, 2023/4/12

Az altcoinok nem sokkal a Bitcoin (BTC) után jöttek létre, és alternatívát kínáltak a legelterjedtebb kriptopénzzel szemben. Mostanra az altcoinok a kriptopiac közel 80%-át teszik ki. Ráadásul jelenleg több mint 5000 altcoin van forgalomban.

Altcoin exchange 101

A másik oldalon az altcoinokba való befektetés nagyobb kockázatot jelent a hagyományos kriptopénzekhez, például a Bitcoinhoz és az Ethereumhoz (ETH) képest.

Az altcoinok lehetőséget kínálnak a felhasználóknak magas hozamra, különösen azoknak, akik tudják, hogyan tudnak több bevételt kicsikarni a már birtokolt altcoinokból. A felhasználók ezt egy gyors útmutatónak tekinthetik az altcoinokba először befektetők számára.

Mi az altcoin?

Az "altcoin" az "alternatív érme" rövidítése. Az altcoinok közé tartozik minden olyan kriptopénz érme, amely nem Bitcoin (BTC), és ide tartozik a Litecoin (LTC), Uniswap (UNI), Dogecoin (DOGE), Zcash (ZEC) és Cardano (ADA). A Bitcoin 2009-es indulása óta rengeteg kriptovaluta indult el a térben, és szinte naponta újabbak bukkannak fel. Ezek a Bitcoin-alternatívák kezdtek tovább eltérni a Bitcoin konszenzusmechanizmusától, és az adatvédelmi jellemzők, funkciók és ellátási ütemtervek különböző kombinációit tartalmazzák. A további funkciókat kínáló altcoin-stratégia csábítóbbá és értékesebbé teszi őket eredeti társukhoz (Bitcoin) képest, és további hasznosságot biztosít számukra a befektetők szemében. A jelenleg a piacon legelterjedtebb altcoinok közé tartoznak a következők.

Ethereum (ETH)

Az Ethereum a Bitcoin után a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, és ez a legnagyobb altcoin. Sok befektető azonban már nem tekint rá altcoinként az árstabilitási lehetőségei miatt; a legtöbb altcoinnál kockázatosabb befektetésnek számít, és közel áll a Bitcoinhoz. Ráadásul az Ethereum volt az első blokklánc, amely okosszerződésekkel indult útjára, ami viszont a decentralizált pénzügyek (DeFi) és az ebből következő, jelenleg használt újszerű pénzügyi eszközök kialakulását eredményezte.

Az Ethereum így tényleges pénzprotokollnak tekinthető, szemben a Bitcoinnal, amely elsősorban tranzakciós jellegű. Az Ethereumot kölcsönzésre, hitelfelvételre, shortolásra, longolásra és így tovább is lehet használni - mindezek egyike sem lehetséges a Bitcoin alaprétegén. A Bitcoinhoz képest az Ethereum főkönyvként működik, amelyre a befektetők decentralizált alkalmazásokat (DApps) építhetnek a natív tokenjeik (ETH) felhasználásával.

Litecoin (LTC)

A Litecoint a Bitcoin aranyának ezüst alternatívájának is nevezik, és az eredeti Bitcoin-mechanizmus elágazása. Más hashing algoritmussal (Scrypt) és gyorsabb blokkfeldolgozási sebességgel rendelkezik, ami 4x akkora termelési kapacitást eredményez, mint amit a Bitcoin tud nyújtani. Azonban úgy utasították el, mint egy felesleges (és végső soron szükségtelen) Bitcoin-ágazást.

Stellar (XLM)

A legtöbb kriptovalutával ellentétben a Stellar a nemzetközi banki átutalásokra összpontosít. A Stellar az elosztott főkönyvi technológiát (DLT) használja a különböző határokon átnyúló értékcseréhez, majd a kriptovalutákat fiatra váltja.

Ripple (XRP)

A Ripple (XRP) egy népszerű digitális fizetési platform, amely kriptopénzeket fogad. Ez is az egyik legelterjedtebb kriptovaluta, és olyan konszenzusmechanizmust használ, amely eltér a Bitcoin hagyományos proof-of-work (PoW) bányászati folyamatától.

Uniswap (UNI)

Az Uniswap az első decentralizált tőzsde (DEX), és az Ethereum blokkláncon működik. Ezért az Uniswap a platformján natív ERC-20 algoritmust használja. Mivel nyílt forráskódú, számos másoló versenytársat szült a térben, köztük a Sushiswapot (szintén Ethereumon) és a PancakeSwapot (a Binance Smart Chain-en).

Polkadot (DOT)

A Polkadot (DOT) Dr. Gavin Wood, az Ethereum egyik társalapítójának agyszüleménye. A Polkadot egy ígéretes blokklánc, mert a Cardanóhoz hasonlóan nagy része peer-to-peer kutatáson alapul. De ahelyett, hogy a tesztnet a saját blokkláncán lenne, mint a Cardano tesztnetje a saját láncán, a Polkadot először a Kusama-láncon indítja el kísérleti funkcióit tesztelésre.

Hol lehet altcoinokat vásárolni?

A számos altcoin megjelenése a Bitcoin-altcoin csereplatformok fejlődésének ugrásszerű növekedéséhez vezetett, növelve a piaci aktivitást. A legtöbb befektető azonban még mindig küszködik azzal, hogy hol vásároljon kis értékű altcoinokat. A "small-cap" kifejezés azokra a kriptókra utal, amelyek piaci tőkeértéke nem éri el az 1 milliárd dollárt. A kriptopénzekbe való befektetés során követendő jó általános elv, hogy piaci tőkeérték alapján csoportba rendezzük őket. A nagyobb piaci sapka általában biztonságosabb befektetést jelez, de ez nem egy kemény szabály, és a felhasználói tapasztalatok eltérőek lehetnek.

Ma már számos platform lehetővé teszi a kereskedők számára az altcoinok vásárlását, tartását és eladását. Azonban mindegyik platform különböző adatvédelmi irányelvekkel és funkciókkal rendelkezik. Így a legjobb altcoin tőzsde számos tényezőtől, többek között a vásárlói preferenciáktól is függ. Ugyanakkor sok felhasználó is veszteségeket szenvedett el a számos csereplatformon elkövetett csalások és hibák miatt. Ezért minden befektetőn múlik, hogy jó hírű tőzsdén bonyolít-e le tranzakciókat.

Sőt, ha egy befektető úgy dönt, hogy privát módon, közvetlen tranzakciókon keresztül kereskedik egy másik befektetővel, akkor némi időt kell szánnia a megbízható kereskedők azonosítására. A befektetések védelmének egyik legjobb módja az, ha a pénzeszközök lekötése előtt minden platformmal és kereskedővel kapcsolatban jelentős kutatást végeznek. Az új befektetők számára biztonságosabb elkerülni a kevésbé ismert platformokat, és ragaszkodni a jó hírű tőzsdékhez, mint például a Coinbase, Binance, KuCoin, eToro vagy Crypto.com.

Vásárlás előtt a felhasználóknak érdemes körülnézniük, hogy áttekintsék a saját joghatóságukban engedélyezett tőzsdéket, és ellenőrizni a tőzsdei piacokat, hogy biztosítsák, hogy hozzáférjenek az általuk választott kriptovalutákhoz. Az átváltási díjakat is bölcs dolog figyelembe venni, hogy ne kelljen többet költeni, amikor vannak olcsóbb lehetőségek is.

Hogyan lehet altcoinokat vásárolni?

A kriptovaluták vásárlásának folyamata a különböző platformokon némileg eltérhet, de a lépések többnyire hasonlóak és meglehetősen egyszerűek. Míg a tőzsdék a kezdők számára biztonságosak, és segítenek a felhasználóknak elkerülni a csalásokat, a haladó kereskedők akár a tőzsdén kívüli altcoinok megvásárlását is választhatják a tulajdonosoktól.

1. lépés. Döntse el a portfólió allokációjának százalékos arányát a befektetéshez.

A legtöbb altcoin még kísérleti fázisban van, míg sok más csapat már elindította érméit, majd eltűnt, miután a piacra dobta a kiutalt összegeket (más néven szőnyeghúzás). Így a blokkláncprojektek jelentős százaléka elég gyorsan elbukik. Az altcoinok vásárlása meglehetősen kockázatos befektetés, és viszonylag nagy az esélye annak, hogy az érme elsüllyed. Ezért biztonságosabb, ha a portfóliót különböző kockázati rétegekre osztjuk, különösen a kevésbé ismert altcoinokra szemet vetett befektetők számára.

2. lépés: Nézzen körül a legígéretesebb érmék között

Több ezer altcoin áll a befektetők rendelkezésére. Az, hogy valamelyik alkalmas-e befektetésre, több tényezőtől függ, többek között a befektető igényeitől és preferenciáitól. Így minden felhasználónak érdemes többet megtudnia a kedvenc projektjeihez kötődő altcoinokról. Meg kell vizsgálniuk a különböző jellemzőiket is, és ki kell választaniuk a számukra legvonzóbb érméket. Ezek a kérdések segítenek a felhasználóknak abban, hogy életképes döntésekhez jussanak, és kiválasszák a megfelelő altcoint, amelybe befektethetnek.

3. lépés: Cserélje a fiat valutát kriptopénzre

A legtöbb tőzsde nem fiat-felvételi platform, és nem támogatja az amerikai dollárban történő vásárlást. Így a befektetőknek támogatott kriptovalutákat kell vásárolniuk, majd azokat altcoinokra cserélniük a tőzsdén. Számos tőzsde lehetővé teszi a kriptovaluták közvetlen vásárlását hitelkártyával, így könnyen lehet érméket szerezni egy altcoin cseréhez.

4. lépés: Válassza ki a megfelelő tőzsdét

Miután a kriptovaluták zsákja készen áll az altcoin tőzsdén való kereskedésre, a befektetőknek azonosítaniuk kell azokat a tőzsdéket, amelyek a kedvenc altcoinjukat kínálják. Az új vásárlók nagyobb biztonságban vannak, ha a népszerű tőzsdéken kötnek ügyleteket, mivel ezeken magas a likviditás és kevesebb a csalási eset.

Ezért fontos, hogy megtaláljuk a különböző kriptopénz tőzsdéket, amelyek kedvező kereskedési párost kínálnak. Miután azonosították a kívánt kereskedési párt, a felhasználók elkezdik kereskedni érméiket. Mielőtt azonban végrehajtanák a kereskedést, itt van néhány kritikus kérdés, amit figyelembe kell venni:

Jó hírű-e a tőzsde?

Vannak-e korábbi jelentések a platformon hackelésről vagy hibakihasználásról?

Milyenek a díjaik a versenytársakhoz képest?

5. lépés: Válasszon egy devizapárt

A következő lépés az altcoinokat tároló Web 3.0 tárca csatlakoztatása a tőzsdéhez. A kereskedés végrehajtása előtt érdemes megjegyezni a devizapár trendjeit és az elmúlt hónap vagy néhány hét teljesítményét, hogy a felhasználó a legjobb időpontban kösse meg a kereskedést.

6. lépés: A kereskedés végrehajtása

Ha a feltételek ígéretesnek tűnnek, és a felhasználó készen áll a kereskedés megkötésére, akkor itt az ideje a végrehajtásnak. Ha először kereskedik, fektessen némi időt a megbízások működésének megismerésébe, majd adjon megbízást a kívánt altcoinra a tőzsdén.

7. lépés: Ellenőrizze, hogy az altcoinok már a pénztárcában vannak-e

Miután végrehajtotta a kereskedést, a kriptopénz már a tárcában fog ülni. A felhasználónak csak akkor kell átutalnia a pénzét a tőzsdéről a pénztárcájába, ha a tőzsde központosított. A DEX-ek esetében a pénzeszközöket nem a tőzsde őrzi, kivéve, ha azokat likviditási poolokhoz, hozamfarmoláshoz vagy más DeFi eszközhöz biztosítják. A kriptotárcák kétféle formában állnak rendelkezésre: hideg (más néven "kemény", mert hardveres) és meleg tárcák.

A hideg tárcák, mint például a Trezor és a Ledger, USB-szerű eszközök, amelyek a felhasználó privát kulcsait tárolják, így a hackerek számára nehézzé teszik a felhasználói pénzeszközök ellenőrzését anélkül, hogy a kemény tárcához is fizikai hozzáférésük lenne. A forró tárcák ezzel szemben online csatlakoztathatók és tárolhatók, akár telefonon (például Trust wallet), akár asztali számítógépen (Daedalus) vagy webes alkalmazáson (Metamask) keresztül. A forró tárcák biztonsági szempontból sérülékenyebbek, de az alacsonyabb biztonság nagyobb kényelmet biztosít a felhasználók számára.

Az altcoinok eladásának lépései

Altcoinok kriptovaluta tőzsdéi

Minden altcoin befektetőnek szüksége van egy kriptopénz-váltó platformra a kereskedés megkezdéséhez. Több száz kriptopénz tőzsde áll a felhasználók rendelkezésére. Azonban a legjobb, megbízhatónak mondható platformok közül csak kevés van. Az ideálisak kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a felhasználó körülményeit, tapasztalatait, preferenciáit és a kereskedés mögött álló okokat.

Az alábbiakban bemutatunk néhányat a legjobb tőzsdék közül, a felhasználói körülményektől és preferenciáktól függően.

Mobil felhasználók számára: Gemini

A Gemini egy elegáns mobilalkalmazással rendelkezik, amely kompatibilis az Android és iOS mobileszközökkel. A Gemini alkalmazással a felhasználók útközben is nyomon követhetik eszközeiket és kezelhetik pénztárcájukat.

Hasonlóképpen, a kriptotőzsde egy biztosított pénztárcával rendelkezik, amely további biztonsági réteget biztosít, és a Bitcoin mellett a Gemini akár 25 altcoin-t is támogat.

Aktív befektetőknek: eToro

Az eToro kriptotőzsde rendelkezik egy közösségi médiaplatformmal, amely összeköti a felhasználókat, és lehetővé teszi számukra az ötletek megosztását. Egyszerű felülete miatt ideális választás sok új befektető számára, akik nem szívesen merülnek mélyen a kriptókkal teli vizekbe.

Az eToro ráadásul egy további CopyTrader funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy portfóliójuk allokációját az eToro legsikeresebb kereskedőinek portfóliói alapján szabályozzák.

Azoknak a felhasználóknak, akik kripto-visszatérítéses jutalmakat szeretnének: Crypto.com

A Crypto.com akár 90 kriptovaluta tárolását, átutalását és cseréjét is támogatja a platformján. Van egy Visa kártyájuk is, amellyel a befektetők kriptovalutás fizetéseket végezhetnek, és akár 8% kripto-visszatérítést is kaphatnak.

Számos termékük van, köztük a Crypto Earn, a Crypto Credit, a DeFi pénztárca és még sok más. A Crypto.com a válasz minden olyan befektető számára, aki arra törekszik, hogy a kriptopénz tér növekedésének felgyorsításához olyan termékek és szolgáltatások széles skálájával járuljon hozzá, amelyek megkönnyítik a kriptovalutával újonnan ismerkedők számára a beszállást.

Altcoin mikro-capok számára: KuCoin

A KuCoin Exchange nem olyan nagy, mint a Binance vagy a Coinbase, de olyan élményt nyújt a felhasználóknak, amely megfelel a nagy versenytársainak. A KuCoin kereskedési botja például négy automatizált stratégiát kínál, amelyek segítenek a kezdő és a tapasztalt kereskedőknek, hogy többet tudjanak kihozni az eszközeikből.

A tőzsde azért vált népszerűvé, mert számos olyan kisebb tőkeértékű tokent kínál, amelyek a nagyobb tőzsdéken nem elérhetőek. A KuCoin olyan passzív jövedelemszerzési lehetőségeket is kínál, mint a soft staking. Van saját valutája is, a KCS, amelynek birtokosai számos előnyt élveznek, például kedvezményes kereskedési díjakat.

Az altcoinok változatossága érdekében: Binance

A Binance az altcoinok széles választékát támogatja (több száz kriptovaluta), és számos beépített funkciót kínál a passzív jövedelem iránt érdeklődő kereskedők számára. Ráadásul egyike azon kevés kriptoplatformoknak, amelyek lehetővé teszik a Tether (USDT), USD vagy BTC kereskedési párban történő kereskedést.

A Binance-nak is van saját érméje, a BNB, amelyet a befektetők az átutalási díjak finanszírozására használhatnak, és pénzügyi derivatívákat kínálnak kiválasztott helyeken.

Az altcoinok a megfelelő befektetés a kripto felhasználók számára?

Mint minden befektetés, a kriptoeszközökbe való befektetés sem különbözik a többitől, és sajátos kockázatokkal jár. A magas volatilitás azonban adott egy új piacon, és a hagyományos piacokhoz képest jelentős felfelé ívelő potenciált jelent. Bár az olyan "stabilabb" altcoinok, mint az Ethereum, látszólag kevesebb kockázattal rendelkeznek, nincs garancia arra, hogy a befektetés nagyobb hozamot hoz.

Mielőtt altcoinokba fektetnének, különösen az erősen volatilis opciókba, a felhasználóknak alapos kutatást kell végezniük, és csak annyit kell befektetniük, amennyit hajlandóak elveszíteni. Az altcoinokba való befektetés néhány előnye közé tartozik, hogy nagyobb teret kapnak a növekedésre, és egyesek érdekes hasznossággal rendelkeznek és ígéretes felhasználási eseteket mutatnak be.

A felhasználóknak tisztában kell lenniük az altcoinokba való befektetéssel kapcsolatos néhány egyéb kockázattal. Először is, több ezer van a piacon, és kihívást jelenthet, hogy ne diverzifikálódjon túl. Az alacsony likviditás hatással lehet a csúszásra és a tranzakciós díjakra, és az eladás később problémássá válhat. Nagyjából bárki indíthat altcoint. A házilag készített DAappok érzékenyek lehetnek a biztonsági exploitokra.

Mi a következő lépés?

Az, hogy a felhasználóknak érdemes-e altcoinokba befektetniük, számos tényezőtől függ, többek között a vásárlás okaitól, a kockázatkerüléstől és egyebektől. Ahogy a befektetők mondják a Wall Streeten: "A volatilitás a barátunk". Egy tendencia, amit szem előtt kell tartani, hogy az altcoinok ára még mindig a BTC-hez van kötve, így amikor a BTC emelkedik és csökken, az altcoinok általában követik (az ETH után). Mégis, a felhasználóknak óvatosnak kell lenniük, amikor fontolóra veszik, hogy melyik altcoinba fektessenek be.

Bár az altcoinok összességében hajlamosak az emelkedésre, a kudarcos projektek végül csak esni fognak. A legtöbb új projekt pedig elég gyorsan elhalványulhat. Másrészt az olyan szilárd altcoin projektek, mint az Ethereum, a Polkadot, a Cardano és a Polygon kiállták az idő próbáját, és megérdemlik a befektetők alaposabb vizsgálatát.