, 2023/4/4

A decentralizált autonóm szervezet (DAO) olyan szervezet, amelynek nincs központi vezetése. A döntések alulról felfelé haladva születnek, egy meghatározott, blokkláncon érvényesített szabályrendszer köré szerveződött közösség irányításával. A DAO-k olyan internet-natív szervezetek, amelyeket tagjaik kollektívan birtokolnak és irányítanak.

Mi az a decentralizált autonóm szervezet

Beépített kincstárral rendelkeznek, amelyhez csak a tagjaik jóváhagyásával férhetnek hozzá. A döntések olyan javaslatokon keresztül születnek, amelyekről a csoport egy meghatározott időszak alatt szavaz. Egy DAO hierarchikus irányítás nélkül működik, és számos célja lehet. Szabadúszó hálózatok, ahol a szerződések egyesítik pénzeszközeiket, hogy szoftver-előfizetéseket fizessenek, jótékonysági szervezetek, ahol a tagok adományokat hagynak jóvá, és egy csoport tulajdonában lévő kockázati tőkecégek mind lehetségesek ezekkel a szervezetekkel.

Fontos megkülönböztetni a DAO-t, az interneten született szervezetet a The DAO-tól, az egyik első ilyen szervezetet, amelyet valaha is létrehoztak. A DAO egy 2016-ban alapított projekt volt, amely végül megbukott, és az Ethereum hálózat drámai felosztásához vezetett.

Hogyan működik egy DAO?

Ahogy fentebb említettük, a DAO egy olyan szervezet, ahol a döntések alulról felfelé haladva születnek; a tagok kollektívája a szervezet tulajdonosa. Egy DAO-ban való részvételnek különböző módjai vannak, általában egy token tulajdonlásán keresztül. A DAO-k intelligens szerződések segítségével működnek, amelyek lényegében olyan kóddarabok, amelyek automatikusan végrehajtódnak, ha bizonyos kritériumok teljesülnek. Az okosszerződéseket manapság számos blokkláncon telepítik, bár az Ethereum volt az első, amely ezeket használta.

Ezek az okos szerződések határozzák meg a DAO szabályait. A DAO-ban részesedéssel rendelkezők ezután szavazati jogot kapnak, és befolyásolhatják a szervezet működését azáltal, hogy döntenek vagy új irányítási javaslatokat hoznak létre. Ez a modell megakadályozza, hogy a DAO-kat elárasszák javaslatokkal: Egy javaslat csak akkor kerül elfogadásra, ha az érdekeltek többsége jóváhagyja azt. Az, hogy ez a többség hogyan kerül meghatározásra, DAO-ról DAO-ra változik, és az okosszerződésekben van meghatározva. A DAO-k teljesen önállóak és átláthatóak. Mivel nyílt forráskódú blokkláncokra épülnek, bárki betekinthet a kódjukba. Bárki ellenőrizheti a beépített kincstárukat is, mivel a blokklánc minden pénzügyi tranzakciót rögzít.

Általában egy DAO indítása három fő lépésben történik

Intelligens szerződés létrehozása: Először is, egy fejlesztőnek vagy fejlesztők csoportjának létre kell hoznia a DAO mögött álló intelligens szerződést. Az indítás után csak az irányítási rendszeren keresztül változtathatják meg az e szerződések által meghatározott szabályokat. Ez azt jelenti, hogy alaposan tesztelniük kell a szerződéseket, hogy ne hagyjanak figyelmen kívül fontos részleteket.

Finanszírozás: Miután az okosszerződéseket létrehozták, a DAO-nak meg kell határoznia a finanszírozás fogadásának módját, és azt, hogy hogyan léptesse életbe az irányítást. Leggyakrabban tokeneket adnak el a pénzszerzéshez; ezek a tokenek szavazati jogot biztosítanak a tulajdonosoknak.

Telepítés: Miután mindent felállítottak, a DAO-t be kell telepíteni a blokkláncra. Ettől a ponttól kezdve az érdekeltek döntenek a szervezet jövőjéről. A szervezet létrehozói - azok, akik az okosszerződéseket írták - már nem befolyásolják jobban a projektet, mint a többi érdekelt fél.

Miért van szükségünk DAO-kra?

Internet-alapú szervezetként a DAO-knak számos előnyük van a hagyományos szervezetekkel szemben. A DAO-k egyik jelentős előnye, hogy nincs szükség bizalomra két fél között. Míg egy hagyományos szervezet esetében nagy bizalomra van szükség a mögötte álló emberek iránt - különösen a befektetők részéről -, addig a DAO-k esetében csak a kódban kell megbízni. A kódban való bizalom könnyebben megvalósítható, mivel az nyilvánosan elérhető, és az indítás előtt széleskörűen tesztelhető. Egy DAO minden egyes lépését az indítás után a közösségnek jóvá kell hagynia, és az teljesen átlátható és ellenőrizhető.

Egy ilyen szervezetnek nincs hierarchikus felépítése. Mégis képes feladatokat végrehajtani és növekedni, miközben az érdekeltek a natív tokenjén keresztül irányítják. A hierarchia hiánya azt jelenti, hogy bármelyik érdekelt felvethet egy innovatív ötletet, amelyet az egész csoport megfontol és továbbfejleszt. A belső viták gyakran könnyen megoldhatók a szavazási rendszeren keresztül, az okosszerződésben előre megírt szabályokkal összhangban. Azáltal, hogy a befektetők számára lehetővé teszik a pénzeszközök összevonását, a DAO-k lehetőséget adnak arra is, hogy korai fázisú startupokba és decentralizált projektekbe fektessenek be, miközben osztoznak a kockázaton vagy az esetlegesen belőlük származó nyereségen.

A megbízó-ügynök dilemma

A DAO-k fő előnye, hogy megoldást kínálnak a megbízó-ügynök dilemmára. Ez a dilemma egy személy vagy csoport (a megbízó) és a döntéseket meghozó és a nevében eljáró személyek (az ügynök) közötti prioritási konfliktus. A problémák bizonyos helyzetekben előfordulhatnak, és az egyik leggyakoribb ilyen helyzet az érdekeltek és a vezérigazgató közötti kapcsolat. Előfordulhat, hogy az ügynök (a vezérigazgató) nem a megbízó (az érdekeltek) által meghatározott prioritásokkal és célokkal összhangban dolgozik, hanem a saját érdekei szerint cselekszik.

A megbízó-ügynök dilemma másik tipikus példája az, amikor az ügynök túlzott kockázatot vállal, mert a megbízó viseli a terhet. Például egy kereskedő extrém tőkeáttételt használhat a teljesítménybónusz hajszolásához, tudván, hogy a szervezet fedezi az esetleges veszteségeket. A DAO-k a megbízó-ügynök dilemmát közösségi irányítással oldják meg. Az érdekelteket nem kényszerítik arra, hogy csatlakozzanak egy DAO-hoz, és csak azután csatlakoznak, hogy megértették az irányadó szabályokat.

Nem kell megbízniuk a nevükben eljáró ügynökökben, ehelyett egy olyan csoport részeként dolgoznak, amelynek ösztönzői összehangoltak.

A token-tulajdonosok érdekei összehangolódnak, mivel a DAO jellege arra ösztönzi őket, hogy ne legyenek rosszindulatúak. Mivel érdekeltségük van a hálózatban, azt akarják, hogy az sikeres legyen. Ha ellene cselekednének, azzal az önérdekük ellen cselekednének.

Mi volt a DAO?

A DAO a modern decentralizált autonóm szervezetek korai iterációja volt. Még 2016-ban indították el, és úgy tervezték, hogy egy automatizált szervezet legyen, amely egyfajta kockázati tőkealapként működött. Azok, akik DAO tokeneket birtokoltak, profitálhattak a szervezet befektetéseiből, akár osztalékot kaszálva, akár a tokenek árfolyam-emelkedéséből profitálva. A DAO-t kezdetben forradalmi projektnek tekintették, és 150 millió dollárnyi etert (ETH) gyűjtött össze, ami az akkori idők egyik legnagyobb crowdfunding erőfeszítése volt.

A DAO 2016. április 30-án indult el, miután Christoph Jentzsch Ethereum protokollmérnök kiadta egy Ethereum-alapú befektetési szervezet nyílt forráskódját. A befektetők úgy vásároltak DAO-tokeneket, hogy az okosszerződésekbe Ether-t vittek. Néhány nappal a tokenértékesítés után néhány fejlesztő aggodalmát fejezte ki, hogy a DAO okosszerződéseiben lévő hiba lehetővé teheti rosszindulatú szereplők számára, hogy lecsapolják a pénzeszközeit.

Miközben a hiba kijavítására kormányzati javaslatot terjesztettek elő, egy támadó kihasználta ezt, és több mint 60 millió dollár értékű ETH-t szippantott ki a The DAO pénztárcájából. Abban az időben a forgalomban lévő összes ETH mintegy 14%-a volt befektetve a The DAO-ba. A hackelés jelentős csapás volt a DAO-kra általában és az akkor egyéves Ethereum-hálózatra. Az Ethereum közösségen belül vita alakult ki, miközben mindenki azon töprengett, hogy mit tegyen. Kezdetben az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin egy soft forkot javasolt, amely feketelistára tenné a támadó címét, és megakadályozná, hogy a pénzt mozgassák.

A támadó vagy valaki, aki annak adta ki magát, aztán válaszolt erre a javaslatra, azt állítva, hogy az okosszerződés szabályai szerint "legális" módon jutott hozzá a pénzhez. Azt állították, hogy készek jogi lépéseket tenni bárki ellen, aki megpróbálja lefoglalni a pénzeszközöket. A hacker még azzal is fenyegetőzött, hogy megvesztegeti az ETH-bányászokat az ellopott pénz egy részével, hogy meghiúsítson egy soft fork kísérletet. Az ezt követő vitában a hard fork lett a megoldás. Ez a hard fork úgy került végrehajtásra, hogy az Ethereum-hálózat történelmét visszaforgatták a DAO feltörése előtti időszakra, és az ellopott pénzeszközöket egy olyan okosszerződésbe csoportosították át, amely lehetővé tette a befektetők számára, hogy kivegyék azokat. Azok, akik nem értettek egyet a lépéssel, elutasították a hard forkot, és a hálózat korábbi, Ethereum Classic (ETC) néven ismert verzióját támogatták.

A DAO-k hátrányai

A decentralizált autonóm szervezetek nem tökéletesek. Rendkívül új technológiáról van szó, amelyet sok kritika ért a jogszerűségükkel, biztonságukkal és struktúrájukkal kapcsolatos tartós aggályok miatt. Az MIT Technology Review például elárulta, hogy rossz ötletnek tartja, hogy tömegekre bízzuk a fontos pénzügyi döntéseket. Bár az MIT már 2016-ban megosztotta gondolatait, úgy tűnik, a szervezet azóta sem változtatta meg véleményét a DAO-kkal kapcsolatban - legalábbis nyilvánosan. A DAO-hack biztonsági aggályokat is felvetett, mivel az okosszerződések hibáit nehéz lehet kijavítani még akkor is, ha már észrevették őket.

A DAO-kat több joghatóságon keresztül lehet elosztani, és nincs jogi keretük. Az esetlegesen felmerülő jogi problémák miatt az érintetteknek valószínűleg számos regionális törvényt kell majd kezelniük egy bonyolult jogi csatában. 2017 júliusában például az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete kiadott egy jelentést, amelyben megállapította, hogy a DAO engedély nélkül értékpapírokat értékesített tokenek formájában az Ethereum blokkláncon, ezzel megsértette az ország értékpapír-törvényének egyes részeit.

Példák a DAO-kra

A decentralizált autonóm szervezetek az elmúlt néhány évben egyre nagyobb teret nyertek, és mára már teljes mértékben beépültek számos blokkláncprojektbe. A decentralizált pénzügyi (DeFi) tér például DAO-kat használ, hogy az alkalmazások teljesen decentralizálttá válhassanak. Egyesek szerint a Bitcoin (BTC) hálózata a DAO legkorábbi példája. A hálózat közösségi megállapodással skálázódik, annak ellenére, hogy a hálózat legtöbb résztvevője még soha nem találkozott egymással. Nincs szervezett irányítási mechanizmusa sem, ehelyett a bányászoknak és a csomópontoknak kell jelezniük a támogatást.

A Bitcoin azonban a mai szabványok szerint nem tekinthető DAO-nak. A jelenlegi mérések szerint a Dash lenne az első valódi DAO, mivel a projekt rendelkezik olyan irányítási mechanizmussal, amely lehetővé teszi az érdekeltek számára, hogy szavazzanak a kincstár felhasználásáról. Más, fejlettebb DAO-k, köztük az Ethereum blokkláncra épülő decentralizált hálózatok felelősek a kriptopénzzel támogatott stabilcoinok bevezetéséért. Egyes esetekben az ezeket a DAO-kat eredetileg elindító szervezetek lassan átadják a projekt feletti irányítást, hogy egy napon irrelevánssá váljanak.

A token-tulajdonosok aktívan szavazhatnak az irányítási javaslatokról, hogy új közreműködőket vegyenek fel, új tokeneket adjanak hozzá az érméik fedezeteként, vagy egyéb paramétereket állítsanak be. 2020-ban egy DeFi kölcsönzési protokoll elindította saját kormányzati tokenjét, és azt likviditásbányászati folyamaton keresztül terjesztette. Lényegében bárki, aki interakcióba lépett a protokollal, jutalomként tokeneket kapott. Más projektek azóta lemásolták és adaptálták a modellt. Mostanra a DAO-k listája kiterjedt. Az idő múlásával egyértelmű koncepcióvá vált, amely egyre nagyobb teret nyer.

Néhány projekt még mindig a teljes decentralizációt szeretné elérni a DAO-modell segítségével, de érdemes kiemelni, hogy ezek csak néhány évesek, és még nem érték el a végső céljaikat és célkitűzéseiket. Internet-alapú szervezetként a DAO-kban megvan a lehetőség, hogy teljesen megváltoztassák a vállalatirányítás működését. Amíg a koncepció érik, és a jogi szürke zóna, amelyben működnek, tisztázódik, egyre több szervezet fogadhatja el a DAO-modellt egyes tevékenységeinek irányítására.