, 2023/4/11

A Binance Smart Chain (BSC) ma már a BNB Chain. A BSC, a Binance kriptotőzsde 1. rétegű blokklánca, a közelmúltban jelentette be a Binance Smart Chain és a Binance Chain egyesülését, így jött létre a BNB Chain. A Binance 1-es rétegű vagy alap blokkláncának újraindítása része annak a tervnek, hogy összekapcsolják azt a protokoll irányítási tokenjével - BNB - a decentralizáció kiterjesztése és továbbfejlesztése érdekében.

A Binance Smart Chain fejlődése

"Az emberek mindig úgy gondolnak a BSC-re, mint a Binance részére, mert a vállalat nevét viseli" - mondta Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója. "Rengeteg munkát végeztünk a decentralizálás érdekében, és reméljük, hogy a BNB túlmutat a Binance-en". A Binance eddig több mint 1 milliárd dollárt fektetett a BSC ökoszisztémába, hogy támogassa az Ethereum hálózattal és más réteg-1 blokkláncrendszerekkel folytatott folyamatos és egyre élesedő versengését. Az erőfeszítéssel remélik, hogy enyhíteni tudják a BSC túlzott centralizáltságával kapcsolatos kritikákat.

A Binance a BNB-t a BSC ökoszisztéma tokenjeként kívánja pozícionálni, amely több ágazatot is kiszolgál, köztük a GameFi és a nem-fungible token (NFT) iparágat. Ez segíthet abban, hogy a BNB alapvető fontosságúvá váljon a Binance által "MetaFi"-nek nevezett rendszer esetleges fejlődésében.

Mi a BNB lánc?

A Binance vezérigazgatója, Chanpeng Zhao szerint a "BNB'' a "Build 'N Build" rövidítése. Egy tweetben Zhao megosztotta, hogy "BNB a "Build the community, and let the community build, build, 'n build" (építsd a közösséget, és hagyd, hogy a közösség építsen, építsen, 'n build". A nemrég megjelent BNB Chain a BNB Chain irányításához (azaz a tétgyűjtéshez és a szavazáshoz) a BNB Beacon Chain-t és a BNB Smart Chain-t foglalja magában, amely továbbra is Ethereum Virtual Machine (EVM) kompatibilis. A BNB Chain célja az interoperabilitás növelése és a "világ párhuzamos virtuális környezetének" alapinfrastruktúrájának fejlesztése, ami egy lépés előre a Binance közelmúltbeli MetaFi erőfeszítéseihez képest.

Mi az a Binance Smart Chain?

A Binance által kifejlesztett első blokkláncot Binance Chainnek hívják. De volt néhány programozhatósági korlátozása. E problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki a Binance Smart Chain-et. A Binance Smart Chain nevű blokklánchálózatot okosszerződés-alapú alkalmazások használatára tervezték. A BSC és a Binance natív Binance Chain párhuzamos működésének köszönhetően, amely nagy tranzakciós kapacitást kínál, a felhasználók mindkét világ legjobb előnyeit élvezhetik.

Emellett a BSC implementálta az Ethereum Virtual Machine-t, amely lehetővé teszi az Ethereum-alapú alkalmazások futtatását. A platform célja az volt, hogy a fejlesztők decentralizált alkalmazásokat (DApps) hozhassanak létre, és segítse a felhasználókat digitális eszközeik láncokon keresztüli kezelésében nagy kapacitású, alacsony késleltetésű módon. Mint említettük, a BSC-t később átnevezték BNB-láncra. Olvasson tovább, hogy megismerje a Binance Smart Chain fejlődését.

A Binance Smart Chain fejlődése

A Binance és a BNB 2017-ben jött létre, míg a BSC három évvel később került bevezetésre. Ahogy a Binance népszerűsége nőtt, úgy nőtt a BSC is. A BSC nagyjából akkor alakult, amikor a DeFi mozgalom is beindult. Idővel, ahogy nőtt a közvélemény érdeklődése az alternatív pénzügyi megoldások iránt, úgy nőttek a blokklánc technológia felhasználási esetei is. A Binance szerint a BNB token folyamatosan fejlődött a debütálása óta. Kezdetben ERC-20-as tokenként hozták létre az Ethereum hálózaton 2017-ben. 2019-re áttért a Binance Chainre, és táplálta a BSC hálózat létrehozását, amelyet hivatalosan 2020 szeptemberében indítottak el. A token BSC-n való növekedésének eredményeképpen a Binance ma már a BNB-t egy nagyobb ökoszisztéma tokenjének tekinti, beleértve a Binance Chain-t és a BSC-t is. Ez a lépés része a kriptoóriás azon törekvésének, hogy túlmutasson a Binance-on. A BNB mostantól a BNB Chain tokenje.

BNB vs. Binance Smart Chain

A Binance Chain, ahol a tétgyűjtés és a szavazás történik (BNB Chain Governance), a BNB Beacon Chain névre változtatta identitását az átkeresztelt BNB Chain ernyő alatt. A Binance Smart Chain, amely több blokkláncot is támogat és kompatibilis az EVM-mel, egyszerűen BNB Smart Chain néven ismert, továbbra is rövidítve BSC.

Ez azt jelenti, hogy a BSC-vel együtt a BNB lánc saját dinamikus ökoszisztémával rendelkezik. A BNB mögött az az elképzelés áll, hogy végül mindenki a tulajdonosa lesz, ezért hozzáférhetővé kell tenni.

Továbbá a BNB (korábbi nevén Binance Coin) kormányzati tokenként működik, és a BNB-láncon a gázdíjak kifizetésére szolgál. Mindenekelőtt a BNB lánc továbbra is egy decentralizált, nyílt forráskódú és közösség által vezérelt ökoszisztéma, amelynek egészsége a fejlesztők, a felhasználói közösség, a validálók és a delegálók segítségétől függ. Továbbá az olyan nagyszabású alkalmazásokat, mint a SocialFi, a GameFi és a Metaverse mind a BNB Chain fogja felkarolni.

A BNB token és a BNB ökoszisztéma

A BNB token mostantól a "Build and Build" (építs és építs) rövidítése. A BNB a BNB Chain ökoszisztémát tápláló kriptopénz, valamint a BNB Beacon Chain és a BNB Smart Chain natív érméje. A BNB Chain tranzakcióinak üzemanyagául szolgáló tranzakciókon kívül kormányzási tokenként is szolgál, hasonlóan a gázhoz az Ethereumban. A BNB tulajdonlása szükséges a BNB Chain decentralizált on-chain kormányzásban való részvételhez. Az átnevezéssel párhuzamosan a BNB további fejlesztéseket is bejelentettek, többek között technikai fejlesztéseket a decentralizáció további megvalósítása érdekében. Ezek a fejlesztések várhatóan a közösség felhasználóinak, fejlesztőinek és projektjeinek javát szolgálják majd.

Néhány a Binance által bejelentett fejlesztések közül:

A BNB auto-burn létrehozása, egy új protokoll, amely ellenőrizhető és objektív.

A v1.1.5. Bruno hard fork frissítés, amely megnövelte a BNB égetési sebességét

A BNB-vel bármely más kriptopénzhez hasonlóan lehet kereskedni, és különböző alkalmazásokban és felhasználási esetekben is lehet használni, például a Binance tőzsdei kereskedési díjak csökkentésére, a BNB-láncon keresztül végzett tranzakciók kifizetésére, valamint áruk és szolgáltatások online és bolti vásárlására.

A BNB Chain ökoszisztéma dual-chain architektúrája lehetővé teszi az interoperabilitást a natív BNB tokenen keresztül, amely a BEP-20 és BEP-2 tokenszabványokat hajtja. De mi különbözteti meg az egyiket a másiktól?

A BEP-2 a BNB Beacon Chain tokenszabványa, míg a BEP-20 a BSC-n lévő tokeneket szabályozza. A BEP-20 tokenszabványt gyakran hasonlítják az Ethereum ERC-20 tokenjéhez, mivel sok szempontból eléggé hasonlóak.

Összefoglalva, a BEP-20 tokenszabványt használják a BNB Smart Chain kriptopénz tokenjeinek előállítására, míg a BNB Beacon Chain a BEP-2 szabványt használja.

A BNB célkitűzései

A BSC névváltoztatást követően néhány fejlesztést tettek elérhetővé a BNB Chain közösséghez kapcsolódó felhasználók, projekttulajdonosok és fejlesztők számára. Az olyan nagyméretű alkalmazások, mint a Metaverse, a GameFi, a SocialFi és mások hamarosan beépülnek a BNB Chainbe. A Binance közleményében azt is hangsúlyozta, hogy "a BNB Chain továbbra is egy közösség által vezérelt, nyílt forráskódú és decentralizált ökoszisztéma marad".

A BNB Chain használata

A Binance fenntartja, hogy a BNB számos felhasználási lehetőséget kínál a BNB Chain ökoszisztémán belül és azon kívül is. A BNB Chain weboldalán a BNB Chain felhasználási eseteit a következő kategóriákba sorolja - fizetés, utazás, szórakozás, szolgáltatás és pénzügyek.

Tranzakciós díjak és még több a Binance ökoszisztémában

A BNB-t széles körben használják tranzakciós díjak fizetésére. A Binance szerint körülbelül 2 millió felhasználó használta a BNB-t csak a Binance kereskedési platformján több mint 127 milliárd ügyleten több mint 40 millió BNB-t kitevő kereskedési díjak kifizetésére.

A Binance tőzsdén a BNB használatával történő standard kereskedési díjak kifizetése a Binance Exchange-en lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különleges kedvezményt élvezzenek. Jelenleg minden egyes tőzsdén lebonyolított kereskedés 0,1%-os díjjal jár, amelyet a kereskedett eszközökkel vagy BNB-vel kell fizetni. Ezen túlmenően a kereskedőket, akik elsősorban a Binance-ra támaszkodnak, arra ösztönzik, hogy BNB-t vásároljanak, hogy megtakarítsák a tranzakciós díjakat.

A BNB megvásárlásához a Binance Exchange-en kövesse az alábbi lépéseket:

Menj a profilodhoz.

Lépj be az irányítópultodra.

Navigálj a kereskedési díjszintedre.

Kapcsold be a "BNB használata a díjak kifizetésére (25% kedvezmény)" feliratú gombot.

A BNB-t a Binance kereskedési platformon kívül is használhatod, mivel a kriptopénz a Binance DEX-et a Binance Beacon Chain-en és a BNB Smart Chain-en futó különböző alkalmazásokat hajtja.

Itt vannak a BNB használatának egyéb módjai a Binance ökoszisztémán belül:

Fizess árukért és szolgáltatásokért online és az üzletekben a Binance Card vagy a Binance Pay használatával.

Részvétel a Binance Launchpad tokenértékesítésében

Adományozás a Binance Charityn

Likviditás biztosítása a Binance Liquid Swap-on

Fizetés

A felhasználók a BNB-t használhatják árukért való fizetésre, virtuális ajándékok vásárlására és sok másra. A BNB oldalán felsorolt integrációk közé tartozik a Pundi X, a CoinGate, a Monetha és mások.

Travel

A BNB-t a TravelbyBit, a Trip.io és a Travala.com oldalakon keresztül használhatja repülőjegyek, szállásfoglalások és egyéb utazási szolgáltatások kifizetésére.

A BNB-láncba integrált utazási platformok

Szórakozás

A felhasználók a BNB-t számos integrált platformon, például a VIBE-n használhatják, így a játékokból BNB-t kereshetnek. A kriptovalutával a MachiX-en keresztül zenék szerzői jogait vagy az Axie Infinity (AXS) virtuális földet is megvásárolhatják.

A BNB-láncba integrált szórakoztató platformok

Szolgáltatás

A BNB-nek számos más gyakorlati felhasználási módja is van, például szabadúszók felbérlése, okos szerződések létrehozása, torrentekhez való hozzáférés és felhő- vagy webszerver-előfizetések kifizetése.

Pénzügyek

A BNB a hitelfelvétel, a részvénykereskedelem, a befektetések vásárlása, valamint a számlák és kiadások másokkal való megosztása is hasznos az olyan pénzügyi alkalmazásokon keresztül, mint az ETHLend, a NAGA, a Moeda, az LNDR és a Nexo.

A BNB-láncba integrált pénzügyi platformok

MetaFi

A BNB Chain a MetaFi fejlesztéséhez is segítséget nyújt. A MetaFi, amely a "meta", ami a "meta ökoszisztémát" jelenti, és a "Fi", ami a "DeFi"-t jelenti, kombinációja, egy sátor alatt egyesít több projektet, mint például a Metaverse, GameFi, DeFi, Web3, SocialFi és NFTs. A MetaFi a blokkláncfunkciók széles skáláját egyesíti egyetlen meta ökoszisztémában az eszközök tulajdonjogát meghatározó metaadatokon keresztül. A platformok és blokkláncok között használt metaadat-szabványoknak köszönhetően lehetővé válik az interoperabilitás.

A MetaFi "Think BNB Chain, Think MetaFi" szlogenjét követve a BNB Chain célja, hogy elősegítse a MetaFi innovációját a robusztus és interoperábilis projektek fejlesztése révén, amelyek többláncú képességgel és hidakkal rendelkeznek, hogy segítsék a hatalmas mennyiségű eszköz- és adatátvitelt. A BNB Chain segítségével az alkotók, fejlesztők és vállalkozók közössége kiépítheti az infrastruktúrát, amely lehetővé teszi a világ párhuzamos virtuális ökoszisztémájának zökkenőmentes működését.

A BNB-lánc előnyei és hátrányai

Egyetlen alkalmazás sem tökéletes, még a BNB-lánc sem. Miközben alacsony tranzakciós díjakat, gyors elfogadást, áthidaló funkciót, elegendő finanszírozást és lokalizációt kínál, egyesek aggódnak amiatt, hogy a lánc centralizált, bonyolult és erőforrásigényes csomópontok üzemeltetési és érvényesítési folyamatai vannak, és a kapcsolódó innovációk a saját környezete helyett az Ethereumon történnek.

A BNB lánc jövője

A MetaFi-ra való fokozott összpontosításon túl a BNB Chain még néhány technológiai fejlesztést is bejelentett, amelyeket 2022 hátralévő részére terveznek, beleértve a BSC Application Sidechains és az új BSC partíciós láncok bevezetését. A BNB Chain tweetje, "A jövő decentralizált", jól szemlélteti a Web2 és a Web3 közötti különbséget, és azt, hogy mit jelent a Web3 a jövőre nézve.