bitcoin zsarolás csalás kriptopénz kriptovaluta átverések kriptoguru cryptoguru

Bitcoin zsarolás – Tudják mit tettél tavaly nyáron (nem)

Igyekszem gyorsan összefoglalni az egyik leggyakoribb kriptós átverés, a bitcoin zsarolás lényegét, mellyel ráadásul legtöbbször olyanokat céloznak, akiknek soha semmi köze nem volt a kriptopénzekhez.

Az utóbbi időben nagy meglepetésemre több névtelen és kétségbeesett megkeresést is kaptam a témában, ezért mindenképp beszélni kell a jelenségről. Jelen bejegyzésben igyekszem lényegretörően megnyugtatni az aggodó olvasót.

Benn vagyunk és tudjuk mit tettél

Az általában emailben, ráadásul gyakran a saját e-mail címünkről (!) érkező levélben lényegretörően kifejtik, hogy egyrészt meghekkeltek, másrészt ezáltal rád és az életed megszokott menetére tekintve végzetes információkhoz jutottak, melyeket eljuttatnak minden ismerősöd, kollégád és családtagod részére, ha nem fizetsz az aktuális bitcoin zsarolás típusától függően néhány száztól néhány ezer dollárig terjedő összegű bitcoint.

Mik lehetnek ezek a terhelő dolgok?

  • hogy megcsaltad az asszonyt/házastársad
  • hogy olyan perverz dologra izgulsz, hogy ha kiderül, elveszted az állásod és kitagad a társadalom. Ja, el is felejtettem: Persze rögzítettek téged és a képernyőd tartalmát félreérthetetlen tevékenység végzése közben
  • ezek minden létező kombinációja

A valóság az, és erről számtalan cikket lehet találni az interneten, hogy weboldal hackek során kikerülő mailcímeket akár százezresével, automatizáltan szórják meg olyan szöveggel, amitől azért az emberek jelentős része összecsinálhatja magát. Kinek kevesebb, kinek több vaj lehet a füle mögött, de egy látszólag a saját e-mailjük meghekkelésével induló támadásra azért nagyon sokan felkapják a fejüket.

A levelekben azonban semmi olyan információ nem szerepel a mailcímen és az ebből kivehető néven kívül, ami utalna arra, hogy bármit tud rólad a zsaroló.

Bitcoin zsarolás ezért ennyire hatásos

Leginkább azért, mert rengeteg címre szétküldve a zsaroló levelet, lesznek olyanok akik bepánikolnak, vesznek bitcoint és elküldik a megadott címre az összeget.

Amit a kriptopénzek világában még járatlanok nem tudnak, az az, hogy a bitcoin küldés visszafordíthatatlan, ráadásul egy címre beérkező mennyiségről nem lehet megmondani, hogy az kitől érkezett. A zsaroló levelek közül egyik sem kéri, hogy egy másik e-mail címre küldd el a bitcoin címet, ahonnan a küldést indítottad, hogy ki tudják törölni a neved az “élet tönkretevős listáról”.

Röviden és magyarul: A zsaroló csak örül, mint a majom a farkának, de fogalma nincs, hogy ki küld neki bitcoint, neked pedig esélyed sincs visszafordítani az utalást. Konklúzió: Nyugodj meg és felejtsd el a dolgot, nagyon nagy eséllyel biztonságban vagy és nem volt sem hack, sem terhelő videófelvétel/miegymás.

Mit tehetsz ellene?

(1) Kutakodj az interneten téma+scam, +blackmail, +átverés, +zsarolás szavakkal, ha bármi ilyesmi esik be hozzád. Fogsz találni infót róla.

(2) Takard le a webcamed 😉

(3) A biztonság kedvéért olvasd el a többi kriptós átverésről szóló bejegyzést is

Ha van ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees