, 2023/3/31

Mi a Bitcoin-bányászat? A Bitcoin-bányászat az érvényes blokkok létrehozásának folyamata, amelyek tranzakciós rekordokat adnak hozzá a Bitcoin (BTC) nyilvános főkönyvéhez, amelyet blokkláncnak neveznek. Ez a Bitcoin-hálózat kulcsfontosságú eleme, mivel megoldja az úgynevezett "dupla költés problémáját".

Hogyan kell bányászni Bitcoint

A double-spend problem arra a problémára utal, hogy konszenzust kell találni a tranzakciók előzményeiről. A Bitcoin tulajdonjoga matematikailag bizonyítható nyilvános kulcsú kriptográfiával. A kriptográfia önmagában azonban nem tudja garantálni, hogy egy adott érmét korábban nem küldtek el valaki másnak.

A tranzakciók közös előzményeinek kialakításához szükség van egy elfogadott sorrendre, amely például az egyes tranzakciók létrehozásának időpontján alapul.

De bármilyen külső inputot manipulálhat az, aki azt adja, így a résztvevőknek meg kell bízniuk az adott harmadik félben. Mi az a kriptobányászat, hogyan kell bányászni a Bitcoint, hogyan működik a Bitcoin-bányászat, mennyibe kerül a Bitcoin-bányászat, illegális-e a Bitcoin-bányászat, és milyen különböző Bitcoin-bányászati problémákkal kell szembenézniük a bányászoknak.

Hogyan működik a Bitcoin-bányászat?

A bányászat (általában a blokklánc-bányászat) a gazdasági ösztönzőket használja ki, hogy megbízható és megbízhatatlan módot biztosítson az adatok megrendelésére. A tranzakciókat megrendelő harmadik felek decentralizáltak, és a helyes viselkedésért pénzjutalmat kapnak. Ezzel szemben bármilyen helytelen viselkedés gazdasági erőforrások elvesztésével jár, legalábbis addig, amíg a többség becsületes marad. A Bitcoin-bányászat esetében ezt az eredményt úgy érik el, hogy olyan blokkok egymásutánját hozzák létre, amelyekről matematikailag bizonyítható, hogy a helyes sorrendben, bizonyos erőforrás-kötöttséggel halmozódtak fel. A folyamat a kriptográfiai hash matematikai tulajdonságain alapul - az adatok szabványosított módon történő kódolásának módja.

A hash-ek egyirányú titkosítási eszközök, ami azt jelenti, hogy a bemeneti adatokra való visszafejtésük szinte lehetetlen, kivéve, ha minden lehetséges kombinációt addig tesztelünk, amíg az eredmény meg nem egyezik az adott hash-sel. Hogyan bányásszák tehát a Bitcoint? Ezt teszik a Bitcoin-bányászok: másodpercenként több trillió hash-en mennek keresztül, amíg nem találnak egyet, amelyik megfelel egy "nehézségnek" nevezett feltételnek. Mind a nehézség, mind a hash nagyon nagy számok bitekben kifejezve, így a feltétel egyszerűen megköveteli, hogy a hash kisebb legyen, mint a nehézség. A nehézség minden 2016-os Bitcoin-blokkban - vagyis körülbelül két hetente - újraszabályozódik, hogy a blokkidő állandó maradjon, ami arra utal, hogy mennyi időbe telik minden egyes új blokk megtalálása a bányászat során.

A bányászok által generált hash egy adott blokk azonosítójaként szolgál, és a blokk fejlécében található adatokból áll össze. A hash legfontosabb összetevői a Merkle-gyökér - egy másik összesített hash, amely az adott blokkban lévő összes tranzakció aláírását foglalja magába - és az előző blokk egyedi hash-ja. Ez azt jelenti, hogy egy blokk legapróbb összetevőjének megváltoztatása is észrevehetően megváltoztatná annak várható hash-értékét - és minden következő blokkét is. A csomópontok azonnal elutasítanák a blokkláncnak ezt a hibás változatát, így védve a hálózatot a manipulációtól. A nehézségi követelmény révén a rendszer garantálja, hogy a Bitcoin-bányászok valódi munkát - a lehetséges kombinációk hashelésével töltött időt és áramot - fektessenek bele.

Ezért nevezik a Bitcoin konszenzusprotokollját "proof-of-work"-nek, hogy megkülönböztessék más típusú blokkalkotó mechanizmusoktól. A hálózat megtámadására a rosszindulatú entitásoknak nincs más módszerük, mint a teljes bányászati teljesítmény újratermelése. A Bitcoin esetében ez dollármilliárdokba kerülne. De mennyi időbe telik 1 Bitcoin bányászata. Egy BTC létrehozása általában körülbelül 10 percet vesz igénybe, bár ez csak az erős processzorokra igaz. Az Ön által használt Bitcoin-bányász hardver határozza meg, hogy milyen gyorsan tud bányászni.

Miért érdemes Bitcoin-t bányászni?

A Bitcoin-bányászat sok szempontból az aranybányászathoz hasonlítható. A kriptobányászat (a Bitcoin esetében) egy olyan számítógépes művelet, amely új Bitcoint hoz létre, és nyomon követi a tranzakciókat és a kriptovaluta tulajdonjogát. A Bitcoin- és az aranybányászat egyaránt energiaigényes, és jelentős anyagi hasznot hozhat. Ezért a BTC bányászatával profitot/jutalmat lehet szerezni. Egyes BTC-bányászok Bitcoin-bányászati poolokat hoznak létre, egyesítve erőfeszítéseiket más bányászokkal. Az együtt dolgozó bányászok csoportjainak nagyobb esélyük van a jutalmak megszerzésére és a nyereség felosztására. Ezenkívül a bányászpool tagjai díjat fizetnek azért, hogy a pool tagjaivá válhassanak. Ha nem a pénz áll a középpontban, akkor is érdemes lehet Bitcoin bányászni, ha szeretsz a számítógépekkel játszani és megismerni ezt az új technológiát. Például a Bitcoin-bányászati konfiguráció elvégzése közben megtanulhatod, hogyan működik a számítógép és a blokklánc-alapú hálózatok.

Megéri a Bitcoin-bányászat?

Ahhoz, hogy választ kapjon a fenti kérdésre, végezzen költség-haszon elemzést (webes kalkulátorok segítségével), hogy megtudja, megéri-e a Bitcoin-bányászat. A költség-haszon elemzés egy olyan szisztematikus módszer, amelyet a szervezetek arra használnak, hogy meghatározzák, mely intézkedéseket érdemes végrehajtani, és melyeket érdemes elkerülni. Először határozza meg, hogy hajlandó-e befektetni a szükséges kezdeti tőkét a hardverbe, és határozza meg a Bitcoin jövőbeli értékét és a nehézségi szintet, mielőtt elkötelezné erőforrásait. Az is kulcsfontosságú, hogy megvizsgálja a bányászni kívánt kriptopénzre jellemző nehézségi szintet, hogy lássa, egyáltalán jövedelmező lenne-e a bányászati művelet. Ha mind a Bitcoin ára, mind a bányászati nehézség csökken, az általában azt jelenti, hogy kevesebb bányász bányászik BTC-t, és hogy a BTC megszerzése könnyebb. Ennek ellenére számítson arra, hogy több bányász fog versenyezni kevesebb BTC-ért, ha a Bitcoin-árak és a bányászati nehézség emelkedik.

Legális a Bitcoin-bányászat?

Ha arra kíváncsi, hogy a Bitcoin-bányászat legális-e - a válasz igen, figyelembe véve a különböző joghatóságok általi elfogadottságot. Például az Enigma (izlandi székhelyű) megnyitotta a világ egyik legkiterjedtebb Bitcoin-bányászati tevékenységét. A kriptobányászat Izraelben vállalkozásnak minősül, és a társasági adó hatálya alá tartozik. Másrészt a kriptobányászokat az Egyesült Államokban a Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat (FinCEN) pénzátutalónak tekinti, vagyis az erre a magatartásra vonatkozó szabályok hatálya alá tartozhatnak. Emellett a Conchagua vulkán tövének közelében egy új "Bitcoin-város" épül majd érme alakban, amint azt El Salvador elnöke, Nayib Bukele 2021 novemberében bejelentette.

A Bitcoin-bányászatot geotermikus energiával fogják működtetni az egész városban. El Salvador egymilliárd dolláros "Bitcoin-kötvényt" fog felvenni a Blockstream kriptoinfrastruktúra-szolgáltató segítségével, hogy megkezdhesse a város építését. Algériában, Nepálban, Oroszországban, Bolíviában, Egyiptomban, Marokkóban, Ecuadorban és Pakisztánban azonban tilos a Bitcoin-bányászat. Mindig ellenőrizze a lakóhelye szerinti helyi szabályokat, hogy megtudja, legális-e a Bitcoin-bányászat az Ön joghatóságában.

Hogyan fizetik a Bitcoin-bányászokat?

A hálózat a Bitcoin-bányászok által végzett munkát úgy ismeri el, hogy jutalmakat biztosít az új blokkok létrehozásáért. Kétféle jutalom létezik: az egyes blokkokkal létrehozott új Bitcoin, valamint a felhasználók által a hálózaton történő tranzakciókért fizetett díjak. De mennyit keres egy bányász? A bányászok bevételének nagy részét az újonnan vert Bitcoinok blokkjutalma teszi ki, amely 2020 májusában 6,25 BTC-t tesz ki. Ezt az értéket úgy programozták, hogy körülbelül négy évenként meghatározott időközönként megfeleződjön, így végül nem bányásznak több Bitcoint, és csak a tranzakciós díjak garantálják a hálózat biztonságát. 2040-re a blokkjutalom 0,2 BTC alá csökken, és a 21 millióból mindössze 80 000 Bitcoin marad meg a bányászok számára. Csak 2140 után ér véget ténylegesen a bányászat, amikor az utolsó BTC-t is lassan kibányásszák.

Bár a blokkjutalom idővel csökken, a korábbi feleződéseket bőségesen kompenzálta a Bitcoin árfolyamának növekedése. Bár ez nem garancia a jövőbeli eredményekre, a Bitcoin-bányászok viszonylag biztosak a kilátásaikban. A közösség nagyon támogatja a jelenlegi bányászati megállapodást, és nem tervezi annak fokozatos megszüntetését, mint a másik jelentős bányászható érme, az Ethereum. Megfelelő feltételek mellett az egyes Bitcoin-bányászok biztosak lehetnek abban, hogy a vállalkozás nyereséges lesz. Bár a bányászat egy versenyképes üzletág, a bányászatba való belevágás még mindig viszonylag egyszerű. A Bitcoin első éveiben a hobbisták egyszerűen be tudtak indítani néhány szoftvert a számítógépükön, és azonnal belevághattak. Ezek az idők már rég elmúltak, de egy dedikált Bitcoin-bányász felállítása nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Hogyan válasszunk hardvert a Bitcoin-bányászathoz?

Ha kíváncsi vagy, hogyan fogsz Bitcoin bányászni, az első dolog, amit meg kell jegyezned, hogy a BTC bányászatához az egyetlen lehetőséged, hogy egy Bitcoin bányászgépet, azaz egy alkalmazásspecifikus integrált áramköri eszközt, közismert nevén ASIC-t vásárolj. Ezek az eszközök csak Bitcoin bányászatra alkalmasak, de rendkívül hatékonyak ebben. Olyannyira hatékonyak, hogy 2013 körüli bevezetésük szinte egyik napról a másikra elavulttá tett minden más típusú számító bányászati eszközt. Ha közönséges CPU-kkal, GPU-kkal vagy fejlettebb FPGA-kkal szeretne bányászni, akkor más érmék után kell néznie. Bár ezek az eszközök képesek Bitcoin bányászatra, ezt olyan lassú ütemben teszik, hogy az csak idő- és árampocsékolás.

Csak viszonyításképpen: az ASIC-ek megjelenése előtt elérhető legjobb grafikus kártya, az AMD 7970 másodpercenként 800 millió hash-t produkált. Most egy átlagos ASIC 100 trillió hash-t készít másodpercenként - ez 125 000-szeres különbség. Az egy másodperc alatt előállított hash-ek számát szokás "hash-ráta" néven emlegetni, és ez a bányászati eszközök fontos teljesítménymérője. Két másik tényezőt is figyelembe kell venni egy Bitcoin-bányászati eszköz vásárlásakor. Az egyik az áramfogyasztás, amelyet wattban mérnek. Két, ugyanannyi hash-számot előállító eszköz közül az lesz a jövedelmezőbb, amelyik a legkevesebb áramot fogyasztja.

A harmadik mérőszám az egyes eszközök fajlagos költsége.

Hiába van a világ leg energiahatékonyabb ASIC-je, ha 10 évbe telik, mire a bányászat révén megtérül. A Bitcoinban meglehetősen élénk az ASIC-gyártók ökoszisztémája, amelyek gyakran különböznek e három paraméter tekintetében. Egyesek hatékonyabb, de egyben drágább ASIC-ket gyártanak, míg mások gyengébb teljesítményű hardvereket készítenek, amelyek olcsóbb áron kerülnek forgalomba. Mielőtt elemeznénk, hogy melyik eszköz felel meg leginkább az Ön igényeinek, fontos megérteni a Bitcoin-bányászatból származó nyereséget befolyásoló egyéb tényezőket.

A Bitcoin bányászatának gazdaságossága

Az ingatlanüzlethez hasonlóan a Bitcoin-bányászat is az elhelyezkedésről, elhelyezkedésről, elhelyezkedésről szól. A világ különböző pontjain más és más lesz az átlagos villamosenergia-ár. A lakossági áram sok fejlett országban gyakran túl drága ahhoz, hogy a bányászat pénzügyileg életképes legyen. Mivel a villamosenergia ára gyakran 0,15 és 0,25 dollár között mozog kilowattóránként, a lakossági területeken a Bitcoin-bányászat túl magas számlát vezet ahhoz, hogy tartósan nyereséges maradjon. A hivatásos Bitcoin-bányászok gyakran olyan régiókban végzik tevékenységüket, ahol az áram nagyon olcsó. Ilyen például a kínai Szecsuán régió, Izland, az oroszországi Irkutszk régió, valamint az Egyesült Államok és Kanada egyes területei.

Ezek a régiók általában rendelkeznek valamilyen olcsó helyi villamosenergia-termeléssel, például vízerőművekkel. Az árak, amelyeket ezek a Bitcoin-bányászok élveznek, gyakran 0,06 dollár/kWh alatt vannak, ami általában elég alacsony ahhoz, hogy még a piaci visszaesés idején is nyereséget termeljenek. Általában 0,10 $ alatti árak ajánlottak a rugalmas működés fenntartásához. A megfelelő helyszín megtalálása a bányászathoz nagymértékben a saját körülményektől függ. A fejlődő országokban élőknek talán nem kell messzebbre menniük a saját otthonuknál, míg a fejlett országokban élőknek valószínűleg magasabbak a belépési korlátok.

Nyereséges a Bitcoin-bányászat?

A hardver kiválasztásától eltekintve az egyes bányászok profitja és bevételei erősen függnek a piaci körülményektől és a többi bányász jelenlététől. A bikapiacok idején a Bitcoin ára az egekbe szökhet, ami azt eredményezi, hogy az általuk bányászott BTC dollárban kifejezve többet ér. A bikapiacokból származó pozitív beáramlásokat azonban ellensúlyozza, hogy más Bitcoin-bányászok látják a megnövekedett nyereséget, és több eszközt vásárolnak, hogy megcsapolják a bevételi forrást. Az eredmény az, hogy minden egyes bányász most kevesebb BTC-t termel, mint korábban. Végül a megtermelt bevétel egy olyan egyensúlyi pont felé tendál, ahol a kevésbé hatékony bányászok kevesebbet kezdenek keresni, mint amennyit áramra költenek, így kikapcsolják az eszközöket, és lehetővé teszik mások számára, hogy több Bitcoint keressenek.

Ez általában nem azonnal történik meg. Van egy bizonyos késleltetés, mivel az ASIC-ket néha nem lehet elég gyorsan előállítani ahhoz, hogy a Bitcoin árának növekedését ellensúlyozzák. Medvepiacon az ellenkező elv érvényesül: A bevétel addig csökken, amíg a bányászok nem kezdik tömegesen kikapcsolni eszközeiket. Ahhoz, hogy elkerüljék a kiszorulást, a meglévő Bitcoin-bányászoknak meg kell találniuk a hely és a hardver olyan nyerő kombinációját, amely lehetővé teszi számukra, hogy megőrizzék előnyüket. Emellett folyamatosan fenn kell tartaniuk és újra kell fektetniük a tőkéjüket, mivel a hatékonyabb hardverek teljesen megfojtják a régebbi bányászok nyereségét.

A hardver megvásárlása és beállítása

Több üzlet is árul ASIC-eket kiskereskedőknek, míg egyes gyártók közvetlen vásárlást is lehetővé tesznek. Bár ezek beszerzése nehezebb, mint a közönséges grafikus kártyáké, mégis bárki számára lehetséges, hogy elfogadható áron vásároljon ASIC-et. Érdemes megjegyezni, hogy a külföldről szállító üzletektől vagy gyártóktól vásárolt bányászati berendezések magas importdíjat vonhatnak maguk után.

A gyártótól vagy a bolttól függően előfordulhat, hogy az ASIC-ket tápegység nélkül kínálják, amelyet ilyenkor külön kell megvásárolni. Egyes ASIC-gyártók saját egységeket árulnak, de lehetőség van szerverekhez vagy játékgépekhez épített tápegységek használatára is, bár ezek valószínűleg speciális módosításokat igényelnek.

Az ASIC-ket ethernet-kábelen keresztül kell csatlakoztatni az internethez, és csak webböngészőn keresztül, a helyi IP-címhez csatlakozva lehet őket konfigurálni, hasonlóan az otthoni routerhez.

A folytatás előtt létre kell hozni egy fiókot a kiválasztott bányászpoolnál, amely részletes tájékoztatást ad arról, hogyan lehet csatlakozni a szervereihez. Az ASIC webpaneléről be kell illeszteni a pool csatlakozási végpontjait és a fiókinformációkat. A bányász ezután elkezd dolgozni és Bitcoint generálni. Erősen ajánlott egy létrehozott poolon keresztül bányászni, mivel a hardvered másokkal való összevonásával folyamatos hozamot tudsz majd generálni. Bár előfordulhat, hogy a készüléked nem mindig találja meg a megfelelő hash-t egy blokk létrehozásához, a bányász hozzájárulása így is jutalmazva lesz.

A Bitcoin-bányászattal kapcsolatos megfontolások és kockázatok

A nyereség elmaradásának pénzügyi kockázatán túlmenően a nagy teljesítményű eszközök, például az ASIC-ek kezelésének technikai kockázatai is vannak. Megfelelő szellőzésre van szükség ahhoz, hogy a bányászberendezés ne égesse ki az alkatrészeket a túlmelegedés miatt. A bányászgép teljes áramfogyasztása hő formájában távozik a környezetébe, és egy ASIC valószínűleg a legnagyobb teljesítményű készülék az Ön otthonában vagy irodájában. Ez azt is jelenti, hogy a Bitcoin-bányászat során gondosan mérlegelnie kell az elektromos hálózatának korlátait. Otthona elektromos hálózata egy maximális teljesítményszintig van méretezve, és minden egyes konnektornak is megvan a saját teljesítménye.

Ha túllépi ezeket a határokat, az könnyen vezethet akár gyakori áramkimaradásokhoz, akár elektromos tüzekhez. Forduljon szakértőhöz, hogy megállapítsa, biztonságos-e a Bitcoin-bányászati beállítása. A bányászati eszközök egészségének megőrzése érdekében a por és egyéb környezeti tényezők elleni rendszeres karbantartásra is szükség van. Bár a meghibásodások viszonylag ritkák, az ASIC-k megfelelő karbantartás nélkül a vártnál hamarabb felmondhatják a szolgálatot.

Bár az egyes ASIC-k meghibásodhatnak, a legnagyobb veszélyt a nyereségességükre nézve az a kilátás jelenti, hogy elavulttá válhatnak. A hatékonyabb bányászok végül kiszorítják a régebbi eszközöket.

A bányászok korábbi generációi, mint például a 2016 körül megjelent Bitmain S9, körülbelül négy évet bírtak ki, mielőtt bármilyen áramár-konfiguráció mellett (kivéve a nullát) veszteségessé váltak. A számítástechnika fejlődésének sebessége azonban nagyrészt kiszámíthatatlan. A Bitcoin-bányászat sem kivétel semmilyen más vállalkozással szemben. Lehetőség van a jutalmakra és a kockázatokra is. Remélhetőleg ez az útmutató megfelelő kiindulópontot nyújtott mindkettő további értékeléséhez.