2019-es Crypto Trendek (2): Kriptopénz, mint valódi fizetőeszköz

December utolsó napjaiban írtam egy bejegyzést a 2019-es év általam vált kriptós trendjeinek egy részéről, melyben a tech óriások és bankok kriptopénzeiről volt szó. Az utóbbi hetekben pedig számos olyan hírrel találkoztam, hogy ideje megírnom a második részt, melyben a kriptopénzek, főleg a bitcoin fizetőeszköz szerepének idei beindulásáról lesz szó.

Starbucks

A Starbucks a New York-i Értéktőzsde tulajdonosa által indított Bakkt startup szolgáltatásán keresztül fog elfogadni bitcoint amerikai üzleteiben. Cserébe elméletileg komoly részesedést kaptak a cégben, de a Bakkt-nak még így is megéri a dolog, hiszen az ő egyik céljuk a BTC világpénzzé tétele, amely persze nem tud működni tömeges adopció nélkül.

Az idei indulási dátumnál pontosabbat még nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy a Starbucksnál azonnal dollárra váltják majd a beérkező BTC-t. A vásárló szempontjából ez ugyan közvetlen, “leolvasom a QR kódot, megnyomom a gombot” fizetés lesz, a Starbucks oldaláról viszont ez dollár elfogadás extra lépésekkel.

Kroger és társai

A Kroger az USA egyik legnagyobb élelmiszer kiskereskedelmi üzletlánca, 2800 áruházat és bevásárlóközpontot üzemeltetnek országszerte. Idén már a második leányvállalatuk üzleteiben szüntetik meg a VISA betéti-és hitelkártyákkal történő fizetést, miután a 3%-os díjaikat “visszaélésnek” minősítette a cégóriás pénzügyi vezetője.

A lehetőségre ráröppent pár kriptós véleményvezér, aminek az lett a vége, hogy megbeszélések indultak, az egyébként még tesztfázisban működő második rétegű fizetési megoldás, a Lightning Network (LN) használatával, és így a BTC közel 0 költséggel járó, közel azonnali utalást biztosító elfogadásával kapcsolatban.

bitcoin fizetoeszkoz fizetőeszköz kriptopénz kriptovaluta cryptoguru

Nem pont a Kroger és a LN itt a lényeg, hanem az, hogy a legnagyobbak közül is egyre többen jönnek rá, hogy hoppá, lehetne ezt az egész fizetés dolgot közvetítők nélkül is csinálni. Az átállás a vásárlók szempontjából annyi változást jelentene, hogy nem kellene fizetni az éves vagy egyszeri bankkártya díjat, amit a banknak adunk jó kedvvel, bőséggel.

A Kroger mellett a Rakuten, japán legnagyobb online áruháza is hamarosan elfogad kriptót, a saját Rakuten Pay appján keresztül. Kanada legnagyobb ékszer kereskedője, a Birks Groupnál tavaly év vége óta használható a bitcoin, mint fizetőeszköz. Az USA-ban 35-40 millió közötti felhasználóval rendelkezik a Square cég Cash App nevű applikációja, amelyben nem csak közvetlen kriptopénz vásárlásra-eladásra van lehetőség, de hamarosan a Square megoldását használó boltok, kereskedők is el tudnak majd fogadni BTC-t a vásárlóktól.

A probléma

A probléma kettős. Egyrészt az elején, Starbuckshoz hasonlóan, a legtöbb elfogyadóhely dollárra fogja váltani a befolyt kriptopénzt. Másrészt az USA-ban a lakosság mindössze 5-8%-a rendelkezik (egyelőre) valamilyen kriptopénzzel, tehát az üzleteknek (egyelőre) nem túl sürgető a kriptós fizetés lehetővé tétele még így sem, hogy a VISA-MasterCard duopólium fizetésenként pár százalékos kezelési költséggel szívatja őket.

Ha viszont nem fogadják el túl sok helyen, nyilván nem is terjedhet, mint fizetőeszköz. Ez a klasszikus tyúk-tojás probléma, melyre a Startbuckshoz hasonló, “erőből” történő elfogadás és a kriptós tárca appok folyamatos fejlődése, egyszerű használata lesz a megoldás. Én most arra tippelek, hogy idén ugyan elindul az egylőre keveseket megmozgató kriptós fizetés, de a tömegek megmozdulására még éveket kell várnunk.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is! Vásárlási lehetőségek összehasonlítását és árakat megtalálod a cikkben.

Altcoin vásárlás és megkutatás, tájékozódás témáját az Altcoin vásárlás bejegyzésben találod.

Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése. Soha ne tárolj nagy összeget tőzsdén!

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees