább 20 dolláros vásárlást igényel, és nincs felső korlátja.

Milyen előnyökkel jár az aranyalapú tokenekbe való befektetés?

Az aranyfedezetű tokenekbe való befektetés legfőbb előnye, hogy a fizikai arannyal ellentétben ezek digitálisak és kisebb részekre oszthatók, így könnyen szállíthatóak, könnyen átruházhatóak és viszonylag kedvezőbb árúak. Egy másik fontos előny, hogy mivel az aranyfedezetű tokenek az arany árához vannak kötve, akkor is megőrzik az értéküket, amikor más kriptovaluták összeomlanak. Ez jó befektetéssé teszi őket a kriptopénzpiac ingadozó időszakaiban.

Végül, egyes aranyfedezetű tokenek további funkciókat és előnyöket is kínálnak, mint például a hagyományos pénzügyi eszközökhöz, például az ETF-ekhez való hozzáférés. A kripto ETF-ek a digitális tokenek árfolyamát követik, és naponta kereskednek velük, így a befektetők tovább diverzifikálhatják portfóliójukat.

Vannak hátrányai az aranyfedezetű tokenekbe való befektetésnek?

Az aranyfedezetű tokenekkel kapcsolatos egyik fő kockázat az, hogy még mindig viszonylag új koncepcióról van szó. Mint ilyen, nincs garancia arra, hogy ezek a tokenek meg fogják tartani az értéküket, vagy hogy a mögöttük álló vállalatok képesek lesznek teljesíteni a kötelezettségeiket. Egy másik kockázat, amit figyelembe kell venni, hogy mivel az aranyfedezetű tokenek az arany árához vannak kötve, az arany árának összeomlása esetén csökken az értékük. Bár egy ilyen jelenség ritka jelenségnek tekinthető, mégis olyan lehetőség, amellyel a befektetőknek tisztában kell lenniük.

Továbbá egyes aranyfedezetű kriptovalutáknak gondot okoz az alacsony likviditás. Ez a kriptotőzsdéken való kereskedés hiánya miatt korlátozott befektetői bázisnak tulajdonítható, ami megnehezíti, hogy valaki akkor vásárolja vagy adja el ezeket a tokeneket, amikor szeretné. Végül a tényleges arany elszámolása nem biztos, hogy olyan átlátható és egyértelmű, mint a digitális valuták elszámolása, amelyet a blokklánc technológia természeténél fogva véd. Mint ilyen, annak megállapítása, hogy a fizikai arany létezik-e vagy sem, és hogy a tárolása biztonságos-e, bizalmi kérdés lehet egyes befektetők számára.