, 2023/4/17

Mit jelent az Ethereum Merge az Ethereum bányászat és a GPU bányászok számára? Az Ethereum proof-of-workről proof-of-stake-re váltott, ami azt jelenti, hogy a bányászok munka nélkül maradnak, és a felszerelésük használhatatlan lesz.

A GPU-bányászat nyereséges az Ethereum Merge után

A GPU-bányászok olyan személyek, akik speciális grafikus kártyák segítségével validálják a tranzakciós blokkokat, hogy kihívást jelentő matematikai kihívásokat oldjanak meg. A bányászok azért használnak grafikus kártyákat, mert azok gyorsan és ismételten képesek a sok energiát és erőforrást igénylő feladatok felosztására és feldolgozására. Az Ethereum elhúzódó terve azonban, hogy a kriptopénzbányászat fokozatos megszüntetésével 99%-kal csökkentse az energiafogyasztást, szeptember 15-én fejeződött be, ami aggodalmat keltett a meglévő bányászati berendezésekkel kapcsolatban.

Ez például a megnövekedett haszontalan bányászati rigek által előidézett e-hulladék felhalmozódását eredményezheti, ami újabb klímavészhelyzetet idézhet elő, és végső soron ellensúlyozhatja a PoS (proof-of-stake) konszenzusmechanizmusra való áttérés előnyeit. Ellentétben a proof-of-work (PoW) rendszerrel, ahol több számítógép működik csomópontként és érvényesít egy blokkot, a PoS-ben véletlenszerűen kiválasztott validátorok hoznak létre új blokkokat. Hosszú távon ez grafikus feldolgozóegységek (GPU) ezreit teszi használhatatlanná, így az Ethereum bányászata kevésbé lesz gazdaságos, mint korábban volt.

Mik a GPU-bányászat előnyei és hátrányai?

A GPU használata a bányászathoz egyaránt kínál előnyöket, mint a skálázhatóság és a gyorsabb feldolgozás, de hátrányokkal is jár, mint a bonyolult beállítási folyamatok, a karbantartás és az áramköltségek. A GPU-bányászat eleve nagyobb teljesítményű, mint a központi feldolgozóegységes (CPU) bányászat, mivel a grafikus feldolgozóegységek gyorsabban képesek ugyanazokat a számításokat elvégezni. Ráadásul a rendszer teljesítménye további grafikus kártyák használatával növelhető, így a GPU-bányászat a CPU-bányászat skálázható alternatívája.

A fejlettebb GPU-k játék-, videószerkesztési és gépi tanulási támogatással rendelkeznek, így sokoldalúan felgyorsíthatják a különböző, a tipikus grafikus renderelésen kívüli alkalmazásokat. A grafikus feldolgozóegységek például 2D és 3D grafikát is képesek renderelni, így a játékosok nagyobb felbontásban játszhatnak. Hasonlóképpen, mivel a GPU-k elképesztő mennyiségű számítási teljesítményt nyújtanak, jelentősen felgyorsíthatják az olyan alkalmazásokat, mint például a képfelismerés, amelyek profitálnak a rendkívül párhuzamos architektúrájukból. A számítástechnikában a GPU-s párhuzamos feldolgozás számos számítás vagy folyamat egyidejű végrehajtására utal.

Mindazonáltal egy GPU-bányászberendezés felállítása meglehetősen összetett folyamat, amely magában foglalja a GPU-bányászatot támogató szoftverek letöltését és konfigurálását, egy bányászpoolba való regisztrációt, valamint egy worker (bányászeszköz neve, amely a bányászszoftver bejelentkezéseként szolgál) létrehozását.

Ezenkívül a váratlan hibák meghibásodást okozhatnak a berendezésben, ami pénzügyi terhet ró a bányászra. Az is előfordulhat, hogy az áramköltséget nem fedezi a számítási teljesítmény biztosításáért cserébe kapott jutalom (kriptovaluta összege).

Milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésre az Ethereum bányászok számára?

A Merge arra kényszerítette a bányászokat, hogy áttérjenek alternatív, GPU-val bányászható kriptovalutákra, egy újonnan forkolt verzióra, vagy kidobják, illetve alacsony áron eladják a felszerelésüket. Áttérés alternatív, GPU-val bányászható kriptovalutákra. A Merge egyik közvetlen hatása, hogy a bányászok az Ethereum fork, az Ethereum Classic (ETC) felé fordultak, hogy továbbra is kihasználhassák a felszerelésüket. Például a blokklánc fork hash rátája megnőtt a Merge utáni napon.

A hash rate azt a számítási teljesítményt írja le, amely egy tranzakció jóváhagyásához szükséges a blokkláncon a proof-of-work konszenzusmechanizmuson keresztül.

Mivel az Ethereum Classic blokklánc még mindig a PoW módszert gyakorolja a bányászathoz, a kanadai székhelyű Hive blockchain (kriptobányászati óriás) nyilvánosságra hozta terveit, hogy más proof-of-work kriptovalutákat is bányászni fog, mint például az ETC, a Dogecoin (DOGE) és a Litecoin (LTC). A PoW blokkláncra való áttérés azonban alááshatja azokat a környezeti előnyöket, amelyeket a PoS változat kínál.

Az Ethereum bányászai átállhatnak egy újonnan elágazó verzióra

Egy kínai bányász, aki ellenáll az Ethereum Network proof-of-stake-re való áttérésének, forkolta az Ethereumot, hogy megőrizze a proof-of-work konszenzusmódszert. Az újonnan forkolt verzió neve EthereumPOW (ETHW), amely a jövőben a GPU-bányászok számára is szeretne helyet biztosítani. Az Ethereum proof-of-work forkját tükröző tokenek kereskedelmét olyan kriptopénz-tőzsdék támogatják, mint a Poloniex és a BitMEX, valamint a Tron blokklánc.

A GPU-bányászok egy része kiszállhat a játékból

Visszatérni a múltbeli bevételi adatokhoz, amelyeket az Ethereumon szolgáltattak, nehéz. Ezek az esélyek a stablecoin-láncok vagy bármely más PoW blokklánc esetében alacsonyak. A hash-ráta túlcsordulása az alternatív GPU-bányászható érmékre szintén veszélyt jelent a bányászati vállalkozásra. Kihívást jelent az Ethereumon kínált korábbi jutalmak megszerzése, ami miatt a bányászok elkezdtek átállni az alternatív GPU-bányászható érmékre.

A megnövekedett hash rate azonban a bányászati nehézség megugrását jelenti, ami miatt a bányászok megszabadulnak a GPU-bányászoktól. A Hive blokklánc egyetért azzal, hogy emiatt hosszú távon csak a hatékony felszereléssel rendelkező bányászok lesznek sikeresek. Ennek eredményeképpen sok bányász eladhatja a GPU-ját, ha az alternatív láncok nehézsége folyamatosan növekszik.

Másrészt az eladásra nem biztos, hogy sor kerül, mivel a GPU-képesség növekvő kínálatából a kereslet csökkenéséhez képest dömpinghatás fog következni. Ezért egy ilyen forgatókönyv valószínű kimenetele az lehet, hogy a bányászok túlnyomó többsége vagy dömpingel, vagy alacsony áron adja el a felszerelését. Mivel azonban a kriptobányászat nagyon megterheli a GPU-hardvereket, a játékosok, de még a filmszerkesztők sem biztos, hogy optimisták lesznek a gépek megvásárlásával kapcsolatban.

A bányászok átállhatnak az Ethereum PoS változatára?

A bányászok üzleti modelljüket átállíthatják a proof-of-stake konszenzusra. Az Ethereum támogatói nehezen hagyják el a láncot a Merge és annak lehetősége miatt, hogy az Ethereum bányászatát hatástalanná teheti. A decentralizált pénzügyi (DeFi) tétbizonyítás azonban elnyerte az ilyen emberek érdeklődését a magasabb kifizetések miatt, mivel a korábban a blokklánc által a bányászoknak fizetett díjak a validálókra fognak átkerülni.

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin szerint további technikai fejlesztések, felülvizsgálatok és forkok követik majd a Merge-et. Az Ethereum Alapítvány például be kívánja vezetni és finomítani a shardingot és a rollupot a blokkláncon, ami pozitívan befolyásolja majd a tranzakciók sebességét és a gázolási díjakat. Emellett az Ethereum magfejlesztői remélik, hogy a Purge és a Verge segítségével egyszerűsíteni tudják az adattárolást a blokkláncon. A Purge egy olyan technikai fejlesztés, amely csökkenti a merevlemezen tárolt éter tárolására szolgáló tárhelyet. Ezáltal megszűnik a csomópontok számára a tranzakciós előzmények tárolásának szükségessége, és egyszerűsödik az Ethereum protokollja.

Egy másik koncepció, a Verge, amely a Verkle Trees egyfajta matematikai bizonyítékként való megvalósítása, lehetővé teszi majd, hogy bármely Ethereum-felhasználó hálózati hitelesítővé váljon, mivel nem lesz szükségük kiterjedt lemezes tárolóhelyre a hatalmas mennyiségű blokkadatok tárolásához. A nagyméretű bányászok adatközpontú stratégiát alkalmazhatnak, és nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozhatnak. A GPU-bányászok például profitálhatnak az olyan Web3 protokollokból, mint a Livepeer és a Render, ha össze tudják vonni az erőforrásokat. Mindazonáltal továbbra is jelentős aggodalomra ad okot a közelgő Ether (ETH) eladási nyomás.

Egy Ethereum GPU-bányász többet fektethet abba, amivel már rendelkezik, és felfedezhet más feltörekvő technológiákat, mint például a mesterséges intelligencia (AI), a felhőalapú számítástechnika és mások. Továbbá, a GPU-kat át lehet használni a felhőalapú számítástechnikához anélkül, hogy feltétlenül további beruházásokat kellene hozzátenni. Például a Hut 8 Mining, amely több mint 180 GPU-val rendelkezik, már most felújítja Ethereum adatközpontját gépi tanulás, AI és mérnöki célokra.

Mi a GPU-bányászat jövője?

A GPU-bányászat jövője attól függ, hogy a bányászok hajlandóak lesznek-e továbbra is bányászni az alternatív, GPU-val bányászható kriptovalutákat.

A PoW kriptovaluták alapját képező bányászat továbbra is virágozhat, mivel a GPU-bányászok számára alacsonyak az energiaköltségek. Ráadásul a grafikus feldolgozóegységek bányászaton túli alkalmazása, beleértve a grafikai tervezést, a játékokat és a videoszerkesztést is, ideálissá teszi őket a befektetett tőkebefektetésekhez.

Továbbá, amikor egy blokklánc áttér alternatív konszenzus algoritmusokra, a GPU-bányászok más kriptovaluták bányászatához is felhasználhatják a processzorukat. Ez azt jelenti, hogy a GPU-bányászok a Merge-hez hasonló események során továbbra is használhatják a bányászberendezéseiket, ellentétben az alkalmazásspecifikus integrált áramkörös (ASIC) bányászokkal, mivel az ASIC-k nem használhatók át alternatív kriptovaluták bányászatára. Ezzel szemben a GPU-khoz képest az ASIC-k energiatakarékosabbak és magasabb hash-ráta érhető el, ami arra készteti a bányászokat, hogy alkalmazásspecifikus integrált áramköri berendezésekre váltsanak. Az ASIC bányászberendezés felállításának költségei azonban nem teszik vonzóvá a szóló bányászok számára.

Mindenekelőtt a bányász által választott berendezésnek támogatnia kell azt a blokkláncot, amelyen kriptovalutákat fog bányászni. A bányászat jövedelmezőségét meghatározó egyéb tényezők közé tartoznak az áramköltségek, a blokkjutalom, a hash rate és a kriptopénzek ára, amelyeket a bányász bányászni szeretne, és amelyeket figyelembe kell venni a GPU-k, CPU-k, ASIC-k vagy bármilyen más bányászati berendezés megvásárlása előtt.