, 2023/4/13

Hogyan alakítsd át a digitális művészetedet NFT-kké és add el azt. Egy sor kreatív készséggel és egy személyi számítógéppel átalakíthatja digitális művészetét NFT-kké. Az NFT-k nem pörgethető zsetonok. A "nonfungible" jelzőt gyakran használják a közgazdaságtanban olyan tulajdonságok jelölésére, mint az egyediség és a nem cserélhetőség. A kriptotérben a nonfungibility egyszerűen azt jelzi, hogy az egyik elem nem cserélhető el egy másikra.

Hogyan alakítsd át a digitális művészetedet

A "token" mint elszámolási egység alapvetően egy, a decentralizált blokkláncon tárolt érvényességi tanúsítvány, amely a digitális eszközöket nyomon követhetővé és mindenki számára hozzáférhetővé teszi. Ennek eredményeképpen az NFT-k olyan egyedi virtuális valuták, amelyek nagyjából bármilyen kategóriába tartozhatnak, és általában festmények, videók, zenék, videojátékok gyűjtőeszközei vagy bármilyen más típusú kreatív digitális produkció formáját ölthetik.

Mivel az NFT-k 2021 elején fellendültek, ma már mindenki vásárolja és eladja ezeket a tokeneket az egész világon. De hogyan tud valaki valódi művészetet NFT-kre váltani, és hogyan tudja eladni azokat? Nehéz ez? Szükség van kódolásra ahhoz, hogy NFT-t készítsenek?

Hogyan lehet a művészetből NFT-t csinálni?

Ha már azon gondolkodsz, hogy érdemes-e a művészetét NFT-vé alakítani, a válasz nyilvánvalóan az, hogy "igen, miért ne próbálnád meg". Az NFT létrehozásának folyamata nem bonyolult, nem költséges és nem is technikai jellegű. Mindössze egy sor kreatív készségre és egy személyi számítógépre van szükség. Ismét érdemes megjegyezni, hogy az NFT-k potenciálisan nemcsak képeket, hanem dalokat, videókat, GIF-eket és más digitális elemeket is képesek átalakítani. Tehát először is ki kell választania egy megfelelő művészeti területet, amely a legjobban megfelel Önnek. Ettől függően megérti, hogy milyen készségekre lesz szüksége ahhoz, hogy igazi NFT-alkotóvá váljon.

Például grafikusként olyan grafikai szerkesztőeszközök használatára lesz szükséged, mint az Adobe Illustrator, az Adobe Photoshop, az MS Paint, a CorelDraw és hasonlók. Megpróbálkozhatsz alternatív módszerekkel is, például a háromdimenziós (3D) modellezéssel, amely köztudottan nehezebb a kezdők számára. Ha a 3D animációt választja, akkor olyan 3D modellező eszközöket kell használnia, mint a Blender vagy a Cinema 4D, hogy animált grafikákat és karaktereket tervezzen, amelyeket aztán NFT-kké alakít át. Ezután ki kell találnod egy egyedi ötletet az egyetlen alkotásodhoz vagy esetleg egy teljes kollekcióhoz, és át kell gondolnod, hogy végül milyen tartalommá válik.

Szükség van-e kódolásra az NFT-k esetében?

Elég könnyű digitális művészetből NFT-t készíteni kódolás nélkül. A létrehozásuk folyamatát pénzverésnek nevezzük. Ez lényegében a token egy egyedi példányának közzététele a blokkláncon. Az NFT-ket létrehozásuk után verik ki, hasonlóan ahhoz, ahogyan a fémérméket létrehozzák és forgalomba hozzák. Ezt az eljárást követően az adott digitális műalkotás biztonságossá és hamisíthatatlanná válik, valamint nehezen manipulálhatóvá. Mivel ez a digitális tárgy NFT lett, mostantól megvásárolható, eladható és digitálisan nyomon követhető, amikor újra eladják vagy visszaveszik.

A művészek számára az NFT-k digitális műalkotássá történő pénzverése újszerű módja annak, hogy munkájukat tisztességesen pénzzé tegyék. A legtöbb NFT-piactéren a művészek a pénzveréskor jogdíjfizetési záradékot programozhatnak, így műveik másodlagos értékesítése passzív jövedelmet generál számukra. Ha a műalkotás iránti kereslet megnő, híressé válik és emelkedik az értéke, a művészek ebből profitálhatnak. A pénzverés a legtöbb NFT piactéren biztosított automatizált folyamat. Elindításához az alábbiakban említett néhány egyszerű lépést kell megtenni:

Mégis megpróbálhatsz magad is kódolni egy NFT-t, ha már van tapasztalatod ezen a területen, és szeretnél NFT-fejlesztővé válni. Ahhoz, hogy mélyen elmerülj az NFT programozásban, szem előtt kell tartanod, hogy az Ethereum hálózat még mindig monopóliummal rendelkezik az NFT-k fejlesztésére. Az NFT-fejlesztéshez használt szokásos kódolási nyelv a Solidity, amelyet az Ethereum blokkláncon futó intelligens szerződések fejlesztésére terveztek. Más nyelvek a Javascript és a HTML/CSS. Emellett a művészek NFT-jének tárolására általában az InterPlanetary File Systemet használják.

Az NFT piactér kiválasztása az NFT-k készítéséhez és eladásához

Az NFT-k verésének lényeges része a megfelelő NFT-platform kiválasztása. A megfelelő választás számos tényezőtől függ, mint például a támogatott fájlformátum, a kriptotárca-illesztés, a platform hozzáférhetősége a felhasználók számára, valamint az NFT veretésének ára, vagy tranzakciós díj, amely a tranzakciók feldolgozásához és érvényesítéséhez szükséges számítási energia kompenzálására szolgáló fizetés. A kriptotérben egy csomó különböző online NFT-piactér létezik, és mindegyik kissé eltérően működik. A művészek számára az a döntő, hogy tudják, hogy a platform kurátori vagy önkiszolgáló alapú-e, és azt válasszák ki, amelyik a legmegfelelőbb, leglátogatottabb és legfelhasználóbarátabb számukra.

Az önkiszolgáláson alapuló vagy nem kurátori NFT platformok minden művész számára ingyenes hozzáférést biztosítanak. Ahhoz, hogy NFT-ket töltsön fel rájuk, csak regisztrálnia kell a kriptotárcán keresztül, és ki kell fizetnie a tranzakciós díjat egy NFT veretéséért. A legnépszerűbbek az olyan tömeges önkiszolgáló NFT piacterek, mint az OpenSea és a Rarible. A kurátori NFT platformok szelektívebbek a művészek tekintetében. Ahhoz, hogy regisztrálhasson és elkezdhesse a művészetének veretését ezeken a platformokon, be kell nyújtania egy kérelmet, amely tartalmazza az NFT-gyűjtemény minden részletét és a korábbi művészi tapasztalatát.

A kurátori NFT-piacterek másik látható hátránya a szakértők döntésére való hosszú várakozási idő. E szigorú kiválasztási kritériumoknak köszönhetően azonban többnyire a legjobb digitális műalkotások kerülnek kiállításra az ilyen platformokon, így a vásárlók nagyobb bizalmat szavaznak az ilyen platformokkal együttműködő művészeknek. Jól ismert kurátori platformok a SuperRare és a Nifty Gateway, hogy csak néhányat említsünk.

Hogyan lehet digitális művészetet NFT-ként értékesíteni

Az NFT-értékesítés valószínűleg az NFT-verés végpontja lesz. A legtöbb NFT-platform rendelkezik olyan funkcióval, amellyel kiválaszthatod az értékesítési módszert vagy beállíthatod az NFT-d árát a pénzverés során. Jelenleg az NFT-k értékesítésének két fő módja a rögzített áras értékesítés és az aukció. A rögzített áras eladás tekinthető a legegyszerűbb módszernek, valamint eléggé átláthatónak és közvetlennek. Frissen veretett NFT-je ilyen módon történő eladásához csak azt az árat kell megadnia, amelyen el kívánja adni. Egyes platformok azt is kérik, hogy határozz meg egy jogdíjszázalékot, vagyis azt az összeget, amelyet a műved jövőbeli értékesítése esetén kapni fogsz, ezért erre is figyelj.

Egy másik módja az NFT eladásának egy aukción keresztül, így a vevők böngészhetnek és licitálhatnak a digitális művészetedre. Egyes aukciók kizárólag online, míg mások teljes körű élő árveréssel végződhetnek. Ezekből általában kétféle létezik. Az első típus az angol aukció, egy növekvő áras aukció, ahol a legmagasabb ajánlat nyer a végén. Az időzített aukció az angol aukció egy speciális formája, amikor egy NFT-re meghatározott időn keresztül lehet licitálni, és a végén az a gyűjtő nyert, aki a legmagasabb ajánlatot tette.

A második típus a holland árverés, egy csökkenő árú árverés, ahol az ár addig csökken, amíg valaki meg nem veszi az NFT-jét. Rajtad múlik, hogy az NFT értékesítésének melyik módját választod. Mindegyik módnak megvannak az előnyei és hátrányai, legyen szó akár arról, hogy a rögzített ár megállapításakor esetleg nem érti a műalkotás valódi értékét, akár arról, hogy az aukción keresztül történő értékesítés során az időtől függ.