, 2023/4/14

Mi az a medvecsapda? A medvecsapda a short-csapda előjátékaként az összehangolt, de ellenőrzött eladások egy formája, amelyek célja egy eszköz árfolyamának átmeneti csökkenése. A kezdő kereskedőket leggyakrabban az áringadozások érik tetten az olyan eszközosztályokkal foglalkozó piacokon való kereskedés során, mint a részvények, áruk, kötvények vagy akár a kriptovaluták.

Mi a medvecsapda a kereskedelemben és hogyan kerüljük el

Bár az ilyen volatilitási hullámok átvészelése érdekében ajánlott hosszú távon befektetve maradni, az árfolyam-fordulások még a legtapasztaltabb kereskedőket is zavarba tudják hozni. Ezért fontos, hogy a hamis fordulat, vagyis az árfolyam irányának pillanatnyi irányváltozása jeleit még az alaptrend folytatása előtt felismerjük, hogy elkerüljük, hogy áldozatul essünk nekik. A megnövekedett volatilitás még a rövid távú kereskedőket is többszörös kereskedésre csábíthatja, hogy megpróbálják időzíteni a piacokat, ami a legtöbbjük számára mély veszteségeket eredményez, és hatással van a mögöttes eszközbe vetett bizalmukra vagy meggyőződésükre.

Egy emelkedő tendenciát mutató piacon az árak hirtelen lefelé irányuló mozgása megnövekedett volatilitást idézhet elő, és arra kényszerítheti a piaci szereplőket, hogy vagy likvidálják a hosszú távú állományokat, vagy a gyors haszon reményében rövidre zárják a mögöttes eszközt. Ez a visszafordulás, ha a befektetők egy csoportja tömeges eladásából adódik, átmeneti lehet, és csak annyi ideig tart, ameddig a befektetők alacsonyabb áron visszavásárolják állományukat.

Az úgynevezett medvecsapdának nevezett piaci manipuláció ezen formája megtéveszti a medvés résztvevőket, és elhiteti velük, hogy az árfolyam megfordulása egy csökkenő trend kezdetét jelzi, amit gyakran a korábbi emelkedő trend hirtelen újrakezdése követ. A shortolás, azaz egy eszköz eladása azért, hogy azt később alacsonyabb áron visszavásárolják, rendkívül spekulatív jellegű az ilyen volatilitási időszakokban, és a medvés kereskedőket extrém mértékű kockázatvállalásra készteti. Mivel a medvecsapda gyakran hirtelen és rövid ideig tart, a hosszú távú befektetők is meghajolhatnak az átmeneti eladási nyomás alatt, és eleshetnek a nyereségük egy részétől vagy egészétől.

Hogyan működik a medvecsapda a kriptopiacokon?

A kriptopiacokon a medvecsapda más eszközosztályoknál látott mechanizmushoz hasonlóan a medvecsapda mind a medvés, mind a bikás fogadásokat odacsalja, gyakran aránytalan kockázatokkal. A kriptopiacokon a medvecsapda a mechanizmus és a rövid életű, a csökkenő tendencia kezdetét tévesen jelző árfolyamfordulat leírására egyaránt használt kifejezés a piaci manipuláció egy formája, amelyet a mögöttes kriptopénzből hatalmas mennyiséget birtokló kereskedők egy csoportjának összehangolt erőfeszítései idéznek elő.

Egymás közötti koordinációval egy adott token kollektív eladása az árfolyamának csökkenését okozza, és a többi kiskereskedelmi résztvevőt abban a hitben ringatja, hogy az emelkedő trendnek vége. Ennek következtében sok befektető eladhatja a birtoklását, és ez azt eredményezi, hogy az árfolyam néhány órára vagy napra rá még tovább esik. Általában a korábban tartott mélypontok alá törve ezek a befolyásos kereskedői csoportok ezután nyomott áron folytatják az eladott mennyiségek visszavásárlását, és ez egy olyan éles felfelé irányuló mozgást indít el, amely tömegesen csapdába ejti a medvei fogadásokat.

A veszteségük korlátozására törekedve a short pozícióval rendelkező kereskedők ezután sietve vásárolják meg a kriptopénzt, és az ebből eredő vételi lendület csak arra szolgál, hogy az árfolyamot még magasabbra vigye. Így a kereskedőcsoport vagy a medvecsapda felállítói a magasabb árfolyamon történő eladással és az összes eladott pozíció alacsonyabb árszinten történő visszavásárlásával a különbségből kívánnak profitálni anélkül, hogy hosszú távon befolyásolnák az általuk tartott kriptopénz mennyiségét.

Medvecsapdák vs. shortolás

A kriptopénz shortolása vagy más piaci eszközökön keresztül történő short pozíciók létrehozása a medvecsapda kialakításának előzménye. Más eszközosztályokhoz, például a jól kereskedett részvényekhez hasonlóan a népszerű kriptopénzek, például a Bitcoin (BTC) is shortolhatók különböző mechanizmusok segítségével, mint például a tokenek shortolása, a margin trading vagy az alap kriptopénz határidős ügyleteivel és opcióival való kereskedés.

Ezeket az utakat gyakran használják az érett kereskedők és az intézményi befektetők, hogy fedezzék pozícióikat a másodlagos piacon, és meg tudják védeni befektetéseiket, ha a piac vagy a trend megfordul. Mint ilyen, a kriptopénz shortolása vagy a rendelkezésre álló eszközök bármelyikével történő shortolása gyakori gyakorlat, de olyan volumenben történik, amely az elsődleges tokenek kereskedési volumenének töredéke. Ha azonban túlzottan nagy mennyiségben történik, egy kriptopénz, például a BTC shortolása a félelemhányados kollektív emelkedése miatt óriási árfolyamesést okozhat.

Az olyan technikai mutatók, mint a relatív erősség index (RSI), utalhatnak arra, hogy a kriptopénz medve területre lép, ami aztán szélesebb körű eladást indíthat el, amelyet a kevésbé tájékozott lakossági befektetők hajtanak, akik le akarják venni a kockázatot az asztalról. Ha ez a hangulat fennmarad, és az árak a kulcsfontosságú támaszszintek alá esnek, ez még több medvés befektetőt vonzhat a shortoláshoz, ami jövedelmező lehetőségként szolgálhat a nagy kereskedőegységek számára, hogy eredeti short pozícióik fedezésével medvecsapdát okozzanak.

Így a medvecsapdát megelőzi egy kriptopénz shortolása egy csomó befektető által, akiknek nagy tokenállományuk van, és akkor ér véget, amikor vagy lezárják a származtatott pozícióikat, vagy visszavásárolják a shortolt kriptopozícióikat, vagy a kettő kombinációját. Bár bárki kezdeményezhet short pozíciót vagy shortolhat kriptopénzt, a más résztvevőkkel való összejátszás egy eszköz árfolyamának manipulálása érdekében illegálisnak minősül az olyan piacokon, mint az Egyesült Államok, és kivívhatja a különböző központi hatóságok haragját.

A medvecsapda bullish vagy bearish?

Azáltal, hogy a medvecsapda lefelé és felfelé irányuló mozgást is tartalmaz, a medvecsapdával medvés és bullish kereskedők is kereskedhetnek, jelentősen eltérő stratégiák és lehetséges eredmények alkalmazásával. A legszigorúbb értelemben véve a medvecsapda elbizonytalanítja a kereskedőket és a piaci szereplőket, mivel a mögöttes eszköz az elsődleges bullish trenddel ellentétes lendületváltozáson megy keresztül, mielőtt gyorsan visszafordulna, hogy folytassa felfelé tartó útját.

Ha az eszköz árfolyama ezután a közelmúltbeli ellenállási szint fölé emelkedik, az pozitív jel lehet, és egy bullish kereskedő vételi jelként értelmezheti.

Alternatív megoldásként a bullish beállítottságúak olyan stratégiát alkalmazhatnak, amely a kulcsfontosságú árszintek vételi és eladási opcióinak egyidejű eladását foglalja magában, hogy széles ársávban nyereséget termeljenek. Egy medvés kereskedő számára az első trendfordulót eladási jelként lehet értelmezni, ami a tőke elvesztésének elkerülése érdekében megalapozott kockázat-megtérülés elemzést és rendkívüli óvatosságot igényel. A rövid pozíció felvételének belépési pontját tökéletesen kell időzíteni, és ez nagyon megnehezíti a medvecsapdával való kereskedést egy medvés kereskedő számára. Az alapjául szolgáló bullish trend újraindulásának felismerésében elkövetett hiba katasztrofális lehet a medve pozíciók számára, különösen, ha azok rövidre eladott vagy tőkeáttételes pozíciók.

Hogyan lehet felismerni és elkerülni a medvecsapdát?

A medvecsapda, mint a kezdő kereskedők számára nehéz felismerés, a legtöbb kereskedési platformon elérhető grafikonkészítő eszközök segítségével felismerhető, és óvatosságot követel. A legtöbb esetben a medvecsapda azonosításához olyan kereskedési mutatók és technikai elemzési eszközök használata szükséges, mint az RSI, a Fibonacci-szintek és a volumenmutatók, és ezek valószínűleg megerősítik, hogy a következetes felfelé irányuló ármozgás időszakát követő trendforduló valódi vagy csupán a shortolásra való invitálásra szolgál.

Minden csökkenő tendenciát magas kereskedési volumennek kell vezérelnie, hogy kizárja a medvecsapda kialakulásának esélyét. Általánosságban elmondható, hogy a tényezők kombinációja, beleértve az árfolyamnak közvetlenül egy kulcsfontosságú támaszszint alá történő visszalépését, a kritikus Fibonacci-szintek alatti zárás elmaradását és az alacsony volumeneket, a medvecsapda kialakulásának jelei.

Az alacsony kockázati hajlandóságú kripto befektetők számára a legjobb elkerülni a kereskedést a hirtelen és megalapozatlan árfolyam-visszafordulások során, kivéve, ha az ár- és volumenakció megerősíti a trendforduló egy fontos támaszszint alatti trendfordulót. Ilyenkor érdemes megtartani a kriptopénzállományt, és elkerülni az eladást, kivéve, ha az árak áttörték az eredeti vételi árat vagy a stop-loss szintet. Hasznos megérteni, hogyan reagálnak a kriptovaluták és az egész kriptopiac a hírekre, a hangulatra vagy akár a tömegpszichológiára. Ennek gyakorlása sokkal nehezebb lehet, mint amilyennek látszik, különösen, ha figyelembe vesszük a ma forgalomban lévő kriptovaluták többségéhez kapcsolódó magas volatilitást.

Másrészt, ha mégis profitálni akarsz a momentumfordulatból, akkor jobb, ha inkább egy eladási opcióba szállsz be, minthogy shortolj vagy long eladóvá válj az alapul szolgáló kriptopénzben. Ennek az az oka, hogy a shortolás vagy vételi opció eladása korlátlan kockázatnak teheti ki a kereskedőt, ha a kriptovaluta újra felfelé ívelő trendre vált, ami nem így van, ha valaki eladási pozíciót választ. Az utóbbi stratégiában a veszteségek a kifizetett prémiumra korlátozódnak, és nem befolyásolják a korábban tartott hosszú kriptopozíciót. A hosszú távú befektetők számára, akik magas kockázat nélkül keresnek nyereséget, jobb, ha teljesen távol maradnak a medvecsapda alatti kereskedéstől.