, 2023/4/6

Miért fontos a kereskedők számára a kriptovaluta grafikonok olvasása? A kriptovaluta grafikonok olvasása elengedhetetlen a kereskedők számára, hogy megtalálják a legjobb lehetőségeket a piacon, mivel a technikai elemzés segíthet a befektetőknek azonosítani a piaci trendeket és megjósolni egy eszköz jövőbeli ármozgásait.

Crypto chartok 101

A technikai elemzés az idővel összegyűjtött statisztikai trendek elemzésére utal, hogy megértsük, hogyan befolyásolja egy adott eszköz kereslete és kínálata annak jövőbeli árváltozásait. A kriptopiaci grafikonok olvasása segíthet a befektetőknek abban, hogy jól tájékozott döntéseket hozzanak az alapján, hogy mikorra várják a bullish és bearish mozgások végét.

A bikás mozgás olyan felfelé irányuló ármozgásra utal, amelyet a bikák, azaz az eszköz vásárlói tolnak. A medvés mozgás olyan lefelé irányuló ármozgás, amelyet a medvék, azaz az eszköz eladói taposnak el. A technikai elemzés segíthet a kereskedőknek értékelni az árfolyam-trendeket és a grafikonokon megjelenő mintákat, hogy megtalálják a kereskedési lehetőségeket. A legjobb kriptográfiai grafikonok segítenek a piaci mozgások nyomon követésében, de van néhány kikötésük.

Mi a technikai elemzés?

A "technikai" egy eszköz múltbeli kereskedési tevékenységének és árváltozásait elemzi, amelyek a technikai elemzők szerint hasznos előrejelzői lehetnek egy eszköz jövőbeli ármozgásának. Bármilyen eszközre alkalmazható, amely rendelkezik múltbeli kereskedési adatokkal, ami részvényeket, határidős ügyleteket, árukat, valutákat és kriptovalutákat jelent. A technikai elemzést először Charles Dow, a Wall Street Journal alapítója és szerkesztője, valamint a Dow Jones & Company társalapítója vezette be. Dow részben felelős az első részvényindex létrehozásáért, amely a Dow Jones Transportation Index (DJT) volt.

Dow elképzeléseit a Wall Street Journalban megjelent szerkesztőségi cikkek sorozatán keresztül írta le, majd halála után összeállították a ma Dow-elméletként ismert elméletet. Érdemes megjegyezni, hogy a technikai elemzés azóta évekig tartó kutatások során fejlődött, és a ma ismert mintákat és jeleket is magában foglalja.

A technikai elemzés érvényessége attól függ, hogy a piac beárazta-e az adott eszközzel kapcsolatos összes ismert információt, ami azt jelenti, hogy az eszköz ezen információk alapján tisztességesen értékelt.

A technikai elemzést alkalmazó, a piacpszichológiát alkalmazó kereskedők úgy vélik, hogy a történelem végül megismétli önmagát. A technikai elemzők beépíthetik a kereskedési stratégiájukba a fundamentális elemzést, hogy meghatározzák, érdemes-e megközelíteni egy eszközt, és döntéseiket kiegészíthetik a kereskedési jelzések elemzésével, hogy tudják, mikor kell vásárolni és mikor kell eladni a profit maximalizálása érdekében. A fundamentális elemzés az eszköz árfolyamát befolyásoló pénzügyi információk tanulmányozása annak érdekében, hogy megjósolhassák annak potenciális növekedését.

Egy vállalat részvényei esetében a fundamentális elemzés magában foglalhatja a nyereség, az iparági teljesítmény és a márkaérték vizsgálatát. Mivel a technikai elemzők a bullish és bearish ármozgások azonosítását keresik, hogy segítsék a kereskedőket a megalapozottabb döntések meghozatalában.

A Dow-elmélet és a Dow-elmélet hat tételei

Charles Dow 1884-ben segített létrehozni az első tőzsdeindexet. Ennek az indexnek a létrehozását követte a Dow Jones Industrial Average (DJIA) létrehozása, amely az Egyesült Államok 30 legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatát követő árral súlyozott index. Dow úgy vélte, hogy a tőzsde megbízhatóan méri a gazdaságon belüli üzleti feltételeket, és hogy elemzésével azonosítani lehet a főbb piaci trendeket. Dow elmélete több más elemző, többek között William Hamilton, Robert Thea és Richard Russell hozzájárulásának köszönhetően némi változáson ment keresztül. Idővel Dow elméletének egyes aspektusai elvesztették a hangsúlyt, többek között a közlekedési ágazatra való összpontosítása. Bár a kereskedők még mindig követik a DJT-t, azt nem tekintik elsődleges piaci indexnek, míg a DJIA-t igen. Az elmélet hat fő összetevője a Dow-elmélet hat tétele néven ismert. Nézzük át őket egyenként az alábbi szakaszokban.

A piac mindent tükröz

A Dow-elmélet első tétele a technikai elemzés egyik alapelve: a piac minden rendelkezésre álló információt tükröz az eszközök áraiban, és ennek megfelelően árazza be ezeket az információkat. Ha például egy vállalat várhatóan pozitív nyereségről számol be, a piac felfelé árazza az eszközt. Ez az elv közel áll ahhoz, amit manapság a hatékony piac hipotézisének (EMH) neveznek, amely szerint az eszközárak minden rendelkezésre álló információt tükröznek, és a tőzsdéken valós értéken kereskednek velük.

A piacon háromféle trend létezik

Dow elmélete szerint a piacokon háromféle tendencia figyelhető meg. Az elsődleges trendek nagyobb piaci mozgások, és általában hónapokig vagy évekig tartanak. Az elsődleges trendek lehetnek bikapiacok, ami azt jelenti, hogy az eszközök árai idővel felfelé mozognak, vagy medvepiacok, ami azt jelenti, hogy idővel lefelé mozognak. Ezeken az elsődleges trendeken belül vannak másodlagos trendek, amelyek az elsődleges trend ellenében működhetnek.

A másodlagos trendek lehetnek visszahúzódások bikapiacokon, amikor az eszközárak átmenetileg visszafelé mozognak, vagy rally-k medvepiacokon, amikor az árak átmenetileg felfelé mozognak, mielőtt folytatódna a csökkenő trend. Vannak harmadlagos trendek is, amelyek általában egy hétig vagy valamivel több mint egy hétig tartanak, és gyakran csak piaci zajnak tekintik őket, amelyeket figyelmen kívül lehet hagyni, mivel nem befolyásolják a hosszú távú mozgásokat.

Az elsődleges trendeknek három fázisa van

A kereskedők a különböző trendek vizsgálatával találhatnak lehetőségeket. Például egy bullish elsődleges trend során a kereskedők kihasználhatják a bearish másodlagos trendet, hogy alacsonyabb áron vásároljanak meg egy eszközt, mielőtt az tovább emelkedne. Ezeknek a trendeknek a felismerése nehéz, különösen a Dow-elméletet figyelembe véve, mivel az szerint az elsődleges trendeknek három fázisa van.

Az első fázis, a bikapiac esetében a felhalmozási fázis, medvepiac esetében pedig az elosztási fázis, megelőzi az ellentétes irányú trendet, és akkor következik be, amikor a piaci hangulat még túlnyomórészt negatív egy bikapiacon, illetve pozitív egy medvepiacon. Ebben a fázisban az okos kereskedők megértik, hogy egy új trend kezdődik, és vagy felhalmoznak egy felfelé irányuló mozgás előtt, vagy elosztanak egy lefelé irányuló mozgás előtt.

A második fázist nyilvános részvételi fázisnak nevezzük. Ebben a fázisban a szélesebb piac felismeri, hogy egy új elsődleges trend kezdődött, és vagy elkezd több eszközt vásárolni, hogy kihasználja a felfelé irányuló ármozgásokat, vagy elad, hogy csökkentse a veszteségeket a lefelé irányuló mozgásokban. A második fázisban az árak gyorsan emelkednek vagy csökkennek.

Az utolsó fázist bikapiacokon túlzási fázisnak, medvepiacokon pedig pánikfázisnak nevezik. A túlzási vagy pánikfázisban a szélesebb közönség továbbra is spekulál, miközben a trend a végéhez közeledik. Azok a piaci szereplők, akik megértik ezt a fázist, egy medvés elsődleges fázisra számítva eladnak, vagy egy bikás elsődleges fázisra számítva vásárolnak. Bár nincs garancia arra, hogy ezek a trendek következetesek, a különböző befektetők figyelembe veszik őket, mielőtt döntéseiket meghozzák.

Az indexeknek korrelálniuk kell

A Dow-elmélet negyedik tétele szerint egy piaci trend csak akkor erősödik meg, ha mindkét index azt jelzi, hogy új trend kezdődik. Az elmélet szerint, ha az egyik index megerősít egy új elsődleges emelkedő trendet, míg egy másik továbbra is elsődleges csökkenő trendben van, a kereskedők nem feltételezhetik, hogy új elsődleges emelkedő trend kezdődik. Itt érdemes kiemelni, hogy a Dow fő indexei akkoriban a Dow Jones Industrial Average és a Dow Jones Transportation Average voltak, amelyek természetesen hajlamosak voltak korrelálni, mivel az ipari tevékenység akkoriban erősen kapcsolódott a szállítási piachoz.

A volumen megerősíti a tendenciákat

A Dow-elmélet ötödik tétele szerint a kereskedési volumennek növekednie kell, ha egy eszköz ára az elsődleges trend irányába mozog, és csökkennie, ha az ellenkező irányba mozog. A kereskedési volumen azt méri, hogy egy adott eszközzel mennyit kereskedtek egy adott időszakban, és másodlagos indikátornak tekinthető, ahol az alacsony volumen azt jelzi, hogy a trend gyenge, míg a nagy kereskedési volumen azt jelzi, hogy a trend erős. Ha a piac egy medvés másodlagos trendet lát alacsony volumen mellett egy bullish elsődleges trend alatt, az azt jelenti, hogy a másodlagos trend viszonylag gyenge. Ha a kereskedési volumen jelentős a másodlagos trend alatt, az azt mutatja, hogy több piaci szereplő kezd eladni.

A trendek addig érvényesek, amíg a fordulat egyértelművé nem válik

Végül a Dow-elmélet hatodik tétele szerint a trendfordulókat gyanakvással és óvatossággal kell kezelni, mivel az elsődleges trendek megfordulásait egyszerűen össze lehet keverni a másodlagos trendekkel.

Mik azok a gyertyatartó diagramok?

A kriptovaluta-piaci trendeket sokféleképpen lehet nézni és elemezni, a kereskedők számára többféle grafikon áll rendelkezésre. A kripto gyertyatartó grafikonok a gyertyatartók természetéből adódóan több információt nyújtanak. A kripto gyertyatartó grafikonok a vízszintes elérésen az időt, a függőleges tengelyen pedig a privát adatokat mutatják, akárcsak a vonal- és oszlopdiagramok. A fő különbség az, hogy a gyertyatartók megmutatják, hogy a piac ármozgása pozitív vagy negatív volt-e egy adott időszakban, és milyen mértékben.

A kriptopiaci grafikonok különböző időkeretekre állíthatók be, a gyertyatartók pedig az adott időkeretet képviselik. Ha egy kriptokereskedési chart például négyórás időkeretre van beállítva, akkor minden egyes gyertyatartó négy óra kereskedési tevékenységet fog képviselni. A választott kereskedési időszak a kereskedők stílusától és stratégiájától függ. A gyertyatartó lényegében egy testből és kanócokból áll. Az egyes gyertyatartók teste a nyitó- és záróárakat jelképezi, míg a felső kanóc azt, hogy a kriptovaluta árfolyama milyen magasra emelkedett az adott időkeretben, az alsó kanóc pedig azt, hogy milyen alacsonyra került.

Hasonlóképpen, a gyertyatartók két különböző színűek lehetnek: zöld vagy piros. A zöld gyertyák azt mutatják, hogy az árfolyam emelkedett a vizsgált időszakban, míg a piros gyertyák azt, hogy az árfolyam csökkent. A gyertyatartók egyszerű szerkezete sok információt nyújthat a felhasználóknak. A technikai elemzők a gyertyatartó mintákat például a potenciális trendfordulók azonosítására használhatják. A kriptovaluta kereskedőknek tisztában kell lenniük a bullish és bearish gyertyatartó mintákkal.

Egy hosszú kanóc a gyertyatest tetején például arra utalhat, hogy a kereskedők nyereséget vesznek fel, és hamarosan eladásra kerülhet sor. Ezzel szemben egy hosszú kanóc a gyertya alján azt jelentheti, hogy a kereskedők minden egyes árfolyamcsökkenéskor vásárolják az eszközt. Hasonlóképpen, egy olyan gyertyatartó, amelynek teste szinte az egész helyet elfoglalja, és nagyon rövid kanócokkal rendelkezik, azt jelentheti, hogy erős bullish hangulat van, ha zöld, vagy erős bearish hangulat, ha piros. Másrészt egy olyan gyertyatartó, amelynek szinte nincs teste és hosszú a kanóc, azt jelzi, hogy sem a vevők, sem az eladók nem irányítanak.

Támogatási és ellenállási szintek

Az élő kriptokereskedelmi gyertyatartó grafikonok olvasása egyszerűbb a támasz- és ellenállási szintek segítségével, amelyeket trendvonalak segítségével lehet azonosítani. A trendvonalak olyan vonalak, amelyeket az árfolyamok sorozatának összekapcsolásával rajzolnak a grafikonokra. A támaszszintek olyan árpontok a visszahúzódások során, amelyeken a kriptovaluták vagy bármely más eszköz várhatóan megáll, mivel az adott szinten koncentrálódik a vételi érdeklődés. Az ellenállási szintek olyan árpontok, ahol koncentrált eladási érdeklődés van. A koncentrált vételi és eladási érdekek megnehezítik e szintek átlépését.

A támasz- és ellenállási szintek trendvonalakon keresztül azonosíthatók, mivel ezek megkönnyítik a kriptográfiai chartminták azonosítását. Egy trendvonalat egy kriptopénz adott időkeretben mért legalacsonyabb és második legalacsonyabb mélypontjainak felhasználásával rajzolnak ki. Az ezt a trendvonalat érintő szintek támogatásnak tekinthetők. A lefelé irányuló trendvonalat a kriptodeviza legmagasabb és második legmagasabb csúcsának felhasználásával rajzolják ki, és az ezt a vonalat érintő szintek ellenállási szinteknek tekinthetők.

Ahogy a neve is mutatja, a lefelé irányuló trendvonalakat a lefelé irányuló trendek során használják, míg a felfelé irányuló trendvonalakat a felfelé irányuló trendek során. A trendvonalak és a támasz- és ellenállási szintek alapján különböző stratégiák alkalmazhatók. Egyes technikai elemzők például egyszerűen vásárolnak a felfelé irányuló trendvonalak támaszának közelében, és eladnak a lefelé irányuló trendvonalak ellenállásának közelében. Gyakran előfordulhat, hogy egy kriptovaluta árfolyama egy kissé stabil tartományban oldalazva mozog.

A Bitcoin (BTC) például 2018 szeptembere és novembere között 6000 és 6500 dollár között mozgott, majd 2018 decemberére 3200 dollárra esett vissza. Ebben az esetben az ellenállási szintek a sáv tetején, míg a támogatási szintek a sáv alján helyezkednek el. Szakadásra akkor kerülhet sor, ha a kriptovaluta árfolyama erős mozgással e tartomány alá esik, vagy kitörésre, ha erős ármozgással felfelé mozog. A támasz- és ellenállási szintek hosszú távú mozgóátlagok segítségével is meghatározhatók. Ezek olyan gyakori technikai indikátorok, amelyek egy folyamatosan frissített árátlag létrehozásával simítják az áradatokat.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlag (MA) az egyik leggyakrabban használt technikai indikátortípus, és lényegében egy adott kriptovaluta átlagárfolyamának létrehozásával vágja ki a zajt. A mozgóátlagok időszakokhoz igazíthatók, és hasznos jeleket kínálnak a valós idejű kriptográfiai grafikonok kereskedése során. A leggyakrabban használt mozgóátlagokat 10, 20, 50, 100 vagy akár 200 napos időszakokra használják. Ezek láthatóbbá teszik a piaci trendeket, a 200 napos mozgóátlagot pedig egy emelkedő trend során támaszszintnek, egy csökkenő trend során pedig ellenállási szintnek tekintik. A kereskedők különböző típusú mozgóátlagokat használnak. Az egyszerű mozgóátlag (SMA) egyszerűen összeadja egy eszköz átlagárát egy meghatározott időszakban, és elosztja az időszakok számával.

Az egyszerű mozgóátlag (SMA) képlete

A súlyozott mozgóátlag (WMA) nagyobb súlyt ad a legutóbbi áraknak, hogy jobban reagáljon az új változásokra. Hasonlóképpen, egy exponenciális mozgóátlag (EMA) nagyobb súlyt ad a közelmúltbeli áraknak, de nem felel meg az egyik ár és az azt megelőző ár közötti csökkenés mértékének. A mozgóátlagok késleltetett mutatók, mivel múltbeli árakon alapulnak. A kereskedők gyakran használják a mozgóátlagokat jelzésekként az eszközök vételéhez és eladásához, az időszakokat pedig az időkerettől függően határozzák meg. Az 50 és 200 napos mozgóátlagokat a kriptokereskedési grafikonokon szorosan figyelik, mivel amikor az 50 napos SMA a 200 napos SMA alatt keresztezi, egy úgynevezett halálkereszt alakul ki, ami közelgő áresésre utal. Amikor az 50 napos SMA a 200 napos SMA felett keresztezi, akkor egy aranykereszt alakul ki, ami árfolyam-emelkedésre utal.

Egyéb főbb technikai mutatók

Itt megnézzük a különböző egyéb népszerű technikai indikátorokat.

Egyensúlyban lévő mennyiség indikátor (OBV)

Az on-balance volume indikátor egy technikai indikátor, amely egy kriptopénz kereskedési volumenére összpontosít. Joseph Granville hozta létre azzal a meggyőződéssel, hogy a kereskedési volumen a piacok ármozgásának egyik fő mozgatórugója. Az OBV egy kumulatív mutató, amely egy adott időszakon belül szereplő napok kereskedési volumene alapján emelkedik és csökken. A trendek megerősítésére szolgál, mivel az élő kriptográfiai grafikonok megtekintésekor a kereskedőknek emelkedő árakat kell látniuk, amelyeket emelkedő OBV kísér. A csökkenő árakat csökkenő OBV-nek kell kísérnie.

Mozgó átlag konvergencia eltérés (MACD)

A mozgóátlag konvergencia divergencia egy olyan mutató, amely a 12 napos és 26 napos EMA-k közötti különbséget méri a MACD vonal kialakításához, és mind a vételi, mind az eladási jelzések azonosítására szolgál. Ez egy oszcillátor, ami azt jelenti, hogy egy olyan mutató, amely egy központosított vonal felett és alatt ingadozik. Amikor a 12 napos EMA a 26 napos EMA alatt keresztezi, a MACD eladási jelzést mutat, míg az ellenkezője azt jelzi, hogy ideje megvenni a vizsgált eszközt. Minél nagyobb a távolság a két vonal között, annál erősebb a MACD leolvasása!

A mutatónak van egy jelzővonala is, amely a 9 napos EMA. Ha a MACD a jelzővonal fölé kereszteződik, az gyakran azt jelenti, hogy ideje vásárolni, míg ha alatta kereszteződik, az azt jelenti, hogy ideje eladni. A MACD indikátor egy hisztogramot is tartalmaz a MACD és a jelzővonal közötti különbség mérésére.

Relatív erősség index (RSI) A relatív erősség index (RSI) egy momentum indikátor, amelyet annak mérésére használnak, hogy egy eszköz túlvásárolt vagy túladott állapotban van-e. Az RSI oszcillátorként, azaz két szélsőérték közötti vonalként jelenik meg, és 0 és 100 között mozoghat.

A mutató 14 napos időkeretet használ, és egy kriptopénz akkor tekinthető túladottnak, ha az értéke 30 alá esik, és akkor tekinthető túladottnak, ha az értéke 70 fölé mozog. A túlvett állapot eladási jelzést, míg a túladott állapot vételi jelzést jelent.

Bollinger sávok

A John Bollinger által kifejlesztett Bollinger-sávok segítenek a kereskedőknek azonosítani az eszközök, köztük a kriptovaluták árfolyamának rövid távú ármozgásait. A Bollinger-sávokat egy 20 napos mozgóátlag felhasználásával, valamint a mozgóátlaghoz egy standard eltérés hozzáadásával és levonásával hozzák létre.

A Bollinger-sávok paraméterei testre szabhatók, a sávok a kriptovaluta árfolyamától függően bővülnek és szűkülnek. A sávok a magasabb vagy alacsonyabb volatilitású időszakokat mutatják, és nem önmagukban, hanem más mutatókkal együtt kell használni őket.

Ha egy kriptopénz árfolyama a felső sáv fölé mozog, akkor az túlvásároltnak, míg az alsó sáv alatti mozgást túladottnak tekintik. A Bollinger-sávok azon a koncepción alapulnak, hogy az alacsony volatilitású időszakokat magas volatilitású időszakok követik, ami azt jelenti, hogy amikor a sávok a magas volatilitású időszakokban elválnak egymástól, a folyamatban lévő trend a végéhez közeledhet. Hasonlóképpen, amikor a sávok közel vannak egymáshoz, akkor az eszköznek magas volatilitású időszaknak kell eljönnie