bitcoin árfolyam joslat 2020 halving feleződés felezés scarcity bitcoin ritkaság arany ezüst digitális arany statisztika cryptoguru kriptoguru

55000$ bitcoin árfolyam 2020 után – Szűkösség modellezés

Belefutottam egy lassan két hetes elemzésbe, mely a bitcoin szűkösségének statisztikai elemzése és nemesfémekével való összehasonlítása által arra jutott, hogy a bitcoin árfolyam 2020 májusa – a bányászati blokk jutalom automatikus feleződésének időpontja – után darabonként ötvenötezer dolláros árfolyam fölé fog emelkedni.

Igyekszem érthetően összefoglalni az tanulmány megállapításait, de ha tudsz angolul és vagy statisztikául, mindenképp olvasd el az eredetit!

Bármilyen meggyőzőnek is tűnik a modell és a szerinte várható árfolyam, tudnod kell, hogy ez nem befektetési tanácsadás, és semmi garancia nincs rá, hogy ez így fog történni. Befektetési döntéseidért csak te vagy a felelős. Nem javaslom kriptopénzek vásárlását, ha nem vagy tökéletesen tisztában vele, hogy mit csinálsz, és hogyan tudsz biztonságosan tárolni.

A világ első másolhatatlan digitális eszköze

bitcoin árfolyam 2020 hiány ritkaság kitermelés felezés halving cryptoguru

A blokklánc 2009. január 3-ai indulásakor a bitcoin lett a világ első, másolhatatlan és véges mennyiséggel rendelkező digitális eszköze.

Ahogy az arany és ezüst kezdeti fizetési, majd értéktárolási funkciója után számos más felhasználási módja lett a technológia fejlődésével, úgy fog a Bitcoin is a világon bárhová küldhető, “ritka” digitális eszköz funkciója mellé újabbakat szerezni a következő években. Az általam feldolgozott vizsgálat a bitcoin szűkösségének (meg nem változtatható ritkaság) értékét keresi.

A bitcoin szűkössége

De hogyan vizsgálható egy digitális, kézzel nem fogható valami szükösségének értéke? Az utóbbi két évben a kriptoszkeptikusok legnagyobb érve, hogy mégis mi értelme lenne egy rakás elektronikus pénznek, amit a semmiből állítanak elő holmi kocka hülyegyerekek?

Úgy van értéke, hogy rohadt költséges előállítani, ráadásul korlátozott is az előállítható mennyiség. A modellben a bitcoin állományi és forgalmi (stock and flow) számainak alakulását, és ezek arányát (stock-to-flow= SF ) vizsgálja szerző. (A stock és flow magyar fordításának helyességében nem vagyok 100% biztos.)

  • állomány vagy (áru)készlet a már kitermelt, elméletben elérhető mennyiség valamilyen nyersanyagból, esetünkben bitcoinból
  • forgalom az egy év alatt kitermelt friss mennyiség, mely növeli az állományt
  • a továbbiakban használt SF szám az állomány/forgalom hányados lesz

Az arany azért tudott pénzügyi majd befektetési termék szerepet is betölteni az évezredek során, mert drága kitermelni, nehéz hamisítani és kevés van belőle. Nem igaz ez egyéb nyersanyagokra: a réz, a cink vagy a nikkel keresett és fontos az ipar számára, de a királyok nem véletlenül nem a rézből készült koronákat preferálták. Ugyanez a helyzet az altcoinok nagy részével is.

A kitermelés megszaladása például komoly negatív hatással van az árfolyamokra is, elég csak az olajár körüli állandó nemzetközi kötélhúzást megemlítenünk.

Néhány példa az SF-re:

arany ezust stock to flow 2 cryptoguru
Függőleges tengelyen az SF értéke, arany esetében a szám 65, ezüstnél 20-22. A grafikon nem tudom mikori, de a vizsgált elemzésben is hasonló számokkal dolgoztak

A bitcoin esetében a 17.5 millió “forgalomban” lévő coinhoz jelenleg 0.7 millió/év kitermelés társul, ami SF=25-öt jelent. Ezzel az ezüst fölé, bőven az arany alá kerül a táblázatban.

A bitcoin értéke

Az új bitcoinok előállítása meghatározott rend szerint zajlik, jelenleg a bányászok jutalma blokkonként 12.5 darab BTC, melyhez még az adott blokk tranzakcióinak költségei is csapódnak. nagyjából négy évente automatikusan történik az újabb feleződés, így a következő, 2020 májusára várható “blokk jutalom feleződés” után már csak 6.25 darab új BTC keletkezik blokkonként. Ekkor az összes darabszám már 18 millió felett fog járni, az SF értéke 25-ről 50-re ugrik.

Az eredeti cikkben bemutatott hipotézis az volt, hogy a feleződés okozta SF növekedés közvetlen hatással van a BTC árfolyamra. Adatként 2010 elejétől vett árfolyam és havi SF értékeket használta fel (111 adatpont), az első egymillió Satoshi bitcoint nem vette figyelembe a statisztikai számításban. Ugyanezt elvégezte az arany és ezüst kapitalizációjára is:

arany ezust stock to flow modell bitcoin statisztika cryptoguru
Jobb felül az arany jelenlegi 7-8 ezermilliárd dolláros kapitalizációja SF=62 mellett. Az ezüst 2-300 mrd$ között, a BTC zölddel SF=25-tel 100 milliárd dollár körül. A grafikon logaritmikus

Az eredmény statisztikailag szignifikáns kapcsolat az SF és a piaci kapitalizáció között. (95% R2, significance of F 2.3E-17, p-Value of slope 2.3E-17. “Az R2 azt mutatja, hogy a független változók mekkora mértékben jelzik előre a függő változót – Wikipedia”)

Tehát magyarra fordítva: A bitcoin bányászati jutalom változása 95%-ban jelzi előre a BTC kapitalizációt. A többi 5% az eredeti cikk szerint az aktuális hírek, szabályozás, piaci hangulat stb. lehet. A bejegyzés alatt a módszereket és pontosságot illetően izgalmas párbeszéd alakult ki, érdemes elolvasni, ha mélyebbre másznál az eredményt illetően.

Hatalmi törvény és fraktálok

Na ebből a részből már sajnos semmit sem értettem, a power law statisztikai fogalomról és az itteni megjelenéséről ír, és valami olyasmit hoz ki belőle, hogy a nagyságrendtől független a feljebb feltárt kapcsolat az SF és a kapitalizáció (árfolyam) között, tehát az eddig tapasztalt “bányászati jutalom feleződés = 10x árfolyam növekedés” a továbbiakban is érvényes lesz. Oké, hiszem ha látom.

Honnan jönne ennyi pénz a piacra? – Bitcoin árfolyam 2020

Negatív és nagyon alacsony alapkamatú országokból, aranyból, ezüstből, intézményektől és kisbefektetőktől, olyan országokból, ahol államcsőd vagy hiperinfláció készül, illetve olyanoktól, akik befektetéseik néhány százalékát az utóbbi évtized legjobban teljesítő eszközosztályában pihentetnék.

A fentiek alapján persze modellezésre került az árfolyam: A 2020 májusi felezés után előbb-utóbb 1 ezermilliárd dolláros BTC kapitalizáció, 55.000 dolláros darabár mellett. Íme a grafikon:

bitcoin árfolyam 2020
Látható, hogy a múltban a felezések után egy-másfél évvel jött az új csúcs, majd összeomlás

A probléma

A bányászati jutalom csökkenésével a tranzakciós díjakból lesz a bányászok fő bevétele. De lesz elég tranzakció ahhoz, hogy így is megérje ilyen iszonyatos számítási kapacitást fenntartani?

A rohamosan fejlődő második rétegű megoldások (pl. Lightning Network) tranzakcióiból már nem származik bevétele a bányászoknak. Ugyanez igaz a készülő Bakkt rendszerére és számos nagyágyú letétkezelői szolgáltatására is. Az aggodalmaimra az mondjuk jogos ellenérv, hogy jelenleg a világ nagyon kis százaléka használja spekuláción kívül a bitcoint. A felhasználók számának növekedésével a tranzakciószám is emelkedni fog.

Egyetlen, a Bitcoin blokkláncot érő hack vagy komoly technológiai probléma esetén az egész modell mehet a kukába. Egy nagyobb, pl a Binance tőzsdét, a Coinbase brókert vagy a Tether stabil kriptopénzt érintő hack/összeomlás komolyan visszavetheti a piac fejlődését.

Ha minden felezés továbbra is megtízszerezi a kapitalizációt, 2028. után a bitcoin világpénzzé válik. Ehhez azért elég sok pénzügyi-gazdasági-nemzetállami szereplőnek lesz egy-két szava. Mennyi esély van rá, hogy 10 év múlva a fél világgazdaság eldobta a fiat pénzeket?

Összefoglalás

A BTC a 2017 végi hisztéria során elért csúcsról épp 75% mínuszban jár, az altok jó része még ennél is lejjebb. A hét elején látott meglódulás során azonnal előkerültek a vásárlói piac indulását ünneplők. Bármelyik pillanatban jöhet azonban egy ugyanekkora zuhanás, mely során az éves aljat újra meglátogatjuk.

A modell eredményét tekintően sajnos azért nem merek nagyon örülni. Nem értek a statisztikához, ezért nem tudom ellenőrizni a megállapításokat. A 111 adatpont kevésnek tűnik, feltételezem, hogy ezek csak apró módosítása vagy a darabszám növelése már más eredményt adna. Soha ne fektess be többet, mint amit szívfájdalom nélkül el tudsz veszteni!

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős!

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is! Vásárlási lehetőségek összehasonlítását és díjaikat megtalálod a cikkben.

Altcoin vásárlás és megkutatás, tájékozódás témáját az Altcoin vásárlás bejegyzésben találod.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees