, 2023/4/14

A kriptopiac megfordulásának jelei. Ez a kriptopiaci medvepiac hosszú és fájdalmas volt, de íme néhány jel, amely jelezheti, hogy mikor érhet véget. A jelenlegi kriptomedvapiac pánikot, félelmet és bizonytalanságot váltott ki a befektetőkből. A szörnyű helyzet akkor kezdődött, amikor 2022 januárjában a kripto globális piaci kapitalizációja a 2 billió dolláros határ alá esett. Azóta a Bitcoin árfolyama több mint 70%-kal csökkent a 2021. november 10-én elért 69 044,77 dolláros történelmi csúcsához képest.

Meddig tart a medvepiac

A 2022-es medvepiac katalizátorai

A jelenlegi medvepiacot több tényező is okozta.

Először is, a medvepiac felépítése 2021-ben kezdődött. Ebben az időszakban számos szabályozó hatóság azzal fenyegetőzött, hogy szigorú törvényeket vezet be a kriptovalutákra vonatkozóan. Ez félelmet és bizonytalanságot keltett a piacon. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) például pert indított a Ripple ellen. Emellett Kína betiltotta a Bitcoin-bányászatot, aminek következtében a legtöbb BTC-bányásznak más országokba kellett költöznie.

Az infláció globális növekedése és az emelkedő kamatlábak félelmet és bizonytalanságot szítottak a piacon, ami a vártnál alacsonyabb kripto befektetéseket eredményezett. Bár az Egyesült Államok inflációjával és kamatlábaival kapcsolatban sok a hírverés, más országok, például India is hasonló kihívásokkal szembesült.

Nevezetesen, az év elején a Federal Reserve bejelentette, hogy szigorú intézkedéseket tesz a "havi kötvényvásárlások "gyorsított szűkítésének felgyorsítására". Más szóval, az Egyesült Államok olyan intézkedéseket tervezett bevezetni, amelyek lassítják a gazdaságát, hogy megfékezzék az országban folyamatosan emelkedő inflációt. Az alábbi grafikon az infláció alakulását mutatja 2016-tól 2022-ig.

Az inflációs ráta csökkentése érdekében a Federal Reserve az év folyamán két alkalommal emelte a szövetségi alapkamatlábat. Ez csökkentette az amerikai lakosok rendelkezésre álló jövedelmét, ezáltal visszafogta a kockázatos eszközökbe, például a kriptovalutákba való befektetési törekvéseket. Egyesült Államok kamatlába. Forrás: Az Egyesült Államok kamatlábai: St. Louis Fed. A kriptoelemzők szerint a tőkeáttétel volt a jelenlegi medvepiac másik elsődleges oka. A tőkeáttétel azt jelenti, hogy egy kis pénzösszeget biztosítékként elzálogosítanak, hogy nagy összeget vehessenek kölcsön a befektetéshez. Ebben az esetben a befektetők tőzsdéktől vesznek fel kölcsönt, hogy finanszírozni tudják a piaci befektetéseiket.

A tőkeáttétel hátránya, hogy amint egy eszköz ára esni kezd, a kereskedési pozíciók felszámolódnak, ami a kriptopénzek árának kaszkádszerű összeomlásához vezet. Ez csökkenti a befektetők bizalmát, és hajlamos félelmet és bizonytalanságot vinni a piacra. Míg a hagyományos piacokon vannak megszakítók és védelmi eszközök, addig a kriptopiac esetében ez nem így van. Vegyük például a Terra, a LUNA token - amely ma Terra Classic (LUNC) néven ismert - és a TerraUSD (UST) stabilcoin közelmúltbeli összeomlását. Ugyanezen időszakon belül több más kripto cég, például a Celsius, a Three Arrows Capital és a Voyager Capital is csődöt jelentett.

A medvepiac végéhez közeledő jelek

Az elemzők tanulmányozzák a piaci ciklusokat, hogy megjósolják, mikor ér véget egy medvepiac. Általában a piaci ciklusok négy fázist foglalnak magukban: felhalmozás, felértékelődés, eloszlás és leértékelődés. A Bitcoin esetében a piaci ciklus négy év, azaz 1275 nap alatt zajlik le. Az utolsó fázis általában a medvepiacra vonatkozik. A Grayscale szerint a kriptopiaci medvepiac akkor kezdődik, amikor a Bitcoin realizált ára meghaladja a piaci árát. A Grayscale a következőképpen definiálja a realizált árat:

"Az összes eszköz beszerzési áron vagy realizált piaci kapitalizáción alapuló eszközösszeg osztva az eszköz piaci kapitalizációjával, ami egy mérőszámot ad arról, hogy hány pozíció van nyereségben vagy nyereségen kívül". A BTC realizált ára 2022. június 13-án meghaladta a piaci árat. Az alábbi táblázat a Bitcoin azon árait mutatja, amikor a piaci ára nagyobb volt a realizáltnál.

Érdekes megjegyezni, hogy július 12-re a ciklus 1,198 napot töltött ki. Mivel a teljes ciklus 1725 napot vesz igénybe, ezen a napon még négy hónap volt hátra, amíg a realizált ár a BTC piaci ára fölé kerül. A négy hónap leteltével azonban a Bitcoin-nak még 222 napra lenne szüksége ahhoz, hogy elérje korábbi történelmi csúcsát. Ez azt jelenti, hogy júliustól összesen öt-hat hónapra lenne szükség ahhoz, hogy a medvepiac véget érjen. A grafikon összefoglalja a jelenlegi kriptociklus várható pályáját.

Ha a jelenlegi piaci ciklus a 2012-es és 2016-os ciklushoz hasonló struktúrát vesz fel, és ha a Grayscale megállapításai helytállóak, akkor a medvepiac 2022 novembere és 2022 decembere között érhet véget. Meddig tart a medvepiac a Bitcoin kereskedők várakozásai szerint. A Bitcoin maximalisták hajlamosak a Bitcoin feleződésére tekinteni, mint a következő bikafutás előrejelzésének indikátorára. A történelmet vizsgálva a BTC minden egyes Bitcoin blokk jutalom feleződését követő 18 hónapon belül csúcsot alakított ki.

A múltban a Bitcoin feleződése megelőzte a kripto bikafutásokat, amint azt a fenti grafikon is mutatja. Tehát igazuk lehet azoknak a BTC maxiknak, akik azt állítják, hogy a feleződés ütemezése közvetlenül befolyásolja a Bitcoin bikás vagy medvés jellegét. A 2022-es medvepiac több okból is egyedülálló. Először is, az olyan kulcsfontosságú makrogazdasági változók, mint a magas kamatlábak és a szárnyaló infláció fokozták a hatását. Emellett a Terra-LUNA összeomlása és a magas tőkeáttétel az egész kripto-ökoszisztémában hozzájárult a medvefutás kezdetéhez.

Figyelemre méltó, hogy ez az első olyan medvepiac, amelyben a részvénypiac és a Bitcoin között korreláció van, a Coin Metrics adatai szerint 2022 júliusában a korrelációs ráta meghaladta a 0,6-ot. Ez az első olyan alkalom is, amikor a BTC értéke az előző cikluscsúcs alá esett, a BTC értéke 17 600 dollár alá esett.

A 2021-es kriptobika bikapiac és a 2022-es medvepiac közötti ellentétes helyzetek zavarba hozták a kripto befektetőket. Az elemzők úgy vélik, hogy a jelenlegi medvepiac 2022 novembere és 2022 decembere között ér véget, és egy lehetséges bikapiac 2024 vége és 2025 eleje között kezdődik.