bitcoin keménysége stock to flow cryptoguru arany

BayernLB bank: a bitcoin keménysége miatt 90 000$ is lehet 2020 után

A bejegyzésben a bajor állam 75%-os tulajdonában lévő BayernLB, egy növekedés és innovációs finanszírozási profilú bank, statisztikai elemzését osztom meg. Szerintük, mivel a “bitcoin keménysége” a 2020 májusában esedékes felezés miatt duplájára ugrik, a világon elérhető legritkább, legszűkösebb befektetési eszközzé válik, ez pedig törvényszerű áremelkedést hoz magával.

Az elemzés megállapításaiban és eredményében összevág egy 2019 áprilisi posztomban bemutatott bitcoin szűkösség modellével, melyet egy PlanB nevű kriptós twitterező rakott össze a korábbi felezések és árfolyamok vizsgálatával. Ma ő is reagált a németek anyagára:

A tweetben röviden annyit ír, hogy a német bank szakemberei validálták a modellt, és ez egy fontos mérföldkő az intézmények figyelmének felkeltésében

A bitcoin keménysége

Hogy lehet keménysége valaminek, ami fizikailag nem is létezik? Úgy, hogy valaha összesen 21 millió bitcoin létezhet, ebből pedig már most 18.5 millió elkelt, ráadásul ennek egy része örökre elveszett. Erre a véges darabszámra írják a németek a tanulmányban, hogy sportszerűtlen: a hálózat indulása óta tartalmazza a protokoll a darabszámot, valamint a felezések idejét, mikor az újonnan bányászott bitcoinok mennyisége a felére esik vissza.

A historikus adatok (kék pöttyök) alapján az árfolyam korrelál szűkösségének (teljes készlet osztva évente előállított mennyiséggel) növekedésével

2020 májusa után a bitcoin az aranyhoz hasonlóan “kemény”, azaz ritka lesz, míg 2024-ben, a következő felezés után a bitcoin az emberiség történetének legkeményebb pénze/eszköze lesz. Az elemzés szerzői megjósolni sem tudják, hogy milyen következményei lehetnek egy ilyen monetáris szabvány létrejöttének. Ahogy ők is írják, 2020-ban meglátjuk.

Még nem árazta be a piac

A legfontosabb megállapítás a mi szempontunkból az, hogy a németek szerint a piac még nem árazta be a jövő tavaszi felezést. 2020 után, a modell alapján 90 000 dolláros bitcoin árfolyam elérésére számítanak. Ez a maihoz képest több mint tízszeres emelkedést jelentene, emelkedés közben valószínűleg újabb világszintű hisztéria kíséretében.

Nem akarom nagyon tovább húzni a bejegyzést, habár nagyon szkeptikus vagyok a 90k-val kapcsolatban, érdemesnek találtam megosztani, hogy fél évvel később már a bankok oldaláról is közlésre érdemesnek találták a felezés potenciális hatását a bitcoin árfolyamra.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt a infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

Bitcoin befektetés témában írtam egy hosszú és alapos bejegyzést tapasztalatokkal, veszélyekkel, hasznos infókkal, mely főleg a kezdőknek jelent segítséget.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről, a tőzsde használatáról, és az altcoin vásárlásról.

Próbáld ki a Brave böngészőt! Reklámmentes, gyors böngészés, engedélyezhető reklámnézés kriptopénzért, tartalomgyártók közvetlen támogatása. Brave böngésző útmutatók, hírek, tapasztalatok.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees