, 2023/4/14

Az NFT-k az orvosi adatok szállításától a jogdíjfizetések racionalizálásáig számos fontos technológiai célt szolgálnak. Az unatkozó majmok megalázóan zavaróak. Ideje továbblépni a Bored Ape Yacht Clubból. Rosszat tesz a nem pörgethető tokeneknek (NFT-k). A kritikusoknak muníciót ad, és eltereli a figyelmet a technológiáról, amiben az igazi érték rejlik.

Dobd az unatkozó majmokat a szemétbe

A kívülállók számára az NFT-k nem mások, mint túlárazott majom-JPEG-k - vagy bármelyik animált állatos profilkép a tűzvonalban. Az NFT-k természetesen ennél sokkal többről van szó. De a Bored Apes és a számtalan utánzatuk miatt az NFT-k rossz hírnévre tettek szert. A "buborék", a "pénzmosás" és az "átverés" mind olyan kifejezések, amelyeket a kritikusok az új "Beanie Babies-őrülethez" társítanak. Ez egy becsmérlő figyelemelterelés. Igen, a Bored Apes még mindig több mint 100 000 dollárba kerül (a piaci csúcson elért érték ötödébe). De a kriptopénzek ingadozásához és a piaci hangulathoz kötődnek, amely a bukdácsoló kriptopiaccal együtt esett.

Emellett ott vannak a felszámolás szélén álló, majmok által támogatott hitelfelvevők, és 143 majmot már elloptak, köztük Seth Green Bored Ape-jét, amelyet kénytelen volt kifizetni, hogy visszakapja. És persze ott vannak a rajongók is, akik lecsaptak Eminemre és Snoop Doggra, amikor a legutóbbi MTA Video Music Awards-on a Majmok szerepében léptek fel.

A Bored Apes az NFT hype-ciklusának arca. A státuszuk miatt talán ők állnak a legközelebb a fent említett Beanie Babieshez az NFT térben. De kategorikus hiba egy egész iparágat egy ecsettel lefesteni: A hype nem a technológia. Ha túllátunk a piacon lévő termékeken, egyedi ötleteket találunk, amelyek valós értékkel bírnak.

Itt van egy: az orvosi adatok hordozása. A Baylor College of Medicine kutatói azt javasolták, hogy az okosszerződésekkel működtetett NFT-tulajdonlás lehetővé tenné a polgárok számára, hogy maguk rendelkezzenek arról, hogy ki férjen hozzá személyes egészségügyi adataikhoz.

A polgárok már most is átadják az adataikat az orvosi alkalmazásoknak, de az intelligens szerződések lehetővé tennék számukra, hogy ha úgy döntenek, NFT-ként adják el az adataikat. A kórházak és magánintézmények rendszeresen eladják a betegek adatait úgynevezett adatbrókereken keresztül olyan vállalatoknak, mint a Pfizer - ez egy több milliárd dolláros iparág. Ez ártalmatlannak tűnhet, de soha nem egyezett bele. Talán nem is tette volna, ha tudná, mennyit érnek az adatai.

Az adatok NFT-ként történő értékesítése vagy biztosítása valós lehetőséggé válhat, amennyiben a megfelelő hacker-megelőzési intézkedések megvannak. Az NFT-k titkosítással történő kiegészítése megőrizheti a tartalom titkosságát, miközben lehetővé teszi, hogy az nyilvános tárolóhelyen maradjon.

Egy másik szolgáltatás, amelyet az NFT-k nyújthatnak: a jogdíjfizetések egyszerűsítése. A művészek viszonteladási jogdíjjogát az Egyesült Államokban még nem kodifikálták, csak javasolták. Az EIP-2981 jogdíjszabvány ezt az Ethereumon kódolási lehetőséggé tette, és ezzel utat mutatott a Polygon és más láncok számára.

A fokozott biztonság és az NFT-k sokoldalúsága révén a magánokiratokat a felhasználók pénztárcájába is be lehet dobni.

Ezek lehetnek ügyvédi irodák által kézbesített jogi dokumentumok vagy ingatlanok okiratai. Elméletileg egy munkaszerződést is láthatnánk a blokkláncon, amely a decentralizált pénzügyi fizetési protokollokhoz kapcsolódva az elvégzett feladatok alapján fizetést biztosítana. Az NFT közösségekben visszhangzó végtelen "wen utility" kiáltások ellenére a hasznosság mindig is ott volt: A blokkláncon egy olyan tokent hitelesítenek, amely egy önmagát végrehajtó, keményen kódolt megállapodáson keresztül ígéri az átjárhatóságot.

Ez a kapu a digitális és fizikai ingatlanokhoz és a láncon belüli játékélményekhez, vagy bármilyen tartalomhoz, amit a digitális identitásod felold. Még mindig növekszik. Az NFTGo kereskedési platformon 2020 augusztusához képest 10x több Ethereum tárca tart NFT-t. A Doodles most 54 millió dollárt gyűjtött össze a szellemi tulajdonának megerősítésére. Az alkotók építkeznek, és sok képzett underground művész most többet keres, mint valaha.

Az NFT-művészet a feje tetejére állította a hagyományos művészeti ipart - nemcsak a címlapokra kerülő számok, hanem a proveniencia ígérete miatt is. Még ha a profilképek ellopták is a show-t, a technológia volt az első, és Bored Ape társai nélkül is virágozni fog. Talán jobb lenne az "NFT-k" kifejezést is a múltban hagyni, mint olyan műfajt, amelyet csak egy korlátozott fellendülés és visszaesés ciklusa határoz meg, és a "digitális gyűjtemények" kifejezéssel haladni előre, amelyet egyesek már elkezdtek használni.

Valamiféle szétválás elkerülhetetlen - és egészséges -, hogy az építőket megszabadítsuk a túlzó elvárások, a piaci összeomlások és a hírességek pénzhajhászásának terhétől. Ha még mindig nem látod az értéket, lehet, hogy még mindig Bored Ape szemüveged van. Vegye le őket. Az NFT-technológia felhasználási eseteinek egész sora van kialakulóban. O.C. Ripley a Curio DAO, az Ethereum blokkláncon működő NFT közösség vezető tartalomkészítője.

Emellett a Tech & Authors szerkesztőségi vezetője, és 2017 óta aktívan foglalkozik a blokklánccal. A szerző, aki felfedte kilétét a Cointelegraphnak, álnevet használt ehhez a cikkhez. Ez a cikk általános tájékoztató jellegű, és nem jogi vagy befektetési tanácsadásnak szánja és nem is szabad annak tekinteni. Az itt kifejtett nézetek, gondolatok és vélemények kizárólag a szerző sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik vagy képviselik a Cointelegraph nézeteit és véleményét.