, 2023/4/4

A kriptomilliárdosok egymás utáni halála vad elméleteket vált ki a közösségben. Sokan a milliárdosok múltját okolták a halálesetekért, míg mások valamiféle bűntényre, sőt kivégzésre gyanakodtak.

A kriptomilliárdosok egymás utáni halála

Egy hónapon belül négy kriptomilliárdos halála keltette fel a kriptoközösség figyelmét. A halálesetek gyanús körülmények között történtek, és néhány milliárdos még riadót is fújt, hogy veszélyben van. Egy hónap alatt 4 kriptomilliárdos halt meg. Közvetlenül az FTX összeomlása előtt és közben.

Túl furcsa.

A spirál 2022 október vége felé kezdődött, amikor Nikolai Mushegian, a MakerDAO társalapítóját holtan találták egy Puerto Ricó-i tengerparton, alig néhány órával azután, hogy tweetelt arról, hogy a hírszerző ügynökségek üldözik őt. A következő elpusztult milliárdos Javier Biosca bróker volt, akit november 22-én találtak holtan a spanyolországi Esteponában. Biosca ellen akkoriban a legnagyobb spanyolországi kriptopénzcsalás miatt indult nyomozás.

November 23-án az Amber Group társalapítója, Tiantian Kullander rejtélyes módon álmában halt meg. Mindössze két nappal később Vjacseszlav Taran orosz kriptomilliárdos halt meg egy helikopterbalesetben. E négy gyanús haláleset mellett december 30-án egy másik haláleset került a címlapokra, amikor Park Mo-t, a Vidente - a dél-koreai Bithumb kriptopénzváltó legnagyobb részvényese - alelnökét kora reggel holtan találták a háza előtt.

Az egy hónapon belül négy kriptomilliárdos halála számos összeesküvés-elméletnek adott táptalajt a kriptoközösség körében. Az egyik felhasználó a halálesetek sorozatát maffiaszerű bérgyilkossággal hozta összefüggésbe, és azt mondta, hogy "a kriptovilág a maffia kézikönyvéből merít". Egy másik felhasználó a "központi banki hierarchiával" hozta összefüggésbe a halálozási spirált, és szarkasztikusan azt mondta: "Én biztosan nem tennék pénzt arra, hogy ez a központi banki hierarchiához kapcsolódik. Kizárt dolog. Ők nagyon megbízhatóak. 100% esélytelen".

Egy felhasználó megkérdőjelezte az információforrásokat, de elismerte, hogy négy halálesetet látni kevesebb mint egy hónap alatt gyanús. Másrészt több Redditer azt találgatta, hogy lehet, hogy valójában nem is haltak meg, az egyikük azt írta: "Vajon hányan közülük olyanok, akik megrendezték a saját halálukat?". Egy másik azt találgatta, hogy a milliárdosok talán álnéven élnek, és a "halálukat" arra használják fel, hogy új fejezetet kezdjenek az életükben. A halálesetek aggodalomra adhatnak okot, de a kriptoökoszisztéma az összeesküvés-elméletek iránti rajongásáról is ismert. Hasonló saga robbant ki 2020 májusában, amikor a megszűnt kriptotőzsde QuadrigaCX vezérigazgatója rejtélyes módon meghalt egy indiai látogatás során.