, 2023/4/12

A kripto airdrop egy olyan marketingstratégia, amelyet a startupok arra használnak, hogy tokeneket adjanak a meglévő kriptopénz kereskedőknek ingyen vagy minimális promóciós munkáért cserébe. A legtöbb kripto befektető számára nincs fontosabb, mint a befektetésük megtérülése. A volatilitásnak köszönhetően ez gyorsan megtörténhet, de lehet rendkívül nehéz feladat is.

Mi az a crypto airdrop

. Éppen ezért a kriptodevizák egy olcsó módja annak, hogy további hozamot érjen el a portfólióján. Elvégre az airdrop tokenek ingyenesek és sosem ártanak, nem igaz? Szinte naponta jelennek meg új kripto airdropok, némelyikhez könnyebb hozzájutni, mint másokhoz. Nem minden airdrop egyformán megbízható. A kripto airdropok elsőre mindig nagyon jövedelmezőnek tűnnek, de problémákat is okozhatnak. Ahhoz, hogy biztosan profitálhasson a kripto airdropokból, de átlássa az esetleges buktatókat is, ebben a cikkben mindent elolvashat a kripto airdropokról és azok működéséről!

Mi az a kripto airdrop?

A kripto airdrop egy olyan módszer, amellyel ingyenes kriptót kereshetsz egy kriptoprojektből. Ezeket a tokeneket többféleképpen is megkaphatod. Sokszor az airdropot az ingyenes kriptovalutákkal hozzák összefüggésbe, de ez nem feltétlenül igaz. Időt és erőfeszítést kell tenned, vagy tranzakciós díjakkal kell számolnod. Azonban az is lehetséges, hogy ingyenesen vegyél részt egy airdropban!

Valószínűleg kíváncsi vagy; hogyan működnek a kripto airdropok? A kriptoprojekteknek van egy bizonyos mennyiségű rendelkezésre álló tokenjük, amelyet a jogosultsági feltételeknek megfelelő embereknek adnak. Feladatok elvégzésével jogosulttá válhatsz ezekre a tokenekre. A kripto airdropokban való részvételnek több módja is van. Gyakran fel kell iratkoznod egy airdropra, vagy más műveleteket kell végrehajtanod. A feladatok teljesítése vagy a tokenek elnyerése után igényelheti azokat, vagy a pénztárcájába kerülnek.

Példák a kripto légihullámokra

A múltban több száz airdrop volt, köztük a vezető kriptoprojektek airdropjai. A kripto airdropokra tehát rengeteg példa van. Airdropok már évek óta előfordulnak a kriptovilágban. Az első airdropra még 2014-ben került sor. Akkoriban egy kriptoprojekt még az összes token 50%-át is kiosztotta egy airdrop során.

Az Auroracoin nevű kriptoprojektnek AUR néven ismert kriptopénz tokenje van. A projekt tervei között szerepelt, hogy az AUR-t Izland nemzeti kriptopénzévé teszi. Ezért a teljes AUR airdropot izlandi állampolgárok kapták, akik összesen 31,8 AUR-t kaphattak személyenként.

Az Auroracoin airdropot követő években számos airdrop is követte, köztük a valamivel ismertebb kriptovalutáké is. Például 2016-ban a Stellar Lumens (XLM) és 2017-ben a Bitcoin Cash (BCH) kriptopénz airdropokat szervezett, amelyek airdrop érméiket Bitcoin-tulajdonosoknak osztották szét. A Bitcoin Cash egy Bitcoin Cash tokent osztott szét Bitcoinonként, ami a csúcson több ezer dollárt ért. Egy másik ismert kripto airdrop az UniSwap airdropja, amelyben az UNI kormányzati tokent osztották szét a decentralizált tőzsde (DEX) felhasználói között 2020-ban. Összesen több mint 250 000 fiók kapott 400 UNI-t fiókonként, ami összesen több ezer dollárt jelent személyenként! Nagyon jövedelmező airdrop, ha a megfelelő időben el tudod adni az UNI tokenjeidet.

Különböző típusú kripto légihullámok

Több különböző típusú airdrops létezik, amelyek mindegyike egyedi jellemzőkkel rendelkezik. A kriptoprojektek gyakran marketingeszközként tekintenek az airdropokra, ahol a projektként való növekedést próbálják elérni az airdropokon keresztül. A projektek például nagyobb márkaismertséget és új felhasználókat kereshetnek, vagy meg akarják jutalmazni az első felhasználóikat.

A kriptoprojekt indítéka természetesen összefügg az airdrop típusával. A kripto airdropoknak néhány típusa gyakori, nevezetesen:

Standard airdrop

A standard airdrop során a tokeneket ingyen osztják szét, és nem kell különösebb műveleteket végrehajtania. Mindössze annyit kell tenned, hogy létrehozol valahol egy fiókot, majd megadod a pénztárcád címét. Előfordulhat, hogy csak bizonyos mennyiségű token áll rendelkezésre az airdrophoz, ezért időben oda kell érned.

Ezek a kripto airdropok hatalmas népszerűségnek örvendenek, mert könnyen részt vehetsz rajtuk, és emiatt ingyenes kriptóról van szó. A tokenek igazságos elosztása érdekében az elosztás sorsolás útján is történhet. Ebben az esetben van esélyed ingyenes kriptót nyerni, de nem garantált, hogy megnyered az airdropot.

Bounty airdrop

A bounty airdropok segítségével jutalmakat kaphatsz a feladatok elvégzéséért. Ezek a feladatok meglehetősen sok munkát igényelnek, így az ingyenes kriptopénz tokenekért fizetett ár energiából és erőfeszítésből áll. Gyakran a feladatok nem bonyolultak, de egy kriptoprojekt számára értékesek. Ezért az új projektek egyre gyakrabban választják ezt a módszert a tokenek kiszállítására. Néhány példa a tevékenységekre:

Holder airdrop

A holder airdrop segítségével kriptopénz tokeneket kaphatsz, ha egy másik kriptopénz bizonyos számú tokenjével rendelkezel. Az airdrop összegét egy pillanatfelvétel alapján határozzák meg. Egy adott pillanatban pillanatkép készül a kriptotárcádról. Ez a pillanat gyakran egy meghatározott dátum, de lehet egy bizonyos időszak alatt is. A pénztárcájában lévő tokenek mennyisége alapján számíthat arra, hogy egy bizonyos mennyiségű kriptovalutát kap.

Hogyan találhatod meg a közelgő kriptodevizákat?

A közelgő kripto airdropokat többféleképpen is megtalálhatja. Természetesen konzultálhatsz az olyan keresőmotorokkal, mint a Google, és több weboldal is feltérképezte az aktuális airdrop-ajánlatokat. Gyakran nem csak folyamatban lévő, hanem közelgő airdropokat is találhat. Néhány weboldal nem mutatja meg előre a megkérdőjelezhető légihullámokat, mert nem akarják kockáztatni a hírnevüket. Egyes platformok jelzik, hogy mennyire bíznak az adott airdropban. Függetlenül attól, hogy egy airdrop weboldal milyen véleményen van, még mindig bölcs dolog utánajárni, és nagy figyelmet fordítani egy airdropra.

Emellett gyakran vannak olyan kriptoplatformok, amelyek airdropokat indítanak olyan emberek számára, akik korábban már használták a platformot. Ezek az emberek ilyenkor jogosulttá válnak, anélkül, hogy erről előre tudnának. Ahhoz, hogy jogosult legyen az esetleges airdropokra, elkezdheti használni a csereplatformokat. Ha olyan swap platformokat használsz, amelyek alacsony tranzakciós díjakkal rendelkező blokkláncra épülnek, akkor nagyon olcsón kvalifikálhatsz airdropra.

Hogyan működnek az NFT légihullámok?

A legtöbb airdrop kriptovalutákról szól, de vannak olyan airdropok is, amelyeknél nem-fungible tokeneket (NFT-ket) lehet kapni. A kripto airdropokhoz hasonlóan az NFT airdropok is szervezhetők promóciós céllal. Ha szeretne részt venni egy NFT airdropban, akkor ezt többféleképpen is elérheti. Néha bizonyos feladatokat kell elvégezni, akárcsak a kripto airirdropoknál, de a tokenek kiadása sorsolás útján is történhet.

Ezen kívül előfordulhat, hogy egy másik, nem hungable token birtoklása is szükséges egy adott NFT-gyűjteményből ahhoz, hogy jogosult legyen az airdropra. Például a Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT tulajdonosai ApeCoin tokeneket kaptak airdropként. Az NFT airdropok kockázatokat is rejthetnek magukban, mivel az NFT-knél is előfordul airdrop adathalászat. Ezért mindig győződjön meg arról, hogy csak megbízható airdropokon vesz részt, és soha ne ossza meg adatait.

Biztonságosak a kripto légicsapások?

Gyakran a kripto airirdropok ártalmatlannak és biztonságosnak tűnnek, de ez nem mindig van így. A csalók is megtalálták a módját annak, hogyan lehet airdropokon keresztül átverni az embereket. Megtalálták a módját annak, hogyan károsítsák meg a kripto rajongókat azzal, hogy kriptovalutákat vagy privát kulcsokat vesznek el tőlük. Maradjon éber, és figyeljen oda a légiportokra, különösen akkor, ha olyan nagy összegeket ígérnek, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Fontos megjegyezni, hogy soha nem bölcs dolog a kriptotárcáját egy megbízhatatlan félhez csatlakoztatni vagy a privát kulcsait átadni.

Voltak már olyan csalárd airdrop akciók is, ahol csalók kriptovalutákat helyeztek el. Ezekről a tokenekről kiderült, hogy hamisak és eladhatatlanok voltak. Annak érdekében, hogy ne váljon átverés áldozatává, hasznos lehet utánajárni a kriptoprojekt mögött álló csapatnak, és megtudni, hogy mások mit gondolnak róla.