, 2023/4/14

A digitális valuták továbbra is felforgatják a gazdaságot, mivel egyre népszerűbbek befektetési eszközként és a pénzügyi tranzakciókban használt csereeszközként. A kripto-derivatívák jó példái azoknak a termékeknek, amelyek gyors növekedést mutattak és mutatnak továbbra is.

Crypto derivatívák 101

És ahogy a kriptopiac tovább növekszik, úgy növekszik a kriptopénzek terén elérhető termékek sokfélesége is. Részletes útmutatónk a kripto-derivatívák típusainak alapjait, a kereskedési lehetőségeket, a kereskedési tippeket, valamint az előnyeiket és hátrányaikat mutatja be.

A kriptodevizák származtatott típusai

Egyszerűen fogalmazva, a származtatott termék minden olyan termék vagy szerződés, amelynek értékét egy mögöttes eszköz határozza meg. A hagyományos pénzügyi piacokon a derivatívák értéküket olyan eszközökből nyerik, mint a részvények, kötvények, kamatlábak, áruk, fiat valuták és kriptovaluták, innen a név.

A kriptodevizák származtatott ügyletei a hagyományos származtatott ügyletekhez hasonlóan működnek abban az értelemben, hogy egy vevő és egy eladó szerződést köt egy mögöttes eszköz eladására. Az ilyen eszközöket egy előre meghatározott időpontban és áron adják el.

A származtatott ügyletek nem rendelkeznek saját értékkel, hanem a mögöttes eszköz értékétől függnek. Például egy Ethereum-származék az Ethereum értékére támaszkodik, és abból nyeri értékét. A származtatott ügyletek szintén nem birtokolják és nem is birtokolják a mögöttes eszközt. A kriptodevizákban a legnépszerűbb származtatott ügylettípusok a határidős ügyletek, az opciók és az örökös kontraktusok.

Kripto határidős ügyletek

A határidős ügyletek egy vevő és egy eladó közötti megállapodást jelentenek egy eszköz jövőbeni eladásáról. A konkrét időpontban és összegben is előre megállapodnak. A szerződés részletei változhatnak, de a feltételek általában hasonlóak. A határidős ügyletek a kriptóderivatívák egyik népszerű típusa, amelyet általában az intézményi befektetők használnak. A határidős ügyletekből származó adatokat általában a jövőbeli ármozgások és a piaci hangulat előrejelzésére használják.

A kereskedők a jövőbeli árváltozásoktól függően nyerhetnek vagy veszíthetnek. Ha például a Bitcoin jelenlegi ára 40 000 dolláron áll, a befektető vásárolhat vagy eladhat határidős kontraktusokat az árcsökkenés vagy az árnövekedés előrejelzésére. Mindenesetre, ha egy vevő egy határidős kontraktust vásárol egy Bitcoin (40 000 dollár) értékben, és az árfolyam a kontraktus lezárásakor 60 000 dollárra emelkedik, a vevő 20 000 dollár nyereséget realizál. Ezzel szemben, ha az ár a szerződés lezárásakor 30 000 dollárra esik, a vevő 10 000 dolláros veszteséget szenved el.

Pontosabban, a Bitcoin-futures egy vevő és egy eladó közötti megállapodás arról, hogy a jövőben egy adott időpontban egy adott áron vásárolnak és adnak el Bitcoint. A szerződést általában USD-ben vagy bármely más, a két fél által elfogadott pénznemben egyenlítik ki.

Hogyan lehet Bitcoin határidős ügyletekkel kereskedni?

Az első dolog, amit a kereskedőnek meg kell határoznia a Bitcoin határidős ügyletek kereskedésekor, az a szerződés időtartama. A kripto-derivatívák tőzsdéi általában heti, kétheti, negyedéves és egyéb opciókat kínálnak. Például egy heti Bitcoin-kontraktus kereskedéséhez, ahol minden egyes kontraktus 1 dollár értékű, 10 000 dolláros árú bitcoint jelent, 10 000 kontraktusra lenne szükség egy 1 Bitcoin értékű pozíció megnyitásához. A kereskedő vagy a Bitcoin árfolyamának emelkedésére (long) vagy csökkenésére (short) fogadhat. Mindkét esetben a tőzsdei platform összepárosítja a kereskedőt valakivel, aki a fogadások tekintetében az ellenkező irányba ment. Amikor eljön a szerződések elszámolásának ideje, az egyik kereskedőnek fizetnie kell, attól függően, hogy a Bitcoin ára emelkedett vagy csökkent.

Kripto opciók

Az opciók a származtatott ügyletek egy másik típusa, amely lehetővé teszi a kereskedő számára, hogy egy meghatározott árut egy jövőbeli időpontban meghatározott áron vásároljon vagy adjon el. A határidős ügyletekkel ellentétben azonban az opciók lehetőséget adnak a vevőnek arra, hogy ha úgy dönt, ne vásárolja meg az adott eszközt. Az opcióknak több típusa létezik: vételi és eladási opciók, valamint amerikai és európai opciók. A vételi opciók lehetővé teszik a kereskedő számára, hogy egy adott időpontban megvásároljon egy eszközt, míg az eladási opciók lehetővé teszik a kereskedő számára, hogy egy adott időpontban eladjon egy eszközt.

Ezen túlmenően az amerikai opciókat a szerződés lejárati időpontja előtt is el lehet adni, míg az európai opciókat pontosan a megbeszélt időpontban kell eladni.

A kereskedőknek díjat kell fizetniük a szerződés megvásárlásáért. Ha például egy opció 800 dollárba kerül, a kereskedőnek ezt a belépési költséget a megvásárolni kívánt eszköz tényleges árán felül kell viselnie. A kereskedés eredményétől függetlenül a kereskedőnek ki kell fizetnie a 800 dolláros díjat. Érdemes tehát megjegyezni, hogy az opciók nem teljesen kockázatmentes módszere a kriptoszármazékokkal való kereskedésnek.

Nézzük meg ezt a példát: Tegyük fel, hogy beír egy vételi opciót a Bitcoinra 50 000 dolláron. A megállapodás szerinti időpontban azonban az árfolyam 40 000 dollárra esett. Nem kellene viselnie a 10 000 dolláros veszteséget az opcióban. Egyszerűen csak élhet a jogával, hogy nem teljesíti a szerződést. A szerződés megvásárlásáért fizetett 800 dolláros díjat azonban nem kapja vissza. Ebben az esetben a teljes veszteséged 800 dollár lenne.

Hogyan lehet Bitcoin opciókkal kereskedni?

A "vételi" és "eladási" a Bitcoin-opciókhoz olyan, mint a "vételi" és "eladási" a határidős ügyletekhez. A vételi opció jogot ad arra, hogy a szerződés lejártakor Bitcoin-t vásároljon egy megállapított áron. Az eladási opció jogot ad arra, hogy a szerződés lejáratakor a Bitcoin-t egy megállapított áron eladjuk. Tegyük fel például, hogy egy kereskedő vételi opciót vásárol a Bitcoinra 20 000 dollárért, egy hónap múlva lejáró szerződéssel. Ha a hónap végére a Bitcoin ára 25 000 dollárra emelkedik, a kereskedő valószínűleg élni fog a vételi jogával, és nyereséget termel. Másrészt, ha a hónap végére az árfolyam 15 000 dollárra esik, a kereskedő valószínűleg úgy dönt, hogy hagyja lejárni az opciót, hogy ne szenvedjen veszteséget, kivéve a prémiumot, amelyet eredetileg a szerződés megvásárlásához vállalt.

Örökös szerződések

A perpetual contract, más néven perpetual futures contract vagy perpetual swap, a kripto-derivatívák legelterjedtebb típusa, különösen a day traderek körében. A hagyományos pénzügyekben az örökös szerződés megfelelője a különbözetre kötött szerződés (CFD) lenne. A fő különbség az örökös szerződések és a határidős ügyletek és opciók között az, hogy az örökös szerződések nem rendelkeznek lejárati dátummal. A pozíciókat addig lehet tartani, ameddig a kereskedő akarja, feltéve, hogy tartási díjat, úgynevezett finanszírozási rátát fizet. A számlán egy minimális összegnek, az úgynevezett marginnak is lennie kell.

Az alapul szolgáló eszközök jellemzően árváltoznak, ami azt jelenti, hogy az index ára és a perpetual határidős kontraktusok ára közötti különbség jellemzően óriási. Ha például a perpetual kontraktus ára magasabb, mint az indexé, akkor azok, akik a "vételi opciót" választják, általában a finanszírozási rátát fizetik az árkülönbség fedezésére. Hasonlóképpen, azok, akik a "shortolást" választották, a finanszírozási kamatlábat fizetnék az árkülönbség fedezésére, ha az örökös határidős szerződés ára alacsonyabb lenne az index áránál.

Hogyan lehet kereskedni egy örökös határidős kontraktussal?

Ha sok kereskedő rendelkezik hosszú pozíciókkal, és az örökös határidős kontraktusok ára fokozatosan az azonnali ár fölé emelkedik, akkor az embereket nem ösztönözné arra, hogy rövid pozíciókat nyissanak. Az eredmény tehát egy pozitív finanszírozási ráta. A pozitív finanszírozási ráta azt jelenti, hogy minden hosszú pozíciónak ki kell fizetnie minden rövid pozíciót. Másrészt a negatív finanszírozási ráta azt jelenti, hogy minden rövid pozíciónak ki kell fizetnie a hosszú pozíciókat.

Ez az elrendezés segít ösztönözni a kereskedőket a hosszú pozíciók lezárására, valamint a rövid pozíciók megnyitására, hogy az eszköz (pl. Bitcoin) árát visszaállítsák a tényleges piaci árra. A kifizetések közvetlenül a kereskedőknek történnek, és nem a tőzsdéken keresztül.

Miért fontosak a kripto-származékok?

A kripto-derivatívák alapvető fontosságúak a kriptogazdaság számára, mivel funkcióik messze túlmutatnak az egyéni kereskedők befektetési portfólióján. A származtatott ügyletek minden érett pénzügyi rendszer részét képezik, ezért döntő szerepet játszanak a kriptopénz-iparág elismert eszközosztályként való fejlődésében.

A likviditás növelése

Mi az a likviditás? Röviden fogalmazva arra utal, hogy mennyire könnyen lehet megbízásokat lebonyolítani egy piacon anélkül, hogy az befolyásolná az eszköz árát. Azt jelzi, hogy hány vevő és eladó van, és hogy a tranzakciókat könnyen meg lehet-e könnyíteni. A likvid piacok magas kereslet és kínálat mellett jönnek létre, így a vevők és az eladók számára könnyebben hozzáférhetővé válnak. Ezzel szemben egy illikvid piacon kevesebb a résztvevő és nagyon kevés a tranzakció.

A kripto-derivatívák megkönnyítik a piaci likviditást, befolyásolva azt, hogy a kereskedők milyen könnyen nyithatnak vagy zárhatnak pozíciókat.

Egy likvid piacon jellemzően kisebb a kockázat, mivel mindig van valaki, aki hajlandó átvenni egy pozíció másik oldalát. Vegyük például az örökös szerződéseket, amelyekben a shortok és a longok a finanszírozási árfolyam alapján fizetik az ellenkező pozíciót. A likvid piac ezért több befektetőt és kereskedőt vonz. A tranzakciós költségek alacsonyabbak, a csúszás kisebb, és a piaci feltételek összességében kedvezőbbek.

Kockázatok mérséklése

A származtatott ügyletek megvédhetik a portfóliót a kriptoeszközök árainak nagyfokú volatilitása miatti váratlan kockázatoktól. Egy erős származtatott piac segít a professzionális kereskedőket és intézményi befektetőket a kripto-iparágba vonzani, mivel mérsékli a portfólió farokkockázatos eseményeknek való kitettségéből eredő kockázatot. A származtatott ügyletek a kockázatot is előre jelzik, különösen bizonytalan piaci körülmények között, amikor az opciós árak jellemzően túlvásároltak. A kockázatkerülő érzelmek által előre figyelmeztetve a kereskedők a portfóliójuk védelme érdekében opciókat vásárolnak.

Portfólió-diverzifikáció

A származtatott ügyletek több lehetőséget kínálnak a kereskedőknek befektetési portfólióik diverzifikálására. Több kriptoeszközre is kiterjeszthetik, és fejlett kereskedési stratégiákat sajátíthatnak el. Néhány példa a kifinomultabb kereskedési stratégiákra: arbitrázs, páros kereskedés, shortolás és hasonlók. Következésképpen a fejlettebb kereskedési stratégiák birtoklása tovább növeli a mögöttes kriptoeszköz piaci likviditását.

Optimalizált árfeltárás

A piactér fő funkciója az árfeltárás - egy adott eszköz aktuális árának folyamatos megismerése. Az árak különböző tényezőktől függnek, például a likviditástól, a piaci struktúrától és az információáramlástól. A kripto-derivatívák lehetővé teszik az árfeltárás optimalizálását azáltal, hogy a befektetők vagy vételi, vagy eladási lehetőséget biztosítanak. Ez hatékonyabbá teszi az árfeltárási mechanizmusokat azáltal, hogy lehetővé teszi a simább piaci kiigazításokat. Ezáltal a kedvezőtlen ársokkok is elkerülhetők. Mivel az ármegállapítás optimalizálódik, javul az árak megbízhatósága, ami hatékonyabb piacot eredményez. A résztvevők abban is biztosak lehetnek, hogy minden lényeges információt figyelembe vettek és beépítették az eszköz árába.

A származékos kereskedés célja a kriptóban

Hogyan is működnek pontosan a kripto származtatott ügyletek? Kezdjük azzal, hogy a származtatott ügyleteket fedezeti vagy spekulációs célokra használják:

Fedezés

A származtatott ügyletek arra használhatók, hogy megvédjék a kriptoportfóliójukat a kedvezőtlen piaci mozgásoktól. Ezt nevezzük fedezeti ügyletnek.

A fedezeti fedezés olyan pozíciók nyitását jelenti, amelyek ellentétes vagy negatív korrelációban vannak a meglévő pozícióiddal. Ezt a befektetők és kereskedők a portfóliójuk védelme és a potenciális veszteségek mérséklése érdekében gyakorolják.

A határidős ügyletek például segíthetnek a befektetések védelmében anélkül, hogy veszélyeztetnék a jelenlegi kriptoállományokat. Ez azért van, mert a határidős ügyletek lehetővé teszik, hogy a portfóliót a költségek töredékéért fedezze. Ha például a portfóliója 100 000 dollárba kerül, akkor azt egy határidős kontraktusban nyitott rövid pozícióval fedezheti. Egy 10x kontraktus mindössze 10 000 dollárba kerül, ami a portfólió piaci értékének mindössze 1/10-ét teszi ki.

A fedezeti ügylet különösen hasznos, különösen akkor, amikor a Bitcoin medvepiacra kerül, mert sokkal jobb megoldás, mint megvárni, hogy az árfolyam helyreálljon, vagy kedvezőtlen áron felszámolni a birtoklást.

Spekuláció

A származtatott ügyleteket a kriptovaluták jövőbeli árfolyamával kapcsolatos spekulációra is használják. Ha például Bitcoint vásárol, akkor profitálhat, ha az árak emelkednek. Medvepiac esetén azonban ezen az elven nem tud profitálni, mert az árak folyamatosan csökkennek. Itt jönnek a képbe a határidős ügyletek. Ezek lehetővé teszik, hogy arra fogadjon, hogy az árak csökkenni fognak (shortolás). Ha a Bitcoin ára valóban csökken, akkor az Ön short pozíciója azt jelenti, hogy még egy medvepiac alatt is nyereséget termel. A határidős ügyletek lehetővé teszik a kereskedést, a piaci volatilitás kihasználását, és a lehetőségek kihasználását a vételi vagy eladási opcióval.

Egy másik dolog, ami vonzóvá teszi a származtatott ügyleteket, az a tőkeáttétel, mivel lehetővé teszi, hogy a költségek töredékéért kitettséget szerezzen egy mögöttes eszközzel szemben. Például egy olyan kripto-derivatív tőzsde, mint a Binance lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár a kezdeti margin 125-szöröséig terjedő tőkeáttételt válasszanak. Ez azt jelenti, hogy még kis árfolyam-emelkedések is nagy hozamot eredményezhetnek a befektetésén. A tőkeáttétel lehetővé teszi a befektetők számára, hogy felnagyítsák a kis ármozgásokat, és hatalmas nyereséget hozzanak létre.

A származékos kereskedési tőzsdék jellemzői

Hasznos lehet, ha többet tudunk a kripto származékos kereskedési tőzsdék néhány jellemzőjéről:

Stop-loss és take profit

Mind a stop loss, mind a take profit lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy meghatározzák a kereskedésük alsó és felső árfolyamát. Így kedvező feltételek mellett, az általuk beállított árak alapján automatikusan kiléphetnek a piacról.

Részleges zárási megbízások

A részleges zárási megbízások lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy részleges nyereséget vegyenek fel, miközben részben lezárják megbízásaikat. Ez azt jelenti, hogy továbbra is részesülhetnek a piac növekedéséből.

Automatikus tőkeáttétel-csökkentés (ADL)

Ha egy pozíciót nem lehet a csődárfolyamnál jobb áron likvidálni, a tőzsde ADL rendszere képes egy kijelölt kereskedőtől egy ellentétes pozíciót deleverage-elni. Ez különösen hasznos olyan esetekben, amikor a biztosítás nem elegendő a szerződésen keletkezett veszteségek fedezésére.

Biztosítási alapok

Amennyiben az állományok a fenntartási szint (margin) alá esnek, a biztosítási alapok segítenek a kereskedőknek megóvni a pénzeszközeiket az ADL-től.

A származtatott ügyletek használatának előnyei

A kripto-derivatívák használatának néhány előnye a következő:

Piaci hatékonyság

Mivel a származtatott kereskedés arbitrázst gyakorol, segít biztosítani, hogy a mögöttes eszközök piaci árai pontosak legyenek, és hogy a piac egyensúlyt és stabilitást érjen el.

Alacsony tranzakciós költségek

A származtatott ügyletek hatékony kockázatkezelési eszközök, ezáltal csökkentik a piaci tranzakciós költségeket. Ezért az értékpapírokhoz, például az azonnali kereskedéshez képest a származtatott ügyletek tranzakciós költségei olcsóbbnak bizonyulnak.

Kockázatkezelés

A származtatott ügyletek értéke természetüknél fogva a mögöttes eszközökhöz kötött. Ezért a származtatott ügyleteket az alapul szolgáló eszközök áringadozásából eredő kockázatok mérséklésére használják.

Ha például egy kereskedő származtatott ügyletet vásárol, és a mögöttes eszköz ára esik, akkor a veszteséget a származtatott ügyleteiből származó nyereséggel ellensúlyozhatja.

A mögöttes eszközök árának meghatározása

A származtatott ügyleteket jellemzően a mögöttes eszközök árának meghatározására használják, ami a kriptopénz-gazdaság kulcsfontosságú részévé teszi őket.

Nagyobb tőkeáttétel

A származékos kereskedéssel a befektetők tőkeáttétel segítségével növelhetik a haszonkulcsot anélkül, hogy nagy összeget kellene előre befektetniük.

Magas likviditás

A származtatott ügyletek kereskedési piacai igen nagy keresletnek örvendenek, ezért rendkívül likvidek. A kutatások szerint a kripto-derivatívák csak 2020-ban elérik a 600 milliárd dolláros napi volument. A származtatott ügyletek továbbra is egyre nagyobb lendületet vesznek, és vonzzák az intézményi befektetőket és a kereskedőket egyaránt, így a piac aktív és likvid marad.

Diverzifikáció

A származtatott ügyletek figyelembe veszik a mögöttes eszközök árait, így segítve a befektetőket a portfólió kockázatainak minimalizálásában. Emellett segítenek a piaci mozgásjelzések generálásában is, és ezzel a befektetési döntésekkel és kereskedési stratégiákkal kapcsolatos támpontokat adnak.

A származékos ügyletek használatának hátrányai

A kripto-derivatívák használatának néhány hátránya a következő:

Magasabb kockázat

A származtatott ügyletek nagyon változékonyak lehetnek, mivel a mögöttes eszközök értéke nagyon gyakran ingadozhat. Így a kereskedők ki vannak téve a veszteségek kockázatának, különösen a tőkeáttételes szerződések esetében.

Szabályozási aggályok

Még mindig vannak olyan régiók a világon, ahol a származékos kereskedés továbbra is illegális. Ezért a határidős szerződésben részt vevő két félnek ugyanazon a területen kell tartózkodnia, ahol a származtatott termékek kereskedelme legális.

Az átvilágítás hiánya

A tőzsdén kívüli határidős ügyletek a kellő gondosság hiánya miatt partnerkockázatot hordoznak magukban. A kereskedő nem tudja hatékonyan ellenőrizni a másik fél átvilágítását, mivel a tőzsdén kívüli ügyletek nem mindig tartják be a szigorú megfelelési eljárásokat.

Hogyan kereskedj hatékonyan kripto-derivatívákkal

Nincs egyetlen olyan képlet, amely biztosítaná, hogy a kripto-derivatívákkal való kereskedés során ne szenvedjen veszteséget. Azonban követhet bizonyos gyakorlatokat, hogy a lehető legjobban megvédje befektetését, és biztosítsa, hogy tájékozott döntést hoz a befektetés előtt. Annak meghatározása, hogy melyik származékos termék a legjobb az Ön számára, magában foglalja a megfelelő származékos termék kiválasztását az aktuális áringadozási trend alapján. Ha például a piac emelkedő tendenciát mutat, akkor érdemes opciós szerződést választania.

Ha a piac csökkenő tendenciát mutat, akkor a határidős kontraktus a bölcsebb választás. Ha azonban bizonytalan, vagy a piac kiszámíthatatlanul viselkedik, akkor választhat egy örökös határidős szerződést, hogy biztosra menjen, akárhogy is alakul a piac. Arra is ügyelnie kell, hogy ne fedezzen többet, mint amennyit hajlandó elveszíteni. Az egyik trükk, amelyet a tapasztalt kereskedők alkalmaznak, az eszközök kölcsönvétele és eladása másnak. Ezt abban a reményben teszik, hogy egy jövőbeli árcsökkenés lehetővé teszi számukra, hogy ugyanazt az eszközt sokkal alacsonyabb áron megvásárolják.

A kölcsönvett eszközöket ezután vissza lehet adni a kölcsönadónak, így a kereskedő megtarthatja a nyereséget. Ha azonban az ár emelkedik, a kereskedőnek nem marad más választása, mint hogy zsebből fizesse ki az árkülönbözetet. Ezért mindig bölcs dolog gondoskodni arról, hogy el tudja viselni az esetlegesen felmerülő veszteségeket. Egy másik fontos dolog, amit figyelembe kell venni, a megbízható kereskedési platform kiválasztása a kripto-derivatívákhoz.

Olyat kell választania, amelyik bevált, ellenőrzött felhasználókkal, nagy kereskedelmi volumennel és a csalások felderítésére szolgáló biztonsági intézkedésekkel rendelkezik. A kripto-származékokkal való kereskedés nagyszerű lehetőség mind a kezdő kripto befektetők, mind a tapasztaltak számára. Különböző lehetőségeket választhat, attól függően, hogy milyen szintű kockázatot vállal.