arany vásárlás bitpanda metals ezüst bitcoin svájc cryptoguru

Ezüst és arany vásárlás a Bitpandán – 5-200 euro ajándékkal

Emailben kaptam egy felhívást a Bitpanda Metals szolgáltatásának indulásáról, mellyel arany vásárlás vált lehetővé a legnépszerűbb európai kriptobróker, az osztrák Bitpanda felületén. Az indulást okosan 5-200 euro közötti ajándékkal és 0% váltási díjjal támogatják meg.

Sejtem, hogy nem csak engem érdekel a dolog, ezért jelen bejegyzésben megosztom a részleteket. Figyelem! Itt nem aranyfedezetű kriptopénzről van szó, hanem fizikai arany és ezüst vásárlásáról, tartásáról és eladásáról, online felületen, alacsony(nak tűnő) költségek mellett.

Arany vásárlás, tartás és eladás online, 0.5% éves díjért

Röviden összefoglalva: online vásárlás a megszokott felületen, néhány kattintással, fizikai arany és ezüst svájci lerakatban a proaurum és philoro osztrák nemesfém kereskedők közreműködésével. A Bitpandáról bővebben alul olvashatsz.

A hírlevél alapján azoknak szánják a lehetőséget, akik diverzifikálnának kriptopénzből, és tartanának hagyományosabb befektetésnek számító aranyat vagy ezüstöt, de a fizikai tárolással járó problémák és veszélyek nélkül. A véleményem röviden az, hogy nem nagyon látom értelmét digitálisan tartani valamit, aminek pont az a lényege, hogy fizikailag kell tartani.

Viszont! 2019. június 15-ig ingyenesen lehet vásárolni, a heti “tárolási díj” (hiszen fizikailag lerakatban van, amit veszünk) 0.0125%, ami évi kb 0.5%-ra jön ki. Globális bizonytalanság van, Trumpék Kínával boxolnak, amerikai részvénypiac lassan elindul lefelé, tehát a menekülő eszközként számon tartott arany akár fel is értékődhet a következő időszakban.

És persze az sem utolsó, hogy 25 EUR vásárlás felett 5-200 EUR ajándékot kapunk, ami a két minumummal számolva instant 20% hasznot jelent.

A vásárlás menete

Mondjuk még életemben nem vettem aranyat online, meg máshol sem, úgyhogy nem nagyon van viszonyítási alapom, viszont ennél a néhány másodpercnél kétlem, hogy bármi gyorsabb lenne. Cserébe persze nincs a kezemben az arany lapka.

Első lépés “Buy gold now!” gomb megnyomása:

bitpanda arany ezüst vásárlás cryptoguru
A fiókunkba belépve középen fogad ez a banner, ahol a kék gombra kattintva jutunk az arany és ezüst vásároló felületre

Kérni fogja, hogy melyik tárcánkból akarunk vásárolni, én a dollárt választottam, mert abban van pénz. Következő lépésben a mennyiség kiválasztása történik:

bitpanda arany vásárlás mennyiség cryptoguru
Az USD 155 a tárcámban lévő mennyiség, amelyről rögtön meg is mutatja, hogy hány gramm aranyra lenne elég

Én végül 1 gramm mellett döntöttem, így legalább elmondhatom magamról, hogy nagybefektető vagyok ;( Oldalt a szürke USD (esetedben a kiválasztott valuta) feliratra kattintva pénzben is megadható a mennyiség.

A “Go to Summary” gombra kattintva véglegesítés következik:

bitpanda arany ezüst vásárlás véglegesítés cryptoguru kriptoguru

A két zöld csúszkával leokézod, hogy nem tudsz elállni a szerződéstől, mert azonnal végbemegy a tranzakció, illetve hogy a 0.0125%/hét tárolási díjat számol fel a szolgáltató.

A szemfülesek észrevehették az előző képen látható 37$, és az itt szereplő 41$ közötti komoly eltérést ugyanarra a mennyiségre. Én is meglepődtem így utólag, és beléptem a felülre megnézni, hogy mi a franc lehetett ez. Arra jutottam, hogy hibásan szerepel a mennyiség kiválasztó képernyőn az érték, ami ott eurós árat jelenít meg annak ellenére, hogy nálam dollár volt kiválasztva.

“Buy now” gombra kattintva megtörténik a vásárlás, melyről visszajelzést kapunk. A 25 EUR feletti vásárlásokhoz a Bitpanda promóciós ajándékot csap:

5-200 euro ajándék

Mondanom sem kell, hogy én csak 5-öt kaptam, ezüstben.

A fiók főoldalán taláható Activites (Tevékenységek) menüben meg is jelenik a beérkezett mennyiség, illetve a Wallets (Tárcák) –> Metals (Fémek) tárcák egyikében is látható. Sok szerencsét a 200-hoz!

Az ezüst és arany vásárlás, eladás 2019 június közepéig jutalékmentes, a tárolási díjat viszont azonnal fizetjük, ahogy jóváírták nálunk a lerakatban lévő fémeket.

A Bitpandáról

A bécsi székhelyű Bitpanda Európa elsőszámú kriptopénz brókere, ahol eredetileg néhány kriptopénzt lehetett egyszerűen és olcsón adni-venni. Innen fejlődtek oda, hogy 25 féle kriptopénz, 2 féle stabilcoin és kétféle nemesfém vásárolható az oldalon, melyeket a felületen ingyenesen lehet egymásra váltani. Idén áprilisban pedig megkapták az osztrák hatóságoktól az európai fizetési szolgáltatói engedélyüket (PSD2).

Nem mellesleg övék az iparág legjobb árai 1.49% vásárlási és talán 1.29%-os eladási (kriptopénzek) kezelési költséggel. Cserébe nehézkes a fiókunk engedélyeztetése, melynek menetéről a Bitpanda verifikáció magyarul bejegyzésben írtam bővebben.

Miért mozdultak a nemesfémek felé a kriptopénzektől?

Szerintem arról lehet szó, hogy megállapodtak a két osztrák aranykereskedő partnerrel, és valószínűleg bevásároltak tőlük egy nagyobb adag aranyat és ezüstöt, amihez hozzá sem nyúlnak éveken keresztül.

A felhasználók pedig ezüstöt, aranyat vesznek-eladnak-váltanak online, amiért pedig tárolási és váltási költségeket számolnak fel nekik Valójában fizikailag semmi nem történik, csak az adatbázisban van mozgás. Ehhez képest az évi 0.5% tartási, és később 0.5% váltási díj óriási haszon.

Arról nem láttam infót, hogy lehetőségünk van-e a megvásárolt aranyat Svájcban, vagy Ausztriában az aranykereskedőknél beváltani. (Úgy lenne az igazi) Ezzel kapcsolatban megkeresem az ügyfélszolgálatot, és frissítem a bejegyzést, ha kaptam választ.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt a infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

Kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is! Vásárlási lehetőségek összehasonlítását és díjaikat megtalálod a cikkben. Ebből is hamarosan készül friss változat.

Altcoin vásárlás és megkutatás, tájékozódás témáját az Altcoin vásárlás bejegyzésben találod.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees