decentraland builder nyereményjáték világépítő játék verseny vr 3d mana token land virtuális világ

Decentraland Builder használata – Így vehetsz részt a világépítő játékban

Egy hete tart a Decentraland blokklánc technológián alapuló VR világ nyereményjátéka, amivel legalább 5 dollárnyi MANA tokent nyerhetünk, de ha látványos 3D jelenetet sikerül építeni a Decentraland Builder segítségével, akár kétmillió forintnyi token, és némi virtuális földterület is ütheti a markunkat.

A bejegyzésben megnézzük a Decentraland Builder, az összedobálós “építő” felület használatát, valamint azt, hogy hogyan tudod beküldeni a munkád a versenybe.

Decentraland Builder

A builder oldalán azonnal kezdhetjük az építkezést, nincs szükség semmilyen előzetes regisztrációra: https://builder.decentraland.org/

Egy teljesen üres felület fogad minket, ahol enyhén szánkba rágják a várható díjakat, láthatjuk a folyamatban lévő projektjeinket és kiválaszhatjuk, hogy a következő Decentraland jelenet, amibe belevágunk, mekkora (parcella x parcella) legyen. A terület alapegysége 16×16 méter ebben a virtuális világban, melynek éles üzeme a mostani verseny után, még az idei első félévben fog elindulni.

Az építkezést meg lehet szakítani, a böngésződ menti a haladást, mikor kilépsz.

Decentraland Builder kezdőképernyő

Az általunk válaszott méret megadása után jön egy rövid tutorial arról, hogy hogyan használjuk az építő felületét. A mostani játék annyiból áll, hogy az oldalsávban található eszközkészletből lehet behúzogatni az elemeket, ezeket elrendezzük úgy, hogy nekünk tetsszen, majd leadjuk a munkánkat.

Saját tapasztalatból azt javaslom, hogy az 1×1-es parcellánál nagyobbal indulj, a legkisebb méret ugyanis nagyon bekorlátol az használható elemek számában.

Az oldalsávban rá is nyomhatsz az elemekre, melyek ekkor bekerülnek középre, ami egy idő után problémát fog okozni. Érdemes oldalról behúzogatni a dolgokat a helyükre, aztán pedig egérrel elrendezni őket. Miután megszoktad a 3D mozgatást, segítségedre lesznek a kép tetején látható kereszt nyíl és körbe nyíl gombok, ezekkel tudod állítani egy-egy elem térbeli irányát és helyzetét. Egy ideig irritáló lesz, de gyorsan meg fogod szokni.

A legnagyobb segítséget a Decentraland Builder korlátozott funkcionalitása miatt a másoló eszköz (Duplicate Item – D gomb) fogja nyújtani, ezzel egy-egy lerakott elemet helyben tudsz duplázni, majd róla arrébb húzni a másolatot. Nincs sajnos csoportos kijelölés és csoportos másolás.

Beküldés a versenybe

Ha elkészültél, a jobb felső sarokban látható “Submit to Contest” gombra kattintva küldheted be a műved. A következő ablak fogad:

Ha még nem nevezted el a jeleneted, adj neki nevet! Adj meg leírást, ha szükségét érzed. Kontakt infóhoz adj meg mailcímet, ahol elérnek, ha nyertél. ETH cím megadása opcionális, de szerintem ezt is adj meg, hiszen minden beadott pályamű, amin látszik, hogy egy kicsit is dolgoztál, 100 MANA tokent ér, a tokeneket pedig az ETH címedre kapod meg.

Néhány helyen olvastam arról is, hogy maximum 10 jelenetig jár a token, tehát aki tízet ad be, 1000 tokent kap. A hivatalos oldalon ez az infó el van maszatolva, úgyhogy nem vagyok benne biztos, mindenesetre én be fogok adni tízet. Annyi tuti, hogy ha egyet beadsz, kapni fogsz a címedre 100 MANA-t.

Ethereum címet az ingyenes Ethereum tárcádból (a Deposit/Receive gombra kattintva) tudsz kimásolni. Ha nincs még ilyened, több opció is rendelkezésedre áll, például az asztali Exodus tárca, a mobilos Jaxx Liberty tárca vagy akár a népszerű Metamask (Chome vagy Brave böngészős) bővítmény. Ezekről bővebben fogok írni az Ethereum cím készítése bejegyzésben.

Builder bugok

Többször futottam két bugba, az egyik az “out of bounds”, valami beakad a telekhatáron kívülre, ebben az esetben nem lehet leadni a projekted. Elméletileg az oldal frissítése és/vagy a projekt bezárása, majd újra belépés segít. Nekem sajnos nem segített, erre a jelenetre még várom a bug javítását, hogy leadhassam.

A másik nem bug, pusztán egy olyan tényező, melyre figyelnük kell: A bal alsó sarokban találsz egy számlálót arról, hogy hány elemet használtál már fel. Minden telekmérethez jár egy bizonyos számú “triangle”, háromszög, mely gondolom a 3D-s modellek bonyolultságát mutatja. Ha túl sokat használsz, nem fogja hagyni, hogy leadd.

Első benyomások

Fapados, nagyon kevés az elem, nem lehet normálisan épületet építeni. Problémás a forgatás és a másolás, lassú a 3D előnézet (Preview, O gomb). Miután viszont megszokta az ember a kezelést, indokolatlan mennyiségű időt lehet a kis jelenetünk tökéletesítésével eltölteni.

Tegnap este például azért nem írodott meg ez a bejegyzés, mert elépítettem az időt. Az éles Decentraland építője sokkal komplexebb lesz, saját textúrákkal, dinamikus elemekkel tehetik a felhasználók élőbbé a telkeket és közös tereket. A lehetőségek tárháza közel végtelen lesz ebben a közösségi, blokklánc alapú Minecraftban. A Decentralandről bővebben a nyertesek bemutatásakor, majd a VR világ indulásakor fogok beszámolni.

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is! Vásárlási lehetőségek összehasonlítását és díjaikat megtalálod a cikkben.

Altcoin vásárlás és megkutatás, tájékozódás témáját az Altcoin vásárlás bejegyzésben találod. A Decentraland MANA-járól is így tudsz tovább informálódni.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees

TAGS: