, 2023/4/12

A helyettesíthető és a nem helyettesíthető tokenek fogalma meglehetősen régi a közgazdaságtanban. Érme-szerű tárgyakkal már a Római Birodalomban is kereskedtek, nyilvánvalóan bordélyházi vagy szerencsejáték-jegyekként. A középkorban az angol kolostorok az "apát pénze" nevű zsetonokat használták az idegenek által nyújtott szolgáltatások kifizetésére.

A helyettesíthető és a nem helyettesíthető tokenek

A 17. és a 19. század között a Brit-szigeteken és Észak-Amerikában kereskedő kereskedők rendszeresen használtak helyettesíthető zsetonokat - ezek olyan időkben, amikor az állami érmék szűkösek voltak, árukra beváltható zálogot jelentettek. A közelmúltban a játéktermek és a kaszinók nyerőgépei kezdték el használni a pénzzel felcserélhető, helyettesíthető zsetonokat. Más ilyen zsetonokat olyan szolgáltatásokban használnak, mint az autómosók, a parkolóházak vagy a nyilvános telefonfülkék.

A kriptokorszakban a tokenek koncepciója ugyanaz marad: valami kézzelfogható (fizikai) vagy nem kézzelfogható (nem fizikai, azaz szolgáltatás) reprezentációja az ökoszisztémán belül. A blokkláncban a helyettesíthető tokenek olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin (BTC). A nem fungibilis tokenek olyan adategységek, amelyek a blokkláncon tárolt és ellenőrzött egyedi digitális eszközt képviselnek.

Milyen típusú zsetonok vannak?

A kriptotérben bármilyen szolgáltatásra vagy termékre létezhetnek tokenek. A fizetési tokenek például olyan érmék, mint a Bitcoin vagy a Litecoin (LTC), amelyeket a digitális világban a tranzakciók kifizetésére használnak. A hasznossági tokenek hozzáférést biztosítanak a birtokosoknak olyan termékekhez és szolgáltatásokhoz, amelyek blokklánc-alapúak. A biztonsági tokenek olyan hagyományos eszközök, mint a részvények és a részvények, amelyeket digitális tokenek képviselnek a blokkláncon. A tokenek legkülönbözőbb típusai a fungibilis és a nem fungibilis tokenek, amelyeket ez a cikk tárgyal.

Mi a fungibilis és a nem fungibilis token?

A közgazdaságtanban a helyettesíthetőség fogalmának ismerete segíthet jobban megérteni a helyettesíthető és a nem helyettesíthető tokeneket. Az egyetlen különbség az, hogy a kriptotokenek a helyettesíthetőségi tulajdonságukat egy kódszkript segítségével fejezik ki. A fungibilis tokenek vagy eszközök oszthatóak és nem egyediek. Például a fiat valuták, mint a dollár, helyettesíthetők: Egy 1 dolláros bankjegy New Yorkban ugyanolyan értékű, mint egy 1 dolláros bankjegy Miamiban. A helyettesíthető token lehet egy kriptopénz is, mint például a Bitcoin: 1 BTC 1 BTC-t ér, függetlenül attól, hogy hol bocsátották ki.

A nem fungibilis eszközök ezzel szemben egyediek és nem oszthatók. Úgy kell tekinteni rájuk, mint egyfajta okiratra vagy egy egyedi, nem megismételhető tárgy tulajdonjogára vonatkozó jogcímre. Például egy repülőjegy azért nem megmásítható, mert egyedi adatai miatt nem létezhet másik ugyanolyan típusú repülőjegy. Egy ház, egy hajó vagy egy autó nem megmásítható tárgyi eszközök, mert egyediek. Ugyanez vonatkozik a nem megmásítható tokenekre is, amelyek egyetlen egyedi és oszthatatlan - fizikai vagy immateriális - tárgyat képviselnek, mint például egy kép vagy szellemi tulajdon.

A blokklánc az alapul szolgáló technológia, amely könnyen bizonyítja egy immateriális digitális tárgy tulajdonjogát. A legfőbb különbség a helyettesíthető és a nem helyettesíthető eszközök között az általuk tárolt tartalomban rejlik. Míg az olyan helyettesíthető tokenek, mint a Bitcoin, értéket tárolnak, a nem helyettesíthető tokenek adatokat, például egy tudományos címet vagy egy műalkotást.

Miben különböznek a tokenek a kriptovalutáktól?

Mind a kriptovaluták, mind a kriptotokenek ugyanarra a mögöttes blokklánc-technológiára épülnek. A kriptovaluták azonban olyan fizetési érmék, amelyek saját blokklánccal rendelkeznek. A Bitcoin, az Ether (ETH) és a Litecoin példák a saját blokkláncon működő kriptovalutákra. Ezek helyettesíthető kriptotokeneknek tekinthetők, amelyek értéket tárolnak, vagy áruk vásárlásának vagy eladásának eszközeként működnek.

A kriptotokeneket viszont egy másik blokkláncon hozzák létre. Az Uniswap, a Chainlink és az ERC-20 mind példák az Ethereumon kifejlesztett tokenekre.

Mik a helyettesíthető és nem helyettesíthető tokenek a blokkláncban?

A blokkláncban lévő tokeneket jellemzően kriptotokeneknek nevezik, és a meglévő blokklánchálózatokon kifejlesztett digitális értékegységeket képviselik. A vállalkozások a tokenjeiket blokkláncra építik, hogy olyan célokat szolgáljanak, mint az érték átadása, az előfizetéshez való hozzáférés biztosítása vagy akár a szavazás.

Az első helyettesíthető tokeneket az Ethereum blokkláncon fejlesztették ki, és ERC-20 néven azonosították őket. Meghatározták azokat a szabványokat, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy különböző természetű alkalmazásokat építsenek.

A 2016 és 2018 között közel 15 milliárd dollár értékű iparágat fellendítő initial coin offerings korszaka az ERC-20 tokenekre építette a szerencséjét.

A nem-fungible tokenek 2012 óta léteznek, amikor a színes érmék koncepciója először jelent meg a Bitcoin blokkláncon belül. Ahelyett, hogy más blokkláncokat építenének ki sidechains-ként, a színes érmék lehetővé teszik a metaadatok - a konkrét felhasznált adatokra vonatkozó további információk - csatolását a Bitcoin-tranzakciókhoz.

A színes érmék a Bitcoin blokkláncon kereskedett valós eszközöket képviselhetnek, azonban a blokkláncon kívüli szerződéshez vannak kötve, és bizalmon kell alapulniuk. Egy csoportnak meg kell állapodnia abban, hogy ezekből az érmékből egy bizonyos mennyiség egy teljesen más értéket képvisel. Ebben az esetben potenciálisan ezeket a "kijelölt" érméket használhatják az adott értékkel kapcsolatos tranzakciókra.

A használt digitális tokenek satoshik, egy Bitcoin apró töredékei, amelyeket az érméket a valós értékekhez kapcsoló információkkal jelölnek vagy "színeznek be".

A színezett érmék nem sok alkalmazást találtak a kriptopénziparban. Elsősorban olyan műtárgyak létrehozására és kereskedelmére használták őket, mint a "Rare Pepe" digitális kártyák a Counterparty-n, a Bitcoin blokkláncára épülő peer-to-peer kereskedési platformon.

Az első, nem hungarizálható tokeneket szintén az Ethereum blokkláncán fejlesztették ki, és egy termék, szolgáltatás vagy személy egyedi azonosítására használták.

Egyes NFT-k a Tron és az EOS blokkláncokra épülnek, amelyeken szavazási tokenek találhatók. Az ilyen típusú tokenek lehetséges alkalmazásai végtelenek, a gyűjthető tárgyaktól, például a műalkotásoktól és zenei alkotásoktól kezdve a lottójegyeken át a koncert- és sportesemények helyéig.

Az NFT-k akár piacterek is lehetnek a tudományos címek és digitális identitások blokkláncon való tárolására, mivel könnyen nyomon követhetők és ellenőrizhetők.

Az NFT-ket egy tévhit övezi: kizárólag műtárgyként való megítélésük a 2020-as és 2021-es hihetetlen piaci növekedésük után. Az NFT-knek azonban már jóval a művészetek bevonása előtt jelentős alkalmazásuk volt a játékiparban.

A CryptoKitties már 2017-ben megjelent az Ethereum blokkláncán. A játék jelentette az NFT-k első valós felhasználási esetét a kriptotérben, és végül a legjelentősebb decentralizált alkalmazássá vált az Ethereum protokollon.

Az Ethereum blokkláncon belül az NFT-ket az ERC-20-tól eltérő szabvány, az ERC-721 azonosítja.

Hogyan működnek az NFT-k, és hogyan lehet létrehozni egyet?

A nonfungible tokeneket egy nyilvános blokkláncon lehet létrehozni és tárolni, amely nyitott és bárki számára hozzáférhető. Az általuk képviselt tételek ellenőrizhetők és nyomon követhetők, miközben a tulajdonos anonim maradhat. Technikai szempontból az NFT-ket intelligens szerződéseken keresztül verik ki, amelyek tulajdonjogot rendelnek hozzá és kezelik az NFT-k átruházhatóságát. A pénzverési folyamat néhány lépést foglal magában, az új blokk létrehozásától az adatok érvényesítéséig és a blokkláncra való rögzítéséig.

Hogyan vásárolhat vagy adhat el egy nonfungible tokent?

Az NFT-ket online lehet megvásárolni vagy eladni, és bármely adott tárgy tulajdonjogának digitális igazolását jelentik. A tranzakciók történhetnek kriptopénz-tőzsdéken vagy olyan online piactereken, mint például a Rarible, a Nifty Gateway vagy az OpenSea, hogy csak néhányat említsünk. Az eBay-hez hasonlóan egy tárgyat el lehet adni a tulajdonos által meghatározott fix áron, vagy aukción keresztül licitálva. Az első lépés egy kriptovaluta, például az Ether megvásárlása és regisztráció az elérhető platformok egyikén. A felhasználónak ezt követően át kell utalnia ezt a kriptopénzt egy, a tokenekkel kompatibilis kriptotárcába. A MetaMask, a Trust Wallet vagy a Coinbase Wallet mind kompatibilis az ERC-721 tokenekkel.

Az NFT tranzakciókat lehetővé tevő egyéb blokkláncok közé tartozik a Binance Smart Chain, a Tezos, a Polkadot, az EOS és a Tron. A felhasználóknak azonban meg kell győződniük arról, hogy a kiválasztott gyűjtőplatform kompatibilis a választott blokklánccal. Miután a pénztárca csatlakozik a platformhoz, feltölthet egy képet vagy fájlt, amely az NFT-t tartalmazza. Az olyan platformok, mint a MakersPlace szintén lehetővé teszik a felhasználók számára az NFT-k létrehozását. Mégis, először regisztrálniuk kell, és listázott művésszé kell válniuk, mielőtt dolgozhatnak rajta. Olyan hírességek, mint Grimes, Paris Hilton és Snoop Dogg mind hozzájárultak az NFT-k hírnevéhez azzal, hogy nyilvánosan bejelentették részvételüket a térben.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a nem megmagyarázható tokenek használatának?

Előnyök

Az NFT-k lehetővé teszik a művészek számára, hogy jogdíjat igényeljenek a jövőbeli bevételekből, miután a műalkotásukat először eladták. Az ilyen jövőbeli nyereségek igénylésének lehetősége áttörést jelent a művészeti világban, és sok művészt arra ösztönzött, hogy ehhez az új digitális piactérhez forduljon. A felhasználóknak mindössze egy bizonyos funkciót kell aktiválniuk a blokkláncon. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a műalkotás alkotójának minden alkalommal, amikor az NFT-t eladják vagy tulajdonost vált, egy bizonyos profitszázalékot fizessenek ki.

A blokklánc-technológiával a művészeknek és a tartalomkészítőknek most először nyílik lehetőségük arra, hogy pénzzé tegyék a produkciójukat, méghozzá egy harmadik fél, például egy ügynök segítsége nélkül. A fizikai galériák és aukciók is kikerülnek az egyenletből, így a művészek a digitális világhoz fordulhatnak a könnyebben elérhető és zökkenőmentesebb tranzakciók érdekében.

Hátrányok

Ahogyan egy fényképet is lehet másolni, úgy a digitális fotókat is lehet másolni, és a letöltött másolat az eredetivel azonosnak tűnik. A műalkotások végtelen számú reprodukciójának lehetősége zavart és szkepticizmust váltott ki a művészeti szcénák közönségében. Tegyük fel, hogy az emberek több ezer másolatot tudnak letölteni az eredetiről; mi értelme magas összegeket fizetni az eredetiért? Közelebbről szemlélve világossá válik, hogy a digitális műalkotások pontosan olyanok, mint a hagyományos művészeti remekművek. Valaki korlátlan számú másolatot készíthet a Mona Lisáról, de csak egy marad az eredeti. A kérdés az, hogy akkor mi biztosítja az eredeti eszköz tulajdonjogát a kriptovilágban? A nem megmásítható token, a kriptográfiai digitális aláírás az eredeti műalkotás tulajdonjogát ruházza valakire. A mű tulajdonjoga egy blokkláncon ellenőrizhető és átruházható.

Az NFT-k jövője

Ahogy a világ egyre inkább digitalizálódik, az NFT-k életképes megoldást jelenthetnek a tulajdonjog és a tulajdon tokenizálására. Mind a helyettesíthető, mind a nem helyettesíthető tokenek lehetővé teszik a valós világbeli vagyontárgyak megfelelő digitalizálását és tárolását, ugyanakkor biztonságban tartják azokat.

2021 első felében az NFT-piac értéke elérte a 2,5 milliárd dollárt. Ez nem meglepő, figyelembe véve néhány műtárgy eltúlzott eladási árát. A digitális művész Beeple "Everydays: the First 5000 Days" című művét 69,3 millió dollárért adta el a Christie's aukcióján. Eközben a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey elárverezte az első tweetjéről készült NFT-t, amely 2,9 millió dollárért kelt el.

Az NFT-k több digitális piacot is forradalmasítani fognak, megkönnyítik a tranzakciókat és javítják az emberek közötti interakciókat. Ugyanakkor az NFT-k gyűjtőcikkekként inkább a keresleten, mint az alapokon alapuló befektetések. Az olyan eszközök, mint a Bitcoin vagy az Ether a technológiai újításokra és a gazdasági elfogadásra alapozzák értéküket, és az okos befektetők számára szilárdabb fundamentumokat kínálnak. Másrészt az emberek érdeklődése az ágazat iránt és az, hogy mennyit hajlandóak fizetni egy NFT-ért, meghatározza az eszköz árát, ami végső soron az egész piac jövőjét meghatározza.