, 2023/4/3

A hotspotnak vagy héliumbányásznak nevezett vezeték nélküli eszköz rádiós technológiákat használ a HNT-veréshez, és HNT-tokeneket jutalmaz a lefedettség biztosításáért. A bányászat segít ellenőrizni a blokklánc-hálózaton, például a Bitcoin blokkláncán keresztül végrehajtott tranzakciók jogszerűségét.

Mi az a héliumbányász és hogyan működik

A bányászok hardverrel, például központi feldolgozóegységgel (CPU) vagy alkalmazásspecifikus integrált áramkörökkel (ASIC) kezdhetik meg a kriptovaluták bányászatát. Alternatívaként Android és iOS rendszerekkel működő okostelefonokat is használhatnak az általuk választott kriptovaluták bányászatához.

De mi a helyzet a kriptovaluták bányászatával egy decentralizált vezeték nélküli hálózaton keresztül? Furcsán hangozhat, de a bányászok most már drága infrastruktúra nélkül is bányászhatnak kriptovalutákat. A Helium Network ezt úgy tette lehetővé, hogy a csomópontok hotspotként működhetnek.

Mi az a Hélium hálózat?

A Helium a hotspotok szétszórt hálózata, amely LoRaWAN-képes tárgyak internetére (IoT) alkalmas eszközöket, a világ polgárai számára nyilvánosan elérhető, nagy hatótávolságú vezeték nélküli szolgáltatást kínál. A LoRaWAN a Long Range Wide Area Network rövidítése, és az IoT-eszközök a nyílt LoRaWAN protokollnak köszönhetően LoRa segítségével kommunikálhatnak egymással. Az IoT-eszközök olyan intelligens "kütyük", amelyek egy hálózathoz csatlakoznak és adatokat cserélnek, így a Wi-Fi-nél átfogóbb kapcsolódási lehetőségeket kínálnak.

A Helium blokkláncot kizárólag azért fejlesztették ki, hogy ösztönözze a valódi, decentralizált vezeték nélküli hálózatok fejlesztését. A Helium segítségével bárki birtokolhat és kezelhet egy vezeték nélküli IoT-hálózatot egy egyedi, hordozható rádiórouter, úgynevezett hotspot segítségével. A hotspotok olyan vezeték nélküli plug-and-play eszközök, amelyek a WiFi-nél jobb kapcsolódási lehetőségeket kínálnak.

A hotspotokat a bányászok használják a The People's Network, egy nagy hatótávolságú vezeték nélküli hálózat kiépítésére, amely a Helium (HNT), a Helium blokklánc natív kriptopénzéért cserébe lefedettséget biztosít a csekély energiaigényű IoT-eszközök számára. A Helium Közösség engedélyezte, hogy harmadik fél gyártók egy sor Helium Hotspotot értékesítsenek. A Helium blokklánc egy újszerű munkaalgoritmus, a Proof-of-coverage (PoC) segítségével igazolja, hogy a hotspotok pontosan leírják a helyüket és az abból generált vezeték nélküli hálózati lefedettséget.

A bányászati folyamat során rádióhullámokat használnak, és a hotspotokat jutalmazzák azért, hogy tanúként működnek a társaik teljesítménye felett, teljesítik a PoC-kihívásokat és megosztják az eszközadatokat. A POC-hoz kapcsolódó adatok megtekintésének legértékesebb eszköze a Helium Network Explorer. De miért választja valaki a Helium Networköt a szokásos internetszolgáltatója helyett? A lehetséges okok között szerepel a magas szintű biztonság, a Helium teljes körű titkosítása és a megfizethető univerzális internet-hozzáférés.

Emellett a felhasználóknak nem kell olyan díjakat viselniük, amelyeket egy mobilszolgáltató esetleg felszámít, például a túlhasználati díjakat vagy az olyan extra hardverek költségeit, mint a SIM-kártya. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók csak azért az adatmennyiségért fizetnek, amellyel a Helium konzol segítségével csatlakoztatták az eszközeiket, hogy elkezdhessék használni a Helium hálózatot.

Mi az a héliumbányász?

A Hélium-bányászok speciális hardverek, úgynevezett hotspotok segítségével a Hélium-hálózat vezeték nélküli hálózati lefedettséget biztosítanak a Hélium-hálózat számára. Egy WHIP-kompatibilis hotspot megszerzésével vagy építésével, valamint a területükön működő bányászok sűrűségének megfelelő token letétbe helyezésével a felhasználók bányászokká válnak a Helium-hálózatban.

A blokklánc protokoll mellett a WHIP nevű Helium Wireless protokoll, amely egyetlen koordinátor helyett független szolgáltatók hálózata, kétirányú adatátviteli módszert kínál a vezeték nélküli eszközök és az internet között. A hotspotok felé annak ellenőrzése, hogy az eszközadatokat a kívánt helyre küldték, és hogy a bányásznak kompenzációt kell kapnia a szolgáltatásaiért, az internetes alkalmazásokra hárul, amelyek a bányászoktól, az úgynevezett routerektől vásárolják meg a titkosított eszközadatokat.

A hotspotoknak három típusa van, amelyeket az alábbiakban ismertetünk:

Teljes hotspotok: Ezek a hotspotok fenntartják a HNT blokklánc teljes másolatát, és jutalmat kapnak minden részvételi tevékenységért, beleértve a fedezetigazolást is.

Light hotspotok: A Light Hotspot szoftver segítségével ezek a hotspotok validátorok segítségével teljes körű hotspotként vesznek részt anélkül, hogy a blokklánc helyi másolatának fenntartásával járó többletköltségeket kellene viselniük. Emellett jutalmat kapnak a proof-of-coverage és az adatátviteli tevékenységekért.

Kizárólag adatokkal foglalkozó hotspotok: A fény hotspotokhoz hasonlóan ezek a hotspotok is validátorokat használnak a Helium blokkláncról való információszerzéshez. Azonban csak az adatátviteli tevékenységekért kapnak jutalmat.

Hogyan működik a Helium bányászat?

A Helium bányászat elvégzéséhez CPU-k vagy ASIC-k helyett rádióhullámos technológiát használnak. Emellett a blokklánc-technológiát egy olyan vezeték nélküli hálózat létrehozására használják, amely megbízhatóbb, mint a bevált hagyományos vezeték nélküli szolgáltatók által biztosított hálózat. A hélium hotspotok vagy bányászok nagy hatótávolságú vezeték nélküli lefedettséget biztosítanak a LoRaWAN adónak nevezett speciális eszközök segítségével. Hogyan lehet tehát cserébe Helium tokeneket keresni?

A bányászok a The People's Network lefedettségének megfelelő hotspotokkal történő bányászásával és bővítésével HNT-t szereznek. A jutalom összege a bányász által továbbított adatokkal korrelál, azaz több pénz jár, ha a bányászok több eszközadatot továbbítanak. Ezen túlmenően a hálózat automatikusan és véletlenszerűen osztja ki a lefedettségi teszteket a hotspotok helyének ellenőrzésére. A hotspotok utasításokat vagy "kihívásokat" kapnak az ellenőröktől, hogy a PoC-ben való részvételhez megfigyelés és ellenőrzés céljából hasznos terheléseket továbbítsanak bármely közeli hotspothoz. Ezeket a nehézségeket "jeladóknak" is nevezik. Mivel azonban csak HNT-t tudnak bányászni az adatátvitelért, és nem tudják megerősíteni a beaconjaikat, a szomszédok nélküli HNT hotspot bányászok kevesebbet kapnak.

Ráadásul minden kompatibilis eszköznek adatkreditekre (DC) van szüksége ahhoz, hogy adatokat küldjön az internetre. A DC-ket a HNT elégetésével hozzák létre, hogy elérjék az égetési és mentési egyensúlyt (BME), ami csökkenti a teljes HNT-kínálatot. A BME-modell a fizetések sajátos formájaként tokeneket használ, de a szolgáltatást igénybe venni kívánó ügyfelek nem fizetnek közvetlenül egy másik félnek. Ehelyett tokeneket égetnek el.

Hogyan kell beállítani egy hélium bányászt?

Ahogy a fenti szakaszokban említettük, a Hélium-bányász beállításának előfeltételei a hotspot-bányász, az antenna (és annak helye), a kábelek, az okostelefon és a router. De hogyan lehet megtalálni a legjobb hélium bányászt? Az antennák elhelyezkedése és az egyén földrajzi elhelyezkedése kulcsszerepet játszik a megfelelő héliumbányász megtalálásában. Az alábbi lépésekből megtudhatja, hogyan állíthat be egy héliumbányászt:

Töltsd le és állítsd be a Hélium alkalmazást

Az első lépés a Helium alkalmazás letöltése (Android és iOS eszközökre egyaránt elérhető) és a fiók beállítása. Ezt követően létrejön egy Helium pénztárca, amelyet a felhasználók felhasználhatnak az adataik tárolására. Az alkalmazás egy 12 szavas magkifejezést generál a Helium-tárca biztonsági mentéséhez. Az alkalmazás egy hatjegyű PIN-kód létrehozására is felszólít, amelyet minden egyes bejelentkezéskor be kell írnia, további biztonsági intézkedésként.

Hélium bányász hozzáadása

A következő lépés a plusz (+) szimbólum megkeresése, amellyel hozzáadhatsz az alkalmazáshoz egy Helium bányászt, például a RAK Hotspot Minert. A kiválasztott bányászt be kell csatlakoztatni a működéshez, és egy apró piros fény fogja megerősíteni, hogy működik. Ezután nyomja meg az eszköz hátoldalán található gombot a Bluetooth párosításhoz. Alternatívaként a Wi-Fi-t a Helium alkalmazásban elérhető hálózati beállítások közül választva konfigurálhatja.

Válaszd ki a hotspotot, ellenőrizd a helyét, és állítsd be az antennát.

Most már a listában szerepel a kiválasztott Hotspot Miner. A folytatáshoz válassza a "Hotspot" lehetőséget. Ezután megjelenik a hotspot hozzáadására vonatkozó felszólítás. Adja hozzá a Hotspotot, ellenőrizze a Hotspot helyét és állítsa be az antennát. Az első igazolás ingyenes (a gyártók fizetnek érte), a további igazolások tranzakciós díját a felhasználóknak kell megfizetniük. Nyomja meg a "Skip" gombot, ha még fel kell készülnie a hely beállítására. Ha készen áll, válassza a "Folytatás" lehetőséget. A hozzáadott Hotspot a mobilalkalmazás Hotspotok lapján tekinthető meg és kezelhető.

Megéri a héliumot bányászni?

A kriptoiparban nincsenek biztos ígéretek, tekintettel annak volatilitására. A Helium hotspotok végrehajtják az eszközadatátvitelt, bizonyítják a lefedettségi kihívásokat más közeli hotspotokkal, és jeleket küldenek egy decentralizált vezeték nélküli hálózat létrehozásához. De mennyit keresnek cserébe a Helium bányászok? A bányászok a feladataik sikeres elvégzéséért HNT tokenek formájában adatkrediteket kapnak. A jutalmak azonban az antenna szögétől és az egyén földrajzi elhelyezkedésétől függnek.

Ez azt jelenti, hogy minél magasabbra vannak állítva az antennák, annál messzebbre jut a rádiófrekvencia. Ennek eredményeképpen hatékonyabban bányászhatsz, és több HNT-t kapsz, ha magasabbra tudod szerelni az antennáidat. Másrészt a héliumbányászat a gyenge jelek miatt nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozza egy dombos területen. Ezenkívül mindig végezzen kellő körültekintést azzal a projekttel kapcsolatban, amelybe befektetni szeretne, hogy megvédje magát az elviselhetetlen veszteségektől.