, 2023/4/17

Mit jelent a zárolt összérték? A decentralizált pénzügyek (DeFi) 2020-as fellendülése óta a pénzpiaci szakértők egy új típusú befektetéssel ismerkedtek meg, és keresték a teljesítményének mérési módjait.

Mi az a teljes lezárt érték  a kriptóban

A piaci kapitalizáció, a kereskedési volumen és a teljes és a forgalomban lévő kínálat mellett a total value locked (TVL) egy olyan kriptomutató, amely népszerű a DeFi befektetők körében, hogy felmérje az összes DeFi protokollban vagy egyetlen DeFi projektben elhelyezett eszközök teljes értékét - amerikai dollárban vagy bármilyen fiat valutában. A DeFi eszközök közé tartoznak a jutalmak és a kamatok, amelyek olyan tipikus szolgáltatásokból származnak, mint a kölcsönzés, a tét és a likviditási poolok, amelyeket okos szerződések formájában nyújtanak.

A tétekben lévő TVL például különösen hasznos mutató azon befektetők számára, akik a legmagasabb jutalmakkal rendelkező DeFi platformokat kívánják támogatni. Ez a DeFi tétgyűjtési protokollokban zárolt teljes érték, és a likviditásszolgáltatók által letétbe helyezett eszközök összegét jelenti. A TVL 2022-ben globálisan közel 2 milliárd dollárt ért el, ami az előző két év 400 millió dollárjáról nőtt. A DeFi növekvő népszerűségével és értékével a kriptopénzek terén a TVL alapvető mérőszámmá vált azon befektetők számára, akik fel akarják mérni, hogy az egész ökoszisztéma vagy egy-egy protokoll egészséges-e és érdemes-e befektetni.

Bár a TVL-t egyszerűen az okosszerződésbe zárt kriptopénz teljes értékeként határozzák meg, vannak olyan mögöttes feltételek, amelyek befolyásolhatják a DeFi projektek értékét. A TVL értékét a befizetéseken, a kivonásokon és a protokoll által ténylegesen birtokolt összegen kívül különböző elemek egybevágnak. A TVL a fiat valuta vagy a natív token értékével is változik. Egyes protokollok betétei a projekt natív tokenjében lehetnek denominálva, így a TVL értéke annak értékével változik. Ha egy adott token értéke növekszik, akkor a protokoll TVL-je is növekszik.

Miért számít a TVL a DeFi-ben?

A DeFi-platformok működéséhez szükség van a hitelfedezetként vagy likviditásként letétbe helyezett tőkére a kereskedési poolokban. A TVL azért fontos, mert jelzi a tőke hatását a DeFi alkalmazások nyereségére és használhatóságára a kereskedők és befektetők számára. Amikor egy DeFi platform TVL-je emelkedik, azt a likviditás, a népszerűség és a használhatóság növekedése követi. Ezek a tényezők hozzájárulnak a projekt sikeréhez. A magasabb TVL azt jelenti, hogy több tőke van lekötve a DeFi protokollokban, a résztvevők pedig jelentősebb előnyöket és bevételeket élveznek. Alacsonyabb TVL alacsonyabb rendelkezésre álló pénzmennyiséget jelent, ami alacsonyabb hozamokat eredményez.

A DeFi protokollok piaci részesedése könnyen azonosítható az elemző cégek olyan platformjain keresztül, mint a DeFi Pulse és a DefiLlama, amelyek adatokat szolgáltatnak az adott okosszerződésekben zárolt kriptoeszközök mennyiségéről. A TVL-t a DeFi Pulse-on nyomon követő DeFi résztvevőknek tudniuk kell, hogy a platform csak az Ethereum blokkláncon lévő protokollok okosszerződéseinek mozgását figyeli az Ether (ETH) és ERC-20 tokenek teljes egyenlegének kivonásával. A DefiLlama ezzel szemben a TVL-t az összes DeFi-lánc összesített vagy az egyes platformok összesített egyenlegének külön-külön történő kivonásával számítja ki.

Hogyan számítják ki a kripto TVL-t?

A DeFi-térben szüntelenül megjelenő új protokollok miatt kihívást jelenthet a teljes piac pontos TVL-jének megállapítása és annak meghatározása, hogy egy adott DeFi-platform biztonságos opció-e a végfelhasználók számára. A résztvevők azonban a bevált protokollok mellett dönthetnek az 1 milliárd dolláros TVL-mérőszámot használva, ami elég biztonságos kilátást jelenthet. A magasabb TVL jobb, mivel ez egy egészséges, nagy keresletű, erős fejlesztői csapattal és értékes felhasználási esettel rendelkező platformot jelez. Mindezeknek több résztvevőt és befektetőt kellene vonzania, hozzájárulva a projekt TVL emelkedéséhez.

Másrészt vörös riadót kell fújni, ha az alacsonyabb TVL-értékű DeFi protokollok magas hozamot kínálnak. Ezek akár promóciók is lehetnek, például olyan új platformok számára, amelyek piaci részesedést akarnak szerezni, de lehetnek átverések is, mert kevés vagy egyáltalán nem bízták rájuk a résztvevők a vagyonukat.

Egy DeFi protokoll TVL-jének kiszámításához három fő tényezőt vesznek figyelembe:

A kripto TVL kiszámítása egyszerű. Először is meg kell találni egy eszköz piaci értékét úgy, hogy a DeFi projekt kínálatát megszorozzuk az aktuális árral. Ezután a piaci sapkát elosztva a maximális forgalomban lévő kínálattal, kiderül a TVL.

Ha a zárolt eszköz teljes piaci értékét elosztjuk a zárolt teljes értékkel, megkapjuk a TVL arányt. A TVL-arány segíthet meghatározni, hogy egy DeFi eszköz alul- vagy túlértékelt. Ha az arány 1 alatt van, az eszköz általában alulértékelt és vonzóbb a befektetők számára. Ha a piaci tőke meghaladja a TVL értéket a kriptókban, akkor az eszköz túlértékelt lehet, és kevés vagy egyáltalán nem hagy teret a növekedésnek.

Melyik kriptónak van a legmagasabb TVL-je?

A DeFi 2020-as rendkívüli növekedése miatt az összes DeFi protokoll együttes TVL-je 2021 végére gyorsan és jelentősen megnőtt. A DefiLlama szerint 2020 elején az összes DeFi platform együttes TVL-je körülbelül 630 millió dollár volt. A 2022-es év első negyedévében ez az érték már meghaladta a 172 milliárd dollárt. Ennek több mint a fele egyetlen protokollban, a MakerDAO-ban volt, amely a Curve és az Aave mellett továbbra is az egyik legjelentősebb protokoll maradt. A Curve a legnagyobb TVL-rel és piaci részesedéssel rendelkező kriptó 9,7%-os piaci részesedéssel és 17 milliárd dolláros TVL-rel, amelyet a Lido követ 15,4 milliárd dolláros TVL-rel, az Anchor 12,6 milliárd dollárral és a MakerDao 11,5 milliárd dollárral.

A legnagyobb hálózat a DeFi TVL alapján

2022-ben az Ethereum jelent meg a legnagyobb hálózatként a DeFi TVL alapján, amely a teljes DeFi volumen több mint felét teszi ki világszerte. Hogy némi perspektívát adjunk, az Ethereum DeFi hálózata alig 500 protokollt foglal magában. TVL-je körülbelül 73 milliárd dollár, a piaci részesedés 64%-ával, szemben a BNB Smart Chain-nel, amely a második legmagasabb TVL-t jelenti 8,74 milliárd dolláros értékkel és a piaci részesedés 7,7%-ával, az Avalanche-csal 5,21 milliárd dollárral és a piaci részesedés 4,5%-ával, valamint a Solanával 4,19 milliárd dollárral és a piaci részesedés 3,68%-ával.

A TVL kriptodiagramját nagyon könnyű leolvasni. A teljes DeFi piacra vonatkozó TVL-t ábrázolja USD-ben kifejezve, az elmúlt 24 óra százalékos mozgásával és a nagyobb dominanciával rendelkező kriptókkal. Az összes láncra zárolt teljes érték metrika egyértelműen jelzi, hogy az Ethereum a legmagasabb TVL-vel rendelkező hálózat. Lényegében a TVL egy kiváló mutató a kriptopénzek DeFi területére, és valószínűleg a leginkább hasznosítható a piac egészségének és növekedésének értékelésére. Bár a TVL növekedése pozitív kilátásokat jelez a piac számára, megbízhatóságát azonban óvatosan kell kezelni, mivel a mutatót szinte lehetetlen pontosan értelmezni.

A piaci volatilitás az egyik fő változat, amely nagymértékben befolyásolhatja a zárolt eszközök értékét, kezdve az ETH árával, amelynek platformján a legtöbb eszköz ül. Az ETH árfolyamértékének jelentős növekedése elkerülhetetlenül hatással volt a DeFi 2020-as TVL-ére, de ez azt jelenti, hogy a zárolt összérték növekedhet anélkül, hogy új felhasználók vagy tőke érkezne a DeFi-be. Ráadásul a DeFi szolgáltatásainak jellegéből adódóan a pénz könnyen mozoghat, és többször is megszámlálható, így a protokollok likviditási kapacitását félre lehet számolni. Mint minden mutató, a TVL is csak egy becslés a piac állapotáról, és hibái és közelítése miatt nem szabad, hogy meghatározza a befektető stratégiáját.