, 2023/4/11

A "bika" és a "medve" kifejezést általában a részvénypiacok teljesítményének leírására használják - hogy felértékelődnek vagy leértékelődnek. Ebben az összefüggésben az emelkedő piacot bikapiacnak, míg a csökkenő piacot medvepiacnak nevezik. Tekintettel arra, hogy a kriptopiac általában volatilis és napi szinten ingadozik, ezeket a kifejezéseket hosszabb időszakokra használják, amelyekben vagy többnyire emelkedő vagy csökkenő mozgást tapasztalunk.

Bika vs  medve kriptopiac

Hasonlóképpen, a piacokon bekövetkező változásokat a jelentős (legalább 20%-os) kilengések jelzik bármelyik irányba. Ebben a cikkben arra összpontosítunk, hogy ezek a trendek hogyan vonatkoznak a kriptopénzekre. Konkrétan a következőket fogjuk megvitatni: Mi az a bika- vagy medvepiac? Mi jellemzi a bikapiacokat és a medvepiacokat? Honnan lehet tudni, hogy bika vagy medve kriptopiacon vagyunk-e? A legfontosabb különbségek a bika- és medvepiac között, és hogyan fektessünk be medve vs. bika piacon.

Mi az a bikapiac?

A bikapiac általánosan kedvező gazdasági körülményekre utal. Azt jelenti, hogy egy piac emelkedőben van, és általában pozitív befektetői vélemények is kísérik az aktuális emelkedő tendenciával kapcsolatban. Egy bikapiacon az eszközárak tartós emelkedése tapasztalható, amelyet erős gazdaság és magas foglalkoztatási szint kísér. Ez a kriptopénzpiacokra és a hagyományos piacokra egyaránt vonatkozik. A kriptopénzek esetében azonban gyakoribbak az erősebb és következetesebb bikapiaci kriptopiaci szakaszok.

Milyen egy bikafutás a kriptopiacokon jellemzően? A 40%-os árfolyam-emelkedés egy-két nap alatt eléggé megszokott forgatókönyv. Ennek oka, hogy a kriptopiacok viszonylag kisebbek, mint a hagyományos piacok, és ezért volatilisebbek is. A "bikapiac" kifejezés vélhetően a bika harcstílusából ered, amelyben szarvával felfelé irányuló mozdulatokkal támad ellenfeleire. Manapság a "bikás" piac vagy befektető általában optimizmust jelent egy eszköz folyamatos értéknövekedésével kapcsolatban.

A kriptopiacon a rohamozó bika a kriptovaluták bikás szakaszát hirdeti. Itt megfigyelheti, hogy a kriptovaluták értéke növekszik az általánosan kedvező gazdasági feltételek és az optimista befektetők mellett, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a növekvő kriptoportfóliójukból. Röviden fogalmazva, a befektető értékpapírok vásárlásával indítja el a bikapiacot. Ez fiat valutával is megtehető, mivel a bikapiacok jellemzően emelik az értékpapírok árfolyamát. A bikapiac addig tart, amíg a kereslet meghaladja a kínálatot. Egy idő után a bika úgymond belefárad, a piac változik, és medvepiacba fordul.

Mi okozza a bikapiacot?

Mint korábban említettük, a befektetők azok, akik elindítják a bikapiacot. Amikor úgy érzik, hogy az árak emelkedni kezdenek, és ez hosszabb ideig folytatódni fog, elkezdenek részvényeket vásárolni (alacsony áron), és optimisták a befektetésük megtérülését (ROI) illetően. A befektetők fokozott optimizmusa szintén a részvényárak további emelkedését okozza. Vannak más tényezők is, amelyek bikapiac kialakulását okozzák. Ezek közé tartozik az erős bruttó hazai termék (GDP) és az alacsony munkanélküliségi ráta. Általában a kedvező piaci feltételek a befektetők bizalmának növekedését okozzák.

A kriptopénzek bikapiacát hasonlóképpen hasonló tényezők befolyásolják, mint a hagyományos piacokat. A kriptopiacok azonban még viszonylag újak a színtéren, szemben a hagyományos értékpapírokkal, amelyek már több száz éve léteznek. Mivel összesen kevesebb a befektető, a kriptopiacokat a saját résükre jellemző tényezők is mozgathatják.

Például a kripto bikafutásokat olyan dolgok vezérelhetik, mint például:

A mainstream és a popkultúra támogatása: Gondoljunk csak a 2017-es bikafutásokra, amelyeket olyanok befolyásoltak, mint Paris Hilton és DJ Khaled, valamint olyan műsorok, mint a The Big Bang Theory.

Intézményi tőke bevezetése: Jó példa erre a MicroStrategy 650 millió dolláros Bitcoin (BTC) befektetése (több mint 70 000 BTC).

A hagyományos pénzügyek növekvő optimizmusa: A JPMorgan stratégái szerint a Bitcoin akár 146 000 dollárig is emelkedhet.

A hagyományos pénzügyeket fenyegető egyedi események: A COVID-19 például sok embert arra késztetett, hogy a kriptó felé forduljon a hagyományos pénzügyi piacokat sújtó járvány okozta stressz közepette.

A kripto bikapiac jellemzői

A bikapiacot jellemző tipikus attitűdök és cselekedetek:

Tartósan emelkedő árak;

Erős kereslet a gyenge kínálat ellenére;

Megnövekedett befektetői bizalom a piac iránt;

Bizonyos projektek túlárazása;

A kriptopénzekről szóló beszélgetések beillesztése a mainstream médiába, valamint a közösségi médiába;

Általános érdeklődés a kriptopénz iránt a hírességek, influencerek és más szektorok körében, akiket korábban nem feltétlenül érdekelt a kriptopénz;

Az árak kemény emelkedése jó hírek esetén;

Enyhe áresés rossz hírek esetén.

Mi az a "bikafutás" a kriptóban?

A bikafutás olyan hosszabb időszakot jelent, amikor sok befektető vásárol kriptovalutákat. Jellemzőek a fent említett jellemzők, mint például az emelkedő árak, a kínálatot meghaladó kereslet és a magas piaci bizalom. A befektetői bizalom jellemzően pozitív visszacsatolási hurkot indít el, ami tovább hosszabbítja a bikafutást (több befektetés, folyamatos árnövekedés). A kriptopénzek esetében különösen, egy adott kriptopénz árfolyamát nagymértékben befolyásolja és hajtja az eszközbe vetett közbizalom.

Mi az a medvepiac?

Másrészt medvepiacról akkor beszélünk, ha a kriptopénzek értéke legalább 20%-kal csökkent és tovább csökken. Erre példa a 2017 decemberében bekövetkezett híres kriptopénz-összeomlás, amikor a befektetők a Bitcoin néhány nap alatt 20 000 dollárról 3200 dollárra zuhant. A csökkenő medvepiacot a korábbi csúcsokról érkező 20%-os vagy annál nagyobb esés jellemzi. Mint ilyen, az árak alacsonyak és folyamatosan esnek. A csökkenő tendencia szintén befolyásolja a befektetők kilátásait, és állandósítja a további csökkenő tendenciát. A "medve" kifejezés feltehetően a medve harci stílusából származik - magasról indul, majd lefelé irányuló karmokkal és teljes súlyával lefelé nyomulva támad.

Medvepiac idején a gazdaság lassú, magas munkanélküliségi rátával. Ezek az állapotok rossz gazdaságpolitikából, geopolitikai válságokból, kipukkadt piaci buborékokból és akár természeti katasztrófákból is adódhatnak. A medvepiacokról hiányzik az általános optimizmus és bizalom is, ami a legtöbb befektetőben a bikapiacok idején tapasztalható. Jellemzően a kriptokereskedők célja, hogy medvepiac idején, különösen a mélyponton eszközvásárlásra törekedjenek. Nehéz lehet azonban pontosan tudni, hogy mikor ért véget egy medvepiac, így a befektetők nehezen vállalják a kockázatot és vásárolnak alacsony értékű kriptót, amely lehet, hogy helyreáll, de az is lehet, hogy nem.

Az árak jellemzően abban a pillanatban esnek, amikor a piac egy adott kriptopénzre vagy részvényre vonatkozó kedvezőtlen körülményekről szóló híreket kap. A lefelé tartó spirál hatására egyre többen tartózkodnak a befektetésektől, mivel úgy vélik, hogy hamarosan újabb rossz hírek érkeznek, és fel kell készülni a legrosszabbra.

Néhányan pánikból el is adják a részvényeiket, ami tovább fokozza a csökkenő tendenciát. A medvepiacok végül általában megnyugszanak, és a befektetők lassan visszanyerik bizalmukat, ami ismét egy új bikaciklust indít el.

Mi okozza a kripto medvepiacot?

Az árképzés csökkenő tendenciája tipikusan medvepiac kialakulását okozhatja. Ahogy az árak tovább csökkennek, a befektetők ezzel egyidejűleg elveszítik a bizalmukat abban, hogy az árak helyreállnak, ami további csökkenő tendenciákat eredményez. Általában olyan dolgok, mint a háborúk, politikai válságok, világjárványok és lassú gazdaságok kiválthatják egy medvepiac kezdetét. A kormányzati beavatkozás is okozhatja a medvepiac kezdetét. A kriptopénzek esetében azonban sokkal nehezebb megjósolni, hogy a korábbi trendek alapján mikor kezdődik egy medvepiac. Míg a részvénypiac már évtizedes adatokkal rendelkezik, amelyekre a befektetők és az elemzők támaszkodhatnak, addig a kriptopiac viszonylag fiatal.

Bár a medvepiac okai eltérőek, van néhány általános jelzője annak, hogy egy medvepiac be fog indulni. A kriptopiaci medvepiac kialakulásának néhány indikátora a következő:

Alacsonyabb kereskedési volumen: Ez általában azt jelenti, hogy az emberek a piaci bizonytalanság miatt elkezdték tartani az érméiket.

Negatív hangulat a hagyományos pénzügyek részéről: Erre példa volt, amikor a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon 2017-ben csalásnak nevezte a Bitcoint, alig néhány hónappal azelőtt, hogy elérte a 20 000 dolláros darabonkénti árfolyamot, majd azonnal összeomlott.

Halálkereszt: Egy technikai indikátor, amely egy eszköz 50 napos mozgóátlagról a 200 napos mozgóátlagra való átlépésére vonatkozik.

Backwardation (visszalépés): Amikor egy eszköz ára a határidős piacon alacsonyabb, mint az aktuális piaci ár.

A szövetségi alapkamatláb változásai: Az a kamatláb, amelyen a bankok a felesleges tartalékaikat egy napra kölcsönadják/hitelezik.

A szabályozó szervek beavatkozása: Példa erre a kínai kormány kriptoszoftverekre és bányászatra vonatkozó korlátozásai. Az ilyen beavatkozások sok bányászati műveletet kényszerítenek offline állapotba, ami széleskörű bizonytalanságot okoz.

A kriptopiaci medvepiacok jellemzői

A medvepiacot jellemző tipikus magatartások és cselekedetek a következők:

Tartósan csökkenő árak;

A kínálat nagyobb, mint a kereslet;

A piacba vetett befektetői bizalom hiánya;

A kriptopénzekről való beszéd (vagy negatív beszéd) hiánya a mainstream médiában, valamint a közösségi médiában;

Általános bizalmatlanság a kriptopénzekkel szemben a közgazdászok, elemzők és a hagyományos pénzügyesek körében;

Alacsonyabb csúcsok jó hírek esetén;

Alacsonyabb mélypontok rossz hírek esetén.

Bika vs. medvepiac: Fő különbségek

Sokan felteszik a kérdést, hogyan lehet megállapítani, hogy kriptobika vagy medvepiac van-e? Bár mindkettőt nagyrészt a kriptopénzek árfolyamának iránya jelöli, vannak kulcsfontosságú különbségek, amelyeket a befektetők figyelembe vehetnek. A bika- és medvepiaci trendek hatása a kriptopénzekre általában ugyanaz, mint a részvényekre. A kriptopénzek esetében azonban a kriptopénzek ingadozásokra való érzékenysége miatt a trendek különböznek. Mint ilyen, a kriptopiacok általában gyorsabban mozognak, amint a bika- vagy medvepiaci trendek érvényesülnek. A bika- és medvepiacokat a részvényeknél is könnyebb észrevenni.

A kriptopénzek esetében ez nem biztos, hogy így van, mivel a kripto befektetők olyan visszajelzéseket adnak, amelyek másképp hatnak a kriptóra, mint a részvényekre.

Tegyük fel például, hogy a kriptopiacok épp egy medvepiacról lábadoznak. Ilyenkor egy befektető jellemzően egy medvepiac alján lép bika befektetői üzemmódba. Következésképpen ez sokkal gyorsabban fogja felfelé hajtani a kriptoárakat. A kripto bikapiacok általában gyorsan mozognak a részvényekhez képest. Rövidebb életűek is, általában csak néhány naptól egy hónapig tartanak. Ezután, ahogy a bikapiac tovább erősödik, a befektetők ezután lassan csökkenni fognak, mert valószínűleg eladják a valutát és készpénzre váltják. Emiatt a bika- és medvepiacok másképp hatnak a kriptopénzekre, mint a részvényekre, a hozzáadott volatilitás és a tőzsdék gyorsasága miatt.

Kínálat és kereslet

A bikapiacon a kriptovaluták iránti kereslet erős a gyenge kínálat közepette. Sok befektető szeretne kriptót vásárolni, de kevesen hajlandóak megválni tőlük. Ez tovább növeli az árakat, mivel a befektetők versengenek azért, hogy megvásárolják, ami elérhető.

Medvepiacon viszont többen adnak el, mint ahányan vásárolnak (a befektetési elvvel ellentétben). A kereslet kisebb, mint a kínálat, ami további áresést okoz.

Piaci forgatókönyv

Az emelkedő GDP bikapiacot indít el, míg a csökkenő GDP medvepiac kialakulását jelzi. Ennek oka, hogy a GDP jellemzően a vállalatok bevételeinek növekedésével és a munkavállalók növekvő fizetéseivel együtt emelkedik. Ezek együttesen lehetővé teszik a fogyasztói kiadások növekedését.

A másik oldalon a GDP akkor csökken, amikor a vállalatok bevételei gyengék, a bérek pedig alacsonyabbak vagy stagnálnak. Így a medvepiacok jellemzően gazdasági recessziókat kísérnek, amikor a GDP két egymást követő negyedévben csökken.

A gazdaságra gyakorolt hatás

A medvepiac gyenge gazdasághoz kapcsolódik. Amikor a vállalkozások nem érik el a bevételi célokat, és a fogyasztók nem költenek eleget, a nyereség csökken, és ez negatívan hat a gazdaságra. Ugyanez a hozzáállás tükröződik a kriptókban és a részvényekben is, ahol az emberek a körülmények miatt haboznak kereskedni vagy befektetni.

Másrészt a bikapiac erős gazdasághoz kapcsolódik, amely során a fogyasztói kiadások magasabbak és a profitok jelentősebbek. A részvényekkel és kriptókkal való kereskedés is növekszik a bikapiacok idején.

A befektetők kilátásai

A befektetői pszichológia és a kriptopiac teljesítménye szorosan összefügg. Bikapiac idején a kriptopénzek árfolyamának emelkedése tovább növeli a befektetők bizalmát. Ennek eredményeképpen több befektető ösztönözve van arra, hogy befektetéseket helyezzen el a piacon a jó nyereség reményében.

Medvepiacon a befektetők kriptopiaccal kapcsolatos hangulata általában negatív. Így egyesek pánikból eladják a birtokaikat, ami tovább csökkenti az árakat és még több befektetőt késztet hasonlóan cselekedni.

Részvényárfolyam

A kriptopénzek aktuális árfolyamának megnézése az egyik leggyorsabb módja annak, hogy megállapítsuk, bullish vagy bearish piacon vagyunk. Sőt, az emelkedő eszközárak a piaci bizalmat és a közelgő bikafutást jelzik. Ezzel szemben a csökkenő eszközárak alacsony bizalmat és közelgő medvepiacot jeleznek.

Likviditás

A bikás piac magasabb likviditással rendelkezik, ahol a részvényekkel alacsonyabb tranzakciós költségek mellett lehet kereskedni, mivel a befektetők nagymértékben bíznak a gyors és stabil hozamokban. Másrészt a medvepiac alacsonyabb likviditással rendelkezik, mivel az általános piaci feltételekbe vetett bizalom hiánya miatt.

Nemzetközi befektetések

A bikapiacokat tartós árfolyam-emelkedés jellemzi. Így több befektető bízik a tartós emelkedésben, és hajlandóbbak kockázatot vállalni. Ezzel szemben a medvepiacon csökkenő árak szintén kevesebb befektetői bizalommal járnak.

Munkaerőpiac

A munkanélküliségi ráták szintén szorosan kapcsolódnak a piaci trendek elmozdulásához. A bikapiacon a munkanélküliségi ráták csökkennek az erőteljesebb gazdaság és a fogyasztók jobb vásárlóereje közepette. Medvepiacok idején azonban a vállalatok általában csökkentik a munkavállalók számát, ami a munkanélküliségi rátákat felfelé hajtja. Ez szintén hajlamos meghosszabbítani a medvepiacot, mivel az emberek kevesebbet keresnek, a vállalatok is kevesebb bevételre tesznek szert.

Bika- vagy medvepiacon jobb vásárolni?

A kriptokereskedők általában medvepiacok idején vásárolnak az alacsonyabb kriptopénzárak előnye miatt. Így amikor bullish piacok alakulnak ki, nagyobb esélyük van arra, hogy komoly nyereséget érjenek el. Azonban a bikapiacon történő vásárlásnak is van előnye. A bullish piacok alatti vásárlás hozzájárulhat az emelkedő trendhez, és ezért a piac erősödésével a profitot is növelheti.

Mindkét stratégia kockázatokkal jár, mint minden más taktika a kereskedésben. A kulcs tehát az, hogy valóban képes legyél megérteni a történelmi trendeket, és naprakész maradj a kriptovaluta hírekkel. Valószínűleg bikákba és medvékbe is bele fogsz futni, amíg kriptóba fektetsz, ezért a legjobb, ha megfontolod, hogy mindkettőbe fektess.

Hogyan fektessünk be egy bikapiacon?

Ha bikapiacra fektetsz be, mindig az a legjobb, ha korán felismered a trendet, így szintén korán vásárolhatsz. Később magasabb árfolyamon eladhatod, amikor a piac épp a csúcspontját éri el. A bikapiacok általában hosszú ideig tartanak, így az esetleges veszteségek általában minimálisak és átmenetiek. De mi van akkor, ha a dolgok váratlan fordulatot vesznek (például válság vagy szabályozói beavatkozás), és Ön medvepiac kialakulását érzékeli? Ebben az esetben a legjobb stratégia az, ha csökkented a pozícióidat, különösen a kevésbé bevált kriptókban. Lehet, hogy átmenetileg nemesfémekbe, készpénzbe vagy hasonló eszközökbe érdemes átcsoportosítani a pozícióit. Ezeknek ugyanis nagyobb esélyük van arra, hogy ellenálljanak egy összeomlásnak. A kriptovaluták a bullish piacok végén általában alacsonyabb árakon is elérhetőek, ezért tartsa nyitva a szemét, és használja ki a befektetései növelésének lehetőségét.

Hogyan fektessünk be medvepiacon?

A medvepiaci befektetés természetesen nagyobb kockázattal jár, mivel az árak alacsonyabbak, és a befektetők bizalma a kriptovaluták iránt alacsony vagy nulla. Ez a kockázat azonban a jövőbeni magasabb hozamok lehetőségével is jár. Így a kriptovalutákat akkor vásárolhatja meg, amikor alacsonyabb árfolyamokon vannak, és a következő bikapiac csúcsán eladhatja őket. Egy másik stratégia, amelyet a befektetők alkalmaznak, hogy eladják meglévő állományaikat, amint csökkenő tendenciákat észlelnek, majd később, a piac további csökkenésével jóval alacsonyabb áron visszavásárolják ezeket az állományokat. Nem lehet megmondani, hogy meddig tart egy medvepiac, különösen, ha recesszió vagy hasonló körülmények vezérlik. A probléma tehát az, hogy nem lehet tudni, hogy pontosan mikor fog tartani a mélypont, és mennyit eshetnek még az árak. Ennek következtében előfordulhat, hogy elhamarkodottan vásárol, vagy lemarad egy jó befektetésről.