, 2023/4/13

A kriptórajongók talán már hallottak a csomagolt Bitcoinról vagy a csomagolt kriptotokenekről. Megvizsgáljuk, hogy milyen típusú csomagolt tokenek vannak a kriptóban, mi a lényege a csomagolt tokeneknek, és mit jelentenek neked, mint kriptokereskedőnek és befektetőnek.

Kezdő útmutató a csomagolt tokenek és a csomagolt Bitcoin megértéséhez

Az olyan blokkláncok, mint a Bitcoin és az Ethereum különböző protokollokkal, funkciókkal rendelkeznek, és az algoritmusaik alapvető különbsége miatt nem tudnak egymással beszélni. Míg ez a függetlenség megőrzi az egyes blokkláncok szuverenitását és biztonságát, egyúttal megkérdőjelezi egy olyan interoperábilis ökoszisztéma létét, ahol az adatok és információk cseréjének könnyen kellene történnie.

A decentralizált pénzügyekben (DeFi) például, ahol a pénzeszközök hatékony, zökkenőmentes és gyors mozgása kulcsfontosságú, a becsomagolt kriptotokenek érvényes alkalmazást találnak. Néhány újabb blokklánc, például a Polkadot, az interoperabilitás problémájának megoldására jött létre. Szükségessé vált azonban, hogy megoldást találjanak, és lehetővé tegyék a korai hálózatok, például a Bitcoin és az Ethereum közötti kommunikációt, ezért hozták létre a burkolt tokeneket.

Becsomagolt kriptotokenek

A burkolt kriptotokenek olyan kriptovaluták, amelyeket egy másik eredeti kriptó vagy olyan eszközök értékéhez kötnek, mint az arany, a részvények, a részvények és az ingatlanok, és a DeFi platformokon helyeznek üzembe. Az eredeti eszközt egy digitális trezorba "csomagolják", és egy újonnan veretett tokent hoznak létre, amellyel más platformokon lehet tranzakciókat lebonyolítani. A becsomagolt tokenek lehetővé teszik a nem natív eszközök használatát bármely blokkláncon, hidakat építenek a hálózatok között, és megvalósítják az interoperabilitást a kriptopénz térben.

Bármit képviselhetnek a művészeti és gyűjteményi tárgyaktól, árucikkektől, kriptoeszközökön, részvényeken és részvényeken át a fiat valutákig és ingatlanokig. Mivel a becsomagolt tokeneket egy másik eszközhöz kötik, szükségszerűen egy letétkezelő szervezetnek kell tekinteni és kezelni őket, amely becsomagolja és kicsomagolja az eszközt. Látni fogjuk, hogy ez miért jelent korlátot a kriptovaluták decentralizált világában is.

A wBTC néven denominált, becsomagolt Bitcoinok voltak az első becsomagolt Bitcoin-tokenek, amelyeket az Ethereum blokkláncban használtak okosszerződéseken keresztül, lehetővé téve a befektetők számára, hogy fix jövedelemre tegyenek szert. A csomagolt tokenek listáján a Bitcoin mellett más, főként az Ethereum ERC-20 és a Binance Smart Chain BEP-20 szabványnak megfelelő eszközök is szerepelnek.

Bármilyen furcsán hangzik, bár az ERC-20 tokeneket az Ethereum platformon bocsátják ki, az ETH nem kompatibilis velük, mivel azt már előttük fejlesztették ki. Ezért a Bitcoinhoz hasonlóan az Ethert is be kell csomagolni, hogy megfeleljen a többi ERC-20 token szabványnak. Ezáltal létrejön az Ethereum platformon az Ether tokenizált változata.

Más blokkláncok, mint a Cardano, a Polkadot és a Solana is elkezdtek kísérletezni a csomagolt tokenekkel, hogy megkönnyítsék a DeFi alkalmazásokhoz való hozzáférést. Néhány újabb projekt közé tartozik a bLuna, a burkolt Luna token, amely szabadon kereskedhető vagy biztosítékként használható a Terra hálózat más protokolljain, amely egyszerre árstabil és növekedésorientált platform.

A csomagolt tokenek típusai

Széles körben elismerik, hogy a stabilcoinok voltak az első típusú csomagolt érmék, annak ellenére, hogy jelentős különbség van a jobban bevált csomagolt érmékhez képest. Egy olyan stabilcoin, mint például az USDT (Tether), körülbelül egy dollárral van fedezve. A Tether azonban nem tart pontosan annyi fizikai USD-t minden egyes birtokolt USDT után, és a tartalékai különböző természetű eszközöket tartalmaznak: készpénz, készpénz-egyenértékesek, befektetések, kölcsönökből származó követelések stb.

Kétféle burkolt token létezik, készpénzzel kiegyenlített és visszaváltható. A készpénzzel kiegyenlített tokenek nem válthatók vissza a mögöttes eszközre. Másrészt a visszaváltható tokenek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a csomagolt tokent a mögöttes eszközre cseréljék. Más blokkláncok fogadják a csomagolt tokeneket. A csomagolt adatvédelmi érmék például a Monero vagy a ZCash blokkláncokon találhatók.

Hogyan működnek a csomagolt tokenek?

Az olyan kereskedők kérésére, mint az Airswap, a CoinList, a 0x, az AAVE vagy a Maker, a letétkezelő egy adott platformon, például az Ethereumon, az eredeti token elküldött összegét bányássza. Hasonló eljárással, amikor a becsomagolt tokent vissza kell váltani az eredeti eszközre vagy érmére, például Bitcoinra, a felhasználó kéri a letétkezelőt, hogy a tokent engedje ki a tartalékokból. Egyszerűbben fogalmazva, minden létező wBTC-re jut például egy Bitcoin, amelyet a letétkezelő tart.

A csomagolt tokenek létrehozásának és kezelésének folyamata korlátot jelent a kriptográfiában, mivel a letétkezelőnek a pénzeszközök tartására vonatkozó bizalmi követelménye meghiúsítja a nyílt és decentralizált blokklánc ökoszisztéma célját. A letétkezelőre továbbra is szükség van, mivel a kereskedők nem használhatják önállóan a csomagolt tokeneket a láncközi tranzakciókhoz. A technológia azonban gyorsan fejlődik, és hamarosan elérhetünk néhány decentralizált lehetőséget.

Becsomagolt Bitcoin

Amikor 2019 januárjában elindult, az első csomagolt Bitcoin (wBTC) protokoll célja az volt, hogy a Bitcoin-potenciált és a likviditást az Ethereum-hálózatba hozza egy ERC-20 token rugalmasságával együtt. Míg az eredeti BTC-t nem lehetett decentralizált pénzügyi (DeFi) tranzakciókra használni, addig egy becsomagolt Bitcoin helyettesíthette az eredeti eszközt, és tranzakciókat bonyolíthatott le a DeFi ökoszisztémában vagy bármely más decentralizált alkalmazásban az Ethereum hálózaton belül.

A csomagolt Bitcoin jelentős újdonság a kriptopénzek világában. Míg a wBTC értéke megegyezik az eredeti Bitcoinéval, a funkcionális szempont óriási mértékben felhalmozódik, és növeli a Bitcoin más felhasználási esetekben, például a DeFi esetében történő alkalmazásának lehetőségét. Egyszerűbben fogalmazva, egy BTC-tulajdonos okosszerződéseken keresztül kölcsönözhet Bitcoint úgy, hogy egyszerűen csatlakoztatja a pénztárcáját egy decentralizált platformhoz, és évente fix kamatot kap. Ugyanakkor a kölcsönfelvevők a kriptójukat fedezetként használják, amely automatikusan a kölcsönadóhoz kerül, ha nem teljesít. Az ilyen típusú finanszírozás révén a befektető hitelezők még medvepiacokon is kaphatnak némi hozamot, amikor az eszköz értéke csökken.

Hogyan működnek a csomagolt Bitcoin tokenek?

A wBTC protokoll létrehozásában és kezelésében három szereplőnek van elsődleges szerepe:

A DAO (Decentralized Autonomous Organization, decentralizált autonóm szervezet) 17 tagból áll a DeFi-térből, akik egy multi-sig (több aláírással ellátott) szerződéssel rendelkeznek majd a wBTC kereskedők és letétkezelők hozzáadására vagy eltávolítására. A kereskedők olyan adminisztrátorok, akik a befektetők és kereskedők igényei szerint elindítják a pénzverési folyamatot azáltal, hogy egy bizonyos mennyiségű BTC-t küldenek a letétkezelőnek, és kérik az ezzel megegyező összegű, csomagolt tokenekből történő pénzverést.

A letétkezelők olyanok, mint a páncéltermek, amelyek megbízhatóságot és biztonságot nyújtanak a wBTC-nek, és biztosítják, hogy minden wBTC teljes mértékben fedezett és ellenőrzött legyen a tartalékok on-chain proof of reserves révén. BTC-t veretnek, és az ezzel egyenértékű wBTC-t (egy az egyben a BTC értékéhez kötve) visszaküldik a kereskedőnek. Lényegében a kereskedő valódi BTC-t utal át a Bitcoin blokklánc egyik letétkezelő címére, ahol azt zárolják. Amint megkapja a valódi BTC-t, a letétkezelő cím az Ethereumon kiváltja az ezzel egyenértékű összeget wBTC-ben.

Amikor megtörténik a fordítottja, és a wBTC-t vissza kell váltani valódi BTC-re, az ERC-20 BTC tokent elégetik (megsemmisítik), és a Bitcoinon zárolt BTC-t felszabadítják. A tokenek verése és elégetése nyomon követhető és ellenőrizhető a blokkláncon. Egy ilyen token szükségessége a DeFi növekedésével merült fel, amely ma már dollármilliárdokat ér, amelyek hitelezésbe, opciókba, derivatívákba és más típusú pénzügyi alkalmazásokba mennek.

A DeFi-ben a BTC alapul szolgáló eszközként való használatára olyan nagy volt az igény, hogy azt ERC-20 kompatibilis tokenre kellett átalakítani, hogy részt vehessen a főként Ethereumon fejlesztett ökoszisztémában. A wBTC kereskedés teljes megbízási könyvét itt lehet megtekinteni. A mögöttük álló protokolltól vagy szervezettől függően a wanBTC, renBTC, sBTC, WBTC, tBTC mind az Ethereumon vert ERC20 alapú BTC tokenek példái.

Biztonságos a BTC csomagolása?

Technikai szempontból a csomagolt Bitcoin-token biztonságos. Valószínűleg biztonságos platformokon, például az Ethereum vagy a Binance Smart Chain biztonságos platformokon lesz letétben, és miután ERC-20 vagy BEP-20 tokenre alakítják át, a kapcsolódó hálózat biztonságát fogja birtokolni. A csomagolt BTC tokenek egyik jelentős hibája, hogy meg kell bízni a letétkezelőben, amely a mögöttes eszközt tartja. Ha a letétkezelő feloldja és kiadja a valódi Bitcoint valaki másnak, akkor az ERC-20 kompatibilis csomagolt BTC tokenek tulajdonosai értéktelen eszközzel maradnának.

A Bitcoin tárolásának módja határozza meg a nyújtott biztonság szintjét. A központosított letétkezelői híd, amely a Bitcoint tartja, egy olyan szervezet, amely például az Ethereumon ERC-20 tokenek verését ígéri. A központosított szervezetben meg kell bízni, hogy megtartja a BTC-t, és nem szalad el vele. A felhasználóknak biztosítaniuk kell, hogy ezek a szervezetek legalább garanciákkal és biztosításokkal legyenek alátámasztva arra az esetre, ha valami rosszul sülne el.

A kriptók decentralizált világában egy decentralizált, intelligens szerződésekkel kezelt híd lenne a legjobb választás. Nem kell harmadik félben bízni, csak a megváltoztathatatlan, időbélyegzővel ellátott intelligens szerződések kódjában. A becsomagolt BTC-hidak (láncközi kapcsolatok) biztonsága sokáig heves vitát jelentett a DeFi közösségben, hogy a valódi BTC zárolt állapotban tartása érdekében a letétkezelőkre kell hagyatkozni.

A csomagolt tokenek jó befektetésnek számítanak?

A burkolt tokeneket egyre inkább jó befektetésnek tekintik a kriptopénzek világában, ahol a decentralizált pénzügyek kétségtelenül jelentős szerepet fognak játszani. Alig több mint egy év alatt mintegy 800 millió dollár értékű bitcoint alakítottak át wBTC-re, ami képet ad az iparág jelenlegi kapitalizációjáról. Az Arcane Research szerint az Ethereum blokkláncán zárolt Bitcoin mennyisége 2021-re 189 000 BTC-re nőtt. Becslések szerint a Bitcoin 18,73 millió darabos forgalomban lévő készletének rekordmennyiségű, 1%-át használják most a DeFi-ben a csomagolt Bitcoin tokeneken keresztül.

A becsomagolt tokenek növelik a likviditást és a tőkehatékonyságot mind a központosított, mind a decentralizált tőzsdék számára, mivel lehetővé teszik az eszközök több láncon keresztüli mozgatását, amelyek egyébként elszigeteltek maradnának. További előny, hogy a csomagolt tokenek által kínált gyors tranzakciós idők és alacsonyabb díjak különösen előnyösek az olyan lassú blokkláncok számára, mint a Bitcoin vagy az Ethereum. Más eszközökkel ellentétben a csomagolt tokenek törtrészes tulajdonjogot is kínálnak, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy az eszköz egy apró töredékét vásárolják meg és tartsák birtokukban.