bitcoin atm használata budapest magyarország anonim kriptopénz kriptovaluta vásárlás coincash atm cryptoguru kriptoguru

Bitcoin ATM használata – Készpénzes bitcoin vásárlás Magyarországon

Nagyot ugrott múlt hét elején az egész piac, rögtön kaptam is pár kérdést vásárlással és bitcoin ATM használattal kapcsolatban. Elmentem, kipróbáltam, a bejegyzésben pedig megnézzük a vásárlás menetét, és szó lesz az anonimitásról is.

Évek óta tolom magam előtt ezt az ATM dolgot, valahogy bonyolultnak és erőltetettnek tűnt az online vásárláshoz képest. Viszont 2019-re előállt az a helyzet, hogy talán a Localbitcoins-on és az ATM-eken kívül nem nagyon lehet már névtelenül kriptopénzt vásárolni, úgyhogy mindenképp írni akartam róla.

A legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy nagyjából 8 másodpercig tartott volna a vásárlás, ha totális gyökér módjára nem a pénzkiadó nyílásba próbáltam volna dugdosni a pénzt.
¯\_(ツ)_/¯

A bitcoin ATM használata

bitcoin atm coincash király utca

A budapesti Király utcán, a Zing Burger lépcsőjén elhelyezett CoinCash ATM-et próbáltam ki. Csak készpénzt fogad el a gép, kártyát nem. Amíg szenvedtem a pénz berakásával és felhívtam a szolgáltatót, hogy mi a hiba, egy srác odaállt az automatához, és mire észbe kaptam, már a kezében volt a nyugta a tranzakciójáról. Itt már egész biztos voltam benne, hogy én rontok el valamit, és a CoinCash-esek is mondták, hogy a gépre nem nagyon van panasz, főleg nem a pénz berakására.

A vásárlás menete lépésenként

(1) Kriptopénz kiválasztása. Esetemben BTC, ETH, LTC volt elérhető:

bitcoin atm coincash mrcoin mr coin magyarország cryptoguru

(2) Következő lépésben kell eldöntenünk, hogy miért jöttünk a géphez. Én a vásárlás opcióval léptem tovább

bitcoin atm coincash mrcoin mr coin magyarország cryptoguru

(3) Következő lépés az összeg kiválasztása. Ezek szerint van olyan, aki egyszerre 300.000 forintnál többet váltana bitcoin ATM segítségével. Ilyenkor már személyes adat ellenőrzésre van szükség.

coincash atm

(4) Következik a fogadó címed beolvastatása

coincash bitcoin atm

A bitcoin tárcád RECEIVE gombját megnyomva megkapod az aktuális címed és a hozzá tartozó QR-kódot. A telefon kijelzőjén ezt megjelenítve, a hasmagasságban található kamerához érintve a telefont pillanatok alatt beolvassa a gép a címed és automatikusan jön a következő lépés:

(5) A pénz behelyezése a jobb alul található, nagy méretű helyre. A pénzt azonnal szívja be a gép. Annyit rakj bele, amennyiért vásárolni akarsz, mert nem ad vissza!

A képernyőn megjelenik a behelyezett összeg, az érte járó BTC (vagy más kriptó) mennyisége, alatta pedig a cím, amit az imént megadtál. A zöld “Bitcoin vásárlása” gombra kattintva megtörténik a tranzakció.

(6) Automatikusan megjelenik a visszajelző képernyő, ahol látod mit és mennyiért vettél. Itt tudod kérni a bizonylatot a tranzakcióról. Mire feleszméltem az élményből, már meg is érkezett a BTC a tárcámba. Az egész fél perc alatt is lezongorázható. Bővebb infó a Coincash gépeiről és elhelyezkedésükről a hivatalos oldalon.

coincash atm sikeres vásárlás

A váltás díja

A Coincash bitcoin ATM váltási díja 5%, ami jóval magasabb, mint a brókereknél (így náluk is) megszokott 1.5-3%, cserébe viszont nincs szükség ügyfélazonosításra, és visszafelé is működik (eladni is lehet a gépnek, amiért készpénzt kapunk).

A másik készpénzes módszer a Localbitcoins, de itt találkoznod kell az eladóval, így ezzel kapcsolatban nyilván felmerülhetnek biztonsági aggályok.

Anonimitás

Nincs személyi, nincs lakcímkártya, nincs bankszámla. Van viszont kamera az ATM-ben és a helyen is, gondolom azért, hogy ne üsse szét valami gyökér a gépet. Azt tehát nem tudják, hogy ki vásárolt, azt viszont tudják, ha valamilyen hivatalos szerv tudni akarja, hogy hogyan nézett ki az ember, aki egy adott időpontban a gépnél állt.

Szintén ide tartozik, amiről már volt szó, hogy komolyabb összegnél (itt 300.000) már személyi igazolványt olvastatnak be.

Bitcoin ATM-ek Magyarországon

Az országban 2019 tavaszán elméletileg 14 gép működik, ezeket a coinatmradar oldalán tudod megnézni. Globálisan 4531 ATM-et találunk a térképen, magasan legtöbbet az USA keleti partján:

bitcoin atm világ usa európa magyarország cryptoguru

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

Az ONLINE kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is! Vásárlási lehetőségek összehasonlítását és díjaikat megtalálod a cikkben.

Altcoin vásárlás és megkutatás, tájékozódás témáját az Altcoin vásárlás bejegyzésben találod.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees

TAGS: