, 2023/4/3

Egy kriptobányászati fúrótorony építése sok különböző alkatrészből áll - íme, hogyan kezdjünk hozzá. A kriptopénz-bányászat során egy számítógépet vagy több számítógépet használnak a blokkláncon lévő tranzakciók érvényesítésére.

Hogyan építsünk egy kriptovaluta bányászati fúrótornyot

Technikailag ezek a számítógépek kriptográfiai egyenleteket oldanak meg, és adatokat rögzítenek egy digitális főkönyvben. Minél több számítógép oldja meg az egyenleteket, annál gyorsabban tudja a blokklánc érvényesíteni a tranzakciókat. Amikor a bányászok ellenőrzik a még meg nem erősített blokkok hash-jait, minden egyes ellenőrzött hash-ért jutalmat kapnak. A bányászat energia- és számításigényes lehet, speciális hardvert és kriptobányászati szoftvert igényel.

A legtöbbet bányászott (és legjövedelmezőbb) kriptovaluták közé tartozik a Bitcoin.

BTC

futószalagok lefelé

$28,330

, Monero

XMR

futóművek lefelé

$161

, Ravencoin (RVN), és Dogecoin

DOGE

futószalagok lefelé

$0.08

. Ether

ETH

futók lefelé

$1,810

Régebben szerepelt ezen a listán, de az Ethereum nemrég áttért a proof-of-stake (PoS) konszenzus algoritmusra, ami azt jelenti, hogy az ETH-t már nem lehet bányászni. A kriptopénz bányászat megértése létfontosságú azok számára, akik kriptopénzekbe szeretnének befektetni. Hiszen a bányászok kritikus szerepet játszanak a blokkláncok biztonságának és decentralizációjának biztosításában. A kriptopénz bányászat egy olyan folyamat, amely speciális kriptobányász hardver, szoftver és bányászpool használatát igényli. A folyamatot nehéz lehet megérteni és beállítani megfelelő útmutatás nélkül, ezért itt van néhány alapvető részlet, hogy elkezdhesse.

Mi az a kriptopénz bányászfelszerelés, és hogyan működik?

A bányászati "rig" egy személyre szabott személyi számítógép (PC), amely tartalmazza az összes szokásos PC-alkatrészt: CPU-t, alaplapot, RAM-ot és tárolót. A fő különbség az, hogy a bányászati rigek központi feldolgozóegységek (CPU-k) helyett grafikus feldolgozóegységeket (GPU-k) használnak. A GPU-k jobban meg tudják oldani a blokklánc tranzakcióinak ellenőrzéséhez szükséges kriptográfiai egyenleteket. Egyetlen csúcskategóriás GPU az órajelenkénti utasítások számát tekintve akár 800-szorosára is képes felülmúlni egy hagyományos CPU-t.

Ez teszi őket nélkülözhetetlenné azok számára, akik kriptovalutákat akarnak bányászni. A GPU-k emellett sokkal magasabb hash-ráta mellett könnyebben karbantarthatók, így a bányászok körében népszerű választásnak számítanak. A hash-ráta azt méri, hogy egy számítógép milyen gyorsan képes megoldani a kriptográfiai egyenleteket, és a bányászat jövedelmezőségének meghatározására szolgál.

Egy másik fontos különbség, hogy a bányászati berendezések gyakran több GPU-val vannak felszerelve. Erre azért van szükség, mert minél több GPU-val rendelkezik egy rig, annál nagyobb lesz a hash-ráta. A kriptopénz bányászgépek úgy működnek, hogy a GPU-k segítségével ellenőrzik a tranzakciókat a blokkláncon.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy nem minden bányász használ GPU-kat. Egyes esetekben, például a Bitcoin-bányászatban, a bányászok inkább alkalmazásspecifikus integrált áramkört (ASIC) használnak helyette.

Néhány dolog, amit figyelembe kell venni, amikor bányászfelszerelést szeretne építeni:

A berendezés költsége: A GPU-k és ASIC-k drágák lehetnek, ezért fontos, hogy figyelembe vegyük az összes szükséges berendezés árát.

Az áramköltségek: A kriptovaluta-bányászat energiaigényes folyamat, ezért fontos figyelembe venni az áramköltséget.

Kipróbálás és tévedés: A bányászfelszerelés építése nem olyan, mint egy egyedi PC építése; ez egy próba-hiba folyamat lehet, amely sok finomhangolást és beállítást igényel.

Milyen alkatrészek szükségesek egy bányászati berendezés megépítéséhez?

A bányászberendezés megépítéséhez több kulcsfontosságú alkatrészre van szükség. Ezek a következők:

GPU-k

Mint már említettük, a GPU-k minden bányászberendezés kritikus elemei. A szükséges GPU-k száma attól függ, hogy milyen hash-arányt szeretnénk elérni. Egy vagy két GPU azonban elegendő lehet egy kezdőnek.

ASIC-k

Az ASIC-k olyan speciális gépek, amelyeket kifejezetten kriptovaluták bányászatára terveztek. Általában magasabb árcédulával rendelkeznek, mint a GPU-k, de sokkal magasabb hash-arányt kínálnak.

Alaplap

Az alaplap minden számítógép gerince, és ez egy bányászati rig esetében sincs másképp. Képesnek kell lennie támogatni az összes GPU-t, amelyet a rendszerben használni fog.

CPU

Néhány kezdő úgy dönt, hogy csak CPU-kkal bányászik, ami szintén lehetséges. Ezeknek azonban csúcskategóriásaknak kell lenniük, amelyek képesek megfelelni a bányászati igényeknek. Ha GPU-kat használunk a bányászathoz, egy alap rignek csak egy alacsony vagy közepes teljesítményű CPU-ra van szüksége, például egy 8. vagy 9. generációs Intelre.

RAM

A véletlen hozzáférésű memória (RAM) minden számítógép számára elengedhetetlen, mivel a számítógép működése közben az adatok ideiglenes tárolására szolgál. Egy bányászati rendszer esetében fontos, hogy elegendő RAM memóriával rendelkezzen a rendszerben használt összes GPU adatainak tárolására.

Tápegység

A tápegység (PSU) az egyik legfontosabb alkatrész egy bányászrigben. Ennek oka, hogy a tápegységnek képesnek kell lennie elegendő energiát biztosítani a rig összes alkatrészének. A jó ökölszabály az, hogy olyan tápegységet kell beszerezni, amely legalább kétszer annyi energiát tud biztosítani, mint amennyire a rignek szüksége van. Általában egy 1200 w-os platina minősítésű tápegység jól működik.

Tárolás

Mint minden más számítógépnek, a bányászgépnek is szüksége van némi tárolóra. Ez lehet merevlemez vagy SSD. A tároló mérete attól függ, hogy mennyi adatot tervezel bányászni. Általában bármilyen 240 GB-os vagy nagyobb meghajtó elegendő.

Egyéb követelmények

A fent felsorolt hardverkomponenseken kívül néhány egyéb dologra is szükség van egy bányászfelszerelés megépítéséhez. Ezek a következők:

Bányászati szoftverek, mint például a CGMiner, EasyMiner vagy BFGMiner;

Operációs rendszer, mint például az Awesome Miner, a Rave OS vagy a Hive OS;

Egy kriptotárca a bányászott érmék tárolására;

Egy emelkedő a GPU megemeléséhez a nagyobb légáramlás érdekében;

Stabil internetkapcsolat; és

Egy legalább 5 GB kapacitású pendrive.

Hogyan építsünk egy bányászfelszerelést: Kezdőknek

Most, hogy megbeszéltük a kriptobányász-berendezés építéséhez szükséges alkatrészeket, itt az ideje, hogy összeállítsunk egyet. Az alábbiakban egy gyors, lépésről-lépésre történő útmutatót találsz:

1. lépés: Az alaplap csatlakoztatása

Győződjön meg róla, hogy a CPU foglalatát rögzítő kar kioldott helyzetben van. Ezután helyezze az alaplapot a bányászkereten kívülre, valami olyan dolog tetejére, ami statikus feltöltődéstől mentes - például egy habdoboz vagy egy antisztatikus zsák -.

2. lépés: A processzor csatlakoztatása

Csatlakoztassa a processzort az alaplaphoz. Mind a processzor, mind az alaplap aljzatán készítsen jelet, hogy később azonosítani tudja, melyik melyik melyik. Legyen óvatos a CPU csapjainak az alaplaphoz való rögzítésekor is, mivel azok könnyen elhajolhatnak és károsíthatják az egész processzort.

3. lépés: A RAM beszerelése

A RAM modul behelyezése az alaplap RAM foglalatába nagyon egyszerű. Óvatosan tolja be a RAM-modult a RAM foglalatba, miután kinyitotta az alaplapi foglalat oldalsó konzolját. A RAM-ot a megfelelő tájolásban kell beszerelni, és ennek során óvatosan kell eljárni, mivel a RAM csak egyféleképpen rögzülhet a foglalatba.

4. lépés: A tápegység csatlakoztatása

Ügyeljen arra, hogy a tápegységet biztonságosan rögzítse az alaplaphoz; ha nem így tesz, a bányászati rig nem fog elindulni. A CPU 8 tűs tápcsatlakozójának a processzorhoz legközelebbi alaplapi foglalatba kell kerülnie.

5. lépés: Az USB-riserek csatlakoztatása

Ezekre a GPU-k alaplaphoz való csatlakoztatásához van szükség. Helyezze be őket az alaplapon rendelkezésre álló PCI-helyekre.

6. lépés: A GPU-k csatlakoztatása

Rögzítse a GPU-kat a keretre az USB-rizserek segítségével. Ezután csatlakoztassa a PCI-e 6+2 tápcsatlakozókat a GPU-khoz. Végül ellenőrizze kétszer is, hogy az összes kábel megfelelően van-e csatlakoztatva, mielőtt elindítja a bányászberendezést. Ha minden csatlakoztatva van, készen áll a kriptovaluta-bányászat megkezdésére.

Még mindig nyereséges a kriptobányászat?

Most, hogy az Ethereum a PoS-mechanizmusra való áttéréssel együtt fokozatosan kivezette a bányászatot, lehet még mindig nyereséges a bányászat? A válasz igen - számos tényezőtől függően. A bányászat jövedelmezősége kriptopénzről kriptopénzre változik. A Bitcoin-bányászat például még mindig nagyon nyereséges, míg az Ethereum-bányászat már sokkal kevésbé. Egy másik figyelembe veendő tényező a kriptovaluta ára. Ha egy érme ára emelkedik, akkor az adott érme bányászata jövedelmezőbbé válik, és fordítva. A kriptopénz bányászat még mindig jövedelmező vállalkozás lehet, de elengedhetetlen, hogy a bányászat megkezdése előtt kutatást végezzen.