grayscale fund befektetési alap bitcoin bálna cryptoguru

A Grayscale a havi bányászott BTC mennyiség 21%-át vásárolja fel

Áprilisban 11.236 darab bitcoint vásárolt fel a Grayscale kriptós befektetési alap, mely egyéni és intézményi nagybefektetők eszközeit kezeli, mostanra kettő milliárd dollár értékben.

Ez a tizenegyezer darab az egy hónap alatt kibányászott mennyiség (most kb. 54000) 21%-a, és ez egyetlen befektetési alapnál keletkezett kereslet kielégítéséhez kellett. A kriptós médiában ezt a jelenséget “intézményi FOMO” néven emlegették a napokban.

Ez röviden annyit tesz, hogy a befektetési-és fedezeti alapok, kereskedelmi bankok, nyugdíjalapok, családi alapok, alapítványok és biztosító társaságok egy része kezd attól félni, hogy az utóbbi két évben a mainstream média által hangoztatott állásponttal szemben a Bitcoin mégsem hal meg, a BTC pedig neadjisten még egy merőben új eszközosztály is lehet. Emiatt pedig már csak “ki tudja” alapon is beszállnak, nehogy a végén végzetesen lemaradjanak.

Grayscale Drop Gold kampány

Erre az intézményi FOMO-ra rak egy lapáttal a Grayscale a “Drop Gold”, “Dobd az aranyat!” kampányával:

A szöveg lényege annyi, hogy egy digitális világban aranyba fektetni nem sokáig lesz kifizetődő

A videó mondanivalóját nagyon nem kommentálnám, szerintem az első nemesfémes aszteroida ipari hasznosításáig lehet értelme aranyat tartani, főleg ha az ember tart valami random világháborútól vagy óriási gazdasági válságtól.

Hogy miért más a mostani vásárlói piac és intézményi FOMO, mint a 2017-es, azt viszonylag röviden össze tudom foglalni: 2017-ben az egyének világszintű hisztériáját láttuk, akkor az intézményeknek a törvényi háttér és a letétkezelői megoldások hiánya miatt nem volt lehetősége beszállni.

Mutatok egy tweetet a két év alatti fejleményekkel, mely a “nagyok” érkezését teszi lehetővé:

Kicsit sarkos (főleg, hogy a mai napon elért 9000$-ról egy óriási eséssel pattant le az árfolyam), de azért jól mutatja, hogy milyen szereplők kokettálnak már a piaccal.

Véges mennyiség, csökkenő kitermelés

A legtöbbet hallható érv amellett, hogy miért izgultak most be ennyire a nagyok az, hogy a bitcoin egy olyan digitális befektetési eszközosztályt jelent, amely nem korrelál semelyik másikkal. Mivel előbb-utóbb jönnie kell egy gazdasági világválságnak, a szemfülesebbek elkezdtek kiülni olyan befektetésekbe, amelyek egy tőzsdei-ingatlan összeomlás esetén nem zakóznak minden mással együtt.

Igen, az arany is ilyen lehet, csakhogy az arany sokkal körülményesebb, mint a BTC, és nem véges a készlet belőle. A BTC most volt túl egy 85% zuhanáson, és 2020 májusában egyik pillanatról a másikra már csak fele annyi fog frissen “keletkezni” belőle.

Egy év múlva tehát például a mostani Grayscale kereslet már a friss mennyiség közel felét felszívná. Ezt a helyzetet súlyosbítja az is, hogy egy emelkedő piacon nem nagyon akarnak eladni az emberek. Tehát egyre ritkább, keresettebb és így drágább lehet a BTC, ha folytatódik az évtizedes trend.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt a infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

Kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is! Vásárlási lehetőségek összehasonlítását és díjaikat megtalálod a cikkben. Ebből is hamarosan készül friss változat.

Altcoin vásárlás és megkutatás, tájékozódás témáját az Altcoin vásárlás bejegyzésben találod. A Binance használata bejegyzésben írtam a tőzsdei regisztráció menetéről és a használatáról.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Próbáld ki a Brave böngészőt! Reklámmentes, gyors böngészés, engedélyezhető reklámnézés kriptopénzért, tartalomgyártók közvetlen támogatása. Brave böngésző útmutatók, hírek, tapasztalatok.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees