Kriptopénz Vásárlás

kriptopénz bitcoin vásárlás cryptoguru 1

A kriptopénzek világával újonnan ismerkedők számára nagyon nehéz kiigazodni és megbízható információt találni a magyar és angol nyelvű zajban. Úgy gondoltam, sokak számára hasznos lehet, ha egy oldalra összegyűjtöm a tapasztalataimat kriptopénz vásárlás témában.

Még mielőtt nagyon belelendülnénk, fontos megjegyezni, hogy 2018 májusában a lent taglalt platformok közül az osztrák Bitpanda felére csökkentette a díjait (1.49% vásárlásnál, 1.29% eladásnál), ráadásul gyors, könnyen használható lett az oldal, rengeteg kényelmi funkcióval. Több, mint egy éve ők a kedvenceim, és mostanra magasan övék a legjobb árú és minőségű szolgáltatás a piacon. A hivatalos oldalon tudod kipróbálni őket, a linkről regisztrálva, a blogjuk szerint 5 EUR jár az első vásárlás után.

A Bitcoin vagy egyéb kriptopénz vásárlás még napjainkban sem egyszerű feladat.

Egy sima google kereséssel ugyan millió opciót találunk, de köztük rengeteg az olyan oldal, ahol valójában nem bitcoint veszünk, annak csak az árfolyammozgására tudunk “fogadni”. Saját tapasztalat alapján mondom, hogy ha nem vagy tapasztalt részvény- vagy devizakereskedő, jobban jársz, ha a valódi kriptopénzt veszed meg.

Egyik kedves barátommal pont a napokban beszélgettünk a témáról, mikor ráeszmélt, hogy ő bizony évekkel ezelőtt vett bitcoint. Össze is szaladt a társaság, de aztán az első döbbenet után kiderült, hogy nem bitcoinja volt (akkor még), hanem vastag pluszban lévő nyitott pozíciója egy brókercég oldalán.

bitcoin vásárlás kriptopénz ethereum

De akkor mégis hogyan kezdjek neki?

– szól a jogos kérdés. Különböző szempontok és elvárások szerint futhatsz neki a dolognak. Az utóbbi egy évben én három forrásból vettem bitcoint, ethereumot és litecoint. Nem tervezek több platformot keresni, mert felesleges lenne, amíg ezekkel elégedett vagyok. Kisebb kriptovalutákat nem közvetlenül, hanem bitcoinból vagy egymásból váltva tudok beszerezni.

Az adataim védelme a legfontosabb szempont, emellett a megbízhatóság, a rengeteg ügyfél, a legális működés és az egyszerű használat azok a tényezők, amik mellettük szólnak. Az összes olyan szolgáltatás, amely bitcoin és egyéb kriptopénz árusításával foglalkozik, komoly kezelési költségekkel dolgozik, sajnos ez alól ők sem kivételek. Egy olyan területen, ahol napon belül is számíthatunk 10-30-50%-os vagy nagyobb ármozgásra, ez talán elviselhető.

Minden felületen találunk listát a tranzakcióinkról, így ha egyszer adózásra kerül a sor, vissza fogjuk tudni őket keresni.

Az általam használt és kedvelt felületek a Coinbase, a Bitpanda és a Changelly

Az itt leírtakhoz csináltam egy platfomonként 100 eurós, bankkártyával vásárlós tesztet az áraikról, költségekről és a kriptopénz vásárlás menetéről. Így mindannyian láthatjuk számszerűsítve, mikor, melyiket, és miért éri meg választani. Jelen oldalon az összehasonlítást találod, az egyes oldalak használatáról külön bejegyzésekben írok, amiket a lenti linkeken találsz meg ↓ .


A 100 eurós teszt

Coinbase.com

bitcoin-vásárlás-coinbase

2017.10.29-én (31 094 HUF =) 100 EUR = 0.01870 BTC

Az amerikai coinbase a világ legnagyobb, bitcoin, ethereum, litecoin és ethereum classic adás-vétellel foglalkozó platformja. A 15 millió felhasználó komoly garancia a biztonságra és megbízható működésre. Nyilván ezt ők is tudják, emiatt megengedhetik maguknak, hogy ne legyenek a legolcsóbbak a piacon. A regisztrációhoz egy személyazonosító okmány képére és bankkártya vagy bankszámla adatokra van szükség, az egész folyamat néhány perc alatt lezongorázható.

FRISSÍTÉS: 2018. februárjában a Coinbase készpénzfelvételként kezeli a bankkártyás vásárlásokat, így pl. K&H-nál 16EUR a tranzakciós költség. Ismerőseim rossz tapasztalatai miatt a következő opciót ajánlom mind bankkártyás, mint utalásos vásárlásra. A miértekről bővebben a Coinbase vs. Bitpanda bejegyzésben olvashatsz.

Bankkártyával regisztráció után heti 500 EUR limitünk van, amit vásárlással és egyéb adategyeztetéssel tudunk növelni.

bitcoin-vásárlás-coinbase

Vásárláskor előre látjuk, hogy mennyi BTC, ETH, LTC vagy Bitcoin Cash jár a pénzünkért és milyen jutalékért dolgoznak. FONTOS! A Coinbase és a Bitpanda is csak 3D Secure technológiával ellátott kártyákat fogad el, anélkül nem fog átmenni a tranzakció. Ha nincs ilyened, a bankod tud tájékoztatást adni a beállításról. Ha a gyorsaság miatt mégis maradnál ennél a fizetési módnál, de nincs 3D Secure-od, lapozz alulra, mert találtam egy +1 opciót erre a helyzetre.

Kriptopénz továbbküldése a megfelelő az Accounts menüben a megfelelő SEND gombbal kezdődik, az alap tranzakciós kölségeken felül 0 költséggel. Tudnod kell, hogy amíg az oldalon tárolod a megvásárolt bitcoinjaidat – hiába vannak viszonylagos biztonságban – addig valójában nem a te birtokodban vannak. Több infóért olvasd el a kriptopénzek tárolása bejegyzést.

Ha mégis az amerikai Coinbase-t választod, itt regisztrálj, és 10 dollárnyi bitcoint ad a platform az első százdollárnyi vásárlásod után!


Bitpanda.com0701 bitpanda bitcoin vásárlás kriptopénz vásárlás ethereum ripple iota cryptoguru

2017.10.29-én (31 094 HUF =) 100 EUR = 0.01879 BTC

2018 nyarán fontos újdonság, hogy a Bitpanda felületén már 11 kriptopénz, Bitcoin, Ethereum, Litecoin,  Pantos, Dash, Bitcoin Cash, Komodo, IOTA, EOS, OMG és Ripple is vásárolható!

A Bitpanda egy osztrák cég, amely mindenben megfelel az EU szabályozásnak, villámgyors a felhasználói felület és a support is. Hátrány, hogy a többiekhez képest a regisztráció utáni jóváhagyási folyamat viszonylag körülményes, EU-s személyes okmányokon túl mobilos-kamerás bejelentkezésre is szükség lehet, amely során a törvényeknek megfelelően megkérdezik (angolul vagy németül), hogy biztos magadnak csinálod-e az accountot.

Napi 100 000 EUR (!) értékben tudsz eladni az oldalon, mely pénzt az EURO tárcádba küldheted későbbi visszavételhez vagy kiutalhatod magadnak. Látható, hogy ugyan macerásabb a jóváhagyási eljárás, de utána sokkal nagyobb összegeket tudsz mozgatni, mint a Coinbase-nél. Megvásárolt kriptóid a Bitpandás tárcákba, feltöltött pénzed a megfelelő fiat (USD, EUR, GBP, CHF) tárcákba kerülnek. Pandás accountok között ingyenes a küldés, még a blokklánc tranzakciós díját sem kell megfizetni.

A Bitpanda 2018 májusa óta vásárláskor 1.49%, eladásnál 1.29% kezelési költséget számít fel, ezzel nagyon durván alámentek a piacnak. FONTOS! A Coinbase és a Bitpanda is csak 3D Secure technológiával ellátott kártyákat fogad el, anélkül nem fog átmenni a tranzakció.  Ha a gyorsaság miatt mégis maradnál ennél a fizetési módnál, de nincs 3D Secure-od, lapozz alulra, mert találtam egy +1 opciót erre a helyzetre.

Kriptopénz továbbküldése az oldalról a SEND gombbal kezdődik, az alap tranzakciós kölségeken felül 0 költséggel. Itt is tudnod kell, hogy amíg az oldalon tárolod a megvásárolt kriptóidat – hiába vannak akkora biztonságban, mint mondjuk egy netbankban – addig valójában nem a te birtokodban vannak.

Ha elnyerte a tetszésed a Bitpanda, itt regisztrálj.


Changelly.com

bitcoin vásárlás changelly

2017.10.29-én 0.0192 BTC = 115 EUR = 35 673 Ft, látható, hogy ugyan nagyobb mennyiséget kaptam volna 100-ért, de mire a fizetéshez jutottam, a bankkártya partner 5% (minimum 10$) kezelési költségére kenve a dolgot már 115 eurót kértek. Direkt írják több felületen is, hogy figyelmesen ellenőrizzük az általuk ajánlott árfolyamot, és csak akkor menjünk bele, ha nekünk oké. Klasszikus “figyeld a kezem, mert csalok”.

Átszámítva 100 EUR = 0.01670 BTC-t kaptam volna, ami 13%-kal kevesebb, mint a Coinbase és Bitpanda mennyiségeinek átlaga.

A Changelly mégis többszázezres, növekvő felhasználóbázissal rendelkezik, akik ráadásul nem teljesen bolondok, mint ahogy először gondolhatnánk:

  • Kriptopénzeket egymásra átváltani a Changelly felületén kifejezetten kedvező feltételekkel tudunk
  • 20 másodperces regisztráció után 5 lépésben, bankkártyával tudunk bitcoint és jelenleg 71 (!) féle altcoint (kriptopénzt) venni
  • Közvetlenül a saját címünkre küldik a kriptóinkat 5-30 percen belül, így a három közül ez a legbiztonságosabb
  • Intuitív használat, kellemes design
  • Az első, 100$ tranzakciós korlát után egy héten belül már 500$ a limit. Egy hónappal az első tranzakció után nincsenek megkötések.

Csináltam pár tesztet altcoinok vásárlásával is, és akár 28%-os eltérések is voltak a coinmarketcap-en lévő árfolyamokhoz képest. Ennek ellenére mivel kriptók esetében nem ritka a napi 100%-os ugrás sem, bőven lehet olyan helyzet (például egy kitörés előtt álló kriptopénz esetén), mikor a Changelly az optimális megoldás. A Changelly esetében szintén csak 3D Secure kártyát fogadnak el.

Ugyanígy, ha kriptót kriptóra váltanál, ez a felület lehet az egyik legkönnyebben használható és legkedvezőbb árú megoldás. 

Ha erre van szükséged, vagy csak játszanál vele kicsit, itt ki tudod próbálni::

+1: CEX.IO – Vásárlás bankkártyával, 3D Secure nélkül

A CEX.IO-ról már ez után a teszt után olvastam, megnéztem a felületet, olvastam visszajelzéseket és úgy néz ki, megbízhatóak, ráadásul óriási előny, hogy 3D Secure nélkül is tudjuk használni.  Én is kipróbáltam a regisztrációt és a 3D Secure nélküli vásárlást, minden görgülékenyen működött, igaz drágább, mint az első kettő fenti opció. Nézd meg az oldalukat és olvass róla más forrásokból is, hogy biztosra menj.


Eredmények

Látható, hogy mindhárom platformnak más előnyei és hátrányai vannak. Melyiket válaszd először (bankkártyával)?

Coinbase, ha nem tervezel azonnal heti 500 eurónál többet kriptóba rakni és fontos az óriás nyújtotta biztonság, meg az ingyen 10$
Bitpanda, ha biztosan meg akarsz felelni az EU szabályoknak, és nem zavar, hogy a sokkal jobb árért kicsit többet macerálnak az elején.
Changelly, ha gyorsan vennél/váltanál vagy nem szeretnél az engedélyeztetéssel bajlódni, és ezért hajlandó vagy többet fizetni.
+1 CEX.IO, ha gyorsan vennél/váltanál és nincsen 3D Secure kártyád, és ezért hajlandó vagy többet fizetni.

Zárásként azért még egyszer leírom, hogy a Coinbase, Bitpanda és CEX.IO esetén, amíg a weboldalon tartod a kriptóidat, valójában nem a te tulajdonodban vannak. Ha hosszútávú befektetésként vásároltál – tehát nem tervezel oda-vissza adni és venni az árfolyam mozgásával – érdemes őket biztonságba helyezni egy cryptocurrency wallet-ban, kripto tárcában.

itt a vége bitcoin vásárlás ethereum kriptopénz


Ezeket is olvasd el, ha tisztában szeretnél lenni az alapokkal!
Befektessek egyáltalán? Megéri még?
Bitcoin és kriptovaluta alapok 
Bitcoin biztonságos tárolása, küldése 

Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! Ne tegyél többet kriptopénzbe, mint amit el tudsz veszteni szívroham nélkül.

Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube, wow, such content!
– napi kriptopénz blog és hírek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók és útmutatók magyarul: http://bit.ly/2gSrees