, 2023/4/6

A Bitcoinba (BTC) való befektetés elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyszerűbbé válik, ha részekre bontjuk. A Bitcoin befektetéshez vagy a BTC kereskedéshez például szükség van egy szolgáltatásra vagy egy tőzsdei számlára, míg további biztonságos tárolási módszerek javasoltak.

Hogyan vásárolj Bitcoint

A kriptopénzváltó számla, a személyes azonosító dokumentumok, ha egy Know Your Customer (KYC) platformot használunk, egy biztonságos internetkapcsolat és egy fizetési mód mind-mind követelmény az ambiciózus Bitcoin befektetők számára. Az is jó ötlet, ha a tőzsdei számlától elkülönített személyes pénztárcával rendelkezik.

A bankszámlák, bankkártyák és hitelkártyák mind elfogadható fizetési módok a Bitcoin vásárlásához. BTC-t Bitcoin ATM-eken és peer-to-peer (P2P) tőzsdéken keresztül is lehet szerezni.

2020 elejétől kezdve azonban a Bitcoin ATM-ek fokozatosan megkövetelik a kormány által kiállított személyazonossági igazolványokat. Továbbá a Bitcoin hihetetlenül változékony, de ha hajlandó vállalni a kockázatot, győződjön meg róla, hogy tudja, mibe vág bele, és rendelkezzen kripto befektetési stratégiával. Győződjön meg arról is, hogy nem csak a lemaradástól való félelem miatt fektet be.

Mielőtt Bitcoin-t vásárolnál

A Bitcoinba való befektetés elsőre nehéznek tűnhet, de egyszerűbbé válik, ha lépésekre bontja. A Bitcoin-vásárlás napról napra egyszerűbbé válik, mivel a tőzsdék és a pénztárcák megbízhatósága egyre nő. Mielőtt azonban Bitcoin-t vásárolnál, szükséged van egy helyre, ahol tárolhatod. A kriptopénzek világában ezt a helyet "pénztárcának" nevezik, és a kriptotárcáknak számos formája létezik. A különböző típusú tárcák sokféle biztonsági, tárolási és hozzáférési lehetőséget biztosítanak a BTC-tulajdonosoknak. A BTC-tárcák öt fő típusa az asztali, mobil, online, hardveres és papírtárca.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a pénztárca technikailag nem tárolja a Bitcoinját. Ehelyett magánkulcsokat tárol, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hozzáférhessünk egy Bitcoin-címhez és elkölthessük a pénzt. Ezekre a digitális kulcsokra a tranzakciók aláírásához van szükség, és ha a felhasználó elveszíti őket, lényegében elveszíti a Bitcoinjához való hozzáférést.

A pénztárcák típusai

Asztali pénztárcák

Az asztali pénztárca a felhasználó számítógépére van telepítve, és biztosítja a pénztárcába küldött pénzeszközök ellenőrzését, és léteznek vastag és vékony asztali pénztárcák is. A vastag asztali tárcák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a kapcsolódó blokkláncot teljes egészében letöltsék, és független biztonsági kezelést biztosít a pénzeszközeik felett. Másrészt a vékony tárcák nem igénylik, hogy a felhasználók letöltsék a blokkokat, és könnyen letölthetők egy hordozható eszközre.

Mobil tárcák

A mobiltárca fő előnye, hogy a felhasználó pénzeszközei mindig kéznél vannak. Kényelmes módja lehet a QR-kódok beolvasásával történő fizetésnek. Bizonyos esetekben a felhasználók kihasználhatják okostelefonjuk közeli kommunikációs funkcióját, más néven NFC-t, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen csak megérintsék telefonjukat egy olvasóhoz, anélkül, hogy bármilyen információt be kellene írniuk.

Az összes mobiltárca közös jellemzője, hogy nem szükséges egy teljes Bitcoin-csomópont futtatása. Ennek oka, hogy egy teljes Bitcoin-csomópontnak le kell töltenie a teljes blokkláncot, amely folyamatosan növekszik, és jelentős tárhelyet igényel.

Online pénztárcák

Webalapú pénztárca használata esetén a felhasználók privát kulcsait egy más által ellenőrzött és az internethez csatlakoztatott online szerveren tárolják. Bár ez lehetővé teszi, hogy az emberek könnyen hozzáférjenek a pénzükhöz bármilyen eszközről, gyakorlatilag a világ bármely pontjáról, mindig fennáll annak a veszélye, hogy a szervert feltörik, vagy akár a szolgáltatást működtető szervezet átveszi az Ön Bitcoinja felett az ellenőrzést. Általánosságban elmondható, hogy sok mindent figyelembe kell venni a Bitcoin megvásárlásakor és kezelésénél.

Hardveres pénztárcák

A hardvertárcák olyan dedikált hordozható eszközök, amelyek offline tartják a privát kulcsokat. Többféle hardvertárca létezik, de mindegyik lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lényegében bármilyen mennyiségű pénzt hordjanak a zsebükben.

Papírtárcák

A papírtárca két, karakterekben kifejezett információ - valamint QR-kódok -, amelyeket egy kijelölt szolgáltatás segítségével generálnak. Az egyik a tárca címe, amellyel BTC-t lehet fogadni. A másik egy privát kulcs, amelyen keresztül elkölthetjük az adott címen tárolt Bitcoint.

További lehetőségek

Más Bitcoin-tárolási funkciók is léteznek. A multisignature vagy multisig tárcák több forrásból származó megerősítést igényelnek a pénzeszközök mozgatásához vagy eléréséhez. Egyes szervezetek Bitcoin letétkezelési szolgáltatásokat is kínálnak, amelyek az ügyfelek Bitcoin-tárolását kezelik helyettük.

Hogyan vásároljon Bitcoin-t négy lépésben

A BTC birtoklásához vezető utak száma folyamatosan növekszik, így az emberek kiválaszthatják az igényeiknek leginkább megfelelő lehetőséget a kriptopénz megvásárlására. Ha tehát szeretné megérteni, hogyan fektessen be Bitcoinba, kövesse az alábbiakban ismertetett lépéseket.

Válaszd ki a kriptovaluta tőzsdét

Minden új potenciális Bitcoin-vásárló különböző tőzsdék sorát találja, amelyek versenyeznek az üzletükért. A megfelelő kiválasztása számos különböző tényezőtől függ, amelyek közül talán a legfontosabb a helyszín. A tőzsdék világszerte különböző kormányzati joghatóságok alá tartoznak, amelyek az érintett régióktól függően különböző ügyfélismereti és pénzmosás elleni gyakorlatokat követelnek meg. Ezért van az, hogy - a számla létrehozásához és a kereskedés megkezdéséhez bizonyos központosított tőzsdéken - a tőzsdétől és az Ön tartózkodási helyétől függően személyes adatokat kell megadnia.

Ez elvezet a tőzsdei típusok témájához. Több különböző kriptotőzsde típus létezik - központosított tőzsdék, decentralizált tőzsdék vagy DEX-ek és peer-to-peer tőzsdék. A központosított kriptotőzsdék olyan online platformok, ahol Ön létrehoz egy fiókot a kiválasztott bejelentkezési adatokkal. A tőzsdétől és a régiótól függően bizonyos személyes adatokat is meg kell adnia. A központosított tőzsdéken pénzt küldhet az adott platformra kripto vagy bankszámláról származó pénz formájában, és ezekkel az összegekkel kereskedhet a platformon, beleértve a Bitcoin vásárlását és eladását is.

A tőzsdétől függően számos különböző kriptoeszköz-típussal kereskedhet, mindezt egyetlen fő platformon. Az egyik probléma ezzel a modellel azonban az, hogy technikailag nem tartja a pénzét, amikor az a tőzsdén van. A DEX-ek ezzel szemben lehetővé teszik, hogy a saját pénztárcádból kereskedj. A DEX-ek lényegében a különböző eszközökre vonatkozó összevont likviditás csoportjaiból állnak azon a blokkláncon, ahol a DEX található. Az Ethereum alapú DEX-ek például megkönnyítik az Ethereum alapú eszközökkel való kereskedést.

Magával a bitcoinnal nem lehet kereskedni Ethereum-alapú DEX-en, bár erre léteznek bizonyos megoldások. A peer-to-peer, azaz P2P kereskedés szintén lehetőségként szolgál a Bitcoin vételére és eladására. Számos platform áll rendelkezésre az ilyen tranzakciók megkönnyítésére, amelyek letéti szolgáltatást nyújtanak mindkét fél és pénzeszközeik védelme érdekében. A natív kriptotőzsdéken kívül az ügyfelek a PayPal-on is vásárolhatnak Bitcoint. A platform azonban nem teszi lehetővé, hogy a felhasználók a Bitcoinjukat a platform ökoszisztémáján kívülre küldjék, és nem ad a felhasználóknak ellenőrzést a privát kulcsaik felett.

Döntés a fizetési lehetőségről

A tőzsdék az elfogadott fizetési módok tekintetében is különböznek. A nagy platformok többsége például lehetővé teszi, hogy bankszámládat banki átutalásokhoz, valamint bankkártyádat vagy hitelkártyádat összekapcsold. Néhányan elfogadják a PayPal-fizetéseket, a Coinbase pedig az Apple Payt is. Amikor először regisztrálsz egy fiókot, és regisztrálsz egy fizetési módot, hitelesítened kell a személyazonosságodat, függetlenül attól, hogy milyen lehetőséget választasz. Az Egyesült Államokban például általában egy államilag kiállított személyazonosító igazolvány, például jogosítvány vagy személyi igazolvány szkennelése szükséges. A joghatóságodtól és az általad választott platformtól függően további dokumentumok, például az útleveled és a lakcímed igazolása szkennelt másolatának benyújtását is kérhetik.

Megrendelés leadása

A Bitcoin-vásárlást azután kezdheti el, hogy igazolták, és pénzt helyezett el a számláján. Ez a módszer az általad választott tőzsdétől függően változik, egyes tőzsdék lehetővé teszik, hogy BTC-t vásárolj vagy adj el úgy, hogy csak megnyomod a "Vásárlás" vagy "Eladás" gombot, és megadod a vásárolni (vagy eladni) kívánt összeget.

A legtöbb kriptotőzsde általában legalább három alapvető megbízástípust biztosít: piaci megbízás, stop megbízás és limitmegbízás. A tőzsde kezdőképernyőjén a Vásárlás, Kereskedés vagy Új megbízás gombra kattintva bármelyik opciót végre lehet hajtani. Ezt követően a Submit gomb megnyomása előtt kiválaszthatja a három említett lehetőség egyikét.

Bitcoin tárolása

Bár a nagyobb tőzsdék egyre biztonságosabbak, az iparágat továbbra is sújtják a hackertámadások és a csalások. Ezért a nagyobb összegekkel rendelkező Bitcoin-befektetőknek érdemes megfontolniuk, hogy saját maguk tárolják a BTC-jüket. Az erős kiberbiztonsági ismeretekkel rendelkező tapasztalt kereskedők inkább a saját pénztárcájukat részesíthetik előnyben, mivel így bármikor mozgathatják kriptovalutáikat, amikor csak akarják, anélkül, hogy egy tőzsdéhez lennének kötve.

Hogyan vásárolhatunk Bitcoint a PayPal segítségével

Talán meglepő lehet, de függetlenül attól, hogy pontosan milyen kereskedési módszert használsz, a PayPal-on keresztül még mindig nem könnyű Bitcoint vásárolni, attól függően, hogy hol vagy a világon. A tőzsdék elkerülik ezeket a fizetési módokat, ehelyett a felhasználóknak a bankszámlájukat kell csatlakoztatniuk. A legtöbb magáneladó is óvakodik az ilyen tranzakcióktól, és inkább a kemény készpénzt részesíti előnyben.

Ennek oka az úgynevezett "visszaterhelések". A legtöbb hitelkártyával vagy PayPal-lal végrehajtott tranzakciót könnyen vissza lehet vonni, ha egyszerűen felhívják a kártyakibocsátó céget. A Bitcoin-tranzakciók visszafordíthatatlanok, és mivel rendkívül nehéz lehet bizonyítani, hogy a Bitcoin átutalásakor bármilyen áru gazdát cserélt, ezt a fizetési módot általában kerülik. A kriptovaluta-vásárlás előtt létre kell hoznia egy PayPal-fiókot. Ha már rendelkezik PayPal-fiókkal, a Bitcoin vásárlásához csak annyit kell tennie, hogy a "crypto" gombra kattint, és kiválasztja a BTC-t.

A vásárláshoz hozzáférhető pénzeszközökre, egy kapcsolódó bankkártyára vagy egy kapcsolódó bankszámlára lesz szüksége. Hetente mindössze 1 dollárt vagy akár 100 000 dollárt is elkölthet. A PayPal, sok más kriptotőzsdéhez hasonlóan, díjat számít fel a kriptopénz vásárlásáért és eladásáért, amely a vásárolt összeg alapján változik.

Hogyan vásárolhatsz Bitcoin-t hitelkártyával

Számos kriptotőzsdén hitelkártyával is vásárolhat Bitcoint, de ez váltási díjakkal jár. A tranzakciós díjakból a kriptopénz-tőzsdék pénzt keresnek, de a hitelkártya használata jóval többe kerülhet. Ha úgy döntesz, hogy hitelkártyával vásárolsz BTC-t, közvetítői díjakat számíthatnak fel. Ráadásul a hitelkártyád minden egyes vásárlásnál külföldi tranzakciós díjat számíthat fel, ha a tőzsde székhelye az Egyesült Államokon kívül van. Ez a költség a teljes vételár 1-3%-a lehet.

A kriptovásárlás lehetősége hitelkártyával szintén a hitelkártya kibocsátójának politikájától függ. Az American Express például korlátozza a valutavásárlást a kártyájával, de egyelőre engedélyezi a kriptovaluták vásárlását. Ha az általad preferált tőzsde és a hitelkártya szolgáltatója lehetővé teszi, az ilyen tranzakciók beállításának folyamata meglehetősen hasonló a bankszámlád ACH (automatizált elszámolóház) útján történő összekapcsolásához és ellenőrzéséhez.

Néhány alternatív módja a Bitcoin-vásárlásnak

Kriptovaluta ATM-ek

A Bitcoin ATM-ek világszerte megjelennek a városokban, és számuk folyamatosan növekszik. Ezek az automaták azonban általában jóval magasabb tranzakciós díjakat számítanak fel, mint a kriptotőzsdéken általánosan tapasztalható díjak. Bitcoin ATM használatához keressen egy automatát a célterületén az interneten. Számlát kell nyitnia a Bitcoin ATM szolgáltatójánál online vagy a helyszínen az ATM-nél.

A számlanyitáshoz gyakran követni kell az "Ismerd meg az ügyfeled" (Know Your Customer, KYC) megfelelés követelményeit, ami magában foglalhatja egy személyi igazolvány szkennelését és személyes adatok megadását, majd a jóváhagyásra várakozást. Miután személyesen megjelenik, készpénzt helyez be a Bitcoin ATM-be, majd vagy beolvassa a mobiltárca QR-kódját, vagy papíralapú nyugtát kap a kódokkal és utasításokkal arra vonatkozóan, hogy miként utalja át a Bitcoin-pénztárcájába. A Bitcoin ATM-ek nagy valószínűséggel nem jelennek meg olyan országokban, ahol a Bitcoin betiltott vagy törvényen kívüli.

Befektetési alap

A befektetési tröszt a kollektív befektetés egy formája, amelyben a befektetők pénzét egy meghatározott számú részvény eladásából gyűjtik össze, amely indulásakor bizalmi kérdéseket vethet fel.

A Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), az első nyilvánosan kereskedett, Bitcoinhoz kapcsolódó befektetési eszköz lehetővé teszi, hogy az emberek anélkül szerezzenek kitettséget a kriptovalutának, hogy közvetlenül vásárolniuk vagy tárolniuk kellene azt. A GBTC kizárólag Bitcoinba fektet, és értékét a BTC árfolyamából nyeri. A Grayscale más kriptoeszközökhöz is kínál különböző befektetési termékeket. Emellett létezik néhány kanadai Bitcoin tőzsdén kereskedett alap, vagy ETF - az elsőt, a Purpose Bitcoin ETF-et a Purpose Investments készítette 2021-ben. Egy Bitcoin ETF megvásárlása szintén a Bitcoin-nak való kitettséget biztosítja a vásárló számára a mainstream pénzügyi eszközökön keresztül, bár a befektetési termék típusa eltér a GBTC-től.

Bizonyos vállalatok részvényeinek vásárlása szintén a Bitcoin iránti befektetési kitettség egy lehetséges típusaként szolgálhat. A MicroStrategy üzleti intelligenciával foglalkozó vállalat például több milliárd dollárt fordított tőkéjéből a Bitcoinra. Bár a felhasználók elgondolkodhatnak azon, hogy vajon léteznek-e Bitcoin-részvények, vagy azon, hogy hogyan lehet Bitcoin-részvényeket vásárolni, ez a besorolás technikailag nem létezik. Vásárolhat azonban részvényeket a Bitcoinhoz kapcsolódó vállalatokban, például a BTC-bányászatra összpontosító vállalatokban, vagy vásárolhat olyan vállalatok részvényeit, amelyek már befektetnek a Bitcoinba.

Ajándékkártyák

A Bitcoin felhasználható ajándékkártyák vásárlására. Magukat az ajándékkártyákat is lehet BTC-re cserélni. Mindössze annyit kell tennie, hogy megvásárolja bármely kiskereskedő ajándékkártyáját, bejelentkezik egy olyan platformra, ahol egyes eladók elfogadják az ajándékkártyákat, és befejezi a vásárlást. Mindig legyen résen a csalókkal szemben, és figyeljen az eladók hírnevére, valamint az egyéb, általános internetes biztonsági intézkedésekre. Általánosságban elmondható, hogy a tudatosság és az óvatosság létfontosságú lehet a kriptotérben folytatott bármilyen tevékenységgel kapcsolatban.