, 2023/4/5

5 módja annak, hogy "készpénzre váltsd" a BTC-állományodat. "Hogyan lehet eladni a Bitcoint?" - ez az egyik első kérdés, ami felmerül, amikor az emberek érdeklődnek a kriptovaluták vásárlása iránt, mivel a pénzünk kivonása ugyanolyan fontos, mint a befektetés.

Hogyan lehet eladni a Bitcoint

A Bitcoin (BTC) eladása hasonló lehet, mint a Bitcoin-vásárlás, csak némileg fordított folyamatban. A BTC eladásához először is BTC-vel kell rendelkeznie a pénztárcájában. A Bitcoin vásárlása többféle úton lehetséges. Ha készen áll arra, hogy eladja a Bitcoinja egy részét vagy egészét, akkor ezt többféle módon is megteheti, például online kriptopénz-tőzsdén, közvetlen peer-to-peer (P2P) online vagy helyszíni tranzakciókon, illetve Bitcoin ATM-en keresztül.

Kriptovaluta tőzsdék

Annak ellenére, hogy számos hátránya van, a tőzsdék egyablakos megoldást jelentenek a Bitcoin kereskedelmében. A kriptovaluta eladása esetén a tőzsdék közvetítőként működnek, az eladók és a vevők pénzeszközeit tartják. A kriptotőzsde használatához számlát kell létrehoznia az Ön által választott platformon. Sok jó hírű tőzsde megköveteli a személyazonosság ellenőrzését. A készpénzfelvételhez bankszámla csatlakoztatása szükséges. Legyen azonban tekintettel az országon alapuló tőzsdei korlátozásokra. Egyes tőzsdék megtiltják a részvételt bizonyos régiókból.

Ha már rendelkezik számlával egy tőzsdén, és átutalta a Bitcoinját az adott tőzsdére (vagy ha már van olyan számlája, amelyen Bitcoin van), egyszerűen adjon eladási megbízást, amelyben megadja a kereskedni kívánt valuta típusát, mennyiségét és az egységenkénti árat. A tőzsde automatikusan végrehajtja a tranzakciót, amint valaki megfelel az Ön ajánlatának. A kriptókkal való kereskedés azonban ennél a rövid leírásnál sokkal bonyolultabb lehet, több megbízástípussal és még sok mással.

Miután a pénzösszegek jóváírásra kerültek a számláján, ki kell vennie azokat a csatlakoztatott bankszámlájára.

Ez néha túl sok időt vehet igénybe, különösen, ha a tőzsdének problémái vannak a bankjaival, vagy likviditási problémákkal küzd. Néhány hónappal a csődje előtt a Mt. Gox tőzsde pontosan ezzel a problémával szembesült. Sőt, egyes bankok egyenesen elutasítják a kriptopénz-kereskedésen keresztül szerzett pénzeszközökkel történő tranzakciók feldolgozását. Az is fontos, hogy figyeljünk az esetlegesen felmerülő kivételi díjakra a választott platformon. Ezenkívül a tőzsdék korlátozhatják az adott időszakon belül felvehető pénzösszegeket. A limit idővel növekedhet, ha hűséges vagy maradsz egy adott platformhoz, vagy ha további dokumentumokat tölt fel az ügyfélismereti (KYC) és pénzmosás elleni (AML) ellenőrzési követelmények teljesítéséhez.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a tőzsdék - annak ellenére, hogy tárca-szolgáltatásokat kínálnak - semmiképpen sem jelentenek biztonságos, megbízható helyet a pénzeszközök tárolására. Hackerek célpontjai lehetnek, és arra is volt már példa, hogy a tőzsdék bezártak, miközben a tulajdonosok vagy rosszul kezelték a felhasználók pénzét, vagy elszöktek a felhasználók pénzével.

Egy másik lehetséges lehetőség a BTC eladására az, hogy eladsz egy stabilcoinba egy tőzsdén, majd kiveszed ezeket az összegeket egy tőzsdén kívüli személyes pénztárcába. Az is lehetséges, hogy egyszerűen a tőzsdén tartod ezeket a pénzeszközöket, bár ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Célszerű teljes felelősséget vállalni a saját pénzeszközökért, és egy biztonságos offline pénztárcában tárolni minden olyan összeget, amelyre nincs azonnal szükség. Továbbá a platformon kívüli személyes pénztárcába történő kifizetés nagyobb ellenőrzést biztosít a pénzeszközök felett.

A stabilcoin egy olyan digitális eszköz, amelyet egy mögöttes eszköz - jellemzően egy fiat valuta, például az amerikai dollár - értékéhez kötnek. Számos stabilcoin létezik, amelyekre BTC-jét átválthatja. A BTC-je eladásának másik kerülő útja a kriptopénzváltó által nyújtott szolgáltatások igénybevételével az, hogy elkölti azt a piacon lévő számos kriptofókuszú fizetési kártya egyikén keresztül. Az ilyen kártyák működésének többféle módja van.

Általánosságban elmondható, hogy a felhasználók eszközeit az eladás helyén készpénzre váltják, így a kártyák olyan helyeken használhatók, amelyek elfogadják a hagyományos fizetési kártyákat. Alternatív megoldásként egyes kártyák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy stabilcoinokat töltsenek fel egy kripto-barát kártyára, és ne legyenek kitéve a kriptovalutákkal kapcsolatos volatilitásnak.

Közvetlen kereskedelem (személyközi kereskedelem)

A Bitcoin eladásának másik módja a közvetlen kereskedés egy másik személlyel, akár online, akár személyesen. Ennek több módja is van, vagy úgy, hogy közvetlen találkozót szervezünk a Bitcoin személyes eladására, vagy úgy, hogy a tranzakciót online, egy erre szakosodott platformon keresztül hajtjuk végre.

Online P2P értékesítés

Az online P2P Bitcoin-értékesítéssel számos speciális platform - sőt, a jó hírű kriptopénz-tőzsdék termékei is - léteznek az ilyen tranzakciók megkönnyítésére. Ezek a platformok így vagy úgy, de lényegében lehetővé teszik, hogy Bitcoin készpénzért cserébe, vagy fordítva, egy másik féllel online kereskedhessünk. Általában a Bitcoin-vásárlók hirdetéseket tesznek közzé ezeken a platformokon, feltüntetve a kívánt árat, az általuk preferált fizetési módot stb. Az érdeklődők ezután megtalálják a nekik tetsző listákat, és a platform által megadott utasításokat követve lebonyolítják az adásvételt.

Ezek a platformok jellemzően letéti funkciókat is tartalmaznak, hogy mindkét fél számára biztosítsanak egy bizonyos szintű biztonságot, és segítsenek az eszközátadás biztosításában. A fizetési opciótól függően a Bitcoin eladója közvetlenül a bankszámlájára vagy bankkártyájára történő átutalást, átutalást, vagy megállapodást kaphat a pénzeszközök átvételére a népszerű hagyományos fizetési platformok némelyikére.

Személyes tranzakciók

A Bitcoin P2P eladása személyes helyszínen is lehetséges módszer. Egyes online platformok megkönnyítik a BTC személyes készpénzért történő eladását, míg a felek dönthetnek úgy is, hogy egyszerűen egyedül találkoznak barátaikkal vagy családtagjaikkal, és készpénzért adnak el Bitcoint. A Bitcoin személyes eladása megköveteli, hogy megértse, hogyan kell bitcoint küldeni, és hogyan kell együttműködni egy kriptotárcával, vagy azzal a platformmal, amelyen a pénzét tartja (például ha a pénzét egy tőzsdén tartja).

A Bitcoin értéke folyamatosan ingadozik, ezért fontos, hogy ismerje az árát a személyes eladás időpontjában. A legtöbb kereskedő a kiemelkedő tőzsdék árfolyamait használja. Alternatívaként olyan szolgáltatások, mint a Cointelegraph Bitcoin Price Indexe is használható a kriptoeszköz legfrissebb árfolyamának azonosítására.

A világ egyes részein léteznek olyan fizikai helyszínek vagy üzletek is, ahová a résztvevők elmehetnek, hogy Bitcoint fizikai valutára váltsanak, vagy fizikai valutát Bitcoinra cseréljenek.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a Bitcoin a tőzsdéken eltérő árakon kereskedhet, és a különböző régiókban világszerte eltérő árakon. Ezt az eltérést nevezzük "prémiumnak". Lényegében a Bitcoin árprémium az az összeg, amellyel egy eszköz a piac többi része vagy egy mögöttes eszköz ára felett vagy alatt kereskedik (ha más típusú kereskedési formákra, például határidős ügyletekre utalunk). A Bitcoin általában viszonylag magasabb áron kereskedik Dél-Koreában - ez a piaci állapot a "Kimchi prémium" elnevezést kapta. A Coinbase Pro kriptotőzsdéről is ismert, hogy Bitcoin árprémiummal rendelkezik.

Ha egy idegennel személyesen szervez Bitcoin-értékesítést, akár egy platformon keresztül, akár más módon, fontos az óvatosság. A személyesen, idegenekkel folytatott Bitcoin-kereskedelem potenciális veszélyeket rejt magában, hasonlóan azokhoz a kockázatokhoz, amelyek más személyes pénzügyi tranzakciókkal járnak.

Bitcoin ATM-ek

Annak ellenére, hogy úgy néznek ki, mint a hagyományos pénzkiadó automaták, a Bitcoin ATM-ek nem a hagyományos értelemben vett ATM-ek. Ahelyett, hogy a felhasználó bankszámlájához csatlakoznának, az internethez kapcsolódnak, hogy megkönnyítsék a Bitcoin-tranzakciókat. A legegyszerűbb formájukban a Bitcoin ATM-ek lehetővé teszik a pénztárca QR-kódjának beolvasását, majd a BTC készpénzért történő eladását. Bitcoin ATM-ek a világ minden táján találhatók, és a helyük könnyen megtalálható az interneten. Más módszerekhez képest azonban általában magas tranzakciós díjakat számítanak fel. Ráadásul nem minden Bitcoin ATM kínál vételi és eladási funkciót is, amit fontos szem előtt tartani, amikor olyan Bitcoin ATM-et keresünk, ahol BTC-t adhatunk el.

Előfordul, hogy a Bitcoin ATM szolgáltatók az értékesítési műveletek elvégzéséhez a felhasználóknak meglévő számlával kell rendelkezniük, és a regisztrációs folyamat gyakran sok időt, energiát és erőfeszítést igényel. Az új felhasználóknak például meg kell adniuk egy telefonszámot az aktiváláshoz és az értesítésekhez, egy kormány által kiállított személyi igazolványt, egy tenyérszkennelést és egy aktuális, az ATM kamerája által készített fényképet. Az azonosítási folyamat az automatától és az azt működtető üzemeltetőtől függően változik, de valamilyen személyazonosság-ellenőrzésre mindig szükség lesz, ha Bitcoint szeretne eladni.

Ezen túlmenően a BTC ATM-üzemeltetőknek a gépük beállításait az AML és KYC követelményeknek megfelelően kell beállítaniuk, amelyek abban a joghatóságban érvényesek, ahol az ATM-jüket elhelyezik. Egyes országokban ehhez pénzátviteli engedélyre van szükség, míg más országokban a jelenlegi szabályozás megakadályozza, hogy Bitcoin ATM-eket telepítsenek. Miután személyazonosságát igazolták, kap egy QR-kódot egy tárcacímmel, amelyre el kell küldenie a Bitcoinját. Attól függően, hogy melyik automatát használja, vagy azonnal készpénzt kap az automatából, vagy kap egy visszaváltási kódot, és meg kell várnia, amíg a tranzakciót megerősítik a Bitcoin blokkláncán. Általában elég egy megerősítés, de néha akár hat megerősítésre is szükség van ahhoz, hogy készpénzt vehessen ki.

Pénzfelvétel

A Bitcoin készpénzre váltásának gyakori módja a készpénz bankszámlára történő kivétele banki átutalással vagy automatizált elszámolóházi (ACH) átutalással, miután eladta a BTC-jét egy kriptotőzsdén. Alternatívaként a pénz átutalható az egységes eurófizetési térségen (Single Euro Payments Area, SEPA) keresztül is, amely az euróban történő átutalásokat szolgálja ki. Ez egy olyan rendszer, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegye az Európai Unió tagjai közötti nemzetközi átutalásokat. Néhány európai kriptopénz-tőzsde elfogadja az átutalásnak ezt a módját. Mindkét rendszer azonban messze nem tökéletes. Az átutalások az országtól és az átutalandó pénzösszegtől függően hosszú időt vehetnek igénybe, és a feldolgozás napokig is eltarthat.

Ráadásul ezek a rendszerek további díjakkal járhatnak. Egyes bankok például fix díjat számíthatnak fel a SEPA-fizetésért, amely attól függően emelkedhet, hogy milyen gyorsan szeretné, ha az átutalás megtörténne. Azt is érdemes megjegyezni, hogy egyes bankok kedvezőtlenül tekinthetnek a kriptovaluta-vállalatokhoz kapcsolódó számlákra és számlákról történő átutalások megkönnyítésére. Ha tehát kifejezetten a Bitcoin-értékesítésből származó pénzek kivonására nyit bankszámlát, akkor alaposan utána kell járnia, és ki kell választania az igényeinek leginkább megfelelő bankot.