, 2023/4/6

3AC A 10 milliárd dolláros fedezeti alap csődbe ment, az alapítók menekülnek. A 3AC bukása egy több milliárd dolláros kaszkádhoz vezetett, amely olyanokat követelt, mint a Celsius, a Voyager és sok más kriptohitelező cég, amelyek kitettséggel rendelkeztek a fedezeti alapban.

3AC A 10 milliárd dolláros fedezeti alap csődbe ment

A Three Arrows Capital (3AC), egy szingapúri székhelyű kripto fedezeti alap, amely egy időben több mint 10 milliárd dollár értékű eszközt kezelt, egyike lett a sok kripto cégnek, amelyek csődbe mentek ezen a medvepiacon. A 3AC bukása azonban nem pusztán piacvezérelt jelenség volt. Ahogy egyre több információ látott napvilágot, az összeomlás inkább egy önmaga által okozott válságnak tűnt, amelyet egy ellenőrizetlen döntéshozatali folyamat idézett elő.

Az első utalások a lehetséges fizetésképtelenségre júniusban történtek, a társalapító Zhu Su rejtélyes tweetjével a 3AC alapok mozgása nyomán. A kriptopiaci összeomlás a vezető kriptopénzek, köztük az Ether árfolyamának súlyos csökkenéséhez vezetett. a Luna Foundation Guarddal LUNC-ban lévő, ezzel egyenértékű fiat-összegért, néhány héttel a Terra összeomlása előtt.

A pletykák felerősödtek, miután Zhu eltávolította az ETH, Avalanche. A 3AC felszámolásainak sorozata katasztrofális hatással volt az olyan kriptohitelezőkre, mint a BlockFi, a Voyager és a Celsius. Sok kriptohitelezőnek végül maga is csődöt kellett jelentenie a 3AC-nak való kitettség miatt. Sam Callahan, a BTC megtakarítási terveket kínáló Swan Bitcoin elemzője a Cointelegraphnak elmondta:

"Kizárólag a nyilvánosan elérhető információkat felhasználva, véleményem szerint a 3AC kudarca valójában két dologra bontható: 1) Rossz kockázatkezelés és 2) Etikátlan és potenciálisan bűnös viselkedés. Az első klasszikus példája annak, hogy mi történik, ha túl nagy tőkeáttételt használsz, és a kereskedés ellened fordul. Ebben az esetben a 3AC több százmillió dollárt vett fel kölcsön, főként kriptopénz-hitelezési platformoktól, hogy kockázatos DeFi protokollokban arbitrázsfogadásokat tegyen. Az egyik ilyen kockázatos fogadás a Terra volt. Természetesen."

Hozzátette, hogy a 3AC nem ismerte el a hibákat, tovább folytatta a hitelfelvételt, és "állítólag még az ügyfelek pénzét is felhasználta fogadásokra, hogy megpróbálja visszaszerezni a pénzüket". Ez volt az a pillanat, amikor a 3AC még durvább Ponzi-sémává változott. Ahogy az általános piaci feltételek tovább romlottak és a likviditás elapadt, a 3AC lelepleződött, mint az a Ponzi-rendszer, amivé vált, és a többi már történelem".

A 3AC 3 milliárd dollárral tartozik a hitelezőknek

A 3AC felszámolói a szingapúri legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadványukban a vállalkozás elleni eljárás felfüggesztését és a szingapúri irodákhoz való hozzáférést kérték. A bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a 3AC mintegy 3 milliárd dollárral tartozik a hitelezőknek, amelyből a 3AC legnagyobb hitelezője, a kereskedő Genesis Asia Pacific, a Digital Currency Group leányvállalata 2,36 milliárd dollárt adott kölcsön.

A hitelezők hosszú listáján Zhu Su is 5 millió dolláros követelést jelentett be. Zhu követelésén kívül a 3AC befektetési menedzsere, a ThreeAC Limited állítólag 25 millió dolláros követelést nyújt be. Kyle Davies felesége, Kelli Kali Chen a jelentések szerint ugyanebben a beadványban a kelet-karibi legfelsőbb bírósághoz benyújtott 65,7 millió dolláros követelésre tart igényt. A Brit Virgin-szigetek bírósága június 27-én elrendelte a 3AC felszámolását.

Vannak olyan találgatások, hogy az alapítók, Zhu és Kylie a befektetők pénzét egy 50 millió dolláros jachtvásárlás előlegeként használták fel. Más jelentések azonban azt állítják, hogy Zhu a 3AC válsága miatt megpróbálta eladni a házát. A Nansen blokkláncelemző cég jelentése kimutatta, hogy aktív és nyomon követhető fertőzés volt a piacokon. A stETH depeg részben a TerraUSD Classic (USTC) összeomlása miatt indult. A jelentés azt állította, hogy a 3AC ennek a fertőzésnek az áldozata volt, mivel a depeg-pánik csúcspontján eladta stETH-pozícióját, és jelentős haircutot vett fel.

Jonathan Zeppettini, a Decred decentralizált autonóm valutaplatform nemzetközi műveleti vezetője úgy véli, hogy a piaci körülmények minimális szerepet játszottak a 3AC-sagában, és csak a csalás további megelőzésében segítettek. A Cointelegraphnak nyilatkozott: "Valójában csak részt vettek más csalásokban, mint például a Terra, és közvetítőként működtek a megkérdőjelezhető befektetések és a hitelezők között, akik azt hitték, hogy az előéletük olyan kifogástalan, hogy felmenti őket az átvilágítás alól. A piaci korrekció okozta kaszkádszerű felszámolások miatt a játéknak vége szakadt. A valóságban azonban a modelljük mindig is egy ketyegő időzített bomba volt, és előbb-utóbb mindenképpen összeomlott volna."

Michael Guzik, a CLST intézményi hitelezési platform vezérigazgatója a Cointelegraphnak elmondta, hogy a 3AC nem tudta mérsékelni a piaci kockázatokat, és az összeomláshullám, valamint az alatta húzódó likviditási válság "emlékeztet az olyan ősi hitelezési/kölcsönzési gyakorlatok fontosságára, mint a tőkeáttétel és a partnerkockázat értékelése". A 3AC ahhoz képest, hogy a legnagyobb kripto fedezeti alap volt, nagyon átláthatatlanul működött, és az összeomlás bekövetkezte után továbbra is hazudott a befektetőknek a hitelezők veszteségének mértékéről, a pénzeszközök mozgásáról és az irányított piaci kitettségéről.

Központosítás és átláthatatlanság a kripto cégeknél

A 3AC bukása rávilágít a központosított döntéshozatali folyamatok törékenységére, amely rémálommá válhat a medvepiac idején. A döntéshozatali folyamat központosítása a 3AC működésében csak azután derült ki, hogy a pozíciókat elkezdték felszámolni. Zhu és Davies, a befeketített fedezeti alap alapítói elárulták, hogy a 3AC összeomlása után halálos fenyegetések sorozatát kapták, ami miatt bujkálniuk kellett. A két alapító elismerte, hogy a többéves bikapiacból fakadó túlzott magabiztosság - ahol a hitelezők az olyan cégek finanszírozása révén, mint az övéké, látták felduzzadni az értékeiket - egy sor olyan rossz döntéshez vezetett, amelyeket el kellett volna kerülni.

Joshua Peck, a Truecode Capital kripto hedge fund alapítója és befektetési igazgatója a Cointelegraphnak kifejtette, hogy a 3AC csődjét különösen az tette különösen károsnak, hogy kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozott, gyakran kezelte a portfóliócégei kincstárát, ráadásul olyan jó hírnévnek örvendett, hogy sok más platform jelentős hitelt nyújtott nekik, például a Blockchain.com 270 millió dolláros hitelt.

A más digitális eszközcégekkel való kölcsönös függőségének teljes mértéke nem volt világos, amíg a 3AC pozíciói nem kezdtek likvidálódni a kriptopénzek medvepiacán 2022-ben. Gyorsan kiderült, hogy számos cég jobban ki volt téve a 3AC-nak, mint azt széles körben értették. Peck a Cointelegraphnak nyilatkozott:

"Véleményünk szerint a kriptopiacon a teljes veszteség elkerülése érdekében a kriptopénzek teljes kockázati profilját kell kezelni. A mérnöki szakterületeken végzett menedzserek képzettebbek a kriptopénz-portfóliók kezelésére, mivel a digitális eszközökkel kapcsolatos kockázatok többsége inkább a szoftverprojektekkel közös, mint a pénzügyi cégekkel.

Ez minden bizonnyal igaz volt a Three Arrows Capital esetében is." A 3AC bukása hólabdává vált, és katasztrófává vált, amely magával rántotta a Celsiust, a Voyager-t és néhány más kriptohitelező céget is. A 3AC kitettség okozta kár mértéke még mindig nem tisztázott, de fontos megjegyezni, hogy a kriptopiacnak sikerült túljutnia a Terrán és a kriptohitelezési fiaskón.