, 2023/4/12

ApeCoin geo blokkolja az amerikai stakereket, két majom egyenként 1 millió dollárért eladó, piactér indult Az Egyesült Államok került fel a listára a régiók blokkolva egy közelgő ApeCoin staking weboldal használatához, a kapcsolódó DAO azt állítja, hogy a szabályozás a hibás.

ApeCoin geo blokkolja az amerikai stakereket

Egyesült Államok-beli székhelyű ApeCoin tulajdonosok kimaradhatnak a tétes jutalmakból, miután az Egyesült Államok felkerült azon régiók listájára, amelyek geo-blokkolták a közelgő APE tétes szolgáltatás használatát. A Horizen Labs blokklánc-infrastruktúrával foglalkozó vállalat, amely az ApeCoin decentralizált autonóm szervezet (DAO) nevében építi az oldalt, az ApeStake.io-t érintő november 24-i frissítésben hozta nyilvánosságra a hírt a Twitteren, mondván, hogy "sajnos a mai szabályozási környezetben nem volt jó alternatívánk".

Kanada, Észak-Korea, Szíria, Irán, Kuba, Oroszország és az orosz ellenőrzésű ukrajnai területek, a Krím, Donyeck és Luhanszk is szerepelnek a blokkolási listán.

A geoblokkolás megkerülésére valószínűleg van mód. A frissítés megjegyezte, hogy a weboldal csak egy interfész az Ethereum-alapú nyílt forráskódú okosszerződéssel való interakcióhoz, és "számos más" interfészt is készítenek a felek, például a tőzsdék és a decentralizált pénzügyi (DeFi) platformok.

A prominens Twitter-felhasználó, Zeneca közölte 312 00 követőjével, hogy az ApeStake.io által geoblokkolt régiókban élők továbbra is képesek lesznek tétet tenni az okosszerződéssel való közvetlen interakcióval vagy egy másik, geoblokkolás nélküli interfész használatával. A blokkolt régiókban élők VPN-t is használhatnak a tartózkodási helyük meghamisítására.

Az amerikai felhasználók blokkolásáról szóló döntés valószínűleg annak köszönhető, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) októberben vizsgálatot folytatott az APE-t létrehozó Yuga Labs ellen. A szabályozó azt vizsgálja, hogy a vállalat nem-pozitív tokenjei (NFT-k) inkább értékpapírként viselkednek-e, és ennek következtében megsértik-e a szövetségi törvényeket.

Két Bored Ape NFT-t egyenként közel 1 millió dollárért adnak el

Eközben néhány Bored Apes még a kriptotél mélyén is magas árakat ér el. A Yuga Labs zászlóshajójának, a Bored Ape Yacht Club (BAYC) kollekciójának egy NFT-je 800 Etherért kelt el.

A BAYC #232-t Deepak Thapliydal adta el Keungz álnevű NFT-gyűjtőnek - aki az OpenSea profilja szerint úgy tűnik, több Yuga Labs NFT-vel is rendelkezik -.

Thapliydal a Web3 infrastruktúra cég Chain vezérigazgatója, és azzal szerzett hírnevet, hogy február 12-én a CryptoPunk #5822 megvásárlása után 8000 ETH-ért, azaz 23,7 millió dollárért bekerült a Guinness Rekordok Világrekordjai közé a "legdrágább NFT gyűjtőcikk" megvásárlásával.

A BAYC #232 eladását szorosan követte egy másik november 24-én a BAYC #1268 eladása két ismeretlen pénztárca között 780 ETH-ért, azaz az eladás időpontjában közel 940 000 dollárért.

Az eladások azért jelentősek, mert az NFT-k jóval a gyűjtemény jelenlegi alsó ára felett keltek el, amely az elmúlt hónapokban csökkenést mutatott.

Az NFT Price Floor adatai szerint egy Bored Ape minimális ára a cikk írásakor valamivel kevesebb, mint 63 ETH, azaz körülbelül 75 600 dollár, és amerikai dollárban számolva 80%-kal alacsonyabb a május 1-jei 144,9 ETH-s, azaz több mint 391 000 dolláros akkori történelmi csúcshoz képest.

Az ApeCoin DAO piacot indít

Az ApeCoin-tulajdonosokból álló, közösség által vezetett DAO elindította saját piacterét, ahol a Yuga Labs ökoszisztémájából származó NFT-ket lehet vásárolni és eladni.

A találóan ApeCoin Marketplace névre keresztelt, a Snag Solutions NFT infrastruktúra cég által épített ApeCoin Marketplace november 24-én indult, és támogatja a BAYC, Mutant Ape Yacht Club, Bored Ape Kennel Club és Otherdeed NFT gyűjtemények tranzakcióit.

A Snag Solutions vezérigazgatója, Zach Heerwagen egy november 24-i Twitter-fonalban azt mondta, hogy a piactér "egyedi funkciókat tartalmaz", kifejezetten az NFT közösségek számára, beleértve az APE tétbe helyezésének lehetőségét.

Az egyedi piactér egyedi, kifejezetten a BAYC és Otherside közösségek számára kialakított funkciókat tartalmaz, beleértve az ApeCoin tétet és az NFT metaadatok integrációját. A piactér Heerwagen szerint "tiszteletben tartja a jogdíjakat, miközben erősen csökkenti a díjakat". Minden egyes eladás 0,25%-os szeletét egy több aláírással ellátott pénztárcában tartják, és a DAO kezdeményezések finanszírozására használják.

A piactér támogatása a jogdíjakat illetően azért történik, mert néhány más NFT piactér, mint például a Solana-alapú Magic Eden és az Ethereum-alapú LooksRare alapértelmezésben leállította a szerzői jogdíjak érvényesítését. Mások, mint például az OpenSea továbbra is érvényesítik a jogdíjakat, sőt, létrehoztak egy eszközt, amely segít az NFT-alkotóknak a jogdíjak láncon belüli érvényesítésében, lehetővé téve számukra, hogy feketelistára tegyék az NFT-ik jogdíjmentes piactereken történő értékesítését.