, 2023/4/5

A kripto mobil bányászat iOS és Android rendszereken végezhető szóló vagy pool bányászati szolgáltatásokon keresztül. Az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin a bányászat nevű elosztott számítási folyamat segítségével jönnek létre.

Hogyan lehet mobil kriptopénz bányászatot végezni

A bányászok (a hálózat résztvevői) azért vállalják a bányászatot, hogy ellenőrizzék a blokkláncon lévő tranzakciók jogszerűségét, és a kettős költés megakadályozásával biztosítsák a hálózat biztonságát. A bányászok erőfeszítéseikért cserébe bizonyos mennyiségű BTC-t kapnak jutalmul. A kriptovaluták bányászásának különböző módjai vannak, és ez a cikk azt tárgyalja, hogyan kezdjen bele a mobil kriptobányászatba otthonról, kényelmesen.

Mi az a kriptobányászat?

A bányászat, egy erőforrás-igényes tevékenység, amely gyakran hatalmas számítási teljesítményt igényel egy számítási probléma megoldásához és a következő érvényes blokk hozzáadásához a blokklánchoz, a kriptovaluták egyik kulcsfontosságú eleme. A kriptopénz-bányászathoz jellemzően grafikus feldolgozóegységeket (GPU) vagy nagy teljesítményű hardvereket használnak. A GPU-bányászberendezésekkel ellentétben azonban az alkalmazásspecifikus integrált áramköri (ASIC) bányászberendezés kifejezetten kriptovaluták bányászatára készült, így az ASIC-bányászberendezés nagyobb teljesítményű és energiatakarékosabb, mint egy hasonló GPU-bányászberendezés.

Mivel az ASIC-k alkalmazásspecifikusak, kizárólag egy adott célra használhatók, például egy adott érme bányászatára. Mindazonáltal a kriptopénzpiac óriási volatilitása miatt nagy a kockázata annak, hogy csak egy érmét bányásznak. Az ASIC-berendezés például használhatatlanná válik, ha az érme értéke idővel csökken, vagy ha a fejlesztők úgy döntenek, hogy megváltoztatják a hashing algoritmust. Alternatív megoldásként bányászhat kriptopénzeket a telefonján?

A Proof-of-work (PoW) kriptopénzeket, például a BTC-t okostelefonokkal is lehet bányászni. A kis bányászok csatlakozhatnak bányászpoolokhoz, hogy egyesítsék számítógépes teljesítményüket, és így növeljék a sikeres blokkbányászat valószínűségét. Az okostelefonok által kínált számítási teljesítmény azonban kevés lesz az ASIC-ekhez képest, és a bányászok kifizetése nagyjából a hozzájárulásukkal lesz egyenlő.

Mi az a mobil kriptobányászat, és hogyan működik?

A kriptovaluták bányászatát az iOS és Android rendszerű okostelefonok feldolgozási kapacitásának felhasználásával mobil kriptobányászatnak nevezik. Mint már említettük, a mobil bányászatban a jutalmak körülbelül ugyanannyi százalékot tesznek ki, mint a bányászok által felajánlott számítási teljesítmény. De összességében a kriptopénz bányászata a telefonján ingyenes?

A telefonon történő kriptopénz-bányászathoz szükséges egy okostelefonba fektetni, letölteni egy kriptopénz-bányászati alkalmazást és stabil internetkapcsolatot szerezni. A kriptobányászok ösztönzése azonban lényegesen kisebb lehet, és nem feltétlenül fedezi a bányászathoz használt áram költségét. Ráadásul az okostelefon a bányászat miatt rendkívüli igénybevételnek lesz kitéve, ami csökkenti az élettartamát, és esetleg

tönkreteszi a hardverét, így más célra már nem lehet használni. Az iOS és Android operációs rendszerekhez számos alkalmazás érhető el kriptovaluták bányászatához. A legtöbb alkalmazás azonban csak harmadik fél kriptobányászati webhelyein érhető el, amelyek legitimitását használat előtt alaposan meg kell vizsgálni. A Google fejlesztői irányelvei szerint például a Play Store-ban nem engedélyezettek a mobilbányászati alkalmazások.

Ez azonban lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyekkel máshol, például felhőalapú számítástechnikai platformokon zajló bányászatot irányíthatnak. Az ilyen korlátozások lehetséges okai között szerepel az akkumulátorok gyors lemerülése; az okostelefon túlmelegszik, ha a bányászat "készüléken" történik az intenzív feldolgozás miatt.

Hogyan lehet kriptopénzeket bányászni egy Android okostelefonon?

A Bitcoin mobilon történő bányászatához a bányászok vagy az Androidon szóló bányászatot végezhetnek, vagy csatlakozhatnak olyan bányászpoolokhoz, mint az AntPool, Poolin, BTC.com, F2Pool és ViaBTC. Azonban nem minden okostelefon-felhasználó választhatja a szóló bányászatot, mivel ez egy számításigényes feladat, és évtizedekbe telhet, mire a telefonjával kriptovalutákat bányászhat, még akkor is, ha a legújabb zászlóshajómodellek egyikét használja.

Alternatív megoldásként a bányászok csatlakozhatnak kriptopénz-bányász poolokhoz olyan alkalmazások segítségével, mint a Bitcoin bányász vagy a MinerGate Mobile Miner, hogy megfelelő számítási teljesítményt generáljanak, és megosszák a jutalmakat a hozzájáruló érdekeltekkel. A bányászok fizetése, a kifizetések gyakorisága és az ösztönzési lehetőségek azonban a pool méretétől függnek. Továbbá vegye figyelembe, hogy minden egyes bányászpool más fizetési rendszert követ, és a jutalmak ennek megfelelően változhatnak.

Például egy részvényenkénti fizetési rendszerben a bányászok minden egyes sikeresen bányászott részvény után meghatározott kifizetési arányt kapnak, amelyek egy adott mennyiségű bányászható kriptovalutát érnek. Ezzel szemben a blokkjutalom és a bányászati szolgáltatás díja az elméleti nyereség alapján kerül elszámolásra. A bányászok a tranzakciós díjak egy részét is megkapják a teljes pay-per-share rendszerben.

Hogyan bányászhat kriptopénzeket iPhone-on

A bányászok bányászati alkalmazásokat tölthetnek le iPhone-ra, hogy drága hardvereszközökbe való beruházás nélkül bányászhassanak kriptovalutákat. Azonban függetlenül attól, hogy a bányászok milyen bányászati alkalmazást választanak, a mobil kriptobányászat nagy kopással járhat, anélkül, hogy az idejüket és erőfeszítéseiket ésszerűen díjaznák.

A bányászoknak például sokba kerülhet, ha az iPhone-t magas energiafogyasztással működtetik. Ugyanakkor az általuk bányászható BTC vagy más altcoinok mennyisége minimális. Ráadásul a mobilbányászat az iPhone alacsony teljesítményét eredményezheti a túlzottan nagy számítási teljesítményigény és a telefon állandó töltési igénye miatt.

A mobil kriptobányászat nyereséges?

A bányászat jövedelmezősége a kriptobányászat során használt számítási teljesítménytől és hatékony hardvertől függ. Ez azt jelenti, hogy minél fejlettebb berendezéseket használ valaki a kriptovaluták bányászatához, annál valószínűbb, hogy nagyobb profitra tesz szert, mint azok, akik okostelefonokat használnak. Ráadásul egyes kiberbűnözők a kriptodézsia módszerével titokban a nem védett készülékek számítási teljesítményét használják kriptovaluták bányászatára, így azok nem lesznek hatékonyak a bányászatban, ha az eredeti tulajdonos kriptovalutákat akar bányászni.

Mindazonáltal a kriptobányászok gyakran végeznek költség-haszon elemzést (egy választás vagy tevékenység előnyei, csökkentve az adott választás vagy tevékenység költségeivel), hogy meggyőződjenek a bányászat jövedelmezőségéről, mielőtt bármilyen beruházást eszközölnének. De vajon legális-e a mobil bányászat? Az okostelefonokon, ASIC-ken vagy bármilyen hardveres berendezésen történő bányászat jogszerűsége a lakóhely szerinti joghatóságtól függ, mivel egyes országok korlátozzák a kriptovalutákat. Ez azt jelenti, hogy bármilyen hardveres berendezéssel történő bányászat illegálissá válik, ha a kriptovalutákat korlátozzák egy adott országban.

A mobil kriptobányászat jövője

A kriptopénz-bányászat népszerűségének ugrásszerű növekedése ellenére a bányászatot bírálták, mivel gazdaságilag és környezetileg káros, ami miatt a PoW kriptopénzek, mint például az Ethereum, áttértek a proof-of-stake konszenzusmechanizmusra. Emellett a kriptopénz bányászatának jogi státusza egyes joghatóságokban nem egyértelmű, ami kétségessé teszi a bányászati stratégia életképességét. Ráadásul idővel a bányászati alkalmazások kezdik lerontani az okostelefonok funkcionalitását, így azok nem lesznek hatékonyak a kriptopénz bányászatához.

Ezzel szemben, míg a bányászati hardvereszközök fejlődése lehetővé tette a bányászok számára, hogy nyereségesen működtessék a bányászberendezéseiket, a fenntartható bányászati jutalmakért folytatott küzdelem továbbra is a technológiai fejlődést fogja ösztönözni. Ennek ellenére még nem tudni, hogy milyen lesz a következő jelentős innováció a mobil bányászati technológiában.