huawei ceo kína libra kriptopénz

Huawei CEO: Kína is saját kriptopénzt bocsáthat ki, még a Libra előtt

Belefutottam ma egy Huawei CEO interjúba, amiben a Facebook által megálmodott és 100 nemzetközi nagyvállalat által működtetni tervezett Libra kriptopénzzel kapcsolatban kérdezték. A bejegyzésben lesz szó kínai bitcoin fejleményekről és a Librával kapcsolatos amerikai-nemzetközi pánikról is.

A Libra értékajánlata

Nagyon röviden a Facebook-féle Libra célja az, hogy a Fb ökoszisztéma kétmilliárdnál is több felhasználója egyszerűen, egy Messenger vagy Whatsapp üzenet elküldéséhez hasonló erőfeszítessel tudjon pénzt küldeni ismerősei számára.

facebook libra calibra huawei ceo
Ilyen pofás lesz a kapcsolódó Calibra tárca

Az első felhasználási terület, amire fókuszálnának, az a nemzetközi “utalások” lennének, tehát pl. a külföldön dolgozók által az otthoniaknak küldött pénzek mehetnének szinte ingyen, Libra kriptopénzben a mostani pofátlanul drága (banki átutalás, Western Union, stb) lehetőségek helyett. Első célcsoportot azok jeletik, akiknek netje és Fb/Instagram/Whatsapp fiókja már van, de bankszámlája nincs. Spekulációra alig lesz alkalmas, mert hagyományos fiat pénzek által alkotott csokor fogja adni a fedezetet, szélsőséges árfolyammozgásai nem lesznek.

A telefonunkra telepíthető Calibra tárca ráadásul nem csak librát tud majd tárolni, de a tervek szerint egyéb digitalizált vagyontárgyakat, és sejtem, hogy egyéb kriptopénzeket is.

A fejlesztést a Facebook végzi, a hálózat fenntartását a jövőben 100 külső szereplő fogja végezni. A helyek egy részére már bejelentkeztek nemzetközi nagyvállalatok és jótékonysági szervezetek. A nemzetállamok egy része pedig erősen megborult a bejelentés hírére, ugyanis egy nagyvállalatok által ellenőrzött globális pénz számos fronton új helyzetet teremthet a világpolitikában és világgazdaságban.

Az USA Kongresszusa egyenesen pánik módban van miatta, követelték a fejlesztés leállítását, két napon át faggatták a projekt vezetőjét, illetve számos bizottságban vitatták és vitatják meg, hogy mégis mit kezdjenek ezzel a váratlan kihívással.

Huawei CEO odamondja

Az általam olvasott interjúban a Huawei vezérigazgatóját olasz újságírók kérdezték főleg az amerikai szankciókról, 5G-ről és a kanadai hatóságok által letartóztatott lányáról, azonban kapott egy kérdés az Librával kapcsolatban is.

Huawei CEO: “Kína maga is kibocsáthat hasonló digitális valutát. Miért kéne másokra várnunk [hogy bekerüljön a jüan a Libra által követett pénzek közé] másokra? Egy ország hatalma mindig nagyobb mint egy internetes vállalaté.”

A napokban egy kínai bíróság precedens ítéletben hivatalosan is digitális vagyontárgy kategóriába sorolta a bitcoint, mely magántulajdon voltát törvényi védelem illeti. Mindezt úgy, hogy a kereskedést még 2017 őszén, a bányászatot pedig talán tavaly tiltották be. Ennek ellenére persze kereskednek (VPN-nel) a kínaiak, a bányák pedig mindenkori csúcson pörögnek.

Kezd a kínai állam is rájönni, hogy okos helyezkedéssel sokkal többet tudnak kihúzni ebből az egész őrületből, mint első néhány évben tűnhetett. A következő években a nemzetállamok nem csak az állampolgároknak szánt digitális jegybanki pénzeket, de a globális színtérre szánt kriptopénzeket is kibocsáthatnak majd.

A bitcoin szerepe ebben az egész felfordulásban

Őszintén szólva az utóbbi hónapokban, főleg az altcoinok piacán tapasztalható mészárlás közepette, olyan érzésem van, hogy a bitcoin szépen halad a gazdagok és tájékozottak értéktárolója szerep felé, de a tömegek ebből valószínűleg nem sokat fognak érezni.

Az arany legkésőbb az űrbányászat felfutásakor elveszti globális, válságálló értéktároló szerepét, és egész egyszerűen kell majd valami, ami a helyébe léphet, és meg is felel a digitális kor kívánalmainak. Mint potenciális világpénz, alacsony kapitalizációja és óriási árfolyammozgásai miatt egyelőre nem sokan veszik komolyan.

A Libra körüli hype (és pl az amerikai elnök tweetje) kifejezetten jó reklám a valódi decentralizáltságot kínáló bitcoinnak. Sokak szerint ráadásul, ha megvalósul a Libra, egy új szintű profizmust hozhat a kriptós termékfejlesztésbe, mellyel hosszú távon a teljes piac jól jár.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt a infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

Bitcoin befektetés témában írtam egy hosszú és alapos bejegyzést tapasztalatokkal, veszélyekkel, hasznos infókkal, mely főleg a kezdőknek jelent segítséget.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Kriptopénzek egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről, a tőzsde használatáról, és az altcoin vásárlásról.

Próbáld ki a Brave böngészőt! Reklámmentes, gyors böngészés, engedélyezhető reklámnézés kriptopénzért, tartalomgyártók közvetlen támogatása. Brave böngésző útmutatók, hírek, tapasztalatok.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees