, 2023/4/3

Kriptopénz 101 A kriptopénz egy digitális valuta, amelyet úgy terveztek, hogy csereeszközként működjön. A kriptográfiát használja a tranzakciók biztosítására és ellenőrzésére, valamint az adott digitális valuta új egységeinek létrehozásának ellenőrzésére.

Mi az a kriptopénz

Számos kriptovaluta a blokklánc technológiára épül, amely egy számítógépek elosztott hálózata által érvényesített elosztott főkönyv. A kriptovalutákat az különbözteti meg az olyan fiat valutáktól, mint az amerikai dollár vagy a brit font, hogy semmilyen központi hatóság nem bocsátja ki őket, így potenciálisan áthatolhatatlanok a kormányzati beavatkozással vagy manipulációval szemben.

Hogyan működik a kriptopénz?

A kriptovaluták többsége központi bank vagy kormányzat támogatása nélkül működik. Ahelyett, hogy kormányzati garanciákra támaszkodnának, a blokkláncnak nevezett decentralizált technológia áll a kriptovaluták működésének hátterében. A kriptovaluták nem bankjegyek vagy érmék halmazaként léteznek. Ehelyett csak az interneten élnek. Tekintsük őket virtuális tokeneknek, amelyek értékét a piaci erők határozzák meg, amelyeket a megvásárolni vagy eladni szándékozók hoznak létre.

A kriptopénzek egy bányászat néven ismert folyamat során jönnek létre, amelynek során számítógépes feldolgozási teljesítményt alkalmaznak összetett matematikai problémák megoldására, hogy érméket keressenek. A felhasználók brókerektől is megvásárolhatják a valutákat, amelyeket aztán titkosított pénztárcák segítségével tárolhatnak és költhetnek el.

A blokkláncok jellemzően proof-of-work (PoW) vagy proof-of-stake (PoS) konszenzus algoritmusok segítségével működnek. A PoW a bányászok alapján működik, akik gyakran konkrét számítógépeket jelölnek ki a folyamathoz. A PoS ezzel szemben a tétekre alapozva működik. A staking rendszerben a jutalmakat úgy osztják szét, hogy bizonyos kijelölt tárcákban tartott eszközökkel segítik a hálózat működtetését. Számos PoS-eszköz lehetővé teszi a masternode-ok használatát is - ez egy bonyolultabb tétgyűjtési folyamat, amely általában bizonyos minimális érmeszámot igényel.

Ki volt történelmileg hatással a kriptopénzekre?

Számos személyiség volt jelentős hatással a kriptopénz-iparra annak idején. Satoshi Nakamoto indította el az ágazatot a Bitcoin (BTC) létrehozásával. Az Ethereum (ETH) megalkotásáról ismert Vitalik Buterin szintén jelentős hatással volt a kriptopénz mozgalomra. Az Ethereummal egy egész világ jött létre a hálózatára épülő extra tokenek, az úgynevezett ERC-20 tokenek világa. Jed McCaleb segített elterjeszteni a Bitcoin ismertségét az iparág kezdeti napjaiban, mivel elindította az Mt. Goxot, amely gyakran adott otthont a Bitcoin-kereskedelemnek - annak ellenére, hogy eredeti funkciója a Magic: The Gathering nevű játék rajongóinak központja volt. Hírhedté vált azonban, amikor a platform 2014-ben szétesett.

Changpeng Zhao a Binance egyik alapítójaként növelte a kriptoeszközök elérhetőségét, amely az egyik legnagyobb kriptotőzsdévé nőtte ki magát. Sam Bankman-Fried, az FTX digitális eszköz kereskedési platform társalkotója, az iparág egy másik fontos egyéniségeként szolgál, aki hatással van a kereskedésre, a decentralizált pénzügyekre (DeFi) és a kriptotér egyéb aspektusaira. Számos más személy is nyomot hagyott az iparágban, akik közül néhányan a Cointelegraph listáján szerepelnek a kripto és blokklánc 100 legjobb embere között 2021-re.

Miért olyan változékonyak a kriptovaluták?

A kriptopénzek terén az iparág újdonsága miatt nagy az ingadozás. A befektetők igyekeznek kísérletezni a pénzükkel, hogy gyorsan gazdagodjanak, és kitalálják, hogyan változnak a kriptopénzek árai, és hogy befolyásolhatják-e őket. Az, hogy hányan és milyen céllal használják a kriptopénzeket (azaz a hasznosság), befolyásolja az árukat. Az árfolyam emelkedni fog, ha több ember használja őket áruk és szolgáltatások vásárlására, ahelyett, hogy csak tartaná őket. A kriptopénzek értékét a szűkösség is befolyásolja. Ez a kriptopénz véges mechanizmusára utal.

A Bitcoin protokoll 21 millió BTC-ben határozza meg a bányászható BTC maximális mennyiségét. Ezért, ahogy egyre többen lépnek be a kriptotérbe, a Bitcoin szűkössége elkerülhetetlenül növekedni fog, ami az árfolyam emelkedését eredményezi. Egyes érmék az égető mechanizmust is használják az értékük növelésére a kínálat egy részének megsemmisítésével. Azok a számlák, amelyek hatalmas mennyiségű kriptovalutát tartanak, elkezdhetik eladni, ami az árak zuhanását okozza. Ezeket a számlákat bálnáknak nevezik, mivel jelentős pozícióval rendelkeznek, és befolyásolhatják a piacot, ha egy csoport ember megegyezik a kriptovaluták eladásában.

A kriptopénz típusai

Az érméket egyfajta fizetőeszközként való használatra tervezték, és saját blokkláncon hozzák létre őket. Az Ether például az Ethereum blokkláncon alapuló kriptopénz.

"Altcoin" alatt minden olyan blokklánc-alapú kriptopénzt értünk, amely nem Bitcoin. Az "altcoin" kifejezést a "Bitcoin alternatívája" rövidítéseként alkották meg, és az altcoinok túlnyomó többségét azért hozták létre, hogy valamilyen módon javítsák a Bitcoint. A Namecoin, a Peercoin, a Litecoin (LTC), az Ethereum és az USD Coin (USDC) példák az altcoinokra.

Egyes kriptovaluták, mint például a Bitcoin, véges számú érmével rendelkeznek, ami segít a kereslet generálásában és a vélt értékük megerősítésében. A Bitcoin maximális kínálatát például 21 millióban maximálják, amit a Bitcoin készítője(i) határoznak meg. A tokenek egy meglévő blokkláncra épülnek, de programozható eszközöknek tekinthetők, amelyek lehetővé teszik egyedi okos szerződések megfogalmazását és végrehajtását. A blokklánc-hálózaton kívül ezek a szerződések felhasználhatók eszközök tulajdonjogának megállapítására.

A tokenek értékegységek, például pénz, érmék, digitális eszközök és villamos energia képviseletére használhatók, valamint küldhetők és fogadhatók. A stabilcoinok különböző fiat valutákhoz vagy eszközökhöz, például aranyhoz kötik az értéküket. A leggyakrabban az amerikai dollárhoz egy az egyben kötődnek, a stabilcoinok lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy egy olyan eszközbe adjanak el, amelynek értéke megegyezik egy nemzeti valuta értékével, de amely az ökoszisztémán belül kriptodevizás módon továbbra is tranzakciókra és tárolásra alkalmas.

A nonfungible tokenek vagy NFT-k a kriptopénzek egy újabb típusa, ami azt jelöli, hogy az adott eszköz egyedi és nem helyettesíthető. Egy Bitcoin például helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy az egyiket elcserélheted egy másikra, és pontosan ugyanazt a dolgot kapod. Ezzel szemben egy egyedi kereskedelmi kártya viszont nem másolható. Valami egészen mást kapnál, ha elcserélnéd egy másik kártyára. Mielőtt interakcióba lépsz egy adott eszközzel, fontos lehet, hogy utánanézz az eszköz típusának és funkciójának, a céljaidtól függően. Nem minden digitális eszköz jött létre befektetési céllal.

Legálisak a kriptovaluták?

A kriptoipar növekedésével világszerte megjelent a szabályozás. Az évek során az Egyesült Államok egyre inkább fokozta a térfelügyeletet. Az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) a 2017-es és 2018-as mánia után keményen fellépett a kezdeti érmefelajánlások, vagyis az ICO-k ellen. A Commodity Futures Trading Commission (CFTC) és más amerikai ügynökségek szintén különböző minőségben foglalkoztak. Emellett az Egyesült Államokon kívüli kriptoreguláció is változott az idők során, a fejlődő szabályozási irányelvek alapján.

Az Európai Unió ötödik pénzmosás elleni irányelve például azt vonja maga után, hogy a kriptovásárlásnak, -eladásnak és egyéb műveleteknek bizonyos régiókban meg kell felelniük bizonyos irányelveknek. Mivel a kripto viszonylag új iparág a többihez képest, a jogi egyértelműség még nem létezik a tér minden területére vonatkozó követelmények tekintetében. Az ilyen egyértelműség része az eszközök osztályozása is. A bitcoint és az ethert árucikknek tekintik, bár számos más eszköz esetében a kategorizálás továbbra is tisztázatlan.

A kriptopénz előnyei és hátrányai

A kriptopénz tranzakció általában gyors és egyszerű folyamat. A Bitcoin például csak egy okostelefon vagy számítógép segítségével cserélhető a digitális tárcák között. Az átutalások védelmére nyilvános és privát kulcsokat, valamint különböző ösztönző rendszereket, például proof-of-work és proof-of-stake rendszereket használnak. A kriptovalutákban történő fizetés egyre népszerűbb a nagyvállalatok körében és az olyan iparágakban, mint a divat és a gyógyszeripar.

Minden kriptopénz-tranzakciót egy nyilvános főkönyvben, az úgynevezett blokkláncban rögzítenek, amely technológia lehetővé teszi a létezését. Ez lehetővé teszi, hogy az emberek nyomon követhessék a kriptovaluták, például a Bitcoin történetét, hogy megakadályozzák, hogy olyan érméket költsenek el, amelyek nem a tulajdonukban vannak, másolják a tranzakciókat, vagy visszacsinálják azokat. Mivel a blokklánc ki kívánja küszöbölni a közvetítőket, például a bankokat és az internetes piactereket, nincsenek tranzakciós költségek.

Azonban valószínűleg el fogod téveszteni a virtuális pénztárcádat, vagy el fogod veszíteni az érméidet. A kriptopénzek internetes tárolására létező weboldalakról is történtek már lopások. Mivel a kriptovaluták, például a Bitcoin értéke drámaian ingadozhat, egyesek ódzkodnak attól, hogy "valódi" pénzt Bitcoinra váltsanak.

Ráadásul nincsenek olyan szabványok, amelyek megvédhetnék vállalkozását, mivel az olyan hatóságok, mint a Financial Conduct Authority (FCA), nem szabályozzák a kriptopénzpiacot. Elveszítheti értékét és használhatatlanná válhat, ha a cégek vagy a fogyasztók más kriptopénzre váltanak, vagy teljesen leállítják a digitális valuták használatát.

A kriptopénz-tőzsdék kibertámadásokkal szemben sebezhetőek, amelyek következtében befektetése örökre elveszhet - a kriptopénzek esetében mindig fennáll az átverések lehetősége. A csalók gyakran használják a közösségi médiaplatformokat, például az Instagramot, a Facebookot és a Twittert, hogy rászedjék a fogyasztókat ezekre a befektetésekre. Ha úgy véli, hogy célpontjává vált, mielőbb vegye fel a kapcsolatot az olyan nemzeti bejelentő központokkal, mint az Action Fraud az Egyesült Királyságban vagy a Federal Trade Commission (FTC) az Egyesült Államokban.

Mi az a blokklánc a kriptopénzben?

Bár a blokklánc a lehető legkifinomultabbnak tűnik, a lényege meglehetősen egyszerű. Az adatbázis vagy blokklánc egyfajta digitális főkönyv. Ahhoz, hogy megértsük a blokklánc fogalmát, először is meg kell értenünk, mi is az az adatbázis. Az adatbázis egy számítógépes rendszerben elektronikus formában tárolt adatok gyűjteménye. Az elosztott főkönyvi technológia (DLT) egy decentralizált adatbázis, amelyet a hálózat különböző résztvevői kezelnek. A blokklánc a DLT egyik típusa, ahol a tranzakciókat hash segítségével rögzítik, ami egy megváltoztathatatlan kriptográfiai aláírás.

Ez azt jelenti, hogy ha a lánc egyetlen blokkját módosítják, azonnal egyértelművé válik, hogy a láncot manipulálták. Ezzel szemben léteznek olyan privát és centralizált blokkláncok, amelyekben a hálózatot alkotó összes számítógép egyetlen vállalat tulajdonában és üzemeltetésében van. Az olyan népszerű kriptovaluták, mint a Bitcoin és az Ethereum a blokklánc-technológiára épülnek. Az olyan blokkláncok, mint a Bitcoin és az Ethereum, folyamatosan bővülnek, mivel új blokkok kerülnek a láncba, ami drámaian növeli a főkönyv biztonságát.

Blokklánc vs. kriptopénz: Ugyanazok?

Az érmét igénylő decentralizált platformokat blokkláncokon keresztül lehet engedélyezni. A blokklánc az az elosztott főkönyvi technológia, amely lehetővé teszi, hogy egy hálózat fenntartsa a konszenzust. A hálózat az elosztott konszenzusnak köszönhetően képes nyomon követni a tranzakciókat, valamint értéket és információt átadni. A blokklánc-technológia üzleti szempontból egyfajta következő generációs üzleti folyamatoptimalizáló szoftverként fogható fel. Az olyan kollaboratív technológia, mint a blokklánc, a cégek közötti üzleti eljárások javítását ígéri, drasztikusan csökkentve a "bizalom költségeit".

Ennek eredményeként sokkal jobb hozamot biztosíthat befektetett dolláronként, mint a legtöbb hagyományos belső beruházás. A kriptovaluták a blokklánc-hálózatokon belüli értékközvetítésre és tranzakciók kifizetésére használt tokenek, amelyek hálózati ösztönzőket kínálnak. Továbbá úgy is gondolhat rájuk, mint egy blokklánc eszközre, amely erőforrásként vagy szolgáltatásként szolgálhat, vagy akár a vagyontárgyak tulajdonjogának digitalizálására is használható.

Hogyan vásárolhat kriptopénzt?

Tekintettel a kriptopénzek elterjedésének ütemére, számos módja van a kriptopénz vásárlásának. A kriptovaluta-tőzsdék a különböző digitális eszközök rengetegét kínálják vásárlásra és eladásra. A mainstream világban a PayPal szolgál példaként olyan platformként, amelyen a résztvevők bizonyos digitális eszközöket vásárolhatnak és adhatnak el. A világ különböző részein kripto ATM-ek, például Bitcoin ATM-ek is léteznek.

Ami az eszközökért való fizetést illeti, a platformok a platformtól függően banki átutalással, kriptotranszferrel vagy hitelkártyával történő kriptovásárlást kínálnak. A kriptó készpénzzel történő megvásárlása személytől személyre szóló módon is lehetséges. A kriptovásárlás és -eladás elérhetősége azonban az adott platformon régiónként eltérő lehet.

Hogyan adózik a kriptopénz?

Bár a Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták virtuális valuták, a tőkenyereség adóztatása szempontjából eszközként kezelik őket, és a "közönséges" befektetők, akik befektetésként vásárolnak Bitcoint, tőkenyereséget vagy veszteséget fognak tapasztalni, amikor hagyományos valutára, termékekre vagy szolgáltatásokra cserélik azt.

A kriptovalutákra kivethető adók közé tartoznak:

Társasági adó: A virtuális valutákat is magában foglaló valutacserékből származó nyereség vagy veszteség adóköteles. A kriptovaluta-ügyletekben részt vevő vállalat nyeresége és vesztesége a könyvekben kerülne kimutatásra, és a szokásos társaságiadó-szabályok szerint adóköteles lenne. Jövedelemadó: A kriptovaluta-ügyletekből származó nyereséget és veszteséget a nem jogi személyiséggel rendelkező vállalkozás könyvelésében kell kimutatni, és a hagyományos jövedelemadó-szabályok szerint adóköteles/elengedhető.

Adóköteles nyereség: A Bitcoinon vagy más kriptovalutákon keletkező nyereségek és veszteségek (amelyek nem tartoznak a kereskedési nyereséghez) a tőkenyereségadó szempontjából adókötelesek vagy megengedettek, ha magánszemélyt illetnek meg, vagy a társasági adó szempontjából adóköteles nyereségek tekintetében, ha társaságot illetnek meg.

A kriptovaluták jó befektetésnek számítanak?

A kriptovaluta jó befektetés, ha közvetlenül ki akarsz tenni a digitális valuta iránti keresletre, míg egy biztonságosabb, de potenciálisan kevésbé jövedelmező alternatíva a kriptovalutáknak kitett vállalatok részvényeinek vásárlása. Bár egyetlen kriptopénz-kezdeményezés sikere sem garantált, ha az megfelel a céljainak, a korai befektetők hosszú távon jól járhatnak. Ahhoz, hogy hosszú távon sikeresnek lehessen tekinteni, minden kriptopénzkezdeményezésnek először széles körű elfogadottságot kell elérnie.

A Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták árfolyama hagyományosan kevéssé korrelál az Egyesült Államok részvénypiacával, így néhány kriptovaluta birtoklása segíthet a portfólió diverzifikálásában. Ha úgy gondolja, hogy a kriptopénzek használata idővel egyre népszerűbbé válik, valószínűleg jó ötlet egy kiegyensúlyozott portfólió részeként kriptopénzekbe befektetni. Győződjön meg róla, hogy minden egyes kriptopénzre, amelyet vásárol, van egy befektetési tézise. Ez segít megérteni, hogy az adott valuta miért fogja kiállni az idő próbáját.