, 2023/4/11

A Doji gyertyatartó a piac határozatlanságát mutatja, ahol a vételi és az eladási viselkedés kiegyenlíti egymást egy adott időkeretben.

Mi az a Doji gyertya minta és hogyan kereskedjünk vele

A Doji gyertyatartó, más néven Doji csillag a vevők és az eladók közötti határozatlanságot mutatja a kriptopiacon. Ez a fajta gyertyatartó akkor erősödik meg egy technikai elemzési grafikonon, amikor a nyitó- és a záróár szinte azonos.

Mi a Doji minta a gyertyatartó diagramon?

Egyszerűen fogalmazva, a Doji azt mutatja, hogy egy eszköz vevői és eladói kiegyenlítik egymást. Ezáltal a vevők által az árfolyam felfelé nyomására tett kísérleteket az eladók meghiúsítják. Hasonlóképpen, az eladók részéről az árak lezuhanására tett erőfeszítéseket a vevők meghiúsítják. Végső soron mindkét fél az árat egy sarkalatos szintre hozza. Így például, amikor a Bitcoin egy adott napon 20 000 dolláron nyit és zár, még akkor is, ha az ára 25 000 és 15 000 dollár között ingadozott az adott 24 órás időszakban.

Doji gyertyatartó illusztráció

Tehát a 25 000 dolláros árszint - vagy a napközbeni csúcs - a Doji felső wickjét, a 15 000 dolláros árszint - a napközbeni mélypont - pedig a gyertyatartó alsó wickjét jelenti.

Hogyan működik a Doji gyertya?

A Doji gyertyák történelmileg segítettek a kereskedőknek a piaci mélypontok és csúcsok előrejelzésében, mint egyfajta vihar előtti nyugalom. Például egy Doji gyertya, amely egy emelkedő trend alatt alakul ki, bullish kimerülést jelezhet, azaz több vevő átáll az eladók oldalára, ami jellemzően trendfordulóhoz vezet.

Érvényes megjegyezni, hogy a Doji mintázat nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig trendfordulóra kerül sor. Ehelyett a kereskedők bizonytalanságát mutatja a jövőbeli trendekkel kapcsolatban. Ezért jobb, ha a Doji gyertyatartó jelzést további technikai indikátorok segítségével erősítjük meg. Például egy olyan technikai indikátor, mint a relatív erősség index (RSI) és/vagy a Bollinger szalagok nagyobb súlyt adhatnak annak, amit a Doji minta sugall.

A Doji minták típusai és kereskedésük módja

A Doji minták az árnyék pozíciójától és hosszától függően változhatnak. Ezek a legnépszerűbb variációk:

Semleges Doji

A semleges Doji egy olyan gyertyatartóból áll, amelynek szinte láthatatlan teste a gyertyatartó közepén helyezkedik el, és a felső és alsó wicks hasonló hosszúságúak. Ez a minta akkor jelenik meg, amikor a bullish és a bearish hangulat egyensúlyban van. A kereskedők kombinálhatják a semleges Doji-t olyan momentummutatókkal, mint az RSI vagy a Moving Average Convergence Divergence (MACD), hogy segítsen azonosítani a potenciális piaci csúcsokat és mélypontokat.

Például egy semleges Doji előfordulása egy emelkedő trendben, amely egyidejűleg egy túlvett RSI-vel (>70) egy közelgő piaci korrekcióra utalhat. Hasonlóképpen, a gyertyatartó megjelenése egy csökkenő trendben, amikor az RSI túladottá vált (<30), megelőzheti a piaci fellendülést.

Hosszú lábú Doji

A hosszú lábú Doji hosszabb kanócokkal rendelkezik, ami arra utal, hogy a gyertya időkeretének egy pontján a vevők és az eladók agresszívan próbálták átvenni az irányítást az árfolyam felett. Normál Doji vs. hosszú lábú Doji. Commodity.com. A kereskedőknek gondosan figyelniük kell a gyertyatartó záróárát, amikor egy potenciális hosszú lábú Doji-t azonosítanak. Nevezetesen, a Doji akkor jelent medvés jelzést, ha a záróár a gyertya közepe alatt van, különösen, ha az ellenállási szintek közelében van. Ezzel szemben, ha a záróár a gyertya közepe fölött van, akkor ez bullish, mivel a formáció egy bullish pin bar mintázatra hasonlít.

Ha a záróár pont a közepén van, akkor ez egy trend folytatásának tekinthető. Ebben az esetben mindig lehet hivatkozni a korábbi gyertyákra, hogy megjósoljuk a jövőbeli trendeket.

Dragonfly Doji

A Dragonfly Doji egy T alakú gyertyának tűnik, hosszú alsó kanóccal és szinte semmilyen felső kanóccal. Ez azt jelenti, hogy a nyitó, a záró és a legmagasabb ár majdnem ugyanazon a szinten van. es egy bullish pin bar minta. Ha a Dragon Doji minta egy csökkenő trend végén alakul ki, az vételi jelnek tekinthető, ahogy az alábbiakban látható. Ezzel szemben, ha a gyertyatartó egy emelkedő trend alatt jelenik meg, az egy potenciális fordulatra utal.

Sírkő Doji

A Gravestone Doji egy fordított T-alakú gyertyatartót jelent, amelynek nyitása és zárása egybeesik az alacsony értékkel. A gyertyatartó azt jelzi, hogy a vevők megpróbálták növelni az árat, de nem tudták fenntartani a bikás lendületet. Amikor a Gravestone Doji egy emelkedő trendben jelenik meg, ez egy forduló mintának tekinthető. Másrészt, ha csökkenő trendben fordul elő, az egy potenciális felfelé irányuló visszahúzódásra utal.

Négy ár Doji

A Four Price Doji egy olyan minta, amely ritkán jelenik meg a gyertyatartó grafikonon, kivéve alacsony volumenű körülmények között vagy nagyon rövid időszakokban. Nevezetesen úgy néz ki, mint egy mínusz jel, ami arra utal, hogy mind a négy ármutató (nyitó, záró, magas és alacsony) ugyanazon a szinten van egy adott időszakban. Más szóval, a piac nem mozdult el a gyertyatartó által lefedett időszakban. Az ilyen típusú Doji nem megbízható minta, és figyelmen kívül hagyható. Csak egy pillanatnyi határozatlanságot mutat a piacon.

Mennyire megbízható a Doji gyertyaminta?

A Doji gyertyamintázat nem feltétlenül a legerősebb vételi vagy eladási jelzést adja a technikai elemzésben, és valószínűleg más mérőszámokkal együtt kell használni. Mindazonáltal hasznos piaci jelzés, amelyet figyelembe kell venni, amikor a vevők és az eladók közötti határozatlanság mértékét mérjük. A Doji gyertyamintákon alapuló kereskedési stratégia felépítése leginkább tapasztalt, középhaladó vagy profi kereskedők számára alkalmas, akik könnyen azonosítják és pontosan értelmezik az adott jeleket.