jpmorgan kriptopénz jpm coin banki kriptovaluta blokklánc bitcoin cryptoguru

JPM Coin – Jön a J.P. Morgan saját kriptopénze

A nevet nem gondolták túl: csak simán JPM Coin. Régóta lehetett tudni, hogy a világszerte 256.000 alkalmazottat foglalkoztató J.P. Morgan blokklánc és kriptopénz termékeket fejleszt annak ellenére, hogy a bank híres-hírhedt vezérigazgatója, Jamie Dimon, 2017-2018 során folyamatosan átverésnek titulálta a bitcoint.

Tegnap derült ki, hogy a JPM Coin lesz az első, amerikai bank által fejlesztett és sikeresen tesztelt, (elméletileg) blokklánc technológiát használó, fiat pénzt reprezentáló digitális pénz. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy a JPMC dollárhoz kapcsolt stablecoin (stabil árfolyamú kriptopénz) lesz, melynek fedezetéül szolgáló pénzmennyiséget a kibocsátó bank tartja letétben, és náluk is lehet beváltani.

A JPM Coin szerepe és jelentősége

jamie dimon jpm coin cryptoguru
Kedvenc bankárunk, Jamie Dimon. Néhány nappal az amerikai kormányzati leállás feloldása előtt Davosban élő adásban nyilatkozta, hogy ideje a feleknek megállapodni, mert az ország pénzt veszít a politikai kakaskodásuk miatt.

A tavalyi utolsó bejegyzésben, egy japán bank kriptójához kapcsolódóan fejtegettem az oldalon, hogy hamarosan tömegével érkezhetnek a banki kriptopénzek. Nem gondoltam, hogy pont az USA indítja útjára a következő versenyzőt.

Nem is akármilyen versenyzőről van szó: A J.P. Morgan napi 6 ezermilliárd dollárt (!) mozgat naponta (!) céges ügyfelei részére, az új stabil kriptopénzzel ezt a nemzetközi küldési folyamatot fogják olcsóbbá és azonnalivá tenni. Umar Farooq a neve a bank blokklánc fejlesztési igazgatójának, egy CNBC cikk szerint ő meg van győződve róla, hogy “a világ fokozatosan a blokkláncra költözik, ezeknek a tranzakcióknak pedig ez [a JPM Coin] lesz a fizetési lába”.

A bank oldalára felkerült egy alapos csokor információ a kriptopénzről, úgyhogy gyorsan nézzünk is meg közülük néhányat:

  • Mire használható a JPM Coin? Azonnali értékküldésre, és mivel a blokklánc használatához digitális pénzre van szükség, létrehozták ezt.
  • Hivatalos fizetőeszköz-e a coin? Nem, ez egy 1 USD-nek megfelelő digitális pénz, amit az ügyfelek egymás közötti tranzakciói közben automatikusan váltanak oda-vissza USD-re.
  • Lesz-e USD-n kívül máshoz is kötve? Idővel igen.
  • Mi az álláspontjuk a kriptopénzekkel kapcsolatban? Mindig is hittek a blokklánc tech potenciáljában, és támogatják a kriptopénzeket is, amíg megfelelően felügyeltek és szabályozottak. Globálisan szabályozott bankként felelős módon tudják továbbfejleszteni őket.
  • A JPM Coin Quorum blokkláncot használ-e? Igen, majd kiterjesztik más platformokra is. “A JPM Coin minden szabványos Blockchain hálózaton működni fog” – na itt már nem bírom ki és bele kell pofázzak. Ez mégis mit jelent? A Quorum elméletileg az Ethereum vállalati verziója, elosztott főkönyv (azaz blokklánc) és okosszerződés platform. Milyen szabványos hálózatokkal lesz ez a zárt rendszer kompatibilis?
  • Lehet-e végfelhasználóként JPMC-t használni? Egyelőre csak a tesztüzem folyik, melynek kiterjesztése több partnerre az év folyamán fog megtörténni. A coin előnyei (olcsó, hatékony) azonban az intézmények ügyfelei számára is értéket jelentenek.

Összefoglalva ez egy adag humbug, meg egy adag nesze semmi fogd meg jól. Jópárszor volt már róla szó, hogy egy belsős, céges blokklánc valójában csak egy adatbázis, jelen esetben fabatkákat fognak küldözgetni cégen belül egészen addig, míg valamelyik céges ügyfélnek bankon kívüli utalásra nincs szüksége. Ekkor kerül a megfelelő mennyiségű USD felszabadításra.

Dehát nem az XRP a banki crypto?

Nem követtem mostanában az XRP fejleményeit azon kívül, hogy szinte folyamatosak az újabb partnerkapcsolatokról szóló hírek. Az XRP (Ripple) elméletileg bankközi, főleg nemzetközi utalások optimalizációjára született, és folyamatosan megy róla a vita, hogy tekinthető-e egyáltalán decentralizált kriptopénznek, vagy sem.

A most tesztelt JPM Coin ezzel szemben egyetlen óriásbank belsős tranzakcióinak bonyolítására született, és majd kiderül, hogy egyáltalán használni fogják-e hosszú távon. A tippem az, hogy természetesen fogják, mivel rengeteg pénzt takarít meg nekik.

Ezen kívül a J.P. Morgan egy másik blokklánc projekttel is gőzerővel halad: Az IIN (Interbank Information Network – Bankközi Információs Hálózat) a weboldaluk szerint bankok közötti gyors, biztonságos és megmásíthatatlan információcserére szolgál. Világszerte eddig 176 bank csatlakozott a rendszer tesztüzeme óta. Egy másik saját weboldalukon egyébként azt írják, hogy az IIN segítségével gyorsabbak a bankközi fizetések, szóval akkor nem értem pontosan, hogy mi van.

Hatások

A konkurens óriásbankok nyilván saját “blokkláncokkal” állnak majd elő. A kriptopénzek piaca a mai napon 0 reakcióval reagált a hírre, még az XRP sem mozdult. Láthatóan a piac nem lát sem konkurenciát, sem adopciós mérföldkövet a banki belsős kriptóban.

A belsős kriptopénzek soha nem fogják tudni hozni a bitcoin átláthatóságát, decentralizáltságát, de még biztonságosságát sem. Az internet fejlődése során egyértelműen a nyílt rendszerek nyertek. Mikor a privát bankok coinjai után megjelennek az országok stabil kriptopénzei is, a Bitcoin már 10-15 éves előélettel fog rendelkezésre állni, hogy az általános, globális, digitális cserealapként funkcionáljon.

Ha van kriptós ismerősöd, aki hasznosnak találná ezt az infót, oszd tovább a bejegyzést a megosztás gombokkal!


Ez NEM befektetési, adózási vagy pénzügyi tanácsadás, nem vagyok szakember. A tapasztalataimat osztom meg, mert hasznosak lehetnek számodra. A döntéseidért csak te vagy felelős! 

A kriptopénz vásárlási tapaszatlataimról itt írtam, olvasd el azt a bejegyzést is!
Altcoinok megkutatása és vásárlása az IOTA példáján keresztül az Altcoin vásárlás bejegyzésben.
Ha hosszú távra tervezel, az egyik legfontosabb a Kriptopénz tárolás kérdése.

Kriptók egymásra váltására a Binance tőzsdét ajánlom. A Binance használata bejegyzésben írtam a regisztráció menetéről és a használatáról.

Facebook és YouTube:
– napi  FACEBOOK, blog és hírek és atom mémek: http://bit.ly/2iGYRQR
– bombasztik kripto videók magyarul: http://bit.ly/2gSrees