, 2023/4/14

Mi az a Bitcoin feleződés? A "blokk" egy olyan fájl, amely 1 MB Bitcoin (BTC) tranzakciós rekordot tartalmaz a Bitcoin blokkláncán. A "bányászok" úgy versenyeznek a következő blokk hozzáadásáért, hogy egy összetett matematikai problémát oldanak meg speciális hardver segítségével, egy véletlenszerű 64 karakteres kimenetet állítanak elő, amelyet "hash"-nek neveznek, befejezik a folyamatot, és lezárják a blokkot, hogy ne lehessen megváltoztatni. A blokkok befejezésével a bányászok Bitcoin-t kapnak.

Bitcoin felére csökken

Hogyan működik tehát a Bitcoin felezési ciklusa? A bányászoknak blokkonként 50 BTC-t fizettek, amikor a kriptopénz kezdetben létrejött. A korai felhasználókat így lehetett a hálózat bányászására csábítani, még mielőtt nyilvánvalóvá vált volna, hogy mennyire lesz sikeres. Az új Bitcoinok létrehozásának üteme 210 000 bányászott blokkonként, vagyis nagyjából négyévente csökken a felére, amíg mind a 21 millió Bitcoin bányászása meg nem történik. A Bitcoin felezési dátumok története szerint a legutóbbi három felezésre 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban került sor.

Az első Bitcoin feleződés vagy Bitcoin felosztás 2012-ben történt, amikor a blokk bányászatáért járó jutalom 50-ről 25 BTC-re csökkent. A 2016-os felező esemény 12,5 BTC-re csökkentette az ösztönzőket minden egyes bányászott blokkért, és 2020. május 11-től minden egyes új bányászott blokk már csak 6,25 új BTC-t generál. Várhatóan 2024-ben kerül sor a következő Bitcoin-feleződésre. Ez a rendszer nagyjából 2140-ig fog tartani.

Miért történik a Bitcoin feleződés?

A Bitcoin bányászati algoritmusa úgy van programozva, hogy tízpercenként keressen új blokkokat. A blokkok megtalálásának ideje csökken, ahogy egyre több bányász csatlakozik a hálózathoz és növeli a hashing teljesítményt. A 10 perces célkitűzés visszaállítása érdekében a bányászati nehézségi szintet körülbelül kéthetente egyszer visszaállítják. A blokkok megtalálásának átlagos ideje folyamatosan 10 perc alatt maradt (nagyjából 9,5 perc), mivel a Bitcoin-hálózat az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt. A Bitcoin készlete 21 millió egységre van korlátozva. Az új BTC-k generálása leáll, amint a teljes szám eléri a 21 milliót.

A Bitcoin felezése biztosítja, hogy az egyes blokkokban bányászható Bitcoinok mennyisége idővel csökken, így a BTC ritkábbá és értékesebbé válik. Logikusan a Bitcoin bányászatra való ösztönzés csökkenne, amikor minden egyes felezés befejeződik. A Bitcoin feleződések viszont a BTC árának masszív emelkedéséhez kapcsolódnak, ami a bányászokat arra ösztönzi, hogy többet bányásszanak, még akkor is, ha a kifizetéseik a felére csökkentek. A Bitcoin-bányászokat arra ösztönzik, hogy az árak emelkedésével folytassák a bányászatot. Másrészt a bányászok elveszíthetik az ösztönzést arra, hogy több bitcoint hozzanak létre, ha a digitális valuta ára nem emelkedik, és a blokkjutalmak csökkennek. Ennek oka, hogy a Bitcoin bányászata időigényes és drága művelet, amely sok számítógépes teljesítményt és áramot igényel.

Miért számít a Bitcoin feleződése?

A Bitcoin feleződését általában nagy felfordulás kíséri a kriptovaluta számára. A felezési ciklus eredményeként csökken a rendelkezésre álló Bitcoin-kínálat, ami növeli a még bányászásra váró Bitcoinok értékét. És az ilyen változásokkal együtt jár a profitszerzés lehetősége is. 2012. november 28-án, amikor a BTC ára 12 dollár körül volt, történt az első feleződés; egy évvel később a Bitcoin már közel 1000 dollárra emelkedett. A második feleződés 2016. július 9-én következett be, és a Bitcoin ára akkor 670 dollárra zuhant, de 2017 júliusára 2550 dollárra emelkedett.

A Bitcoin az év decemberében érte el minden idők legmagasabb árfolyamát, körülbelül 19 700 dollárt. A Bitcoin ára a legutóbbi feleződés idején, 2020 májusában 8 787 dollár volt, és az azt követő hónapokban robbanásszerűen emelkedett. Természetesen más elemeket is figyelembe kellett venni, amikor elemeztük a Bitcoin halving utáni fellendülését:

A kriptovalutákról és a Bitcoinról szóló több sajtóvisszhang.

A digitális eszköz anonimitása iránti rajongás.

A valuta valós felhasználási eseteinek fokozatos növekedése.

Ha azonban hiszünk a történelem értékében, akkor a korábbi Bitcoin feleződések hosszú távon bikásan befolyásolták a kriptovaluta árfolyamát. A Bitcoin fennállásának harmadik feleződése viszont szinte biztos, hogy többféle módon is hatással lesz a BTC ökoszisztémájára. Elsősorban azért, mert a bányászat gazdasági haszna egyre kevésbé lesz csábító, a kevésbé hatékony bányászok számára pedig veszteségessé válik, így a Bitcoin-bányászok száma az előrejelzések szerint széles körben csökkenni fog. A Bitcoin feleződése rendszeresen szimbolizálja a Bitcoin deflációs tendenciáját. Ez a Bitcoin bikaügyének lényege a kezdetektől fogva; vagyis a Bitcoin decentralizált kriptopénz lévén nem nyomtatható a kormányok vagy központi bankok által a feledés homályába, és a teljes kínálat teljesen ismert.

A Bitcoin feleződésének következményei

Ami a feleződés tágabb értelemben vett következményeit illeti, a Bitcoin bányászatáért járó alacsonyabb jutalom csökkenteni fogja azt a pénzösszeget, amelyet a bányászok új tranzakciók blokkláncra való felvitelével kereshetnek. A bányászok jutalmai határozzák meg a forgalomba kerülő új Bitcoinok áramlását. Ennek eredményeképpen e kifizetések megfelezése csökkenti az új Bitcoin beáramlását. Itt jön a képbe a kereslet és a kínálat közgazdaságtana. Miközben a kínálat csökken, a kereslet ingadozik (nő vagy csökken), és ennek következtében változik az ár.

A Bitcoin inflációs rátája is csökken a felezési esemény miatt. Az infláció valaminek, ebben az esetben a valutának a vásárlóerejének a csökkenése. A Bitcoin alapvető infrastruktúráját azonban úgy tervezték, hogy deflációs eszköz legyen. Ennek elérésében a felezés döntő szerepet játszik. A Bitcoin inflációs rátája 2011-ben 50% volt, de a 2012-es felezés után 2012-ben 12%-ra, 2016-ban pedig 4-5%-ra zuhant. Jelenleg 1,77%-os inflációs rátával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy minden egyes feleződés után a Bitcoin értéke növekszik. Történelmileg minden feleződési esemény a Bitcoin bikafutását eredményezte. Az ár emelkedik, mivel a kínálat csökken, ami a kereslet növekedését eredményezi. Ez az emelkedő tendencia azonban nem lesz azonnali.

A matematikai rejtvényeket megoldó számítógépek működtetéséhez használt áram magas költsége miatt a BTC árának jelentősen emelkednie kellene ahhoz, hogy a bányászok feleannyi érmét kapjanak. A bányászok nehezen tudnak majd versenyképesek és üzletben maradni, ha az ár nem emelkedik a jutalom csökkenésével párhuzamosan. A bányászoknak a lehető leghatékonyabbnak kell lenniük, ezért olyan új technológiára lesz szükségük, amely több hash-t tud generálni másodpercenként, miközben kevesebb energiát fogyaszt és csökkenti a rezsiköltségeket.

Továbbá több országból is érdeklődés mutatkozik a valuta iránt, és ezek gazdasága hatással lehet a Bitcoin árfolyamára. Ennél is fontosabb, hogy a Bitcoin árfolyama valószínűleg emelkedni fog a mostani nagyobb láthatóság miatt. A tranzakciók mennyisége csak növekedni fog, ahogy egyre több üzlet, kisvállalkozás, sőt jelentős intézmény is részt vesz a Bitcoinban és a blokkláncban.

Mi lenne, ha a bányászok jelentős része hirtelen kiszállna a versenyből?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, először a hash rate-ről kell beszélnünk. A Bitcoin-bányászatban a hash-ráta a másodpercenként végrehajtott SHA256 számítási műveletek száma. Ez az érték a bányászok számának növekedésével nő, ami azt jelenti, hogy a hálózat gyorsabb és biztonságosabb. Ha sok bányász úgy dönt, hogy egyszerre távozik, a hálózat egy pillanatra szűk keresztmetszetet tapasztalhat, mivel a felhasználók gyorsabb láncokra vándorolnak, ami megkönnyíti a csaló felhasználók számára, hogy a hálózat nagy darabjait átvegyék. A történelmi bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a feleződési események nem okoznak ilyen reakciót. Amikor az első feleződés 2012-ben bekövetkezett, a Bitcoin hash-ráta 2012 decemberétől 2013 február közepéig némileg visszaesett.

Ezt követően mind a hash-ráta, mind a bányászat jövedelmezősége nőtt. Ez azt jelenti, hogy amint a por leülepedik, a felezés mind a bányászok, mind a hálózat egésze számára előnyös. Hasonló forgatókönyv játszódott le a Bitcoin második feleződésekor is, de a kedvező hatások csak később jelentkeztek. A hash-ráta folyamatosan emelkedett, de a bányászat jövedelmezősége csak közel egy évvel a felezés után állt helyre. Ha ez a minta a következő eseményre is folytatódik, a bányászat jövedelmezősége hosszú távon csökkenhet.

Mikor lesz a következő Bitcoin felezési esemény?

A valaha létező 21 millió BTC-nek körülbelül több mint 18,5 millió, azaz majdnem 89%-át bányászták már ki és van forgalomban. Naponta körülbelül 900 új Bitcoint bányásznak ki és juttatnak digitális forgalomba, miközben a gyorsabb bányászati sebességek magasabb bányászati arányokat eredményeztek, így ennél több is lehet.

Ahogy a felezések folytatódnak, a Bitcoin-kínálat növekedésének üteme lassulni fog, amíg mind a 21 millió BTC-t ki nem bányásszák; az előrejelzések szerint az utolsó Bitcoin-töredékeket 2140-ben bányásszák ki.

A blokk bányászatáért járó kifizetés a jövőben ismét a felére fog csökkenni, de konkrét dátumot még nem határoztak meg. Amikor a 210 000. blokkot bányászták a legutóbbi felezés óta, akkor derül ki a válasz. Tekintettel arra, hogy 10 percenként bányásznak új bitcoint, a következő feleződésre valószínűleg 2024 elején kerül sor - ekkor a bányászok kifizetése 3,125 BTC-re csökken.